Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczny kandyzowany imbir

Imbir kandyzowany

Imbir to roślina stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Korzeń imbiru jest skarbnicą cennych wartości leczniczych. Bulwy imbiru zawierają witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, potas i fosfor. Imbir jest również bogatym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, zaleca się jej picie przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cytryny, miodu, cynamonu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.

Napoje, napary, olejki, syropy i preparaty imbirowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir jest również przydatny jako środek łagodzący dolegliwości spowodowane przez chorobę lokomocyjną. Świetnie sprawdzi się również jako pomocniczy środek w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy.

Kandyzowanie to proces znany już od starożytności, wówczas przetwarzano w ten sposób figi oraz daktyle. Konserwuje się owoce za pomocą gotowania ich w słodkim syropie. Obróbka ta pozwala na zachowanie koloru i kształtu produktu, a także na podkreślenie smaku i aromatu. Kandyzowane owoce stają się o wiele słodsze, przyjmuje się że wchłaniają nawet 70-72% cukru. Wzrasta ich kaloryczność, ale mimo to kandyzowane owoce zachowują właściwości zdrowotne i cieszą się dużą popularnością jako przekąska czy dodatek do potraw.

Kandyzowany imbir jest słodki i pikantny jednocześnie. W jego składzie można znaleźć wspomniane wcześniej gingerol oraz zinferon, substancje te tworzą ostry smak imbiru, a także pozytywnie oddziałują na organizm.
Imbir kandyzowany to doskonały dodatek do herbaty, pierników, kompotów, konfitur, deserów, ciast, napojów czy przekąsek. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl