Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Bez glutenu kakao

Kakao jest znane ludzkości od tysięcy lat. Tak samo, jak jego prozdrowotne właściwości. Pierwsze informacje na temat kakao pochodzą ze starożytnych tekstów Indian Ameryki Południowej i Środkowej – Azteków i Majów. Wierzyli oni, że bóg Quetzalcoatl schodząc na ziemię, podarował ludzkości drzewo kakaowe w prezencie. Ten wyjątkowy podarunek miał zagwarantować ludziom długie i szczęśliwe życie oraz mądrość. Słowo „kakao” wywodzi się z języka ludu Olmeków z regionu Zatoki Meksykańskiej. Szybko zostało przejęte przez Majów. Oni nasiona kakaowca wykorzystywali w czasie ważnych uroczystości. Był to niezbędny element obrzędów i rytuałów.

Bezglutenowe kakao

Napój o nazwie kakao przypadł do gustu również legendarnemu Montezumie. W XV wieku wykonał on najazd na plemię Majów. Napój przygotowywany ze sproszkowanych nasion kakaowca, często pili wojownicy przed bitwami. Wynikało to stąd, że ma ono właściwości pobudzające. Kakao było znane również przez starożytnych Azteków. Nazywali je „Tsocolatl”, czyli „gorzka woda”.

Ziarna kakaowca były wykorzystywane na bardzo wiele rozmaitych sposób. Często się je miażdżyło do momentu, aż powstał z nich proszek. Kolejnym etapem było ubijanie piany z wodą oraz innymi dodatkami. Mógł to być na przykład miód, chilli lub kukurydza. Proporcje zależały już od indywidualnych preferencji tego, kto przygotowywał napój. Natomiast Ferdynand Cortes spowodował, że czekolada zaczęła być obecna na europejskich stołach. Do dzisiaj kakao bezglutenowe jest bardzo popularne.

Jakie są cechy charakterystyczne kakao bezglutenowego?

Aktualnie znanych jest ponad dwadzieścia gatunków kakaowca. Czekoladę można uzyskać tylko z jednej odmiany. Chodzi o kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) Naturalnie występuje on w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Mówi się o tym, że pierwsze uprawy pochodzą z tego rejonu. Podobno występowały w nim już w 400 r. n.e. Aktualnie kakao bezglutenowe pochodzi z upraw na jednym z trzech kontynentów. Są to: Ameryka Południowa i Środkowa, Afryka i Azja.

Kakaowiec to wyjątkowo wysokie drzewo. Jego maksymalna wysokość to dwanaście metrów. Potrafi doskonale się rozwijać wśród innych drzew. W ciągu roku drzewo kakaowca jest w stanie wyprodukować około 50 owoców. Są one otoczone grubą łupiną w czerwonym kolorze. Natomiast w środku owocu znajduje się białawy miąższ, który ma kilkadziesiąt ziarenek. Największe owoce kakaowca potrafią mieć nawet pół kilograma wagi i niemal pół metra długości.

Zanim ziarna kakaowca znajdą się na sklepowych półkach w postaci kakao bezglutenowego, to muszą przejść cały proces obróbki. Ziarna przechodzą przez proces fermentacji, prażenia, mielenia oraz tłoczenia. Bardzo ważny jest sam proces fermentacji. W ciągu paru dni w ziarnach kakaowca zachodzi bardzo wiele przemian biologiczno-chemicznych. Prowadzą one do obumarcia ziarna i do nabrania przez nie wilgoci. Proces prażenia ziaren kakaowca jest natomiast warunkiem wytworzenia się specyficznego smaku oraz aromatu kakao. W czasie procesu prażenia ziaren kakaowca powstaje około 400 substancji smakowych.

Teraz ziarna kakaowca przechodzą przez uszlachetnianie. Polega ono na usunięciu z ziaren kakao bezglutenowego wszelkich potencjalnie szkodliwych substancji smakowo- zapachowych. Do tego celu wykorzystuje się reaktor ciśnieniowy. Kolejnym etapem jest mielenie połamanych ziaren kakao. Później należy je podzielić na dwa najważniejsze surowce; Pierwszy z nich to miazga kakaowca, którą wykorzystuje się do produkowania czekolady. Drugim materiałem otrzymywanym z ziaren kakaowca jest kakao bezglutenowe, czyli charakterystyczny, czekoladowy proszek.

bezglutenowe kakao

Jaką wartość odżywczą ma kakao bezglutenowe?

Kakao bezglutenowe prawdziwe, czyli niesłodzone ma w sobie ponad trzysta wartościowych składników odżywczych. Znajdują się wśród nich na przykład kwasy tłuszczowe. To właśnie z nich wytwarza się tak zwane masło kakaowe. Wśród kwasów tłuszczowych można wymienić między innymi kwas: oleinowy, stearynowy i palmitynowy. W składzie kakao bezglutenowego występują również: witaminy, składniki mineralne, metyloksantyny (teobromina i kofeina), aminokwasy (tryptofan, tyramina, serotonina).

Kakao bezglutenowe jest również bardzo cennym źródłem polifenoli. Ich całkowita zawartość w suchej masie to aż 10-20%. W 100 g wyciągu z kakao możemy znaleźć 1400 mg flawonoli i procyjanidyn, czyli około 14 razy więcej niż np. w jabłku.

Kakao jest produktem naturalnie bezglutenowym i może być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję tego składnika lub chorujących na celialię. Jednak, aby mieć pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu, to powinien być on oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Tylko wtedy jest on przebadany do obecność tego alergenu. Najlepiej wybierać kakao bezglutenowe, które posiada odpowiednie certyfikaty.

Czy wiesz, że…

3 ciekawostki o kakao. Na całym świecie od 40 do 50 milionów ludzi utrzymuje się z kakao. Hiszpańska rodzina królewska dawała w posagu ciastka kakaowe. Cesarz Azteków, Montezuma, wypijał 50 filiżanek kakao dziennie ze złotego kielicha.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800