Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Bulgur Kasza BIO 5 kg Horeca
Bulgur Kasza BIO 5 kg Horeca

59,99 zł

szt.
Kasza Bulgur BIO 500 g Bio Planet
Kasza Bulgur BIO 500 g Bio Planet

8,77 zł

szt.
Kasza Bulgur BIO 500 g Naturavena
Kasza Bulgur BIO 500 g Naturavena

10,66 zł

szt.
Kasza Bulgur BIO 1 kg Bio Planet
Kasza Bulgur BIO 1 kg Bio Planet

14,74 zł

szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO kasza bulgur

Kasza bulgur jest od kilku tysięcy lat docenianym przez mieszkańców Bliskiego Wschodu produktem, stanowi ona jeden z ich podstawowych składników codziennej diety. W naszym kraju w dalszym ciągu nie jest ona tak popularna, niemniej jednak coraz więcej osób przekonuje się do tego produktu.

W odniesieniach biblijnych podaje się, że kasza bulgur przeszło 4000 lat temu wytwarzana była przez Babilończyków, Hebrajczyków oraz Hetytów. Nieco później, albowiem około 1000 roku p.n.e. polubili ją Rzymianie, Arabowie, Izraelici oraz Egipcjanie. W krajach Bliskiego Wschodu od wielu lat kasza bulgur stanowi jeden z głównych, codziennych elementów diety, zaraz obok ryżu.

Kasza Bulgur

Kasza Bulgur BIO 1 kg Bio Planet Kasza Bulgur BIO 1 kg Bio Planet
Termin przydatności: 31.10.2025
Cena:

14,74 zł

szt.
zobacz więcej
Kasza Bulgur BIO 500 g Bio Planet Kasza Bulgur BIO 500 g Bio Planet
Termin przydatności: 31.03.2026
Cena:

8,77 zł

szt.
zobacz więcej
Bulgur Kasza BIO 5 kg Horeca Bulgur Kasza BIO 5 kg Horeca
Termin przydatności:
Cena:

59,99 zł

szt.
zobacz więcej
Kasza Bulgur BIO 500 g Naturavena Kasza Bulgur BIO 500 g Naturavena
Termin przydatności: 31.03.2026
Cena:

10,66 zł

szt.
zobacz więcej

Spis treści:

Czym jest kasza bulgur?

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, która jest wytworzona z ugotowanych, suszonych i później grubo mielonych ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy durum. Kasza bulgur jest tradycyjnym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie w Turcji, Libanie i Syrii, gdzie jest używana w różnych daniach, takich jak pilaw, sałatki, zupy czy farsze.

Bulgur zawiera błonnik, białko, witaminy z grupy B, żelazo, mangan i magnez, dzięki czemu ma dobre wartości odżywcze. Kasza bulgur jest łatwa w przygotowaniu, ponieważ jest już częściowo ugotowana podczas procesu suszenia, więc wystarczy zalać ją gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut, aż woda zostanie wchłonięta i bulgur zmięknie.

Jednym z najbardziej znanych dań z kaszą bulgur jest tabbouleh – sałatka z bulgurem, pomidorami, ogórkiem, cebulą, pietruszką, miętą i przyprawami, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Jak powstaje kasza bulgur?

Kaszę bulgur pozyskuje się z ziaren pszenicy, zwykle pszenicy durum (pszenicy twardej) – wielu dietetyków uważa, iż jest to najzdrowsza z kasz pszennych. W pierwszej fazie są one gotowane, następnie suszone, aż finalnie poddawane procesowi rozgniatania. Właściwości kaszy durum potwierdzają dietetycy, zdaniem wielu z nich produkty na bazie pszenicy durum są zdrowsze od tych powstających na bazie zwykłej pszenicy.

Obecnie produkuje się trzy odmiany tej kaszy, a mianowicie drobnoziarnistą, średnioziarnistą oraz gruboziarnistą. Wybór rodzaju uzależnić powinniśmy od rodzaju dania, jaki pragniemy przygotować. Drobnoziarnista rekomendowana jest do sałatek, zup, farszów, natomiast kasza gruboziarnista sprawdzi się w połączeniu z mięsem oraz warzywami.

Wartości odżywcze kaszy bulgur

Jedną z podstawowych zalet kaszy bulgur jest to, iż powstaje ona wyłącznie z ziaren nieoczyszczonych.
100 gram suchej, pszenicznej bulgur to około 340 kcal, około 4,5 g błonnika, około 11 g białka, około 65 g węglowodanów oraz około 1,5 g tłuszczy. Warto nadmienić, iż w porównaniu z innymi kaszami pszennymi wypada najlepiej, albowiem cechuje się najniższym indeksem glikemicznym, jest najmniej kaloryczna.

W jej składzie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chrom, żelazo; witaminy (głównie witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B5), błonnik, kwas foliowy oraz antyoksydanty (m.in. kwas galusowy).

Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz magnezu kasza ta wspomaga pracę układu nerwowego. To pirydoksyna odpowiedzialna jest za syntezę aminokwasów i neuroprzekaźników (np. serotoniny i tryptofanu). Przyczynia się do podniesienia sprawności umysłowej, jak również poprawy nastroju.

Poleca się ją wszystkim osobom uczącym się, studiującym, a także pracującym umysłowo. Współcześnie często jesteśmy zabiegani, przez co coraz mniej czasu mamy na odpoczynek, a więcej dotyka nas sytuacji stresowych. Nie jest to korzystne dla naszego zdrowia, jednak ciężko całkowicie to wyeliminować. Dlatego tak istotnym jest, aby do swojej diety włączać jak najwięcej produktów, które pomagają nam poprawić samopoczucie.

kasza bulgur

Mikroelementy w kaszy bulgur

  • chrom może pomagać zmniejszać łaknienie na słodycze,
  • potas wspiera pracę serca, wspomaga krążenie i pomaga przy obniżeniu ciśnienia krwi,
  • magnez uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia w organizmie i transportowania glukozy do mózgu, a ponadto rozszerza tętnice i zmniejsza ryzyko powstawania zatorów,
  • kwas foliowy (witamina B9) ważny szczególnie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, wspomaga rozwój dziecka, wspierając budowę jego układu nerwowego,
  • witaminy z grupy B łagodzą bóle głowy oraz poprawiają kondycję włosów i skóry,
  • żelazo polecane jest osobom zmagającym się z anemią, jako wsparcie leczenia,
  • kwas galusowy posiada właściwości antyseptyczne, przeciwpotne i ściągające.

Kasza bulgur zawiera dość dużą ilość błonnika (ok. 12 g na 100 g kaszy), dzięki czemu możliwe jest wsparcie pracy jelit, co skutkuje z kolei wspomożeniem oczyszczania oraz odchudzania organizmu. Regulowana jest perystaltyka jelit, a także zapobiega się pojawieniu zaparć. Systematyczne spożywanie tej kaszy pomaga uformować pracę jelit.
Ponadto w kaszy bulgur BIO  znajdziemy dużą ilość białka. Z uwagi na to kasza bulgur rekomendowana jest zarówno sportowcom, jak i osobom pragnącym zgubić nadprogramowe kilogramy. Nie można pominąć również tego, że wysoka zawartość błonnika pomaga nam walczyć z cholesterolem, a także ochraniać naczynia krwionośne - szczególnie przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych. Dzięki temu wspierana jest praca całego układu sercowo-naczyniowego.

Kasza bulgur coraz częściej znajduje się w diecie diabetyków, a także osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę, ponieważ charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Indeks glikemiczny tego produktu wynosi 46, dzięki czemu zalicza się go do produktów o małym IG.
Tym samym można decydować się na jego włączenie w jadłospis niemal codziennie.

Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika ekologiczna kasza bulgur jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Błonnik pęcznieje w żołądku, na długo dając uczucie sytości. W związku z tym kasza bulgur skutecznie pomaga kontrolować wagę.

Ważna informacja alergenna: kasza bulgur zawiera gluten, w związku z tym nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię oraz te, które mają alergię na gluten.

Gruboziarnista odmiana ekologicznej kaszy bulgur może również zaszkodzić osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnym nieżytem żołądka oraz refluksem żołądkowo-przełykowym. Natomiast w umiarkowanych w ilościach powinny spożywać ją osoby na diecie wątrobowej.

Kasza bulgur w kuchni

Przyrządzić można ją zarówno na słodko, jak i słono. Z uwagi na swój wyrazisty smak ekologiczna kasza bulgur doskonale komponuje się między innymi z warzywami (pieczarkami, pomidorami, marchewką, cebulą, papryką, pietruszką), jak również z mięsem. Kaszę gruboziarnistą dodajemy zwykle do dań głównych, natomiast kasza drobnoziarnista sprawdzi się jako dodatek do zup i farszów. Na słodko kasza fantastycznie smakuje wraz z mlekiem, miodem oraz bakaliami. Można do tego dodać ulubione owoce.

Ekologiczną kaszę bulgur przygotowuje się w proporcjach – na 1 szklankę produktu potrzeba 2 szklanek wody.
Jeśli przygotowywać będziemy taką ilość, to do garnka należy wsypać kaszę, następnie zalać ją lekko osoloną wodą i gotować przez około 8-10 minut. Po tym czasie warto sprawdzić czy kasza jest miękka, albowiem proces ten może nieco się wydłużyć.

Kasza bulgur w kuchniach świata

Kuchnie takie jak arabska, turecka, perska i izraelska, czyli kuchnie Bliskiego Wschodu są w Europie bardzo popularne. Wielu Europejczyków uwielbia smak kuchni orientalnej i jej wyśmienitych potraw, wśród których wymienić można, chociażby: falafel, hummus, tabbouleh czy pilaw.

Klasyczne potrawy bliskowschodnie zawierają w sobie dużą ilość warzyw i owoców, kasze, ryż, nasiona roślin strączkowych, orzechy i bardzo smaczne bakalie. Spośród mięs, które nie są główną częścią jadłospisu, najczęściej podaje się baraninę, drób lub cielęcinę. Wielki nacisk kładzie się na dodatek wyrazistych przypraw i aromatycznych ziół.

Wspomniany tabbouleh oraz pilaw należą do klasycznych potraw kuchni bliskowschodniej, której podstawą jest właśnie kasza bulgur. Obydwa dania są pyszne i nieskomplikowane.
Pilaw przyrządza się wprawdzie głównie na bazie ryżu (potrawa ta jest bardzo popularna w Azji Środkowej i na Bałkanach), lecz w krajach takich jak: Armenia, Syria oraz Turcja bardzo często ryż zastępuje się kaszą bulgur.

Głównym składnikiem pilawu, oprócz kaszy lub ryżu, jest dodawana w kawałkach baranina (jest to wersja klasyczna potrawy, pilaw można bez obaw przyrządzić również z innymi rodzajami mięsa lub też postawić na wersję wegetariańską). Przygotowanie polega na smażeniu mięsa (lub warzyw) wraz z dodatkiem cebuli, tartej marchwi i pomidorów, a następnie przysypaniu go suchą kaszą bulgur (lub ryżem). Na koniec zalewa się wszystko wrzątkiem i dusi na patelni pod przykryciem lub też wkłada do piekarnika.

Tabbouleh to zielona i bardzo popularna sałatka, przygotowywana z dodatkiem drobnoziarnistej kaszy bulgur (lub kaszy kuskus). Danie to wywodzi się z Libanu i ma wiele wersji. W tym przypadku kaszę bulgur wystarczy zalać wrzątkiem, gdyż ze względu na wielkość ziaren szybciej mięknie i nie potrzebuje gotowania. Po jej ostygnięciu łączymy ją ze smażoną cebulką, chili, solą, pomidorami, zielonym ogórkiem, a także co bardzo istotne, z dużą ilością pietruszki, która jest składnikiem niezbędnym. Całość poddajemy w temperaturze pokojowej.

kasza bulgur - pilaw

Kasza bulgur - co warto wiedzieć przed jej zakupem i gotowaniem

Kasza bulgur to zdrowy i wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu daniach. Przed zakupem i gotowaniem kaszy bulgur, warto wiedzieć o kilku ważnych aspektach:

  1. Rodzaje bulguru: kasza bulgur występuje w różnych stopniach mielenia i grubości. Najczęściej spotykane są bulgur drobny, średni i gruboziarnisty. Wybierz odpowiednią grubość ziaren w zależności od dania, które chcesz przygotować – drobniejsze ziarna nadają się do sałatek, a większe do pilawów czy zup.

  2. Przechowywanie: bulgur przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Dzięki temu zachowa świeżość i walory smakowe przez dłuższy czas.

  3. Szybkość gotowania: kasza bulgur ma tę zaletę, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu, gdyż jest już częściowo ugotowana w trakcie produkcji. Wystarczy zalać bulgur gorącą wodą lub bulionem w proporcjach około 1:2 (jedna szklanka bulguru na dwie szklanki płynu) i odstawić na około 15-20 minut, aż woda zostanie wchłonięta i kasza zmięknie.

  4. Aromatyzowanie: bulgur dobrze łączy się z różnymi przyprawami, ziołami i sosami, więc możesz eksperymentować z dodatkami i smakami. Na przykład, możesz dodać cynamon, imbir, kardamon czy kumin, by uzyskać orientalny smak.

  5. Wartości odżywcze: kasza bulgur jest źródłem błonnika, białka, witamin z grupy B, żelaza, manganu i magnezu. Dzięki temu stanowi wartościowy składnik diety.

  6. Alternatywa dla innych kasz: bulgur może być alternatywą dla takich kasz jak ryż, kuskus czy kasza jęczmienna. Jeśli chcesz zróżnicować swoją dietę lub poszukujesz alternatyw dla innych kasz, warto wypróbować bulgur.

Jak gotować kaszę bulgur?

Gotowanie kaszy bulgur jest proste i szybkie. Oto podstawowy przepis na ugotowanie kaszy bulgur:

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki wody lub bulionu (warzywnego, drobiowego, itp.)

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotuj wodę lub bulion. Jeśli używasz wody, dodaj szczyptę soli, aby nadać kaszy więcej smaku.
  2. Gdy woda lub bulion zacznie wrzeć, dodaj kaszę bulgur. Delikatnie wymieszaj, aby uniknąć powstania grudek.
  3. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego, przykryj rondel i gotuj przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, ale nadal lekko "al dente".
  4. Wyłącz ogień i pozostaw kaszę na 2-3 minuty pod przykryciem, aby "dokończyła" gotowanie.
  5. Następnie rozluźnij kaszę widelcem, aby oddzielić ziarna i uniknąć zlepiania się.

Ugotowaną kaszę bulgur można serwować jako dodatek do mięsa, ryb, warzyw czy sałatek. Możesz również wykorzystać ją jako bazę dla różnych potraw.

Kasza bulgur przepisy

Oto kilka prostych przepisów z wykorzystaniem kaszy bulgur:

1. Tabbouleh (sałatka z bulgurem)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 mała cebula lub pęczek dymki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zalej kaszą bulgur wrzątkiem, przykryj i odstaw na około 15-20 minut, aż woda zostanie wchłonięta i kasza zmięknie.

  2. Posiekaj pomidory, ogórek, cebulę, pietruszkę i miętę.

  3. Po wystudzeniu bulguru, wymieszaj go z pozostałymi składnikami.

  4. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku.

  5. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce.

2. Pilaw z bulgurem i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku (np. kumin, papryka słodka)

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę, marchewkę, paprykę i cukinię.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

  3. Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię, smaż przez około 5 minut.

  4. Dodaj kaszę bulgur, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Dodaj bulion lub wodę, przyprawy, sól i pieprz do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.

  6. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

3. Sałatka z bulgurem, rukolą i serem feta

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 garści rukoli
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, nerkowca)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zalej bulgur wrzątkiem, przykryj i odstaw na około 15-20 minut, aż woda zostanie wchłonięta i kasza zmięknie.

  2. W dużej misce wymieszaj rukolę, ser feta, pomidory i orzechy.

  3. Po wystudzeniu bulguru, dodaj go do mieszanki rukoli i warzyw.

  4. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz, aby uzyskać sos.

  5. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  6. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

4. Bulgur z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku (np. tymianek, rozmaryn)

Przygotowanie:

  1. Pokrój marchewki, paprykę, cebulę i cukinię na kawałki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C (392°F).
  3. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posól, popieprz i posyp ulubionymi przyprawami. Piecz przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. W międzyczasie, przygotuj kaszę bulgur: zagotuj bulion lub wodę, dodaj bulgur, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.
  5. Po upieczeniu warzyw, wymieszaj je z ugotowaną kaszą bulgur.
  6. Podawaj na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa, ryb czy warzyw.

Te przepisy to tylko kilka pomysłów na dania z kaszą bulgur. Jest to wszechstronny składnik, który możesz wykorzystać w wielu różnych potrawach, eksperymentując z warzywami, przyprawami i dodatkami.

Sałatka z kaszą bulgur

Oto przepis na prostą sałatkę z kaszą bulgur, która jest zdrowa, lekka i smaczna:

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
  • 1 ogórek (pokrojony w kostkę)
  • 1 mała czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 1 puszka ciecierzycy (suszona, ugotowana lub z puszki)
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/4 szklanki posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, mięta, kolendra)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zalej bulgur wrzątkiem, przykryj i odstaw na około 15-20 minut, aż woda zostanie wchłonięta i kasza zmięknie.
  2. W międzyczasie przygotuj warzywa: pokrój paprykę, ogórek, pomidory, posiekaj cebulę i zioła.
  3. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, odcedź ją i opłucz.
  4. Po wystudzeniu bulguru, dodaj do niego przygotowane wcześniej warzywa, ciecierzycę oraz posiekane zioła. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz, aby uzyskać sos.
  6. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  7. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Ta sałatka z kaszą bulgur jest doskonała na lekki lunch, kolację, czy jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Możesz także modyfikować przepis, dodając inne składniki, takie jak grillowane warzywa, orzechy, suszone owoce czy ser feta.

Kasza bulgur z warzywami

Oto przepis na smaczną i kolorową potrawę z kaszą bulgur i warzywami:

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka (czerwona, żółta lub zielona)
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku (np. kumin, papryka słodka)

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę, marchewkę, paprykę i cukinię.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię, smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.
  4. W międzyczasie, zagotuj bulion warzywny lub wodę, dodaj kaszę bulgur, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.
  5. Po ugotowaniu, dodaj kaszę bulgur do patelni z warzywami, mieszając wszystko razem.
  6. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby smaki się połączyły.
  7. Przed podaniem, posyp potrawę posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Ta potrawa z kaszą bulgur i z warzywami jest sycąca, zdrowa i pełna smaku. Możesz modyfikować przepis, dodając inne warzywa, takie jak brokuły, kalafior, szpinak czy pomidory, a także dodając białko, takie jak ciecierzyca, fasola, kawałki grillowanego kurczaka czy tofu.

ugotowana kasza bulgur

Przepisy na kaszę bulgur w wersji słodkiej

Kasza bulgur może być również używana do przygotowania słodkich deserów. Oto dwa przepisy na słodkie potrawy z kaszą bulgur:

1. Słodki bulgur z owocami i miodem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki mleka (może być krowie, kokosowe, migdałowe itp.)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 szklanka pokrojonych owoców (np. jabłka, gruszki, brzoskwinie)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, migdały)

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotuj mleko z miodem, cynamonem i kardamonem.

  2. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę bulgur. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko.

  3. W międzyczasie, pokrój owoce na kawałki i posiekaj orzechy.

  4. Gdy kasza bulgur będzie gotowa, dodaj pokrojone owoce i orzechy. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Podawaj na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

2. Słodki bulgur z rodzynkami i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, laskowe, migdały)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: śmietana, jogurt, mleko roślinne do podania

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj kaszę bulgur. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę.
  3. W międzyczasie, namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez około 10 minut, a następnie odcedź.
  4. Gdy kasza bulgur będzie gotowa, dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Podawaj na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu lub mleka roślinnego, jeśli tego chcesz

Te dwa przepisy na słodkie potrawy z kaszą bulgur pokazują, że kasza ta może być wszechstronnym składnikiem również w deserach. Możesz eksperymentować z dodatkami, takimi jak inne suszone owoce (np. morele, figi, daktyle), różne orzechy i nasiona, przyprawy (takie jak imbir, anyż, goździki) oraz dodawać aromatyczne składniki, takie jak wanilia, skórka pomarańczowa czy cytrynowa. Dzięki swojej teksturze i delikatnemu smakowi, kasza bulgur może być doskonałą bazą do różnorodnych słodkich potraw. 

Ciekawostki o kaszy bulgur

Kasza bulgur jest interesującym produktem żywnościowym, który ma wiele ciekawych aspektów. Oto kilka ciekawostek o kaszy bulgur:

  1. Pochodzenie: kasza bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest jednym z najstarszych przetworzonych ziaren. Uważa się, że jej historia sięga 4 000 lat wstecz, a już wówczas była ważnym składnikiem diety w Mezopotamii i starożytnym Egipcie.

  2. Proces produkcji: bulgur to ziarna pszenicy, które są gotowane na parze, suszone, a następnie zmielone na kawałki o różnej grubości. Dzięki temu procesowi kasza bulgur ma krótszy czas gotowania i łatwość przygotowania.

  3. Wartości odżywcze: kasza bulgur jest bogata w błonnik, białko, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i mangan. Jest to także źródło przeciwutleniaczy i ma niski indeks glikemiczny, co może być korzystne dla osób z cukrzycą lub dbających o poziom cukru we krwi.

  4. Popularne w kuchni śródziemnomorskiej: bulgur jest ważnym składnikiem w kuchniach Bliskiego Wschodu, Turcji, Grecji oraz krajów regionu Morza Śródziemnego. Znajdziemy go w takich daniach jak: tabbouleh, pilaw, kibbeh czy dolma.

  5. Ekologiczny aspekt: w porównaniu do innych zbóż, kasza bulgur ma niższy ślad węglowodanowy, ponieważ proces parzenia na parze pozwala na szybsze i łatwiejsze przygotowanie kaszy, co ostatecznie przekłada się na mniejsze zużycie energii podczas gotowania.

  6. Szerokie zastosowanie: kasza bulgur może być stosowana jako baza dla sałatek, dodatek do mięsa, ryb, warzyw, a nawet jako składnik słodkich potraw. Ze względu na swoją strukturę i smak, jest wszechstronnym składnikiem w kuchni.

  7. Alternatywa dla ryżu i kuskusu: kasza bulgur może być alternatywą dla ryżu czy kuskusu, zwłaszcza dla osób szukających większej ilości błonnika, białka i niższego indeksu glikemicznego w swojej diecie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800