Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Pizza bez glutenu. Spody do pizzy bezglutenowe.

Czy naprawdę pizza bezglutenowa jest lepsza w smaku i zdrowsza? Na pewno dieta bezglutenowa stała się modna, a dla niektórych konieczna. Niektórzy nawet są zdania, że gluten szkodzi układowi pokarmowemu człowieka. Dlatego każdy powinien zrezygnować z jego spożywania. Czy to oznacza, że bezglutenową pizzę możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia? Czy jest w niej mniej kalorii? Czy jest ona mniej obciążająca dla układu trawiennego? Poniżej postaramy się znaleźć odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Pizza Bezglutenowa

 

Kto powinien sięgnąć po pizzę bezglutenową?

Tylko osoby chorujące na celiaklię są zmuszone do przebywania na diecie bezglutenowej. Gdy osoby cierpiące na tę chorobę zjedzą jakiś produkt zawierający gluten, to uszkadzają się ich kosmki jelitowe. Osoba chora może czuć nie tylko nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale również podrażnić sobie jelita. Może to w dłuższym okresie prowadzić do rozwoju innych chorób w organizmie. Jednym rozwiązaniem dla osób cierpiących na celiakię jest stosowanie diety bezglutenowej. To trudne zadanie, ponieważ gluten znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych. Nawet takich, które pozornie nie mają nic wspólnego ze zbożem. Gluten naturalnie występuje właśnie w niektórych zbożach, m. in. takich jak: pszenica, żyto czy jęczmień.

Jeżeli odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości gastryczne, na przykład po zjedzeniu białego pieczywa, to również możesz spróbować przejść na dietę bezglutenową. Dobrym rozwiązaniem może być też po prostu ograniczenie glutenu w posiłkach. Dieta bezglutenowa nie może być traktowana jako sposób na wszelkie dolegliwości trawienne, czy uczucie pełności po posiłku, czy ból brzucha. Wynika to stąd, że przyczyna takiego stanu rzeczy, może być zupełnie inna niż gluten. O wiele bardziej pomocne mogą okazać się regularne badania. Stosowanie różnych diet na własną rękę, może być niebezpieczne dla Twojego zdrowia.

pizza bezglutenowa

Czy każdy może jeść pizzę bezglutenową?

O ile kupienie sobie od czasu do czasu pizzy bezglutenowej, choćby po to, żeby urozmaicić sobie dietę, nie jest niczym złym, to przechodzenie na dietę bez glutenu nie zawsze będzie dla Ciebie korzystne. Zanim wprowadzisz tak drastyczne zmiany w Twoim jadłospisie, to powinieneś skonsultować się z lekarzem albo chociaż wykonać podstawowe badania w kierunku nietolerancji glutenu.

Osoby, które podejrzewają u siebie nadwrażliwość na gluten, często po jego odstawieniu mogą czuć się lepiej. Jednak do tego często dochodzi również spadek masy ciała, który nie dla każdego może być bezpieczny. Każda dieta, niezależnie od jej rodzaju, obowiązkowo powinna być zbilansowana i zawierać wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Powinieneś również zwrócić uwagę na to, czy zakupiona przez Ciebie pizza bezglutenowa nie ma w sobie żadnych konserwantów, ani sztucznych dodatków. Często producenci do żywności bezglutenowej dodają jeszcze większe ilości soli i cukru bezglutenowego, co na pewno nie będzie korzystne dla Twojego zdrowia.

Stosowanie diety bezglutenowej bez wcześniejszej wizyty u lekarza i wykonania odpowiednich badań może skończyć się niedoborami pokarmowymi i brakiem niezbędnych składników mineralnych w diecie. Często w produktach bezglutenowych znajduje się również mnóstwo cukru oraz innych, sztucznych wypełniaczy. Nie udowodniono jeszcze, że stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe, ma na nie pozytywny wpływ.

Jakie składniki znajdują się w pizzy bezglutenowej?

Gluten powoduje, że ciasto na pizzę jest bardziej sprężyste, a poszczególne składniki bardzo dobrze się ze sobą łączą. Gdy pizza się upiecze, to jest przyjemnie krucha. Składniki bezglutenowe są mniej odpowiednie na przykład do przygotowywania z nich ciasta. Dlatego warto do niej dodać takie składniki, jak na przykład komosa ryżowa, czy kalafior. Wtedy ciasto bezglutenowe będzie miało bardzo zbliżony smak do tego tradycyjnego. Dobrym pomysłem jest zrobienia ciasta na pizzę z bezglutenowej mąki albo ze specjalnej mieszanki. Gdy mieszankę na pizzę bezglutenową, połączysz z wodą, to wtedy mieszanka będzie miała takie same właściwości jak mąka pszenna. Placek bez glutenu bez problemu możesz również przygotować z przepisu na tradycyjną pizzę. Pamiętaj tylko o zastąpieniu mąki klasycznej mąką bezglutenową.

Czy pizzę bezglutenową możesz jeść bez ograniczeń?

Tutaj jest tak samo, jak ze zwykłą pizzą. Wszystko zależy, co do niej dodasz. Jeżeli przygotujesz pizzę bezglutenową na spodzie warzywnym na przykład z kalafiora, to z pewnością będzie ona o wiele mniej kaloryczna. Gdy zamawiasz pizzę bez glutenu przez internet, to lepiej zrezygnuj z dodatkowego sosu czy porcji sera. Jeżeli zależy Ci na tym, aby zjedzenie pizzy nie zniszczyło Twojej diety, to ogranicz się maksymalnie do dwóch kawałków. Do pizzy dodaj sałatkę ze świeżych warzyw. W ten sposób cały posiłek będzie bardziej fit, a Ty zapomnisz o wyrzutach sumienia. Kup pizzę lub spód do pizzy bezglutenowej w sprawdzonym, ekologicznym sklepie, wtedy będziesz miał pewność, że ma dobry skład.

Czy wiesz, że…

… największa pizza przygotowana została w RPA w 1990 roku. Zużyto do niej prawie 4 tys. kg sera i niespełna 2 tys. sosu pomidorowego. Jej średnica to 37,4 m, a ważyła ponad 12 ton!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800