Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Zakwas do picia

Zakwasy uważane są za produkty dostarczające bogactwa składników odżywczych – minerałów i witamin. Przygotowywane są z wysokiej jakości, naturalnych produktów, które gwarantują ich właściwości. Zakwas można spożywać pod postacią napoju probiotycznego lub też wykorzystywać go jako dodatek (np. do zup, chlebów). Naturalny proces fermentacji sprawia, że produkt zawiera żywe enzymy i kultury bakterii. Wpływają one pozytywnie na organizm człowieka – regulując metabolizm, poprawiając trawienie oraz wzmacniając odporność. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na włącznie naturalnych zakwasów do codziennego jadłospisu. Warto wybierać produkty pozbawione zbędnych barwników, konserwantów czy wypełniaczy – czyli dokładnie takie, jakie możesz znaleźć w naszym sklepie.

Zakwas do picia

Czym jest zakwas?

Zakwas ekologiczny to produkt naturalnej fermentacji surowców. Do jego przygotowania wykorzystywane są m.in. warzywa lub mąka ekologiczna. Tego typu specjały nabierają nie tylko dodatkowych właściwości smakowych, ale również odżywczych. Wraz z modą na ekologiczne jedzenie również niepasteryzowane zakwasy zyskały na znaczeniu.

Kiszenie, czyli sposób przygotowywania zakwasów BIO, to naturalny sposób konserwacji pożywienia – towarzyszący od tysięcy lat wielu kulturom. To proces, który zapobiega utracie cennych witamin i składników mineralnych. Zakwas może być napojem lub bazą do przyrządzenia innych potraw. Znalazł zastosowanie jako dodatek do zup, duszonych potraw mięsnych, dań wegetariańskich oraz sosów. Producenci dbają o to, aby dostarczać wyłącznie najwyższej jakości produkty, które wytwarzane są na bazie ekologicznie uprawianych warzyw.

Rodzaje zakwasów:

  • zakwas chlebowy w proszku,
  • płynny zakwas chlebowy,
  • zakwas wielowarzywny,
  • zakwas buraczany,
  • zakwas z buraków kiszonych,
  • bezglutenowy zakwas z buraków ćwikłowych,
  • zakwas z buraków korzenny,
  • zakwas złoty z cytryną,
  • zakwas z kapusty białej,
  • zakwas z kapusty czerwonej,
  • zakwas z kapusty i jabłek,
  • zakwas z ogórków kiszonych,
  • zakwas koreański pikantny na bazie kimchi.

Zakwas buraczany – co warto wiedzieć?

Ekologiczny zakwas buraczany powstaje z naturalnie kiszonych buraków. Można go pić samodzielnie, a także wykorzystać jako bazę do smacznego barszczu czerwonego. Taki sok z kiszonego buraka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera także błonnik, który jest składnikiem nieocenionym z punktu widzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego. Podczas fermentacji cukry proste ulegają zmniejszeniu, dzięki czemu produkt można uznać za niskokaloryczny. Zakwas buraczany często można spotkać w menu diety dr Dąbrowskiej.

zakwas BIO

Zakwas na żurek – podstawowe informacje

Zakwas na żurek często spotykany jest pod nazwą „zakwas wielkanocny”. Zazwyczaj przyrządzany jest na bazie mąki żytniej razowej, jednak coraz częściej można spotkać produkty przygotowane z innego typu mąki. Proces fermentacji wywołują tutaj bakterie oraz drożdże. Ekologiczny zakwas to doskonała baza do domowego żurku – z jajkiem, kiełbasą lub wędzonką. Bogactwo smaku wydobywają przyprawy i warzywa: czosnek, cebula oraz majeranek. Żurek na zakwasie pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jest także cennym źródłem naturalnych probiotyków oraz witamin z grupy B. Jego smak i aromat przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Zakwas jako baza zupy i naturalny probiotyk

Czy to ekologiczny zakwas buraczany, czy to BIO zakwas na żurek – to nie tylko świetna baza zupy, ale przede wszystkim naturalny probiotyk. Bez nich nie ma nawet mowy o przygotowaniu tradycyjnych potraw świątecznych – barszczyku wigilijnego oraz żurku wielkanocnego. Niektóre kiszonki można pić na surowo, ciesząc się ich właściwościami każdego dnia. Informacja o tym powinna zostać zamieszczona w opisie danego produktu oraz na jego etykiecie.

Zakwas z kapusty kiszonej – źródło cennych składników

Ekologiczny zakwas z kiszonej kapusty to cenne źródło ważnych składników odżywczych – minerałów oraz witamin (m.in. fosforu, wapnia, witaminy C, E, witamin z grupy B). Znajdują się w nim substancje, które korzystnie wpływają m.in. na prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu, kondycję skóry, włosów i paznokci, a także pomagają utrzymać odporność organizmu na odpowiednim poziomie.

Zakwas z ogórków kiszonych – smacznie i zdrowo

Nie od dziś znana jest moc ogórków kiszonych. Chętnie sięgają po nie osoby, które chcą w sposób naturalny zadbać o swoją florę bakteryjną jelit. Alternatywą dla nich jest zakwas z ogórków kiszonych. Świetnie sprawdzi się zarówno do spożywania na surowo, jak i jako dodatek do zupy ogórkowej. Wówczas można wydobyć prawdziwie ogórkowy smak i zapach potrawy. Warto wspomnieć, że zakwas z ogórków kiszonych jest bogatym źródłem witaminy C.

Zakwas chlebowy – charakterystyka

Sproszkowany zakwas chlebowy to szybki sposób na robienie domowych, pachnących wypieków. Bez obaw o to, że tradycyjny zakwas nie uda się, a my będziemy zmuszeni go wyrzucić, zamiast cieszyć się chrupiącą skórą świeżo wypieczonego chleba. Zakwas chlebowy w proszku sprawdzi się do pieczenia m.in. chleba żytniego, orkiszowego czy quinoa. Zamiennikiem dla niego jest gotowy zakwas chlebowy w płynie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800