Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Orkisz spokrewniony jest z pszenicą, uważany nawet za jej odmianę. Prawdopodobnie powstał w wyniku hybrydyzacji pszenicy jarej i dzikiej koziej trawy.
To jedna z najstarszych uprawnych roślin w historii. Badacze uważają, że uprawiano je już 8000 lat temu na terenach dzisiejszego Iranu, zaś do Europy dotarł 2000 lat później. Nie jest to roślina zbyt wymagająca, łatwo się ją uprawia i nie potrzebuje nawożenia. W starożytności orkiszem karmiono gladiatorów i olimpijczyków, miał ponoć dodawać im sił do walki.

Później orkisz został wyparty przez dużo bardziej wydajne zboża. W XII wieku o jego niezwykłych właściwościach prozdrowotnych pisała święta Hildegarda z Bingen – niemiecka mistyczka i ówczesna „naturopatka”, która w swoim programie zdrowia uznała orkisz za podstawowe zboże wykorzystywane w diecie. Święta Hildegarda uważała, że kasza orkiszowa wzmacnia umysł oraz wpływa na dobry nastrój.

Kasza orkiszowa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz zawiera niewielkie ilości glutenu, w porównaniu do zwykłych odmian pszenicy. Podczas zbioru nie traci łuski, chroniącej ziarna przed wpływem pestycydów. Jest bogata w węglowodany, ma bardzo wysoki poziom białka (21% dziennego zalecanego spożycia) i błonnika pokarmowego (30% w jednej porcji). Białko ma znaczenie zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej, gdy nie dostarczają go sobie razem z mięsem. 

Kasza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą ją spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Niestety, jest też dosyć kaloryczna, dlatego należy uważać z ilością pokarmu. 100 g suchej kaszy orkiszowej to prawie 340 kalorii, dlatego zaleca się gotowanie jej na wodzie lub niskotłuszczowym mleku.

Mimo swej kaloryczności, kasza orkiszowa jest bardzo lekkostrawna. Podawana dzieciom w rozszerzaniu diety lub pacjentom onkologicznym po przebytej chemioterapii dostarczy zdrowych kalorii i energii bez obciążania układu trawiennego.

Jak każdy produkt pochodzący z pszenicy, kasza orkiszowa zawiera gluten. W orkiszu jest go mniej niż w ziarnach, z których wypieka się białe pieczywo. Gluten pochodzący z kaszy orkiszowej jest dodatkowo dobry jakościowo, dlatego osoby cierpiące na łagodną odmianę celiakii nie powinny mieć problemów z jego trawieniem. 

Najważniejsze cechy prozdrowotne kaszy orkiszowej i jej większy opis znajdziesz na naszym blogu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl