Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO otręby

Otręby

Jednym z podstawowych składników diet odchudzających są otręby ekologiczne. Są to łuski nasion, które pozostają po zmieleniu ziarna zbóż – to niejako produkt uboczny przemysłu młynarskiego. Mają one liczne właściwości oraz wartości odżywcze. Jest to cenne źródło m.in. błonnika pokarmowego. Co warto wiedzieć o otrębach? Jakie rodzaje wyróżniamy? Jak je przygotować?

Co to są otręby?

Otręby to zewnętrzna osłonka ziaren. Niegdyś uważane były jako odpad przemysłowy, jednak z czasem doceniono ich liczne właściwości i wartości odżywcze. Są bogatym źródłem cennego błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów. Dostępne jest kilka różnych rodzajów otrębów, które wyróżniają się nieco innymi właściwościami.

Jak powstają otręby?

Otręby ekologiczne to produkt uboczny, który uzyskiwany jest podczas oczyszczania ziaren różnych zbóż w trakcie przerobu ziarniaka na kaszę lub mąkę. To część okrywy owocowo-nasiennej, w której znajduje się ziarno zboża, warstwy aleuronowej oraz rozdrobnionego zarodka. Z samego ziarniaka powstaje natomiast mąka lub kasza. Otręby stanowią ok. 1/3 masy ziarna. Zanim trafią do sprzedaży, zazwyczaj poddawane są obróbce termicznej. W taki sposób są one zabezpieczane przed jełczeniem czy też gorzknieniem.

Rodzaje otrębów

Dostępne jest kilka rodzajów otrębów BIO. Każdy z nich ma nieco inne właściwości. Jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych typów są ekologiczne otręby pszenne. Chętnie sięgają po nie osoby, które są na diecie odchudzającej. Ten rodzaj zawiera dużą porcję błonnika pokarmowego – ponad 40 g na 100 g produktu. Ponadto można w nich znaleźć magnez, miedź, żelazo, cynk, potas oraz jod.

Popularnością cieszą się także BIO otręby owsiane. To źródło cennych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego. Są one nieco uboższe w błonnik pokarmowy niż otręby pszenne (ok. 10 g na 100 g produktu). Składnik ten jednak należy do beta-glukanów, które mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Ogólnie skład otrąb owsianych jest zbliżony do płatków owsianych.

Kolejnym rodzajem są otręby żytnie ekologiczne. Zawierają one dużą ilość błonnika pokarmowego (ok. 39 g na 100 g produktu), a także potasu oraz magnezu. Produkt po spożyciu zmniejsza uczucie łaknienia, co jest szczególnie pożądane w diecie odchudzającej. Występują również otręby gryczane, ryżowe, jęczmienne, orkiszowe oraz kukurydziane.

otręby BIO

Jakie właściwości i wartości odżywcze mają otręby?

Ekologiczne otręby w zależności od rodzaju mają nieco inne właściwości. Są jednak pewne wspólne cechy, które posiada każdy z typów. Większość z otrąb ekologicznych ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest to składnik niezwykle ważny z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ma on także korzystny wpływ na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej oraz regulację poziomu glukozy we krwi. Otręby są obowiązkowym produktem w diecie odchudzającej, ponieważ zawarte w nich składniki pozytywnie wpływają na przemianę materii, zapewniają szybkie uczucie sytości oraz zapobiegają zaparciom.

Otręby ekologiczne to bogate źródło witamin z grupy B (ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, pirydoksyna). Związki te pozytywnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomagają pracę mózgu. W produkcie tym nie brakuje również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwięcej białka można znaleźć w ekologicznych otrębach owsianych. Co istotne, otręby zawierają niewielką ilość cukrów prostych. Można w nich również znaleźć 20 cennych pierwiastków m.in. magnez, cynk, żelazo, miedź, selen, fosfor, potas, kobalt, wapń, sód, a także witaminę E i A. Obie te witaminy zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Wszystkie z powyższych związków są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka – transportowania składników odżywczych, regulowania pracy najważniejszych organów oraz dotleniania mózgu.

Wystarczy dziennie spożyć 2-3 łyżki otrąb BIO, aby dostarczyć organizmowi cenne składniki odżywcze. Warto pamiętać, że może to nie być produkt bezglutenowy (np. otręby pszenne), dlatego osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny zwrócić na to szczególną uwagę.

Jak jeść otręby?

Otręby to ciekawy dodatek, który może urozmaicić wiele dań. Sprawdzą się jako składnik naleśników, omletów, gofrów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, a także jako panierka do kotletów lub posypka do zup. To świetna propozycja do domowego musli czy owsianki. Można je spożywać z mlekiem, maślanką, jogurtem oraz kefirem. To sposób na dostarczenie organizmowi energii do działania na wiele godzin. Dodatek otrąb nie tylko podnosi wartości odżywcze dania, ale również pozytywnie wpływa na jego smak.

Otręby BIO wykorzystywane są także jako dodatek do chleba ekologicznego, bułek, ciast, ciasteczek, babeczek czy batoników. Można je również znaleźć w mieszankach płatek śniadaniowych oraz kruchych ciasteczkach. Po zmieleniu otrąb można uzyskać produkt o nazwie mąka otrębowa. Stosuje się ją do wypieków, chleba, naleśników czy omletów.

Czy wiesz, że …

otręby ekologiczne znalazły także nieco inne zastosowanie. Jest nim produkcja ekologicznych talerzy i sztućców otrębowych. To świetna alternatywa dla naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800