Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Mąka z ciecierzycy bez glutenu

Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa

Bezglutenowa mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy lub inaczej mąka z cieciorki lub besan. Bez nie praktycznie nie istniałaby kuchnia indyjska. Ta mąka bezglutenowa jest bardzo dobrym uzupełnieniem diety roślinnej. Może być stosowana przez osoby z celiakią oraz z nietolerancją glutenu. Na pewno mąka z ciecierzycy bezglutenowa jest jeszcze mniej popularna niż ta z pszenicy, ale to się stopniowo zmienia. To dobry wybór dla każdego, kto prowadzi zdrowy tryb życia, lubi próbować nowych smaków i eksperymentować w kuchni. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o mące z ciecierzycy bez glutenu?

Co to jest bezglutenowa mąka z ciecierzycy?

Jeszcze inna jej nazwa to mąka groszkowa. Wytwarza się ją przez zmielenie suchych lub mokrych ziaren ciecierzycy. Mogą być nawet sfermentowane. Chociaż wydaje się to naprawdę mało apetyczne, to proces fermentacji jest w tym przypadku bardzo potrzebny. Dzięki niemu, znajdujące się w ciecierzycy białko jest o wiele lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Jej zaletą jest między innymi niski indeks glikemiczny.

Besan znacząco różni się od pozostałych dostępnych w sklepach rodzajów mąki. One zazwyczaj powstają z przemiału zbóż. Natomiast mąka z ciecierzycy bez glutenu to produkt wytwarzany z rośliny strączkowej. Ma on w sobie wyjątkowo duże ilości błonnika, magnezu, potasu oraz żelaza. Mąka z ciecierzycy bezglutenowa jest o wiele wszechstronniejsza niż ta wytwarzana z pszenicy. Chociaż tylko z tej mąki nie upieczesz chleba bezglutenowego, ani ciasta, to jest odpowiednia do innych zastosowań w kuchni. Będzie idealnym składnikiem panierek, sosów i kotletów lub bazą wegańskiej frittaty. Możesz również stosować ją do wypieku pizzy, ale tylko wtedy, gdy wcześniej połączysz ją z mąką pszenną. Wynika to stąd, że mąka z ciecierzycy bezglutenowa nie wyrasta. Jest dobrym wyborem do robienia na jej bazie naleśników, gofrów, czy omletów. Może być również traktowana jako zamiennik jajka, w plackach ziemniaczanych, czy w bezmięsnych kotlecikach, ponieważ jest dosyć kleista.

Mąka bezglutenowa z ciecierzycy kojarzy się z Orientem

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka lub włoski groch, jest rośliną pochodzącą z Bliskiego Wschodu, gdzie uprawiano ją już w 6500 r. p.n.e. W państwach basenu Morza Śródziemnego mąkę bezglutenową z ciecierzycy dodaje się do pieczywa, kofty, słodyczy, czy przekąsek. Tradycyjnie przygotowuje się z niej również khandvi. Są to małe ruloniki. Często podaje się je w postaci przystawek. Inne potrawy z dodatkiem tego rodzaju mąki to: kadhi, czyli gęsty, ostry w smaku sos, podawany na ciepło.

Kolejnym daniem, bez którego nie można się obejść w tej części świata, są warzywa w cieście, nazywane tutaj pakore. Natomiast prażona na maśle mąka z ciecierzycy bezglutenowa z bakaliami to ladhoo. Jest ona delikatnie orzechowa w smaku. To pewna ciekawostka na jej temat, ponieważ ugotowane ziarna cieciorki mają zupełnie odmienny smak.

Cena mąki z ciecierzycy. Gdzie kupić i jak ją przechowywać?

Gotową mąkę bezglutenową z ciecierzycy możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest dostępna zarówno stacjonarnie, jak i internetowo. Mąka bezglutenowa z ciecierzycy jest dość kosztownym produktem spożywczym. Jego średnia cena to kilkanaście złotych.

Domowa mąka z ciecierzycy bez glutenu – jak zrobić?

Mąkę z ciecierzycy bezglutenową możesz samodzielnie przygotować w domu. Nie zajmie Ci to dużo czasu. Cały proces jest stosunkowo prosty. Będzie Ci potrzebna oczywiście ciecierzyca bezglutenowa oraz dobrej jakości młynek do kawy. Możesz go ewentualnie zamienić na blender.

Zacznij od tego, żeby suche ziarna ciecierzycy podprażyć na suchej patelni. Mieszaj całość od czasu do czasu, żeby się nadmiernie nie przypaliły. Następnie pozostaw je na jakiś czas do wystudzenia. Dalszym etapem jest mielenie porażonych ziaren ciecierzycy przy użyciu blendera o dużej mocy lub młynka do kawy. Domowa mąka bezgluetnowa z ciecierzycy jest już gotowa. Wystarczy ją już tylko przesiać. Jeżeli zauważysz w mące większe grudki, to powinieneś ją ponownie przesypać do blendera i zmielić. Pamiętaj o tym, aby mąkę z ciecierzycy przechowywać w szczelnym naczyniu. Najlepiej w suchym i chłodnym miejscu.

Mąka z ciecierzycy bezglutenowa — dla kogo?

Po mąkę z ciecierzycy bezglutenową chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Ze względu na bardzo wysoką zawartość białka stanowi ona dobrą alternatywą dla mięsa. Jedynie powinny na nią uważać osoby, dla których białko mogłoby być szkodliwe. Do tej grupy zaliczamy między innymi ludzi mających problemy z funkcjonowaniem nerek.

Z uwagi na bardzo niski indeks glikemiczny, mąka bezglutenowa z ciecierzycy to produkt polecany dla osób, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Mogą po nią również sięgać osoby cierpiące na celiakię oraz na nietolerancję glutenu, ponieważ w jej składzie nie ma tego alergenu.

Czy wiesz, że …

… mąka z ciecierzycy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Możesz z niej zrobić na przykład maseczkę, która świetnie działa na niedoskonałości skórne. Wystarczy dodać do niej wodę lub jogurt.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800