Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO czerwony ryż

Ryż Czerwony

Ryż czerwony BIO zawdzięcza nazwę swoim wąskim ciemnoczerwonym ziarnom, które gwarantują efektowną prezentację potrawy na talerzu. Smak natomiast dorównuje wyglądowi, gdyż jest ciekawie orzechowy i delikatnie słodkawy. To czyni go idealnym składnikiem każdego dania, wytrawnego oraz słodkiego. Jest on szczególnie popularny w Tajlandii i na Filipinach skąd pochodzi.

Czerwony ryż ekologiczny zakupimy jedynie w wersji pełnoziarnistej, gdyż to właśnie w łupince znajduje się charakterystyczny dla niej purpurowy pigment. Siłą rzeczy ryżu czerwonego nie wybiela się :)
Barwniki te zwane proantocyjanidami to antyoksydanty o silnym działaniu przeciwzapalnym. Chroniąc naczynia krwionośne wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Znane są też z korzystnego wpływu na wzrok. Przy pomocy czerwonego ryżu możemy spowolnić procesy starzenia, wyregulować pracę jelit oraz zapobiec rozwojowi osteoporozy. Ryż ten przyczynia się również do zmniejszenia ilości płytki miażdżycowej a więc spowalnia rozwój chorób układu krążenia.

Najbardziej jednak cenioną cechą czerwonego ryżu jest pomoc przy obniżaniu poziomu cholesterolu. A wszystko za sprawą związków chemicznych, wykazujących bardzo podobne działanie do popularnych medykamentów na obniżenie cholesterolu, zwanych statynami.

ryż czerwony ekologiczny

Wartości ryż czerwonego

Ryż czerwony BIO obfituje w żelazo, magnez, mangan, witaminy z grupy B oraz błonnik ukryty w czerwonych łupinkach. Jest niskokaloryczny, zawiera tylko 107 kcal w stugramowej porcji i dlatego polecany jest m.in. przy nadwadze. Ze względu na to, iż zawiera właściwie węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, sięgać po niego mogą osoby cierpiące na insulinooporność oraz cukrzycę.

Pełnoziarniste odmiany ryżu, a więc również ryż czerwony, warto jest przed gotowaniem namoczyć na kilka godzin. Technika ta pozwala rozmiękczyć osłonkę i skrócić gotowanie do 30-40 minut.

Czerwony ryż ekologiczny podajemy na sypko, zarówno do mięs, jak i owoców.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800