Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet
Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet

8,51 zł

szt.
Groch Żółty BIO 1 kg BIO Planet
Groch Żółty BIO 1 kg BIO Planet

16,94 zł

szt.
Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet
Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet

9,89 zł

szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO żółty groch

Groch to roślina doskonale znana i obecna w kuchni na całym świecie. Doceniają go nie tylko mieszkańcy Europy, ale także Bliskiego Wschodu, Chin i Indii. Groch żółty to dojrzała wersja nasion. Chętnie wybierany ze względu na walory smakowe oraz wartości odżywcze, w tym dużą zawartość białka i błonnika pokarmowego. Znajdzie zastosowanie w wielu daniach, dlatego – obok soi, fasoli i soczewicy – warto mieć go w swojej kuchni. To wartościowa roślina strączkowa, którą dobrze uwzględnić w jadłospisie.

Groch Żółty

Co to jest groch żółty?

Groch to roślina strączkowa, która należy do rodziny bobowatych. Wyróżnia się kilka jego odmian, z czego najpopularniejszy jest groch żółty, zielony oraz biały. Wersja żółta to w pełni dojrzałe nasiona. To jedno z najstarszych warzyw, które uprawia człowiek. Najprawdopodobniej znane było już 7 tys. lat p.n.e.

Jakie wartości odżywcze i właściwości ma groch żółty?

Żółty groch jest źródłem cennych składników, w tym zdrowych tłuszczów, białka, węglowodanów oraz błonnika. Można wraz z nim odkryć bogactwo witamin oraz minerałów, w tym witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B (głównie B1, B2, B3, B6, B9), cynku, fosforu, potasu, magnezu, sodu, żelaza i wapnia. Witamina B9, czyli kwas foliowy, to substancja ważna w diecie przyszłych mam. Odpowiednia jej podaż pomaga zminimalizować ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej płodu, które mogą prowadzić do rozwoju licznych schorzeń.

Groszek żółty ekologiczny wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, dlatego też warto, aby włączyły go do swojej diety osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinoodporność. Z racji dużej zawartości błonnika pokarmowego produkt ten pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Ogólnie rośliny strączkowe regulują funkcjonowanie systemu pokarmowego, regulując rytm wypróżnień. Warto pamiętać o tym, że błonnik pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, co pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie.

W BIO grochu żółtym można również znaleźć przeciwutleniacze. Są to związki niezwykle istotne z punktu widzenia profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych. Nie zapominajmy także o zawartości biotyny, która pozytywnie wpływa na wygląd cery, włosów i paznokci.

Groch żółty dla wegan i wegetarian

Groch żółty to wręcz obowiązkowy składnik w diecie osób będących na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej oraz ograniczających spożywanie mięsa i przetworów mlecznych. Dlaczego? Ponieważ jest to źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zawiera aminokwasy egzogenne, które powinny być dostarczane do organizmu człowieka wraz z pożywieniem. Można więc śmiało określić groch żółty jako substytut mięsa w przypadku osób, które nie spożywają produktów zwierzęcych. W tym produkcie znajduje się również wapń – na niedobory tego składnika narażeni są zwłaszcza weganie.

Żółty groch na długo zaspakaja głód, co zmniejsza prawdopodobieństwo podjadania między posiłkami. Aspekt ten jest szczególnie ważny w przypadku osób będących na diecie odchudzającej.

groch żółty eko

Jak ugotować groch żółty?

Odpowiednie przygotowanie grochu zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. wzdęć. Ważne jest wymoczenie go przed gotowaniem. Rekomenduje się, aby ziarna moczyły się przez ok. 8-12 godzin. Jeżeli są one podzielone na połówki, czas ten można skrócić do ok. 2 godzin. 100 gramów grochu żółtego należy zalać ok. 0,5-1 litrem wody. Do gotowania należy użyć świeżej wody (na jedną szklankę produktu cztery szklanki cieczy). Czas gotowania ziaren to ok. 1,5 godziny. Do smaku można doprawić wodę liściem laurowym, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, a nawet warzywami (np. marchewką).

Do czego dodać groch żółty?

Groch żółty w polskiej kuchni najczęściej dodawany jest do grochówki oraz wigilijnej kapusty. Żółty groch ekologiczny znalazł zastosowanie jako zastępstwo dla mięsa w niektórych z dań. Mowa tu m.in. o gulaszu, kotletach, klopsikach, farszu na gołąbki czy sosie bolońskim. Dodawany jest do zapiekanek, curry, sałatek, sosów oraz zup. Żółty groszek to idealna baza do przyrządzenia zup kremów, pasty na pieczywo oraz puree. Można go również wykorzystać jako warzywo dekoracyjne.

Czy wiesz, że …

… niegdyś groch żółty nazywany był mięsem biedoty. Skąd taka nazwa? Był on tani, łatwo dostępny i prosty w przechowywaniu. Ponadto jego zasobność w składniki odżywcze sprawiła, że dostarczał do organizmu wszystko to, co niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Żółty groch wykorzystywany był zarówno w kuchni, jak i podczas różnorodnych obrzędów. Wierzono, że jest on zapowiedzią przyszłych obfitych plonów. Traktowany był także jako roślina ofiarna. Ponadto stosowano go do przystrajania ubioru na czas ważnych obrzędów i uroczystości. Był nieodłącznym elementem "święta Dziadów" – stanowił strawę dla dusz umarłych. W tym samym czasie na ucztach arystokracji królował natomiast groch zielony.

Uważasz, że groch jest ciężkostrawny? Wystarczy, że użyjesz przypraw, aby to przełamać – sprawdzi się tutaj majeranek, kminek, imbir, papryka ostra oraz koper.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800