Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Len bez glutenu (siemię lniane)

Len bezglutenowy jest znany ze swojego potencjalnie korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Można z niego wytwarzać olej, który ma specyficzny smak i wiele wartości odżywczych. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Len bezglutenowy jest znany i popularny od wieków. To roślina jednoroczna, pochodząca z Bliskiego Wschodu. Może mieć nawet kilkadziesiąt centymetrów wysokości. Gdy kwietnie, to ma bardzo ładny, intensywnie niebieski kolor. Najważniejszym elementem w tej roślinie pod względem odżywczym i dobroczynnym są nasiona. Mają niewielkie rozmiary, są płaskie i brązowoszare.

Len Bezglutenowy

Len bezglutenowy – jakie ma wartości odżywcze?

Nasiona lnu to inaczej siemię lniane. Ich najważniejszym składnikiem odżywczym jest błonnik. Na drugim miejscu są aminokwasy. Len bezglutenowy zawiera również: białko, węglowodany, cukry, witaminy. Wśród tych ostatnich możemy wymienić przede wszystkim: witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i B9, witaminę C, E i K. Występujące w lnie bezglutenowym sole mineralne to: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Aż czterdzieści procent nasion stanowią tłuszcze nasycone, które charakteryzują się licznymi właściwościami dobroczynnymi. Mogą być one pomocne między innymi w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Len bezglutenowy jest znany również ze swoich właściwości przeciwutleniających.

Dzięki temu, ze nie zawiera glutenu jest odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię lub na nietolerancję na ten składnik. Najlepiej wybierać produkty certyfikowane i oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy jest pewność, że len nie został zanieczyszczony glutenem w procesie produkcji.

Jakie są najcenniejsze związki zawarte w siemieniu lnianym?

Pierwsze z nich to lignany. Zalicza się je do grupy fitoestrogenów, to znaczy hormonów roślinnych. To bardzo silne przeciwutleniacze, które mogą mieć korzystne działanie na hormony. Pod względem zawartości lignanów len bezglutenowy nie ma sobie równych. W porównaniu do pozostałych roślin może mieć ich nawet siedemset razy więcej. W nim znajdują się również bardzo ważne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy. Są one o wiele lepiej wchłaniane przez człowieka, niż białko występujące w mleku i jego przetworach. Len bezglutenowy jest również wyjątkowo bogaty w kwas alfa linolenowy, czyli wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3.

Jak można spożywać len bezglutenowy?

Z lnu bezglutenowego można przygotować tak zwany śluz. W tym celu łyżkę nasion lnu trzeba zalać szklanką wody i gotować przez około 15 minut. Uzyskany śluz, który swoją konsystencją do złudzenia przypomina kisiel, należy odcedzić i poczekać aż ostygnie. Taki płynny kisiel należy pić dwa razy dziennie. Aby smakował trochę lepiej, to można do niego dodać miód. W takiej wersji będzie najlepszym wyborem dla najmłodszych.

Nasiona lnu bezglutenowego można też dodawać bezpośrednio do potraw. Z powodzeniem zastąpią one na przykład ziarna słonecznika. Len bezglutenowy doskonale pasuje między innymi do domowych wypieków, sałatek, muesli, czy jogurtu. Jest szybkim i tanim sposobem na urozmaicenie diety i wzbogacenie jej o ważne składniki mineralne.

bezglutenowy len

Jak wytwarza się olej lniany?

Olej lniany wytwarza się z dojrzałych nasion lnu. Tłoczy się go na zimno. Dzięki temu, zachowuje on wszystkie wartości odżywcze. Wysoka temperatura mogłaby usunąć z niego bardzo wiele wartościowych składników i tym samym zmniejszyć jego prozdrowotne działanie. Od razu ostrzegamy, że olej lniany nie będzie smakował każdemu. Ma bardzo charakterystyczny smak i żółty kolor. Na szczęście jego zapach jest w miarę neutralny. Smak olej z nasion lnu bezglutenowego jest lekko orzechowy.

Nigdy nie smaż na oleju lnianym! Ten produkt zawiera kwasy wielonasycone, które po podgrzaniu mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Olej lniany jest wrażliwy na działanie światła i powietrza. Dlatego, aby jak najdłużej zachował świeżość, niezbędne jest przechowywanie go w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Len bezglutenowy – zastosowanie

Len zwyczajny do lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia był stosowany głównie w przemyśle papierniczym i płóciennym. Jednak wraz z upływem lat dietetycy zaczęli doceniać jego właściwości dobroczynne. To, jakie dokładnie zastosowania ma len bezglutenowy zależy przede wszystkim od tego, która część rośliny jest użyta. Łodygi są wytrzymałe i twarde. To sprawia, że pozyskuje się z nich włókna. Natomiast nasiona lnu bezglutenowego to najlepszy wybór do wytwarzania oleju lnianego. Stanowi on podstawę diety doktor Budwig. Len bezglutenowy może być również wykorzystywany jako pasza dla zwierząt w przemyśle rolnym. Podaje się go zwierzętom hodowlanym. Len dobrze odnajduje się też w przemyśle chemicznym. Wtedy olej lniany tłoczy się na gorąco. W ten sposób można otrzymać między innymi farby, pigmenty, czy kit. Natomiast w kosmetyce olej lniany bardzo często dodaje się do pomadek.

Czy wiesz, że…

… odpady powstałe z najbardziej zdrewniałych części łodyg lnu są wykorzystywane jako surowiec do produkcji płyt paździerzowych. Krótkie włóka stanowiące także odpad są wykorzystywane do wytwarzania papieru wysokiej jakości. Dawniej robiono z nich również materiały do izolacji stosowane w budownictwie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800