
Kategorie
Producent
Kolekcja
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Producent
Dystrybutor
Dostępność
Czas wysyłki
Ocena
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja

BIO mąka z kokosa


Mąka Kokosowa
Mąka kokosowa to produkt uboczny zimnego tłoczenia mleka i oleju kokosowego – podstawowych produktów w przetwórstwie orzechów palmy kokosowej. Miąższ orzechów, czyli kopra, jest rozdrabniany i suszony, dając wiórki kokosowe. Mają bardzo delikatny, lekko wyczuwalny smak i wyrazisty zapach kokosa. Mąka powstaje po zmieleniu i wysuszeniu wiórków pozostałych po tłoczeniu oleju i mleka kokosowego.
Najlepszego gatunku mąka kokosowa, podobnie zresztą jak pozostałe produkty z kokosa, pochodzi z Filipin. To światowe zagłębie przemysłu związanego z przerobem kokosów, jeden z wiodących eksporterów kokosów do krajów Europy Zachodniej i Ameryki.
Lekkość i napowietrzenie mąki zależy od sposobu mielenia kokosów, tak samo jak stopień zawartości tłuszczu - wysoki, średni lub niski. Właściwości wysokotłuszczowej mąki są zbliżone do właściwości oleju kokosowego.
Sposoby wykonania mąki kokosowej
Mąka kokosowa pozyskiwana metodą mokrą ma jasną barwę, mniej tłuszczu i większą zawartość błonnika. Tą metodą produkowane jest głównie mleko kokosowe.
Drugi sposób pozyskania mąki kokosowej – na sucho. Mąka kokosowa wyprodukowana na sucho ma kremowy odcień, zawiera dużo tłuszczu i białka. Ten rodzaj mąki powstaje w procesie pozyskiwania oleju kokosowego.
Wartości energetyczne mąki z kokosa
Mąka kokosowa BIO posiada wiele walorów odżywczych, jednak największe wrażenie robi zawartość błonnika. W 100 g znajduje się go aż 10%! Nie dość, że przewyższa inne mąki zbożowe, to wyprzedza w statystykach nawet otręby czy siemię lniane.
Błonnik w ludzkim organizmie oczyszcza przewód pokarmowy z ubocznych produktów przemiany materii, najczęściej toksyn, i ułatwia trawienie. Nie jest on wchłaniany, ani przyswajany przez ludzki organizm.
Dorosła osoba powinna spożywać 20-35 gramów błonnika dziennie.
Błonnik zawarty w ekologicznej mące kokosowej reguluje wypróżnienia, pomaga pozbyć się uciążliwych zaparć, niweluje wzdęcia, reguluje poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów.
Dzięki temu, że mąka kokosowa BIO nie zawiera kwasu fitynowego obecnego w innych rodzajach mąk, znacznie ułatwia przyswajanie składników odżywczych oraz witamin i minerałów z pożywienia.
W mące z kokosa znajdziemy 8,7 g tłuszczów na 100 g produktu, z czego 8 g to tłuszcze nasycone. Najbardziej korzystne są średniołańcuchowe trójglicerydy MCT, które chronią nasz organizm, wykazując właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Tłuszcze zawarte w bio mące kokosowej pobudzają metabolizm, co jest niezwykle istotne podczas stosowania kuracji odchudzających. MCT zaliczane są do substancji łatwostrawnych, dostarczających energię uwalnianą w powolny sposób.
Białko zawarte w ekologicznej mące kokosowej (niemal 20% w 100 g) nie posiada wszystkich niezbędnych aminokwasów, aczkolwiek ma niemały udział w procesie zwiększenia dobowego spożycia białka, a co za tym idzie, wspomagania budowy i skutecznego utrzymania masy mięśniowej. Obfituje zwłaszcza w argininę i walinę. Jest jasne, że po wyroby na bazie mąki kokosowej chętnie sięgają kulturyści, którzy są wegetarianami lub weganami. W ten sposób dostarczają sobie odpowiednią ilość białka niezbędnego do odbudowy starych komórek i powstawania nowych.
Wartości odżywcze mąki kokosowej w 100 gramach:
Energia 1907 kJ / 454 kcal
Tłuszcz: 18 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 17 g
Węglowodany: 57 g
- w tym cukry: 19 g
Białko: 16 g
Sól: 0,81 g
Mąka z kokosa ekologiczna jest niskowęglowodanowa. Posłuży zatem tym, którzy mają zaburzoną gospodarkę cukrową organizmu - osobom chorującym na cukrzycę, insulinooporność. Zawiera niewielką ilość strawnych węglowodanów, więc nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, zaś błonnik działa korzystnie na metabolizm cukrów, regulując wydzielanie glukozy, hamując apetyt na słodycze. Wspiera w ten sposób również proces odchudzania.
Miąższ kokosowy jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę E. W kokosach znajdziemy także: żelazo, selen, magnez, fosfor, wapń oraz kwas foliowy.
Mąkę kokosową bezglutenową mogą bez obaw spożywać osoby cierpiące na celiakię i wykluczające gluten z diety.
Spożycie ekologicznej mąki kokosowej można ostrożnie zacząć od dodawania 1-2 łyżek do wypieków, naleśników czy zupy. Tyle wystarczy, aby znacząco zwiększyć ilość błonnika wchłanianego przez organizm.
Gdzie używać mąkę kokosową?
Ekologiczna mąka kokosowa jest najchętniej stosowana we wszelkiego rodzaju wypiekach. Można z niej upiec ciasta, ciasteczka, muffinki, naleśniki, chlebki, spody do pizzy. Bardzo dobrze zagęści zupy lub sosy, nada się jako panierka do mięs.
Ponieważ mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki sporządzone z jej udziałem będą się łamać i kruszyć. Można dodać do nich jajka lub inne produkty poprawiające strukturę.
Mąka kokosowa - proporcje w kuchni
Pamiętajmy, że ekologiczna mąka kokosowa jest stosowana w innych proporcjach niż tradycyjna mąka pszenna.
Oto przelicznik pomocny w wyważeniu proporcji składników w wyrobach przygotowywanych z dodatkiem mąki kokosowej:
- odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej
- do wypieków z 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka
- zamiast jajek można użyć zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody to zamiennik 1 jajka
- oprócz jajek można dodać również syrop klonowy i miód, dla poprawy konsystencji
- mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu, który zwykle dodaje się do mąki pszennej - jeżeli do naleśników z mąki pszennej wlewasz szklankę mleka, to do naleśników z mąki kokosowej dodaj 2 szklanki.
Ciasto z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania. Dodatek banana czy soku z jabłek sprawi, że stanie się ono mniej suche.
Nie ugniatamy wypieków z mąki kokosowej ekologicznej, tylko starannie mieszamy i rozcieramy.
Przepis wyprodukowanie mąki kokosowej w warunkach domowych
- 200 g wiórków kokosowych zalewamy 1,2 l wody i pozostawiamy na noc, aby zmiękły.
- Następnego dnia podgrzewamy wiórki razem z wodą, w której się moczyły i całość przelewamy do blendera. Miksujemy 5-7 minut.
- Stawiamy sito z podwójną warstwą gazy na garnku lub misce, przelewamy zmiksowaną masę przez sito i dokładnie wyciskamy. To mleko kokosowe, które można użyć do sporządzenia innych dań.
- Pozostałe wiórki zalewamy szklanką wrzątku, miksujemy przez 5 minut i ponownie przecedzamy przez gazę i wyciskamy.
- Odciśnięte wiórki rozprowadzamy cienką warstwą na całej powierzchni blachy do pieczenia.
- Suszymy przez około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym na 100 stopni, od czasu do czasu mieszając.
- Wysuszone i ostudzone wiórki miksujemy w blenderze do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
