ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Bez Glutenu Kasza bez glutenu

Kasza bezglutenowa

Kasza bezglutenowa to doskonała alternatywa dla osób chorujących na celiakię, alergię lub nietolerancję glutenu, które muszą wyeliminować z codziennej diety pożywienie zawierające gluten. Zupełna rezygnacja z produktów zbożowych jest niewskazana ze względu na ich ważną rolę w piramidzie żywieniowej. Stanowią one istotny element pełnowartościowej diety, która powinna zawierać produkty z wszystkich grup żywieniowych. Kasza bezglutenowa pozwala na przygotowanie świetnie zbilansowanych posiłków i dostarczenie do organizmu niezbędnej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów.

Rodzaje kasz bezglutenowych

Na liście najbardziej popularnych kasz bezglutenowych znajduje się:

  • Kasza gryczana – stanowi źródło pełnowartościowego białka oraz cennych aminokwasów egzogennych.
  • Kasza jaglana – idealna dla wegetarian, wegan oraz osób dbających o zdrowy tryb życia, uniwersalna i wszechstronna pod kątem sposobów podania.
  • Kasza kukurydziana – wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a ponadto jest cennym źródłem skrobi, białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych.
  • Komosa ryżowa – jest bogata we flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym oraz cechuje się niskim indeksem glikemicznym, co ma duże znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę.
  • Tapioka – nie zmienia smaku potraw, może być używana w wielu potrawach, a jednocześnie jest wartościowym źródłem lekkostrawnych węglowodanów.
  • Kasza sorgo – zawiera składniki wspomagające pracę układu pokarmowego, ma właściwości antyoksydacyjne i wyróżnia się delikatnym, orzechowym smakiem.

bezglutenowa kasza

Zalety ekologicznej kaszy bezglutenowej

Kasza bezglutenowa to pożywny i sycący produkt, który jest bardzo uniwersalnym dodatkiem wielu potraw. Stanowi idealną alternatywę dla ziemniaków i ryżu. Kasza bezglutenowa jest od nich dużo bardziej uniwersalna. Można ją wykorzystać do przygotowania dań wytrawnych oraz potraw serwowanych na słodko. Doskonałym tego przykładem jest bezglutenowa kasza jaglana, która idealnie łączy się z warzywami oraz mięsem. Jednocześnie może być podawana na słodko z dodatkiem bakalii, miodu lub świeżych owoców.

Kasza bezglutenowa sprawdzi się zarówno w daniach obiadowych, jak i zestawach śniadaniowych. Ekologiczne kasze bez glutenu są bardzo pożywnym składnikiem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej. Niektóre rodzaje kasz bezglutenowych (gryczana, kukurydziana) charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, co czyni je idealnym składnikiem diety odchudzającej. Bezglutenowa kasza jaglana i gryczana wykazują niską zawartość węglowodanów.

Kasze bezglutenowe są produkowane bez wykorzystania szkodliwych środków chemicznych. Nie są także porcjowane i pakowane w plastikowe woreczki, które podczas gotowania wydzielają trujący Bisfenol A. Ekologiczna kasza bezglutenowa to cenne źródło wielu wartościowych składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium