ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie

Pieczywo bezglutenowe

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w naszej diecie. W wielu domach ciężko wyobrazić sobie śniadanie czy kolację bez tradycyjnych kanapek. W przypadku osób na diecie bezglutenowej, chorujących na celiakię, zmagających się z nietolerancją glutenu oraz alergiami najlepszym wyborem będzie pieczywo bezglutenowe. Pyszny chleb i bułki pozbawione skrobi pszennej charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi. Pieczywo bezglutenowe jest przygotowywane na bazie sprawdzonych receptur. To nadaje mu unikalny smak i pozwala dostarczyć do organizmu wiele wartościowych składników.

Rodzaje i właściwości pieczywa bezglutenowego

Pieczywo bezglutenowe przybiera bardzo zróżnicowane formy. Poza tradycyjnym chlebem i bułkami łatwo też znaleźć drożdżówki, pieczywo chrupkie, spody do pizzy, tortille, sucharki, wafle i krążki, babki oraz papier ryżowy. To najlepiej obrazuje nieograniczone możliwości komponowania smacznych dań i przekąsek z wykorzystaniem pieczywa bezglutenowego.

Pieczywo bezglutenowe może mieć również bardzo zróżnicowany skład. W zależności od zastosowanej mąki oraz dodatków dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Do wypieku chleba używana jest mąka jaglana, gryczana, ziemniaczana, ryżowa i wiele innych. W formie domieszki używana jest także mąka kasztanowa, migdałowa lub kokosowa. Pieczywo bezglutenowe może być wzbogacane suszonymi warzywami (cebula, burak, pomidory, kapusta kiszona), ziarnami i nasionami (słonecznik, len, sezam, siemię lniane), przyprawami (rozmaryn), a nawet serami (parmezan). Smak słodkich przekąsek bez glutenu jest często wzbogacane dodatkiem kakao.

Pieczywo bezglutenowe zachowuje pełnię swoich właściwości nawet po zamrożeniu. Wykorzystanie mąki bezglutenowej poprawia jego chrupkość i świeżość. Dzięki pakowaniu w ochronnej atmosferze gazowej możliwe jest znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia bez konieczności użycia chemicznych konserwantów.

Kromka chleba bezglutenowego z ziarnami ma przeciętnie 86 kalorii. Dla chleba gryczanego ta wartość wynosi 74 kalorie, a dla kukurydzianego 80 kalorii. Chleb gryczany lub kukurydziany jest bardzo ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety osób z nietolerancją glutenu.

pieczywo bezglutenowe

Zalety pieczywa bezglutenowego

Pieczywo bezglutenowe jest dużo bardziej wartościowe pod względem zawartości składników odżywczych niż jego glutenowy odpowiednik. Wypieki bez glutenu zawierają więcej błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pieczywo bezglutenowe pozwala urozmaicić standardowy plan żywieniowy. Ograniczenie spożycia chleba glutenowego prowadzi do obniżenia kaloryczności poszczególnych posiłków. Warto pamiętać, że na pszenicy bazują wszelkiego rodzaju fast foody. Wyeliminowanie glutenu z diety redukuje spożywanie niezdrowych pokarmów, które w dłuższej perspektywie mają negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Wprowadzenie pieczywa bezglutenowego do menu niejako wymusza poszerzenie wiedzy na temat doboru odpowiednich składników planu żywieniowego. Osoby przechodzące na dietę bez glutenu zyskują większą świadomość i zaczynają dokładnie przyglądać się wybieranym produktom. A to w sposób naturalny przekłada się na większą dbałość o zdrowie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium