Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Mango suszone ekologiczne

Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food

Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food
Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food

Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food


Składniki:
mango suszone* 100% 
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Ekologiczne mango suszone to owoc tropikalny, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. To zarówno ciekawa w smaku i pożywna przekąska, jak również świetny dodatek do różnych potraw np. do porannej owsianki lub innych kasz, kompotów, deserów, sałatek, ciast, powideł oraz do nadziewania mięs.  

Kraj pochodzenia: Mozambik
Certyfikaty: BIO, Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 17,20 zł
szt.

Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet

Ekologiczne mango suszone to owoc tropikalny, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. To zarówno ciekawa w smaku i pożywna przekąska, jak również świetny dodatek do różnych potraw np. do porannej owsianki lub innych kasz, kompotów, deserów, sałatek, ciast, powideł oraz do nadziewania mięs.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 10,99 zł
szt.

Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet

Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet
Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet

Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet

Ekologiczne mango liofilizowane to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego spożycia.
Poddane procesowi liofilizacji zachowuje pełnię składników odżywczych.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, wypieków oraz deserów.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 19,59 zł
szt.

Mango Suszone BIO 40 g Puffins

Mango Suszone BIO 40 g Puffins
Mango Suszone BIO 40 g Puffins

Mango Suszone BIO 40 g Puffins

Puffins to chrupiące owoce w zaskakująco nowej, lekkiej formie. Dzięki unikatowej technologii suszenia próżniowego Puffing zachowaliśmy naturalną słodycz dojrzałych owoców i ich wartości odżywcze.

Do bezpośredniego spożycia. Przeznaczone dla osób dorosłych oraz dla dzieci powyżej 3 roku życia

Składniki:
mango* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 7,99 zł
szt.

Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczne mango suszone to owoc tropikalny, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. To zarówno ciekawa w smaku i pożywna przekąska, jak również świetny dodatek do różnych potraw np. do porannej owsianki lub innych kasz, kompotów, deserów, sałatek, ciast, powideł oraz do nadziewania mięs. 

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 27,59 zł
szt.

Mango suszone

Mango jest bogatym źródłem witaminy A, przy czym wysuszona forma owocu dostarcza 20% zalecanej dziennej wartości w każdej porcji. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do utrzymania dobrej kondycji skóry i błon śluzowych, zapewnia również wsparcie dla układu odpornościowego, jak i wzroku. Witamina A  zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i pozostałym problemom, które związane są ze wzrokiem.
Znaczna część witamin z grupy B występująca w owocach mango również pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu, zrównoważonej pracy układu nerwowego i zdrowej funkcji układu krążenia. Owoce są również bogate w błonnik pokarmowy wzmacniający trawienie i wzmacniające odporność przeciwutleniacze.

Mango suszone a mango świeże

W porównaniu do świeżego owocu, mango suszone jest znacznie bardziej skoncentrowane pod względem kalorii i węglowodanów. Garść suszonego mango to ok. 160 kalorii. Większość pochodzi z węglowodanów, ponieważ suszone mango zawiera tylko niewielkie ilości białka lub tłuszczu.
Cukier w mango napędza codzienne funkcjonowanie i służy jako preferowane źródło energii dla mózgu.

Wartości suszonego mango

Chociaż suszone mango nie jest wyjątkowo bogate w składniki mineralne, zawiera niewielkie ilości żelaza oraz wapnia. Żelazo jest ważne dla transportu tlenu we krwi i magazynowania go w tkance mięśniowej, podczas gdy wapń pomaga utrzymać siłę i gęstość kości oraz utrzymuje funkcjonowanie serca, mięśni i nerwów.

Przeciwutleniacze zawarte w tym suszonym owocu mango chronią komórki ciała przed wolnymi rodnikami, wywołującymi choroby takie jak cukrzyca, nowotwory, a także opóźniają proces starzenia.
Spora dawka witaminy C zawarta w mango bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, ale przede wszystkim znana jest jako składnik poprawiający naturalną odporność organizmu. Pomaga również zachować młodość i elastyczność skóry biorąc udział w procesie wytwarzania kolagenu.

Zawarte w mango  witamina B6, a także kwas glutaminowy korzystnie wpływają na funkcjonowanie komórek mózgowych, stymulują je jednocześnie wpływający na poprawę pamięci i koncentracji.

Suszone mango bogate jest w błonnik (rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny), przez co z jednej strony pomaga stabilizować wysokość cukru we krwi, zwiększyć wchłanianie i obniżyć poziom cholesterolu, z drugiej strony korzystnie wpływa na perystaltykę jelit,  pobudzając je do działania i zapobiegając ewentualnym zaparciom.

Suszone mango zawiera wiele witamin, które z pewnością wpłyną na poprawę nastroju . Należą do nich przede wszystkim witaminy z grupy B, czyli B1,  B3, B6  i B9. Wszystkie te elementy wpływają pozytywnie na naszą koncentrację i energię, a także minimalizują ryzyko stresu. Nie bez powodu niski poziom witaminy B3, B5 i B9 może być powodem depresji.

Wiele marek suszonych owoców zawiera dwutlenek siarki – środek konserwujący pomagający zachować jasny kolor i zapobiec gniciu. U osób uczulonych na siarczyny mogą wystąpić reakcje astmatyczne po spożyciu. Lepiej wybierać ekologiczne suszone owoce, które ich nie zawierają.

Mango suszone w kuchni

Suszone mango stanowi doskonałą przekąskę. Jest to również wyśmienity dodatek do wielu potraw, zwłaszcza kuchni hinduskiej i dalekowschodniej. Ten produkt dodaje się do pasty curry, używa się także jako farszu do mięs i ryb. Suszone mango dodać można również do sałatek słodkich i pikantnych. Chętnie dodawane jest do deserów, np. do lodów. Można je dodawać także do domowego muesli.

Proces suszenia mango jest dobrym wyborem pomiędzy bogatą soczystością owocu a odwodnioną konsystencją jego pozbawionej wody formy. Suszone mango należy przechowywać w ciemnym miejscu bez dostępu wilgoci przez maksymalnie okres kilku miesięcy. Po tym czasie spada jego wartość odżywcza.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl