Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Pestki dyni bez glutenu

Pestki dyni bezglutenowe charakteryzują się słodkim, lekko orzechowym smakiem. Największą ich wadę stanowi wysoka kaloryczność, więc trzeba się trochę ograniczać w ich spożywaniu. Pestki dyni bezglutenowe mają w swoim składzie bardzo wiele kwasów tłuszczowych o właściwościach dobroczynnych. Dodatkowo, w ich składzie znajdziesz bardzo dużo cynku. Ten składnik mineralny może się przyczyniać do wzmocnienia włosów i paznokci. Prażone niełuskane pestki zawierają około 3 mg cynku na garść (30 g). To jedna trzecia zapotrzebowania organizmu dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Natomiast w łuskanych pestkach bezglutenowych jest go trochę mniej, bo około 2,5 mg na garść. Chociaż nie jest to zbyt duża różnica, to i tak najlepszym rozwiązaniem jest kupienie pestek dyni w łupinach i podprażenie ich.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Składniki mineralne w pestkach dyni bezglutenowych

Pestki dyni bezglutenowe zawierają w swoim składzie oprócz cynku również mangan, fosfor i miedź. Wszystkie te składniki mogą mieć pozytywny wpływ na kondycję kości. Natomiast magnez i żelazo to silne wsparcie dla nerwów.

Pestki z dyni bezglutenowe to również źródło witaminy E. Ta witamina występuje w wielu różnych formach. Jedną z nich jest alfa-tokoferol. Charakteryzuje się ona wysoką aktywnością biologiczną. To oznacza, że jest lepiej przyswajalna przez organizm. Pestki dyni bezglutenowe stanowią najważniejsze źródło alfa-tokoferolu. W pestkach dyni bezglutenowych witamina E jest obecna również w postaci alfa-tokomonoenolu i gamma-tokomonoenolu. Wykazują one najsilniejsze działanie przeciwutleniające spośród wszystkich form witaminy E.

Witamina E może mieć korzystne działanie na kondycję skóry. Dlatego jest ona często dodawana do kosmetyków pielęgnacyjnych do cery delikatnej i naczynkowej. Odżywia ją i poprawia jej ogólny wygląd.

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu pestek dyni bezglutenowych?

Pestki dyni bezglutenowe są dostępne w sklepach na wagę lub już zapakowanie. Przy kupowaniu nasion na wagę warto wybierać sklepy, które mają wielu klientów. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że są świeże. Pestki dyni bezglutenowe na wagę są szczególnie narażone na działanie wilgoci oraz insektów. Jeżeli to możliwe, to trzeba sprawdzić, jak pachną i smakują nasiona. Nie mogą być zjełczałe, ani zatęchłe.

Natomiast w przypadku pestek zapakowanych, również warto spojrzeć, czy produkt jest szczelnie zamknięty i jego termin przydatności do spożycia jeszcze nie minął. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest kupowanie pestek dyni bezglutenowych od uznanych na rynku producentów. Gdy kupujesz zapakowane nasiona dyni, to są one w dużo mniejszym stopniu narażone na zanieczyszczenia. Natomiast, przy kupowaniu surowych pestek dyni bezglutenowych, możesz samodzielnie uprażyć je w piekarniku. Pamiętaj tylko o kontrolowaniu czasu i temperatury pieczenia. Dzięki temu, nie zniszczysz znajdujących się w nich prozdrowotnych kwasów tłuszczowych. Prażenie pozwoli wydobyć z pestek dyni bezglutenowych pełnię smaku i aromatu.

Jeżeli cierpisz na celiaklię, to sięgaj wyłącznie po pestki dyni oznaczone jako bezglutenowe. Jak je znaleźć? Przede wszystkim, wybieraj produkty marek, które wytwarzają produkty bez glutenu. Zawsze dokładnie czytaj skład produktu. Stawiaj na pestki dyni, które posiadają certyfikat potwierdzający brak glutenu w składzie. Chociaż pestki dyni naturalnie nie zawierają glutenu, to może się on do nich dostać w procesie produkcji.

pestki dyni bezglutenowe

Jak prażyć pestki z dyni bezglutenowe?

Rozsyp nasiona dyni na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiekaj je w piekarniku przez 15 -20 min w temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Najlepiej przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Chociaż ciągle nadają się do jedzenia, nawet przez parę miesięcy, to gdy są nieprawidłowo przechowywane, to tracą świeżość już po miesiącu.

Pestki dyni bezglutenowe – zastosowanie w kuchni

Zalecana dzienna dawka pestek z dyni to 20 gramów, czyli dwie łyżki stołowe. Jeżeli jesteś na diecie, to tę ilość powinieneś zmniejszyć o połowę. Dynia bezglutenowa stanowi doskonały dodatek między innymi do ciast, sałatek, koktajli, kanapek, płatków śniadaniowych, owsianki, czy sosu.

Możesz je spożywać na surowo, po lekkim uprażeniu na patelni. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek oraz soli. Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej, to ciekawym sposobem na wykorzystanie pestek z dyni bezglutenowych, jest zrobienie z nich mleka roślinnego. Do tego celu konieczne są następujące składniki: pestki dyni, woda mineralna niegazowana, wanilia, cynamon, sól, miód. Wystarczy wszystkie składniki poza miodem wrzucić do urządzenia i dokładnie zmiksować. Takie mleka roślinne wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czy wiesz, że…

olej z pestek dyni oprócz swoich kulinarnych zalet, stosowany jest z powodzeniem w kosmetyce. Może korzystnie działać na włosy i skórę. Przyspiesza wzrost włosów i paznokci, zmniejsza ich uszkodzenia, łagodzi rany i stany zapalne, jest pomocny przy niedoskonałościach. Można go znaleźć w wielu kremach.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800