Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Kasza bulgur jest od kilku tysięcy lat docenianym przez mieszkańców Bliskiego Wschodu produktem, stanowi ona jeden z ich podstawowych składników codziennej diety. W naszym kraju w dalszym ciągu nie jest ona tak popularna, niemniej jednak coraz więcej osób przekonuje się do tego produktu.

Jedną z podstawowych zalet kaszy bulgur jest to, iż powstaje ona wyłącznie z ziaren nieoczyszczonych.
100 gram suchej, pszenicznej bulgur to około 340 kcal, około 4,5 g błonnika, około 11 g białka, około 65 g węglowodanów oraz około 1,5 g tłuszczy. Warto nadmienić, iż w porównaniu z innymi kaszami pszennymi wypada najlepiej, albowiem cechuje się najniższym indeksem glikemicznym, jest najmniej kaloryczna.

W jej składzie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chrom, żelazo; witaminy (głównie witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B5), błonnik, kwas foliowy oraz antyoksydanty (m.in. kwas galusowy).
Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz magnezu kasza ta wspomaga pracę układu nerwowego. To pirydoksyna odpowiedzialna jest za syntezę aminokwasów i neuroprzekaźników (np. serotoniny i tryptofanu). Przyczynia się do podniesienia sprawności umysłowej, jak również poprawy nastroju. Poleca się ją wszystkim osobom uczącym się, studiującym, a także pracującym umysłowo. Współcześnie często jesteśmy zabiegani, przez co coraz mniej czasu mamy na odpoczynek, a więcej dotyka nas sytuacji stresowych. Nie jest to korzystne dla naszego zdrowia, jednak ciężko całkowicie to wyeliminować. Dlatego tak istotnym jest, aby do swojej diety włączać jak najwięcej produktów, które pomagają nam poprawić samopoczucie.

Zawarte w kaszy bulgur mikroelementy:
- chrom może pomagać zmniejszać łaknienie na słodycze,
- potas wspiera pracę serca, wspomaga krążenie i obniża ciśnienie krwi,
- magnez uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia w organizmie i transportowania glukozy do mózgu, a ponadto rozszerza tętnice i zmniejsza ryzyko powstawania zatorów,
- kwas foliowy (witamina B9) ważny szczególnie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, wspomaga rozwój dziecka, wspierając budowę jego układu nerwowego,
- witaminy z grupy B łagodzą bóle głowy oraz poprawiają kondycję włosów i skóry,
- żelazo polecane jest osobom zmagającym się z anemią, jako wsparcie leczenia,
- kwas galusowy posiada właściwości antyseptyczne, przeciwpotne i ściągające, a także wykazuje zdolność do blokowania związków rakotwórczych. 

Zastosowanie kaszy bulgur w kuchni.
Przyrządzić można ją zarówno na słodko, jak i słono. Z uwagi na swój wyrazisty smak doskonale komponuje się między innymi z warzywami (pieczarkami, pomidorami, marchewką, cebulą, papryką, pietruszką), jak również z mięsem. Kaszę gruboziarnistą dodajemy zwykle do dań głównych, natomiast kasza drobnoziarnista sprawdzi się jako dodatek do zup i farszów. Na słodko kasza fantastycznie smakuje wraz z mlekiem, miodem oraz bakaliami. Można do tego dodać ulubione owoce.

Kaszę bulgur przygotowuje się w proporcjach – na 1 szklankę produktu potrzeba 2 szklanek wody.
Jeśli przygotowywać będziemy taką ilość, to do garnka należy wsypać kaszę, następnie zalać ją lekko osoloną wodą i gotować przez około 8-10 minut. Po tym czasie warto sprawdzić czy kasza jest miękka, albowiem proces ten może nieco się wydłużyć.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl