Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Syrop z Aronii

Syrop Aroniowy

Syrop aroniowy

Aronia jest bardzo często niedocenianą rośliną. Pomaga między innymi przy problemach z pamięcią lub z funkcjonowaniem żołądka i jelit. Można ją spożywać w postaci dżemów, galaretek, soków, czy właśnie syropów.

Skąd pochodzi aronia?

Aronia to krzew zaliczany do rodziny Różowatych. Możemy wymienić jej trzy gatunki: czarnoowocowa, czerwona oraz śliwolistna. Początkowo można ją było znaleźć wyłącznie w Ameryce Północnej. Do Europy trafiła dopiero w XVII wieku. Aronia jest w stanie dorosnąć od dwóch lub trzech metrów wysokości. Ma okrągłe, czarne owoce. Rosną one w gronach. Krzew aronii jest naprawdę bardzo odporny na szkodniki i choroby. Dlatego z niej uprawą poradzi sobie nawet osoba początkująca. W składzie ekologicznego syropu aroniowego znajdziesz mnóstwo przeciwutleniaczy, głównie antocyjanów, fenoli, flawonoidów, alkaloidów, a także witaminy E oraz A.

Syrop z aronii dla dzieci – czy jest odpowiedni?

Witamina C jest powszechnie stosowanym środkiem na wzmocnienie odporności. Często podaje się ją również dzieciom. W okresie jesienno-zimowym warto dawać dziecku więcej owoców i warzyw, ponieważ są one najważniejszym źródłem witamin i minerałów. Picie syropu aroniowego BIO jest dobrym sposobem na to, żeby poprawić odporność u malucha.

Ile soku aroniowego mogą pić dzieci?

Syropu z aronii nie powinno się podawać niemowlętom. Wprowadzenie go na wstępnym etapie rozwoju dziecka może się skończyć wieloma poważnymi powikłaniami. Bezpieczne jest podawanie syropu z aronii dziecku, które ma już rok lub więcej. Młodsze dzieci nie wykształciły jeszcze enzymów trawiennych. Dlatego nie mogą prawidłowo przyswoić znajdujących się w nim składników. Możesz go wcześniej rozcieńczyć wodą, ponieważ maluchy zazwyczaj nie przepadają za jego kwaśnym i cierpkim smakiem.

Bardzo ważne jest to, jaki sok podajesz maluchowi. Gotowe syropy z aronii często mają mało odżywcze składy. Dlatego wcześniej sprawdź, czy w produkcie nie ma żadnych niezdrowych składników albo dużej ilości białego cukru. Zwróć również uwagę na to, czy w składzie jest szkodliwy dla zdrowia syrop glukozowo-fruktozowy. Najbezpieczniejszą opcją jest zrobienie samodzielnie w domu syropu aroniowego BIO lub kupienie go w sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością.

Jakie korzyści może dawać dzieciom ekologiczny syrop z aronii o dobrym składzie? Syrop z aronii ekologiczny może ochronić dziecko nie tylko przed grypą, ale również wspierać pracę jego oczu. Jest to szczególnie ważne w pierwszych latach życia.

Syrop z aronii maluch może pić nawet codziennie. Optymalna ilość to 50 mililitrów. Dla poprawy smaku syropu możesz dodać do niego łyżeczkę miodu. Pamiętaj, żeby napój nie był gorący, bo wtedy miód straci swoje prozdrowotne właściwości. Dobrym sposobem jest również dodanie BIO syropu aroniowego do herbaty. Wtedy napar nie musi już być chłodny. Syrop z aronii nadaje się również jako dodatek do jogurtu lub słodkich placuszków.

Syrop z aronii – przepis

Przygotowanie domowego syropu z aronii nie powinno Ci zająć więcej niż półtorej godziny. Do tego należy dodać jeszcze około dwóch godzin na jego wystudzenie.

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne:

  • 1 kg owoców aronii,
  • 500 g cukru,
  • 1 średnia lub duża cytryna,
  • garść liści aronii, wiśni lub jeżyny,
  • 500 ml wody.

Przygotowanie syropu z aronii składa się z kilku etapów. Wszystko zaczyna się od zebrania owoców aronii. W Polsce występuje odmiana o nazwie aronia czarna. Zbiera się ją standardowo w drugiej połowie sierpnia lub na samym początku września. Najlepiej, aby owoce na syrop były jak najbardziej dojrzałe.

syrop aroniowy

Owoce aronii musisz dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Nie pozbawiaj ich wcześniej ogonków. Najlepiej myć owoce aronii w rękawiczkach. Syrop aroniowy ekologiczny ma bardzo intensywny kolor, więc łatwo się nim ubrudzić. Od wcześniej umytych owoców ogonki odchodzą bardzo prosto.

Bardzo dobrym pomysłem jest wcześniejsze przemrożenie aronii przez dwanaście godzin w zamrażalniku. Wrzuć ją do woreczka strunowego i pozostaw w lodówce na noc. Przemrożone owoce są mniej gorzkie i znacznie szybciej puszczają sok.

Gdy owoce są już odpowiednio przygotowane, to możesz włożyć je do garnka. Radzimy Ci dodać do nich dokładnie umyte listki aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny. Następnie wszystkie owoce zalej dwiema szklankami wody. Przykryj garnek przykrywką.

Zagotuj sok z owocami. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj syrop aroniowy BIO jeszcze przez mniej więcej 40 minut. Następnie zestaw garnek z palnika. Nie zdejmuj pokrywki! Daj syropowi czas, aby przestygnął. Standardowo zajmuje to około dwóch godzin.

Kolejnym niezbędnym etapem jest przecedzenie syropu z aronii. Przelej syrop przez sitko do drugiego garnka. Możesz jeszcze wycisnąć sok z owoców przy użyciu ręcznego sitka. Następnie dodaj do syropu 500 gramów cukru i sok z jednej cytryny. Uważaj na pestki!

Następnie ponownie przelej syrop do garnka i gotuj go przez parę godzin. Gdy jest gotowy, to może już trafić do słoików lub do butelek.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800