Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Wprowadzenie do diety KETOgenicznej
Wprowadzenie do diety KETOgenicznej

W XXI wieku obserwujemy znaczący wzrost popularności diet nisko-węglowodanowych i wysoko-tłuszczowych. Pierwszą chyba najbardziej rozpowszechnioną i znaną w Polsce była Dieta dr Kwaśniewskiego, zwana Optymalną. Po niej następowały kolejne modele diet redukujących ilość węglowodanów w posiłkach, aż w ostatnich latach doczekaliśmy się popularyzacji diety ketogenicznej.

czytaj całość »
Co to jest żywność ekologiczna i dlaczego warto?
Co to jest żywność ekologiczna?

Pod nazwą żywność ekologiczna kryją się produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Są to metody uprawy ściśle określone przepisami prawa. Jednakże nie tylko sam sposób produkcji jest tu istotny, ale także przetwarzanie, pakowanie i sprzedaż.

Każdy etap, od przygotowania gleby pod zasiew, aż do półki sklepowej, jest dokładnie uregulowany stosownymi rozporządzeniami i regularnie kontrolowany przez właściwe instytucje.

czytaj całość »
Nasiona Chia. Szałwia hiszpańska. Wartości odżywcze.
Chia

Nasiona chia, inaczej zwana szałwią hiszpańską to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Właściwości zdrowotne i walory odżywcze nasion chia doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku.
Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą.

 

czytaj całość »
Olej kokosowy wspierający zdrowie.
Olej Kokosowy

Olej kokosowy to roślinny tłuszcz pozyskany z miąższu orzecha palmy kokosowej, zamiennie nazywany 'masłem' kokosowym. Uznany na świecie za superfoods, czyli żywność szczególnie wartościową dla zdrowia, gdyż faktycznie jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Ponadto świetnie sprawdza się również w kosmetyce.
Ma postać stałej, białej masy, która powyżej 25 stopni Celsjusza upłynnia się nabierając delikatnie żółtawego koloru.

czytaj całość »
Pomidory suszone. Bogate źródło likopenu.
Pomidory suszone. Bogate źródło likopenu.

Pomidory często klasyfikuje się jako warzywa, w rzeczywistości są one owocami.
Pomysł na suszone pomidory przywędrował do Polski z Włoch. Tam właśnie pomidory nazywane rzymskimi - małe i o kształcie jajka - suszono na słońcu, by uzyskać mocniejszy smak, przypominający ten, jaki ma keczup.
Pomidor zwyczajny do Europy trafił w XVI wieku z terenów Ameryki Środkowej. Początkowo uprawiano go głównie dla celów ozdobnych, uznając intensywny czerwony kolor za cechę silnie trującej rośliny.

czytaj całość »
Popcorn, ziarna kukurydzy do prażenia. Jakie wartości?
Popcorn

Popcorn stanowi źródło cennych substancji odżywczych, jeśli kukurydza jest naturalna i ekologiczna. Obfituje między innymi w błonnik, witaminy i minerały, które odgrywają ważną rolę w układzie pokarmowym.

Błonnik jest szczególnie niezbędny do prawidłowego wypróżniania się i zapobiegania zaburzeniom takim jak zaparcia. Oprócz tego produkt ten zmniejsza stany zapalne powstałe w jamie brzusznej. W 100 g popcornu znajduje się 14 g tego składnika. 

czytaj całość »
Pistacje na straży zdrowia oczu
Pistacje na straży zdrowia oczu

Pistacje inaczej orzechy pistacjowe, to owoce rosnące na krzewach roślin z rodziny nanerczowatych, występujące w klimacie umiarkowanym. Drzewa pistacjowe można spotkać w takich krajach jak: Włochy, Grecja,  USA, Indie, Afganistan, Iran, Pakistan. Orzechy pistacjowe to małe, zielone ziarenka, znajdujące się w szarej, stwardniałej łupinie. Należą do pestkowców. Gdy orzechy pistacjowe są dojrzałe, skorupa lub inaczej łupina pęka, dzięki czemu łatwo jest ją zdjąć i wyjąć znajdujące się w środku nasiono.

Pistacje, nazywane zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia, od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywano je przy bólach zębów i w schorzeniach wątroby. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku.

czytaj całość »
Orzechy pekan. Smaczne, delikatne, nieco słodkie o masłowym smaku.
Orzechy pekan

Orzechy pekan to owoce wysokiego drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym lub pekanowym. Orzesznik występuje naturalnie w centralnej oraz południowej części Stanów Zjednoczonych. Ponoć najlepsze orzechy pekanowe pochodzą z Teksasu, a dokładnie z hrabstwa San Saba, które zdobyło sobie sławę 'pekanowej stolicy świata'.

Wyglądem i smakiem przypominają trochę orzechy włoskie. Są one jednak mniej pofałdowane, za to bardziej płaskie i owalne. Mają podłużną i gładką łupinę. Orzechy pekan są od włoskich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze.

czytaj całość »
Orzeszki ziemne (arachidowe, fistaszki) i ich wartość w odżywianiu.
Orzeszki ziemne (arachidowe, fistaszki)

Orzeszki ziemne (znane również jako orzeszki arachidowe lub fistaszki) nie są właściwie orzechami – należą do strączkowych, pozyskuje się z jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych Arachis hypogaea. Pochodzi ona z rejonów tropikalnych i subtropikalnych Ameryki Południowej.

W Polsce też możliwe jest jej uprawianie w doniczkach, pod warunkiem, że ciepłe lato będzie trwało wystarczająco długo.

czytaj całość »
Orzeszki piniowe (piniole). Solidny zastrzyk fosforu, magnezu, cynku i potasu.
Orzeszki piniowe (piniole). Solidny zastrzyk fosforu, magnezu, cynku i potasu.

Orzeszki piniowe (piniole) to nasionka niektórych odmian sosny. Są niewielkie, mają lekko podłużny kształt, słodko-kwaśny, ale delikatny smak i wyczuwalny sosnowy aromat. Na polskim rynku dostępne są głównie orzeszki sosny koreańskiej - smaczne i zdrowe, ale nie dorównujące smakiem i jakością włoskim piniolom.
Korea i Włochy nie są jedynymi dostawcami orzeszków piniowych na rynek europejski i światowy.

czytaj całość »
Orzechy włoskie dla przepracowanych i przemęczonych.
Orzechy włoskie

Orzech włoski to drzewo powszechnie występujące na terenie południowo-wschodniej Europy, w szczególności w krajach bałkańskich. Rośnie również na większości obszarów Azji i w Ameryce Północnej.

Jego polska nazwa wzięła się nie od Włoch, ale od Wołoszczyzny, krainy historycznej w Rumunii, skąd gatunek ten do nas przywędrował. Najcenniejsza częścią orzecha włoskiego są jego owoce. Pojawiają się w połowie września. Zamknięte w twardej, zdrewniałej łupinie jądra mają lekko gorzki smak.

czytaj całość »
Mak niebieski. Drobny, smaczny, orzechowy.
Mak niebieski

Mak polny naturalnie występuje w całej Europie, a także w Północnej Afryce. Porasta łąki, pola obszary ruderalne. W naszych rodzimych rejonach był spotykany już w neolicie. Odmiany uprawiane dla przemysłu spożywczego są rozpowszechnione także w Ameryce Północnej czy w Australii.

Jego nasiona ukryte w torebce nasiennej zwanej makówką, wykorzystuje się w szczególności do produkcji wypieków. Tłoczony z nich olej makowy jest natomiast wciąż mało popularny.

czytaj całość »
Amarantus. Naturalny antybiotyk.
Amarantus. Naturalny antybiotyk.

Amarantus znany również jako szarłat, był już uprawiany 5 tysięcy lat temu. Mieszkańcy Ameryki Północnej i Południowej chętnie wykorzystywali jego wszechstronność.
Zmielone nasiona wykorzystywano do produkcji ciast typu tortilla i napojów, a młode liście praz pędy służyły jako warzywny dodatek. Amarantus używany był także jako przyprawa.

W Europie amarantus pojawił się na skutek odkryć pewnego mnicha, który sprowadził roślinę na nasze tereny.
Dzisiaj amarantus przeżywa swój wielki powrót zarówno w sferze kulinarnej, jak i leczniczej.

czytaj całość »
Pestki słonecznika. Zdrowe i odżywcze.
Pestki słonecznika

Przed wiekami rdzenni mieszkańcy terenów Ameryki Północnej wykorzystywali pełne wartości zdrowotnych, kwiaty i nasiona słonecznika do wspomagania zdrowia. Kwiatostan wykorzystywany był do leczenia chorób płucnych, bólu w piersiach oraz problemów z nerkami.

W Europie słonecznik znalazł się dzięki hiszpańskim kolonizatorom, którzy przywieźli je z Ameryki w XVI wieku. Po latach zadomowiły się w krajach południowo-zachodniej części Europy, aby stać się obiektem zainteresowania rosyjskiego cara Piotra Wielkiego, który polecił sprowadzić słoneczniki do swego kraju.

czytaj całość »
Pestki dyni. Przeciw pasożytom, dla nerek, w diecie mężczyzn.
Pestki dyni

Dynia jest jednoroczną rodziną z rodziny dyniowatych. W postaci dzikiej występuje w gorącym klimacie Ameryki. Jednak dynię uprawną hoduje się również w Polsce.
Owoc dyni o słodkawym, wilgotnym i gładkim miąższu można spożywać po obróbce cieplnej w różnych wersjach. Jednak najcenniejszym i najsmaczniejszym elementem składowym dyni są z pewnością jej nasiona.

czytaj całość »
Orzechy nerkowca. Skarbnica witamin i minerałów
Orzechy nerkowca. Skarbnica witamin i minerałów

Drzewa nerkowca pochodzą z północno-wschodniej Brazylii; można spotkać je na terenach lasów deszczowych Amazonki. Na początku orzechami nerkowca raczyli się wyłącznie amazońscy Indianie, a potem trafiły one do Portugalii, co miało miejsce na początku XVI wieku. Nie trudno się domyślić, że te suche i chrupiące owoce zyskały szybko wielu zwolenników. Portugalczycy nie zwlekali z rozpowszechnieniem drzewa nerkowca i wprowadzili je do wszystkich swoich kolonii. W ten oto sposób nerkowce stały się popularne także w Azji i Afryce.

czytaj całość »
Len brązowy i len złoty. Właściwości.
Len brązowy

Len jest rośliną pochodzącą z krajów Bliskiego Wschodu, uprawia się ją od ponad 6 tysięcy lat.
Obecnie występuje on na wielu kontynentach. Len spotykamy w klimacie umiarkowanym i w strefie subtropikalnej. Idealnym miejscem do wzrostu dla lnu są suche, nasłonecznione i kamieniste miejsca.
Osiąga do 60 cm wysokości. Kwiaty lnu szybko opadają, zwykle w ciągu jednego dnia lub nawet szybciej. Owocem lnu jest torebka, która podzielona jest na 10 komór. Nasiona mają spłaszczony kształt i czarny lub brązowy kolor.

czytaj całość »
Migdały. Krok w trosce o zdrowie i urodę.
Migdały. Krok w trosce o zdrowie i urodę.

Te niewielkie nasiona migdałowca zwyczajnego są uznawane za jedne z najsmaczniejszych orzechów. Migdały pochodzą z Bliskiego Wschodu, stamtąd rozprzestrzeniły się na na wszystkie kontynenty.
Współcześnie Kalifornia jest jednym z przodujacych producentów migdałów, obok Hiszpanii, Włoch, Iranu, Maroko, czy Syrii.

Migdały podzielić możemy na słodkie oraz gorzkie. Słodkie migdały dają większe możliwości ich wykorzystania. Można spożywać je w stanie surowym, a także wykorzystać do wielu dań i wyrobów. 

czytaj całość »
Wiórki kokosowe cenione w kuchni.
Wiórki kokosowe

Wiórki otrzymuje się z miąższu kokosa, czyli zbitej białej masy znajdującej się bezpośrednio pod twardą skorupą orzecha kokosowego.

Ten tropikalny owoc najpierw zostaje poddany procesowi suszenia, a dopiero potem ścierania. Najlepsze jakościowo wiórki kokosowe produkowane są na Archipelagu Malajskim, Sri Lance i Nowej Gwinei - suszone są tam gorącym powietrzem. Głównymi producentami wiórek kokosowych są Indie, Sri Lanka, Meksyk, Indonezja i Filipiny.

czytaj całość »
Daktyle i ich wszechstronny wpływ na nasz organizm.
Daktyle i ich wszechstronny wpływ na nasz organizm.

Daktyle są owocami palm daktylowych, rosnących w Afryce, Australii, Meksyku oraz Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Dojrzałe drzewo osiąga do 30 metrów wysokości i posiada 40 gron owocowych.

W starożytności były wykorzystywane przede wszystkim do produkcji wina, z uwagi na dużą zawartość szybko fermentujących cukrów prostych, dzięki czemu już po dwóch tygodniach wino jest gotowe do spożycia. Aż do dziś w krajach arabskich z daktyli wytwarza się "miód daktylowy", używany do słodzenia potraw. Mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle "chlebem życia".

czytaj całość »
Menu Szukaj więcej więcej
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl