Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Ryż czarny bez glutenu

Ryż czarny bezglutenowy często jest nazywany królewskim. Wszystko za sprawą jego dobroczynnych właściwości. Stosuje się go nawet w żywności funkcjonalnej. Ryż ten jest uprawiany w wielu regionach Azji. Jednak to, jak został udomowiony, nie zostało wyjaśnione do dzisiaj. W niektórych tekstach o starożytnych Chinach czarny ryż bezglutenowy był uznawany za produkt zakazany. Podobno mógł go jeść wyłącznie sam cesarz. Dlatego inne nazwy czarnego ryżu bezglutenowego to między innymi: cesarski, królewski lub niebiański. Co ciekawe, współcześnie czasami nazywa się go również ryżem fioletowym. Wynika to stąd, że po ugotowaniu czarny ryż staje się fioletowy.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Ryż na świecie – uprawa i gatunki

Indie i Chiny to dwa kraje, w których uprawia się najwięcej ryżu na Ziemi. Wszystkie znane aktualnie uprawy ryżu pochodzą od jednego z dwóch gatunków. Pierwszy to Oryza sativa, czyli ryż azjatycki. Jest to drugie najpopularniejsze na świecie zboże zaraz po pszenicy. Natomiast drugi gatunek to Oryza glaberrima – ryż afrykański.

Ryż możemy również podzielić z uwagi na długość ziarna. Możemy tutaj zgodnie z tym schematem wymienić: długi (indica), średni (japonica) i krótki. Drugim równie istotnym kryterium jest kolor. Ryż może być: biały, brązowy, czerwony, żółty i czarny.

Czarny ryż bezglutenowy jest zaliczany do roślin trawiastych i charakteryzuje się długim okresem uprawy. Uprawia się go na wielu obszarach w Azji. Może występować w formie niełuskanej. Zawsze jest pokryty okrywą nasienną. To jest właśnie najbardziej wartościowa dla Twojego organizmu część tego zboża.

Jakie warunki muszą być spełnione do uprawy czarnego ryżu?

Lokalna odmiana czarnego ryżu bezglutenowego, która występuje w Indonezji jest ‘Cempo Ireng’. Jednak nie jest to ulubione zboże tamtejszych rolników. Przede wszystkim, ze względu na bardzo długi okres wegetacyjny (5-6 miesięcy rozwoju sadzonki do plonu) i niską wydajność. To powoduje, że aktualnie trwają intensywne poszukiwania rozwiązań, które będą w stanie skrócić czas kwitnienia. Dzięki temu, wydajność plonów znacznie by się zwiększyła.

Warto z ciekawości porównać ze sobą uprawę białego ryżu oraz czarnego ryżu bezglutenowego. Produkcja czarnego ryżu w Indonezji wynosi średnio 3 tony z hektara. Okres wegetacyjny to aż 120-140 dni. Biały ryż potrzebuje tylko 90 dni na zebranie plonów w ilości 6-7 ton z hektara. Wymienione tutaj dane, jasno wskazują na to, że konieczne jest znalezienie sposobu na skrócenie czasu uprawy czarnego ryżu bezglutenowego. Warto popracować nad czasem wzrostu i kwitnienia tej odmiany ryżu.

Jakie są odmiany czarnego ryżu bezglutenowego na świecie?

Czarny ryż może być w bardzo różnym stopniu napigmentowany. Tę odmianę ryżu można uprawiać zarówno na nizinach, jak i na wyżynach w Azji. Ta roślina znakomicie dopasowała się do zmiennych warunków klimatycznych. W zależności, od tego, gdzie rośnie dany ryż bezglutenowy czarny, to może mieć o trochę inny wygląd oraz właściwości prozdrowotne. Ilość antocyjanów jest odpowiedzialna za kolor ryżu oraz za jego aktywność przeciwutleniającą.

Na świecie uprawia się łącznie około dwustu odmian czarnego ryżu. Ich wspólną cechą są długie ziarna. W zależności, od kraju z jakiego pochodzi, może się od różnić intensywnością koloru. Najciemniejszy jest czarny ryż pochodzący z Indonezji. Natomiast największe ilości ryżu czarnego bezglutenowego są uprawiane w Chinach. Drugim krajem pod tym względem jest Sri Lanka. Na kolejnych miejscach w rankingu znalazły się Indonezja i Indie. Uprawy czarnego ryżu bezglutenowego możesz spotkać również w takich miejscach na świecie, jak: Filipiny, Bangladesz, Korea czy Japonia.

Od czego zależy stopień pigmentacji czarnego ryżu bezglutenowego?

Kolor ziaren zbóż jest zależny od występowania konkretnych związków fitochemicznych. Przyjmuje się, że pigmentacja czarnego ryżu jest wynikiem aktywności genu Kala4. Bierze on udział w syntezie antocyjanów. Zmiany w genach zaczęły się od tropikalnej odmiany japonica. W dalszej kolejności mutacja przeszła na podgatunki indica.

ryż czarny bezglutenowy

Czy w czarnym ryżu występuje gluten?

W czarnym ryżu nie ma glutenu. To bardzo dobra wiadomość dla każdego, kto choruje na celialię i musi być na bezwzględnej diecie bezglutenowej lub ma nietolerancję glutenu. Chociaż naturalnie też składnik nie pojawia się w zbożu, to może się do niego dostać podczas procesu produkcyjnego. Dlatego, jeżeli masz problem z trawieniem glutenu, to zachęcamy Cię do wybierania wyłącznie produktów spożywczych oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że nie ma w nim glutenu. Potwierdzają to odpowiednie certyfikaty i badania.

Czy wiesz, że…

… ze względu na wymagania uprawowe wyróżnia się ryż suchy i ryż mokry. Ryż suchy, zwany 'górskim' może być uprawiany bez nawadniania, ale daje mniejsze plony. Najczęściej uprawiany jest w północnych Chinach. Uprawia się go zwykle na wzniesieniach, ale wbrew nazwie, uprawia się go także na nizinach w Bengalu lub na Madagaskarze. Ryż mokry - "padi" jest rośliną bagienną, która do rozwoju wymaga płytkiej wody. W Indiach i Chinach istnieje kilka tysięcy odmian tego ryżu. Większość z nich dostarcza ziaren, które po wysuszeniu gotowe są do bezpośredniego spożycia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800