ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

Ekologiczne Suszone Jagody Goji

Jagody Goji

Goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój tybetański, znanej również jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody, lecz nie ma nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która jest trująca.

Jagody goji rosnące w dolinach tybetańskich oraz w Himalajach są najwartościowsze, bo uprawiane na terenach nieskażonych zanieczyszczeniami i pestycydami. Odmiany uprawiane w krajach ciepłych i subtropikalnych, takich jak Japonia, Korea i inne kraje południowo-wschodniej Azji i Europy, mają niższą wartość odżywczą.

Działanie lecznicze jagód goji ekologicznych wykorzystywane jest w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2,5 tysiąca lat. Zalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. W Chinach uznawane są za suplement poprawiający wzrok, wzmacniający odporność i wątrobę.  Tybetańczycy od stuleci używają jagód goji w terapiach oczyszczających wątrobę z toksyn i usprawniających trawienie.
Jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do tzw. superżywności.

Jagody goji - właściwości odżywcze

Jagody goji, podobnie jak jagody acai, przez wielu doceniane są za posiadanie wielu antyoksydantów, które odmładzają organizm i hamują działanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze pomagają także zachować jędrną i gładką cerę, opóźniając proces jej starzenia. Owoce te zawierają również witaminy z grupy B (B1, B2, B6), C i E, oprócz tego stanowią dobre źródło fosforu, wapnia, selenu, żelaza, miedzi, cynk, a także karotenoidów i związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.

Obecność żelaza, selenu, cynku, potasu i wapnia pomaga:

  • utrzymać w dobrej kondycji włosy, skórę i paznokcie,
  • niwelować wolne rodniki,
  • zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca,
  • hamować zatrzymywanie się wody w organizmie.

Z kolei obecny w owocach błonnik, β karoten i witaminy z grupy B wspomagają:

  • wzmocnienie układu trawiennego i odpornościowego,
  • proces chudnięcia,
  • opóźnienie procesu starzenia się organizmu.

Ekologiczne jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego.

ekologiczne jagody goji

Jagody goji dla zdrowia

Wśród najcenniejszych walorów zdrowotnych ekologicznych jagód goji znajduje się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. Badania wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające. 

Działanie hipoglikemiczne jagód goji BIO potwierdziły badania, udowadniając, że podawanie kompleksu LBP może zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawiać wrażliwość na insulinę.

Jagody goji ekologiczne zawierają cyperon korzystnie działający na ciśnienie tętnicze krwi i pracę serca, oraz betainę biorącą udział w produkcji choliny - substancji, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca.

Kompleks LBP oraz β-sitosterol znajdujące się w jagodach goji to substancje obniżające poziom  triglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie przyczyniając się do wzrostu poziomu cholesterolu HDL.

Obecność witaminy C ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Badania wskazują, że w 100 g wysuszonych, dojrzałych jagód goji jest jej aż 2500 mg.

Czerwono-pomarańczowy kolor owoców to wysoka zawartość karotenoidów, w tym zeaksantyny (ponad 50-70% ogólnej zawartości karotenoidów w owocach) raz luteinę. Luteina i zeaksantyna maja właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ponadto luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni struktury oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.

Jagody goji - przeciwwskazania

Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania ekologicznych jagód goji są także ciąża i karmienie piersią. Poza tym spożywanie świeżych, niedojrzałych owoców może doprowadzić do zatrucia i zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego.
Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.

Suszone jagody goji mogą wspomagać proces odchudzania ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej odczuwamy głód. W postaci suszonej jednak, podobnie jak w przypadku suszonych bananów, owoce te odznaczają się wysoką kalorycznością (aż 370 kcal w 100 g) więc zawierają więcej cukru niż świeże, zaś jego wysoka zawartość we krwi będzie utrudniać spadek masy ciała.

Owoce goji na rynku dostępne są w formie suszonych owoców, tabletek, proszku.

Jagody goji w kuchni

Jagody goji ekologiczne w smaku przypominają żurawinę, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Da się w nich wyczuć pomidorowo-ziołowy posmak. Suszone jagody goji doskonale pasować będą do jogurtów, owsianki, zup i potraw z ryżem. Można je stosować jako zamiennik rodzynek w ciastach i batonikach.

Z BIO jagód goji wytwarza się również wina, nalewki,  soki oraz suplementy w formie proszku lub tabletek. Z gotowanych owoców goji można przyrządzić napój, mieszać je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium