Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

13,72 zł

Cena regularna:

15,95 zł

Najniższa cena: 12,45 zł
szt.
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

26,99 zł

Cena regularna:

34,70 zł

Najniższa cena: 29,95 zł
szt.
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Bio Planet
Daktyle Bez Pestek Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Bio Planet

6,67 zł

Cena regularna:

7,76 zł

Najniższa cena: 6,10 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Daktyle bez glutenu

Daktyle Bezglutenowe

Bezglutenowe daktyle

Suszone daktyle bezglutenowe to owoce daktylowca. Są powszechnie stosowane między innymi w kuchni arabskiej. Od niedawna zyskują coraz większą popularność również w Polsce. Stanowią zdrowy zamiennik białego cukru w ciastach i deserach. Zawierają wartościowe dla organizmu składniki. Dzięki temu, mogą działać wspomagająco na odporność oraz na trawienie.

Jakie właściwości mają daktyle bezglutenowe?

Daktyle rosną na palmie daktylowej. Najlepiej czują się w ciepłym i w suchym klimacie. Najsmaczniejsze owoce uprawia się w Iraku, Iranie, Arabii Saudyjskiej i Maroku. Dlatego pewnie Cię już nie dziwią ich mocne powiązania z kuchnią arabską. Najbardziej popularne odmiany daktyli suszonych bezglutenowych to Degleet Noor oraz Medjool. Suszone daktyle bezglutenowe charakteryzują się o wiele większą popularnością niż świeże. Na szczęście, niezależnie od wersji, daktyle mają tyle samo wartości odżywczych. Na korzyść daktyli suszonych bezglutenowych przemawia większa zawartość błonnika pokarmowego. Daktyle bezglutenowe są cennym źródłem witamin, minerałów i salicylanów. Witaminy i minerały zawarte w daktylach bezglutenowych to: białko, błonnik, witaminy C, A, E, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Suszone daktyle bezglutenowe charakteryzują się również bardzo wysoką zawartością potasu. Polecamy je w szczególności dla jako suplement dla osób aktywnych fizycznie, na przykład biegaczy. Ze względu na to, że w daktylach bezglutenowych znajdują się bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, to zapewniają one poczucie sytości na dłużej. Ich jedzenie jest dobrą metodą na zapobieganie chęci podjadania pomiędzy posiłkami. Suszone daktyle bezglutenowe mogą pozytywnie wpływać na procesy trawienne.

daktyle bezglutenowe

Jak daktyle bezglutenowe wspierają zdrowie?

W krajach arabskich suszone daktyle są często zalecane jako środek na przeziębienie, w szczególności takie jego objawy, jak katar, czy kaszel. Suszone daktyle bezglutenowe mają wysokie stężenie polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Dzięki temu, mogą one korzystnie wpływać na ogólną odporność organizmu. Ich jedzenie może mieć również pozytywny wpływ na stan Twojej cery. Powinieneś po nie sięgnąć, w szczególności wtedy, gdy zmagasz się z przebarwieniami lub utratą jędrności skóry. W daktylach bezglutenowych znajdziesz bardzo duże ilości magnezu i żelaza, oraz witamin z grupy B. Wszystkie te substancje pomogą Ci złagodzić stres i jego skutki. Mogą również pozytywnie wpływać na koncentrację oraz na procesy zapamiętywania. W daktylach suszonych bezglutenowych znajduje się również tauryna wspiera ona zasypianie oraz zachowanie prawidłowego rytmu dobowego.

Czy suszone daktyle mogą jeść osoby na diecie odchudzającej?

Suszone daktyle bezglutenowe niestety zawierają bardzo duże ilości cukrów i węglowodanów. Do tego są bardzo kaloryczne. W 100 gramach znajduje się aż 290 kcal. Dlatego szczególnie osoby na diecie odchudzającej powinny uważać na to, aby nie spożywać ich w nadmiernych ilościach. W daktylach suszonych bezglutenowych znajdują się cukry proste. Ich zaletą jest to, że szybko uzupełniają energię po intensywnym wysiłku fizycznym oraz glikogen w mięśniach. Suszone daktyle często są zalecane jako alternatywa cukrów prostych do domowych wypieków. Jednak nie mogą być one jedzone przez wszystkich. Osoby z wysokim poziomem cukru we krwi, raczej powinny z nich zrezygnować. Natomiast daktyle bezglutenowe są dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie redukcyjnej, szczególnie w postaci batonów energetycznych, ciastek lub dodatku do deserów. Muszą one jednak bezwzględnie kontrolować ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia. Dotyczy to nie tylko samych daktyli bezglutenowych, ale również innych spożywanych owoców. One wszystkie zawierają wiele cukrów prostych.

Daktyle w wersji suszonej mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie jelit oraz na metabolizm. To źródło aminokwasu, który bierze udział w produkcji serotoniny (hormonu szczęścia). Odpowiada on nie tylko za dobre samopoczucie psychiczne, ale również za prawidłowe działanie układu pokarmowego. Na daktyle w postaci suszonej powinny jednak uważać osoby z nietolerancją glutenu. Chociaż daktyle same w sobie go nie zawierają, to producenci często dodają do nich mąkę pszenną, by się ze sobą nie sklejały. Dlatego zanim kupisz konkretne daktyle suszone, to powinieneś bardzo wnikliwie przeczytać ich skład.

Jak możesz wykorzystać daktyle bezglutenowe w kuchni?

Daktyle suszone są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Możesz z nich przygotować na przykład miód palmowy, czy dżem. Naprawdę pyszne jest masło czekoladowe z suszonych daktyli i czekolady.

Czy wiesz, że …

… daktyle dojrzewają aż w 4 fazach. Pierwsza z nich nosi nazwę kimri i jest to czas, gdy daktyle są zupełnie zielone. Faza druga to khalab, wtedy daktyle stają się żółte lub żółtawo czerwone. Faza numer trzy to rutab – przy niej czubek daktyli jest już miękki. No i ostatnia faza nosi nazwę tamar. Owoce stają się wtedy brązowe i zupełnie dojrzałe.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800