Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet
10,39 zł 8,49 zł
szt.
Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet
32,29 zł
szt.
Mango Suszone BIO 40 g Puffins
Mango Suszone BIO 40 g Puffins
11,89 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mango suszone

Mango Suszone

Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food

Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food
Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food

Mango Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Denver Food

Ekologiczne mango suszone to owoc tropikalny, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. To zarówno ciekawa w smaku i pożywna przekąska, jak również świetny dodatek do różnych potraw np. do porannej owsianki lub innych kasz, kompotów, deserów, sałatek, ciast, powideł oraz do nadziewania mięs. 

Dostępność: 8 szt

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 15,99 zł
szt.

Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 100 g Bio Planet

Ekologiczne mango suszone to owoc tropikalny, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. To zarówno ciekawa w smaku i pożywna przekąska, jak również świetny dodatek do różnych potraw np. do porannej owsianki lub innych kasz, kompotów, deserów, sałatek, ciast, powideł oraz do nadziewania mięs.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 8,49 zł 10,39 zł
szt.
  • promocja

Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet

Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet
Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet

Mango Liofilizowane BIO 30 g Bio Planet

Ekologiczne mango liofilizowane to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego spożycia.
Poddane procesowi liofilizacji zachowuje pełnię składników odżywczych.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, wypieków oraz deserów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 19,29 zł
szt.

Mango Suszone BIO 40 g Puffins

Mango Suszone BIO 40 g Puffins
Mango Suszone BIO 40 g Puffins

Mango Suszone BIO 40 g Puffins

Puffins to chrupiące owoce w zaskakująco nowej, lekkiej formie. Dzięki unikatowej technologii suszenia próżniowego Puffing zachowaliśmy naturalną słodycz dojrzałych owoców i ich wartości odżywcze.

Do bezpośredniego spożycia. Przeznaczone dla osób dorosłych oraz dla dzieci powyżej 3 roku życia

Składniki:
mango* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 11,89 zł
szt.

Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet
Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet

Mango Suszone BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczne mango suszone to owoc tropikalny, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. To zarówno ciekawa w smaku i pożywna przekąska, jak również świetny dodatek do różnych potraw np. do porannej owsianki lub innych kasz, kompotów, deserów, sałatek, ciast, powideł oraz do nadziewania mięs. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 32,29 zł
szt.

Mango suszone

Mango jest tropikalnym owocem, którego cenne wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Przez Hindusów jest nazywany owocem bogów.
Z południowej Azji do Europy owoc ten dotarł w XVI wieku, dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na Daleki Wschód. Obecnie mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Afryki, Ameryki,, Australii i Oceanii, również w Europie. Najwięksi producenci mango na świecie to Indie, Chiny, Indonezja, Tajlandia, Filipiny oraz Meksyk.

Istnieje wiele odmian mango (szacuje się, że około 1000) i większość z nich jest słodka, natomiast mają one różne rodzaje smaku i teksturę. Te różnice umożliwiają stosowanie owoców mango w szerokim wachlarzu receptur. Wiele osób lubi mango w postaci chutney, soków, koktajli i innych.

Witaminy w mango

Mango jest bogatym źródłem witaminy A, przy czym wysuszona forma owocu dostarcza 20% zalecanej dziennej wartości w każdej porcji. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do utrzymania dobrej kondycji skóry i błon śluzowych, zapewnia również wsparcie dla układu odpornościowego, jak i wzroku. Witamina A  zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i pozostałym problemom, które związane są ze wzrokiem.

Znaczna część witamin z grupy B występująca w owocach mango również pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu, zrównoważonej pracy układu nerwowego i zdrowej funkcji układu krążenia. Owoce są również bogate w błonnik pokarmowy wzmacniający trawienie i wzmacniające odporność przeciwutleniacze.

Mango suszone a mango świeże

W porównaniu do świeżego owocu, mango suszone ekologiczne jest znacznie bardziej skoncentrowane pod względem kalorii i węglowodanów. Garść suszonego mango to ok. 160 kalorii. Większość pochodzi z węglowodanów, ponieważ suszone mango zawiera tylko niewielkie ilości białka lub tłuszczu.
Cukier w mango napędza codzienne funkcjonowanie i służy jako preferowane źródło energii dla mózgu.

mango suszone ekologiczne

Wartości suszonego mango

Chociaż ekologiczne suszone mango nie jest wyjątkowo bogate w składniki mineralne, zawiera niewielkie ilości żelaza oraz wapnia.

Przeciwutleniacze zawarte w tym suszonym ekologicznym owocu mango chronią komórki ciała przed wolnymi rodnikami. Spora dawka witaminy C zawarta w mango bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, ale przede wszystkim znana jest jako składnik poprawiający naturalną odporność organizmu. Pomaga również zachować młodość i elastyczność skóry biorąc udział w procesie wytwarzania kolagenu.

Zawarte w mango witamina B6, a także kwas glutaminowy korzystnie wpływają na funkcjonowanie komórek mózgowych, stymulują je jednocześnie wpływający na poprawę pamięci i koncentracji.

Suszone mango bogate jest w błonnik (rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny), przez co z jednej strony pomaga stabilizować wysokość cukru we krwi, zwiększyć wchłanianie i obniżyć poziom cholesterolu, z drugiej strony korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pobudzając je do działania i zapobiegając ewentualnym zaparciom.

Suszone mango zawiera wiele witamin, które z pewnością wpłyną na poprawę nastroju. Należą do nich przede wszystkim witaminy z grupy B, czyli B1,  B3, B6  i B9. Wszystkie te elementy wpływają pozytywnie na naszą koncentrację i energię, a także minimalizują ryzyko stresu. Nie bez powodu niski poziom witaminy B3, B5 i B9 może być powodem depresji.

Wiele marek suszonych owoców zawiera dwutlenek siarki – środek konserwujący pomagający zachować jasny kolor i zapobiec gniciu. U osób uczulonych na siarczyny mogą wystąpić reakcje astmatyczne po spożyciu. Lepiej wybierać suszone owoce mango, które ich nie zawierają.

Wartości odżywcze mango suszonego w 100 gramach:

Energia:1250 kJ / 296 kcal
Tłuszcz: 2,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 62 g
- w tym cukry: 60 g
Białko: 2,9 g
Sól: 0,13 g

Rodzaje mango

Suszone mango dostępne jest na rynku w różnych wariantach. Może być sprzedawane w postaci naturalnej bez zawartości cukru i siarki, konserwowane siarczanami, a także w wersji całkowicie naturalnej jako mango liofilizowane.

  • Mango kandyzowane to owoce poddawane maceracji w mieszaninie wody i cukru, a następnie suszone. Otrzymuje się kostki o dość miękkiej konsystencji, ale które utraciły znaczną część smaku owoców i są silnie wzbogacone cukrem.

  • Kawałki mango suszone bez dodatku cukru i siarczynów - charakteryzują się miękkim miąższem i naturalnymi smakiem. Mango suszone jest w naturalnym procesie, w którym nie są do niego dodawane żadne ulepszacze ani konserwanty. Tego typu mango eksportuje m.in. Tajlandia.

  • Plastry mango suszone oraz konserwowane dwutlenkiem siarki - te kawałki owoców zachowują niewielką miękkość, a proces suszenia pozwala na dość dobrą konsystencję. Suszone mango siarkowane produkowane jest głównie w Republice Południowej Afryki i stanowi prawie 50% europejskiego importu.

  • Mango liofilizowane w kawałkach - owoce mango pozbawione są wody w procesie liofilizacji. Tego typu płatki mango nie zawierają żadnych konserwantów ani cukru. Kupując mango liofilizowane, możesz cieszyć się w 100% smakiem naturalnego, skondensowanego owocu.

  • Naturalnie suszone mango ekologiczne jest sprzedawane bezpośrednio do sklepów ekologicznych przez importerów specjalizujących się w żywności dietetycznej. Wytwarzane jest ze świeżych owoców produkowanych w gospodarstwach ekologicznych lub fair trade.

Jak widać mango to owoc o wielu zaletach. Nie zawiera tłuszczu, cholesterolu i soli i jest doskonałą zdrową przekąską dla każdego.
Jedzenie mango w odpowiednich ilościach dziennie nie spowoduje tycia. Należy jednak zachować umiar.

Mango suszone w kuchni

Ekologiczne suszone mango stanowi doskonałą przekąskę. Jest to również wyśmienity dodatek do wielu potraw, zwłaszcza kuchni hinduskiej i dalekowschodniej. Ten produkt dodaje się do pasty curry, używa się także jako farszu do mięs i ryb. Suszone mango dodać można również do sałatek słodkich i pikantnych. Chętnie dodawane jest do deserów, np. do lodów. Można je dodawać także do domowego musli.

Proces suszenia mango BIO jest dobrym wyborem pomiędzy bogatą soczystością owocu a odwodnioną konsystencją jego pozbawionej wody formy. Suszone mango należy przechowywać w ciemnym miejscu bez dostępu wilgoci przez maksymalnie okres kilku miesięcy. Po tym czasie spada jego wartość odżywcza.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800