Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Ryż Czerwony Pełnoziarnisty BIO 1 kg Bio Planet
Ryż Czerwony Pełnoziarnisty BIO 1 kg Bio Planet

22,11 zł

Ryż Czerwony Pełnoziarnisty BIO 500 g Bio Planet
Ryż Czerwony Pełnoziarnisty BIO 500 g Bio Planet

12,78 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO czerwony ryż

Ryż czerwony BIO zawdzięcza nazwę swoim wąskim ciemnoczerwonym ziarnom, które gwarantują efektowną prezentację potrawy na talerzu. Smak natomiast dorównuje wyglądowi, gdyż jest ciekawie orzechowy i delikatnie słodkawy. To czyni go idealnym składnikiem każdego dania, wytrawnego oraz słodkiego. Jest on szczególnie popularny w Tajlandii i na Filipinach skąd pochodzi.

Ryż Czerwony

Ryż Czerwony

Czerwony ryż ekologiczny zakupimy jedynie w wersji pełnoziarnistej, gdyż to właśnie w łupince znajduje się charakterystyczny dla niej purpurowy pigment. Siłą rzeczy ryżu czerwonego nie wybiela się :)
Barwniki te zwane proantocyjanidami to antyoksydanty o silnym działaniu przeciwzapalnym. Chroniąc naczynia krwionośne wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Znane są też z korzystnego wpływu na wzrok. Przy pomocy czerwonego ryżu możemy spowolnić procesy starzenia, wyregulować pracę jelit oraz zapobiec rozwojowi osteoporozy. Ryż ten przyczynia się również do zmniejszenia ilości płytki miażdżycowej a więc spowalnia rozwój chorób układu krążenia.

Najbardziej jednak cenioną cechą czerwonego ryżu jest pomoc przy obniżaniu poziomu cholesterolu. A wszystko za sprawą związków chemicznych, wykazujących bardzo podobne działanie do popularnych medykamentów na obniżenie cholesterolu, zwanych statynami.

ryż czerwony ekologiczny

Wartości ryż czerwonego

Ryż czerwony BIO obfituje w żelazo, magnez, mangan, witaminy z grupy B oraz błonnik ukryty w czerwonych łupinkach. Jest niskokaloryczny, zawiera tylko 107 kcal w stugramowej porcji i dlatego polecany jest m.in. przy nadwadze. Ze względu na to, iż zawiera właściwie węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, sięgać po niego mogą osoby cierpiące na insulinooporność oraz cukrzycę.

Pełnoziarniste odmiany ryżu, a więc również ryż czerwony, warto jest przed gotowaniem namoczyć na kilka godzin. Technika ta pozwala rozmiękczyć osłonkę i skrócić gotowanie do 30-40 minut.

Czerwony ryż ekologiczny podajemy na sypko, zarówno do mięs, jak i owoców.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800