Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet
10,39 zł 8,49 zł
Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet
32,29 zł
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mango suszone

Mango Suszone

Mango suszone

Mango jest tropikalnym owocem, którego cenne wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Przez Hindusów jest nazywany owocem bogów.
Z południowej Azji do Europy owoc ten dotarł w XVI wieku, dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na Daleki Wschód. Obecnie mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Afryki, Ameryki,, Australii i Oceanii, również w Europie. Najwięksi producenci mango na świecie to Indie, Chiny, Indonezja, Tajlandia, Filipiny oraz Meksyk.

Istnieje wiele odmian mango (szacuje się, że około 1000) i większość z nich jest słodka, natomiast mają one różne rodzaje smaku i teksturę. Te różnice umożliwiają stosowanie owoców mango w szerokim wachlarzu receptur. Wiele osób lubi mango w postaci chutney, soków, koktajli i innych.

Witaminy w mango

Mango jest bogatym źródłem witaminy A, przy czym wysuszona forma owocu dostarcza 20% zalecanej dziennej wartości w każdej porcji. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do utrzymania dobrej kondycji skóry i błon śluzowych, zapewnia również wsparcie dla układu odpornościowego, jak i wzroku. Witamina A  zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i pozostałym problemom, które związane są ze wzrokiem.

Znaczna część witamin z grupy B występująca w owocach mango również pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu, zrównoważonej pracy układu nerwowego i zdrowej funkcji układu krążenia. Owoce są również bogate w błonnik pokarmowy wzmacniający trawienie i wzmacniające odporność przeciwutleniacze.

Mango suszone a mango świeże

W porównaniu do świeżego owocu, mango suszone ekologiczne jest znacznie bardziej skoncentrowane pod względem kalorii i węglowodanów. Garść suszonego mango to ok. 160 kalorii. Większość pochodzi z węglowodanów, ponieważ suszone mango zawiera tylko niewielkie ilości białka lub tłuszczu.
Cukier w mango napędza codzienne funkcjonowanie i służy jako preferowane źródło energii dla mózgu.

mango suszone ekologiczne

Wartości suszonego mango

Chociaż ekologiczne suszone mango nie jest wyjątkowo bogate w składniki mineralne, zawiera niewielkie ilości żelaza oraz wapnia.

Przeciwutleniacze zawarte w tym suszonym ekologicznym owocu mango chronią komórki ciała przed wolnymi rodnikami. Spora dawka witaminy C zawarta w mango bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, ale przede wszystkim znana jest jako składnik poprawiający naturalną odporność organizmu. Pomaga również zachować młodość i elastyczność skóry biorąc udział w procesie wytwarzania kolagenu.

Zawarte w mango witamina B6, a także kwas glutaminowy korzystnie wpływają na funkcjonowanie komórek mózgowych, stymulują je jednocześnie wpływający na poprawę pamięci i koncentracji.

Suszone mango bogate jest w błonnik (rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny), przez co z jednej strony pomaga stabilizować wysokość cukru we krwi, zwiększyć wchłanianie i obniżyć poziom cholesterolu, z drugiej strony korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pobudzając je do działania i zapobiegając ewentualnym zaparciom.

Suszone mango zawiera wiele witamin, które z pewnością wpłyną na poprawę nastroju. Należą do nich przede wszystkim witaminy z grupy B, czyli B1,  B3, B6  i B9. Wszystkie te elementy wpływają pozytywnie na naszą koncentrację i energię, a także minimalizują ryzyko stresu. Nie bez powodu niski poziom witaminy B3, B5 i B9 może być powodem depresji.

Wiele marek suszonych owoców zawiera dwutlenek siarki – środek konserwujący pomagający zachować jasny kolor i zapobiec gniciu. U osób uczulonych na siarczyny mogą wystąpić reakcje astmatyczne po spożyciu. Lepiej wybierać suszone owoce mango, które ich nie zawierają.

Wartości odżywcze mango suszonego w 100 gramach:

Energia:1250 kJ / 296 kcal
Tłuszcz: 2,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 62 g
- w tym cukry: 60 g
Białko: 2,9 g
Sól: 0,13 g

Rodzaje mango

Suszone mango dostępne jest na rynku w różnych wariantach. Może być sprzedawane w postaci naturalnej bez zawartości cukru i siarki, konserwowane siarczanami, a także w wersji całkowicie naturalnej jako mango liofilizowane.

  • Mango kandyzowane to owoce poddawane maceracji w mieszaninie wody i cukru, a następnie suszone. Otrzymuje się kostki o dość miękkiej konsystencji, ale które utraciły znaczną część smaku owoców i są silnie wzbogacone cukrem.

  • Kawałki mango suszone bez dodatku cukru i siarczynów - charakteryzują się miękkim miąższem i naturalnymi smakiem. Mango suszone jest w naturalnym procesie, w którym nie są do niego dodawane żadne ulepszacze ani konserwanty. Tego typu mango eksportuje m.in. Tajlandia.

  • Plastry mango suszone oraz konserwowane dwutlenkiem siarki - te kawałki owoców zachowują niewielką miękkość, a proces suszenia pozwala na dość dobrą konsystencję. Suszone mango siarkowane produkowane jest głównie w Republice Południowej Afryki i stanowi prawie 50% europejskiego importu.

  • Mango liofilizowane w kawałkach - owoce mango pozbawione są wody w procesie liofilizacji. Tego typu płatki mango nie zawierają żadnych konserwantów ani cukru. Kupując mango liofilizowane, możesz cieszyć się w 100% smakiem naturalnego, skondensowanego owocu.

  • Naturalnie suszone mango ekologiczne jest sprzedawane bezpośrednio do sklepów ekologicznych przez importerów specjalizujących się w żywności dietetycznej. Wytwarzane jest ze świeżych owoców produkowanych w gospodarstwach ekologicznych lub fair trade.

Jak widać mango to owoc o wielu zaletach. Nie zawiera tłuszczu, cholesterolu i soli i jest doskonałą zdrową przekąską dla każdego.
Jedzenie mango w odpowiednich ilościach dziennie nie spowoduje tycia. Należy jednak zachować umiar.

Mango suszone w kuchni

Ekologiczne suszone mango stanowi doskonałą przekąskę. Jest to również wyśmienity dodatek do wielu potraw, zwłaszcza kuchni hinduskiej i dalekowschodniej. Ten produkt dodaje się do pasty curry, używa się także jako farszu do mięs i ryb. Suszone mango dodać można również do sałatek słodkich i pikantnych. Chętnie dodawane jest do deserów, np. do lodów. Można je dodawać także do domowego musli.

Proces suszenia mango BIO jest dobrym wyborem pomiędzy bogatą soczystością owocu a odwodnioną konsystencją jego pozbawionej wody formy. Suszone mango należy przechowywać w ciemnym miejscu bez dostępu wilgoci przez maksymalnie okres kilku miesięcy. Po tym czasie spada jego wartość odżywcza.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800