Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Wapń w suplementach diety

Wapń

Wapń – co to takiego?

Wapń jest jednym ze składników mineralnych występujących w organizmie niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Optymalny poziom tego minerału wpływa na zachowanie pełni sił witalnych oraz dobrego samopoczucia. Wapń jest zaliczany do grupy makroelementów. Tuż obok fosforu stanowi najważniejszy z nieorganicznych związków budujących kości. Dlatego należy zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka w zbilansowanej diecie oraz uzupełniać niedobory stosując suplementy z wapniem.

Wapń – jaka jest jego funkcja w organizmie?

Wapń pełni wiele istotnych funkcji w organizmie:

  • stanowi materiał budulcowy kości i zębów,

  • jest aktywatorem wielu enzymów,

  • uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi,

  • reguluje pracę układu nerwowego,

  • wpływa na pracę mięśni oraz wydzielanie hormonów,

  • reguluje pracę serca,

  • uczestniczy w procesach odpornościowych i regeneracyjnych,

  • bierze udział w procesie gojenia się ran,

  • poprawia aktywność plemników,

  • stanowi niezbędny element procesu zapłodnienia komórki jajowej.

Suplementacja wapnia to ważny element profilaktyki wielu poważnych chorób jak:

  • cukrzyca,

  • otyłość,

  • nadciśnienie tętnicze,

  • niektóre nowotwory.

W jakich produktach jest najwięcej wapnia?

W organizmie człowieka aż 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach. Wchłanianie tego pierwiastka zachodzi w jelicie cienkim. Biodostepność wapnia zależy od wielu czynników. Duży wpływ na prawidłowe wchłanianie odpowiednich ilości oraz wydalanie nadmiaru wapnia mają hormony kalcytonina (obniża stężenie) i parathormon (podnosi stężenie wapnia).

Na przyswajalność wapnia korzystnie wpływa witamina D w połączeniu z magnezem i borem. Dzięki tym pierwiastkom witamina D przyjmuje postać czynną. Po 60 roku życia następuje samoistny spadek przyswajalności wapnia. O większą podaż tego pierwiastka powinny zadbać szczególnie kobiety w okresie menopauzy.

Produkty o największej zawartości wapnia w 100 gramach to:

  • mak – 1438 mg,

  • parmezan – 1184 mg,

  • szprotka – 1000 mg,

  • sezam – 975 mg,

  • ser żółty – 867 mg,

  • tofu – 345 mg,

  • jarmuż – 300 mg,

  • suszone figi – 280 mg,

  • soja – 277 mg,

  • migdały – 239 mg,

  • natka pietruszki – 193 mg,

  • orzechy laskowe – 186 mg,

  • łosoś konserwowy – 181 mg,

  • jogurt naturalny – 170 mg,

  • fasola – 160 mg,

  • pistacje – 135 mg.

Dla porównania biały ser dostarcza jedynie 98 mg wapnia. To nie czyni go dobrym źródłem tego pierwiastka. W przypadku szprotek należy spożywać je razem z ościami, ponieważ to właśnie tam znajduje się większość wapnia. Jednak najlepszą przyswajalność wykazuje wapń zawarty w produktach mlecznych.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wapń?

Zapotrzebowanie na wapń jest uzależnione przede wszystkim od płci i wieku. Średnie dzienne wartości prezentują się następująco:

  • kobiety i mężczyźni w wieku 19-50 lat – 1000 mg,

  • kobiety i mężczyźni w wieku powyżej 51 lat – 1300 mg,

  • kobiety powyżej 19 lat w okresie ciąży i laktacji – 1000 mg,

  • kobiety poniżej 19 lat w okresie ciąży i laktacji – 1300 mg,

  • kobiety po menopauzie – 1500 mg,

  • dzieci w wieku 1-3 lat – 700 mg,

  • dzieci w wieku 4-9 lat – 1000 mg,

  • dzieci w wieku 10-18 lat – 1300 mg.

Badania dowodzą, że średnie spożycie wapnia przez statystycznego Polaka wynosi 400 mg, czyli jest zdecydowanie za małe w stosunku do przyjętych norm. Niedobory tego pierwiastka może nasilać:

  • nadużywanie alkoholu,

  • picie dużej ilości kawy, herbaty oraz coli,

  • nadmierne spożywanie produktów zbożowych,

  • jedzenie popularnych zupek w proszku.

Kwas szczawiowy występujący w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze, a także kwas fitynowy znajdujący się w produktach zbożowych i strączkowych obniżają przyswajalność wapnia. Dlatego tych produktów nie należy spożywać zbyt często. Stosowanie suplementów z wapniem jest dobrym sposobem na uzupełnienie niedoborów.

wapń suplement

Wapń – jakie są przyczyny i objawy niedoboru w organizmie?

Najczęstsze przyczyny hipokalcemii, czyli niedoboru wapnia w organizmie, to:

  • zbyt mała podaż pierwiastka w diecie,

  • zaburzenia wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego,

  • zbyt duża utrata tego pierwiastka z moczem.

  • nadmierne odkładania się wapnia w kościach i tkankach miękkich,

  • niedobory oraz oporność tkanek na parathormon (hormon produkowany przez przytarczyce).

Na niedobory wapnia są szczególnie narażone dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby w podeszłym wieku. Te grupy powinny zwracać szczególną uwagę na podaż w diecie oraz prawidłową suplementację wapnia.

Skutki niedoborów wapnia charakteryzują się szerokim spektrum objawów. Najczęściej występujące symptomy to:

  • skurcze mięśni,

  • mrowienie i drętwienie rąk oraz nóg,

  • bóle stawów,

  • zaburzenia krzepliwości krwi,

  • zaburzenia rytmu serca,

  • problemy z zębami,

  • zaburzenia o podłożu psychicznym,

  • złamania kości,

  • osteomalacja i osteoporoza,

  • skłonności do alergii i wysypek,

  • zawroty głowy,

  • pogorszenie pamięci,

  • nadmierna męczliwość,

  • problemy ze snem,

  • zaburzenia neurologiczne,

  • tężyczka.

Napad tężyczkowy objawia się postępującymi kurczami tonicznymi mięśni rąk, przedramion i ramion, a w dalszej kolejności twarzy, klatki piersiowej oraz nóg. W przypadku dzieci przewlekłe niedobory wapnia mogą powodować:

  • upośledzenie procesu wzrostu,

  • deformacje kości i krzywicę,

  • większą płaczliwość w nocy,

  • wczesną próchnicę,

  • późne ząbkowanie,

  • wypadanie zębów.

Zbilansowana dieta i stosowanie suplementów z wapniem pozwala zachować optymalny poziom tego pierwiastka w organizmie.

Wapń – jakie są przyczyny i objawy nadmiaru w organizmie?

Nadmiaru wapnia (hiperkalcemia) najłatwiej uniknąć przez zachowanie zbilansowanej diety. Zbyt duże stężenie pierwiastka we krwi może być spowodowane przez:

  • przedawkowanie witaminy D (dzieci),

  • nadużywanie preparatów o wysokiej zawartości wapnia (dorośli),

  • nadczynność przytarczyc,

  • choroby nowotworowe.

Najczęstsze objawy nadmiaru wapnia w organizmie to:

  • pogorszenie apetytu,

  • nudności i wymioty,

  • zaparcia,

  • choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy,

  • kamica nerkowa,

  • niewydolność nerek,

  • zapalenie trzustki,

  • zaburzenia wchłaniania innych minerałów jak cynk, żelazo czy magnez,

  • zwapnienie naczyń,

  • uszkodzenia narządów oaz zaburzenia ich prawidłowego funkcjonowania,

  • wzrost ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz raka prostaty.

Stosując suplementy z wapniem, warto pamiętać o produktach, które mają negatywny wpływ na jego przyswajanie. Biodostępność wapnia obniża:

  • zbyt duża ilość błonnika pokarmowego,

  • kwas fitynowy występujący w ziarnach zbóż, orzechach i nasionach roślin strączkowych,

  • kwas szczawiowy i jego sole obecne przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych,

  • kwasy uronowe występujące w warzywach i owocach,

  • nadmiar białka zwierzęcego, fosforu i potasu w diecie,

  • związki glinu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800