Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO kasza z orkiszu

Orkisz spokrewniony jest z pszenicą, uważany nawet za jej odmianę. Prawdopodobnie powstał w wyniku hybrydyzacji pszenicy jarej i dzikiej koziej trawy.
To jedna z najstarszych uprawnych roślin w historii. Badacze uważają, że uprawiano je już 8000 lat temu na terenach dzisiejszego Iranu, zaś do Europy dotarł 2000 lat później. Nie jest to roślina zbyt wymagająca, łatwo się ją uprawia i nie potrzebuje nawożenia. W starożytności orkiszem karmiono gladiatorów i olimpijczyków, miał ponoć dodawać im sił do walki.

Później orkisz został wyparty przez dużo bardziej wydajne zboża. W XII wieku o jego niezwykłych właściwościach prozdrowotnych pisała święta Hildegarda z Bingen – niemiecka mistyczka i ówczesna „naturopatka”, która w swoim programie zdrowia uznała orkisz za podstawowe zboże wykorzystywane w diecie. Święta Hildegarda uważała, że kasza orkiszowa wzmacnia umysł oraz wpływa na dobry nastrój.

Współcześnie orkisz powraca jako zdrowa żywność, zwłaszcza w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i innych częściach Europy.
Jest w nim cała gama substancji odżywczych - witamin, minerałów i niezbędnych związków organicznych, których nie zawierają inne zboża i formy pszenicy. Orkisz to nie tylko mąka, ale także kasza orkiszowa, która obecnie nie jest w Polsce bardzo popularna, ale zyskuje coraz większe grono zwolenników.

Walory kaszy orkiszowej

Ekologiczna kasza orkiszowa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz zawiera niewielkie ilości glutenu, w porównaniu do zwykłych odmian pszenicy. Podczas zbioru nie traci łuski, chroniącej ziarna przed wpływem pestycydów. Jest bogata w węglowodany, ma bardzo wysoki poziom białka (21% dziennego zalecanego spożycia) i błonnika pokarmowego (30% w jednej porcji). Białko ma znaczenie zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej, gdy nie dostarczają go sobie razem z mięsem. 

Kasza orkiszowa BIO ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą ją spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Niestety, jest też dosyć kaloryczna, dlatego należy uważać z ilością pokarmu. 100 g suchej kaszy orkiszowej to prawie 340 kalorii, dlatego zaleca się gotowanie jej na wodzie lub niskotłuszczowym mleku.

Mimo swej kaloryczności, ekologiczna kasza orkiszowa jest bardzo lekkostrawna. Podawana dzieciom w rozszerzaniu diety lub pacjentom po przebytej chorobie dostarczy zdrowych kalorii i energii bez obciążania układu trawiennego.

Jak każdy produkt pochodzący z pszenicy, kasza orkiszowa zawiera gluten. W orkiszu jest go mniej niż w ziarnach, z których wypieka się białe pieczywo. Gluten pochodzący z kaszy orkiszowej jest dodatkowo dobry jakościowo, dlatego osoby cierpiące na łagodną odmianę celiakii nie powinny mieć problemów z jego trawieniem.

Wartości odżywcze kaszy orkiszowej w 100 gramach:

Energia: 1622 kJ / 384 kcal
Tłuszcz: 2,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 70 g
- w tym cukry: 6,8 g
Białko: 15 g
Sól: 0,02 g

kasza orkiszowa ekologiczna

Kasza orkiszowa w kuchni

Ekologiczna kasza orkiszowa używana może być podobnie do kasz pszennych i gryczanych. Pamiętajmy o jej odpowiednim przechowywaniu w suchym i chłodnym miejscu, co przedłuża jej przydatność do spożycia.

Można z niej przygotować wiele zdrowych, smacznych dań. Może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Jest smacznym zamiennikiem porannej owsianki. Wystarczy ugotować kaszę orkiszową na mleku, dosłodzić i podać w towarzystwie owoców i bakalii, a także aromatycznych przypraw, takich jak cynamon lub kardamon. Na obiad możemy usmażyć kotlety rybne z kaszą orkiszową albo po prostu zastąpić nią ziemniaki.

Zwolennicy wytrawnych dań mogą przygotować sałatki na bazie kaszy orkiszowej z dodatkiem mięsa i warzyw. Amatorzy kuchni roślinnej chętnie dodają ją do warzywnego gulaszu, lepią wegańskie pulpeciki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do rozmaitych zup, na przykład do krupniku lub pomidorowej.

Przygotowanie kaszy orkiszowej

Przed ugotowaniem należy ją moczyć przez kilka godzin, jeszcze lepiej pozostawić ją w wodzie na całą noc. Taki zabieg sprawia, że wyeliminujemy substancje ograniczające wchłanianie cennych witamin i minerałów, jak choćby kwas fitynowy, który nadaje kaszy nieprzyjemny gorzki posmak. Jeśli chcemy na szybko przygotować smaczne danie z kaszą, warto opłukać ją najpierw zimną, a potem ciepłą wodą.

Do gotującej się osolonej wody wsypujemy kaszę orkiszową w proporcji 2:1. Warto ją co chwilę mieszać do momentu ponownego zagotowania się wody. Kaszę gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut. Ważne jest, by w trakcie gotowania nie mieszać zawartości garnka. Kiedy ziarna wchłoną wodę, kasza będzie gotowa.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800