ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

ekologiczna kasza bulgur

Kasza Bulgur

Kasza bulgur jest od kilku tysięcy lat docenianym przez mieszkańców Bliskiego Wschodu produktem, stanowi ona jeden z ich podstawowych składników codziennej diety. W naszym kraju w dalszym ciągu nie jest ona tak popularna, niemniej jednak coraz więcej osób przekonuje się do tego produktu.

W odniesieniach biblijnych podaje się, że przeszło 4000 lat temu wytwarzana była przez Babilończyków, Hebrajczyków oraz Hetytów. Nieco później, albowiem około 1000 roku p.n.e. polubili ją Rzymianie, Arabowie, Izraelici oraz Egipcjanie. W krajach Bliskiego Wschodu od wielu lat kasza bulgur stanowi jeden z głównych, codziennych elementów diety, zaraz obok ryżu.

Jak powstaje kasza bulgur?

Ekologiczną kaszę bulgur pozyskuje się z ziaren pszenicy, zwykle pszenicy durum (pszenicy twardej) – wielu dietetyków uważa, iż jest to najzdrowsza z kasz pszennych. W pierwszej fazie są one gotowane, następnie suszone, aż finalnie poddawane procesowi rozgniatania. Właściwości kaszy durum potwierdzają dietetycy, zdaniem wielu z nich produkty na bazie pszenicy durum są zdrowsze od tych powstających na bazie zwykłej pszenicy.

Obecnie produkuje się trzy odmiany tej kaszy, a mianowicie drobnoziarnistą, średnioziarnistą oraz gruboziarnistą. Wybór rodzaju uzależnić powinniśmy od rodzaju dania, jaki pragniemy przygotować. Drobnoziarnista rekomendowana jest do sałatek, zup, farszów, natomiast kasza gruboziarnista sprawdzi się w połączeniu z mięsem oraz warzywami.

Wartości odżywcze kaszy bulgur

Jedną z podstawowych zalet ekologicznej ekologicznej kaszy bulgur jest to, iż powstaje ona wyłącznie z ziaren nieoczyszczonych.
100 gram suchej, pszenicznej bulgur to około 340 kcal, około 4,5 g błonnika, około 11 g białka, około 65 g węglowodanów oraz około 1,5 g tłuszczy. Warto nadmienić, iż w porównaniu z innymi kaszami pszennymi wypada najlepiej, albowiem cechuje się najniższym indeksem glikemicznym, jest najmniej kaloryczna.

W jej składzie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chrom, żelazo; witaminy (głównie witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B5), błonnik, kwas foliowy oraz antyoksydanty (m.in. kwas galusowy).

Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz magnezu kasza ta wspomaga pracę układu nerwowego. To pirydoksyna odpowiedzialna jest za syntezę aminokwasów i neuroprzekaźników (np. serotoniny i tryptofanu). Przyczynia się do podniesienia sprawności umysłowej, jak również poprawy nastroju.

Poleca się ją wszystkim osobom uczącym się, studiującym, a także pracującym umysłowo. Współcześnie często jesteśmy zabiegani, przez co coraz mniej czasu mamy na odpoczynek, a więcej dotyka nas sytuacji stresowych. Nie jest to korzystne dla naszego zdrowia, jednak ciężko całkowicie to wyeliminować. Dlatego tak istotnym jest, aby do swojej diety włączać jak najwięcej produktów, które pomagają nam poprawić samopoczucie.

Mikroelementy w kaszy bulgur

  • chrom może pomagać zmniejszać łaknienie na słodycze,
  • potas wspiera pracę serca, wspomaga krążenie i obniża ciśnienie krwi,
  • magnez uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia w organizmie i transportowania glukozy do mózgu, a ponadto rozszerza tętnice i zmniejsza ryzyko powstawania zatorów,
  • kwas foliowy (witamina B9) ważny szczególnie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, wspomaga rozwój dziecka, wspierając budowę jego układu nerwowego,
  • witaminy z grupy B łagodzą bóle głowy oraz poprawiają kondycję włosów i skóry,
  • żelazo polecane jest osobom zmagającym się z anemią, jako wsparcie leczenia,
  • kwas galusowy posiada właściwości antyseptyczne, przeciwpotne i ściągające, a także wykazuje zdolność do blokowania związków rakotwórczych.

ekologiczna kasza bulgur

Kasza bulgur zawiera dość dużą ilość błonnika (ok. 12 g na 100 g kaszy), dzięki czemu możliwe jest wsparcie pracy jelit, co skutkuje z kolei wspomożeniem oczyszczania oraz odchudzania organizmu. Regulowana jest perystaltyka jelit, a także zapobiega się pojawieniu zaparć. Systematyczne spożywanie tej kaszy pomaga uformować pracę jelit.
Ponadto w kaszy znajdziemy dużą ilość białka. Z uwagi na to kasza bulgur rekomendowana jest zarówno sportowcom, jak i osobom pragnącym zgubić nadprogramowe kilogramy. Nie można pominąć również tego, że wysoka zawartość błonnika pomaga nam walczyć z cholesterolem, a także ochraniać naczynia krwionośne - szczególnie przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych. Dzięki temu wspierana jest praca całego układu sercowo-naczyniowego.

Kasza bulgur coraz częściej znajduje się w diecie diabetyków, a także osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę, ponieważ charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Indeks glikemiczny tego produktu wynosi 46, dzięki czemu zalicza się go do produktów o małym IG.
Tym samym można decydować się na jego włączenie w jadłospis niemal codziennie.

Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika ekologiczna kasza bulgur jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Błonnik pęcznieje w żołądku, na długo dając uczucie sytości. W związku z tym kasza bulgur skutecznie pomaga kontrolować wagę.

Ważna informacja alergenna: kasza bulgur zawiera gluten, w związku z tym nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię oraz te, które mają alergię na gluten.

Gruboziarnista odmiana ekologicznej kaszy bulgur może również zaszkodzić osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnym nieżytem żołądka oraz refluksem żołądkowo-przełykowym. Natomiast w umiarkowanych w ilościach powinny spożywać ją osoby na diecie wątrobowej.

Kasza bulgur w kuchni

Przyrządzić można ją zarówno na słodko, jak i słono. Z uwagi na swój wyrazisty smak ekologiczna kasza bulgur doskonale komponuje się między innymi z warzywami (pieczarkami, pomidorami, marchewką, cebulą, papryką, pietruszką), jak również z mięsem. Kaszę gruboziarnistą dodajemy zwykle do dań głównych, natomiast kasza drobnoziarnista sprawdzi się jako dodatek do zup i farszów. Na słodko kasza fantastycznie smakuje wraz z mlekiem, miodem oraz bakaliami. Można do tego dodać ulubione owoce.

Ekologiczną kaszę bulgur przygotowuje się w proporcjach – na 1 szklankę produktu potrzeba 2 szklanek wody.
Jeśli przygotowywać będziemy taką ilość, to do garnka należy wsypać kaszę, następnie zalać ją lekko osoloną wodą i gotować przez około 8-10 minut. Po tym czasie warto sprawdzić czy kasza jest miękka, albowiem proces ten może nieco się wydłużyć.

Kasza bulgur w kuchniach świata

Kuchnie takie jak arabska, turecka, perska i izraelska, czyli kuchnie Bliskiego Wschodu są w Europie bardzo popularne. Wielu Europejczyków uwielbia smak kuchni orientalnej i jej wyśmienitych potraw, wśród których wymienić można, chociażby: falafel, hummus, tabbouleh czy pilaw.

Klasyczne potrawy bliskowschodnie zawierają w sobie dużą ilość warzyw i owoców, kasze, ryż, nasiona roślin strączkowych, orzechy i bardzo smaczne bakalie. Spośród mięs, które nie są główną częścią jadłospisu, najczęściej podaje się baraninę, drób lub cielęcinę. Wielki nacisk kładzie się na dodatek wyrazistych przypraw i aromatycznych ziół.

Wspomniany tabbouleh oraz pilaw należą do klasycznych potraw kuchni bliskowschodniej, której podstawą jest właśnie kasza bulgur. Obydwa dania są pyszne i nieskomplikowane.
Pilaw przyrządza się wprawdzie głównie na bazie ryżu (potrawa ta jest bardzo popularna w Azji Środkowej i na Bałkanach), lecz w krajach takich jak: Armenia, Syria oraz Turcja bardzo często ryż zastępuje się kaszą bulgur.

Głównym składnikiem pilawu, oprócz kaszy lub ryżu, jest dodawana w kawałkach baranina (jest to wersja klasyczna potrawy, pilaw można bez obaw przyrządzić również z innymi rodzajami mięsa lub też postawić na wersję wegetariańską). Przygotowanie polega na smażeniu mięsa (lub warzyw) wraz z dodatkiem cebuli, tartej marchwi i pomidorów, a następnie przysypaniu go suchą kaszą bulgur (lub ryżem). Na koniec zalewa się wszystko wrzątkiem i dusi na patelni pod przykryciem lub też wkłada do piekarnika.

Tabbouleh to zielona i bardzo popularna sałatka, przygotowywana z dodatkiem drobnoziarnistej kaszy bulgur (lub kaszy kuskus). Danie to wywodzi się z Libanu i ma wiele wersji. W tym przypadku kaszę bulgur wystarczy zalać wrzątkiem, gdyż ze względu na wielkość ziaren szybciej mięknie i nie potrzebuje gotowania. Po jej ostygnięciu łączymy ją ze smażoną cebulką, chili, solą, pomidorami, zielonym ogórkiem, a także co bardzo istotne, z dużą ilością pietruszki, która jest składnikiem niezbędnym. Całość poddajemy w temperaturze pokojowej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium