ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

ekologiczny kandyzowany imbir

Imbir kandyzowany

Imbir to roślina stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Świeży korzeń imbiru jest skarbnicą cennych wartości leczniczych. Bulwy imbiru zawierają witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, potas i fosfor. Imbir jest również bogatym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, zaleca się jej picie przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cytryny, miodu, cynamonu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.

Napoje, napary, olejki, syropy i preparaty imbirowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir jest również przydatny jako środek łagodzący dolegliwości spowodowane przez chorobę lokomocyjną. Ekologiczny imbir kandyzowany świetnie sprawdzi się również jako pomocniczy środek w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy.

imbir kandyzowany ekologiczny

Jak się robi imbir kandyzowany?

Kandyzowanie to proces znany już od starożytności, wówczas przetwarzano w ten sposób figi oraz daktyle. Konserwuje się owoce za pomocą gotowania ich w słodkim syropie. Obróbka ta pozwala na zachowanie koloru i kształtu produktu, a także na podkreślenie smaku i aromatu. Kandyzowane owoce stają się o wiele słodsze, przyjmuje się że wchłaniają nawet 70-72% cukru. Wzrasta ich kaloryczność, ale mimo to kandyzowane owoce zachowują właściwości zdrowotne i cieszą się dużą popularnością jako przekąska czy dodatek do potraw.

Jaki jest smak imbiru kandyzowanego?

Kandyzowany imbir jest słodki i pikantny jednocześnie. W jego składzie można znaleźć wspomniane wcześniej gingerol oraz zinferon, substancje te tworzą ostry smak imbiru, a także pozytywnie oddziałują na organizm.

Zastosowanie imbiry kandyzowanego w kuchni

W kuchni imbir znajduje zastosowanie jako przyprawa do potraw oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Dobrze komponuje się z gałką muszkatołową, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.

Najlepiej sprawdza się w kuchni imbir świeży, można go jednak także kupić w postaci proszku z wysuszonego korzenia albo w wersji marynowanej czy kandyzowanej. Imbir dodawany jest do piwa, do ciastek, produkuje się też wódkę imbirową.

Imbir kandyzowany ekologiczny to doskonały dodatek do herbaty, pierników, kompotów, konfitur, deserów, ciast, napojów czy przekąsek. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny.

Przeciwwskazania do spożywania imbiru

Powinny zrezygnować z niego chorzy na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, hemofilię, wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także refluks żołądkowo-przełykowy, bowiem obecne w imbirze substancje drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego.
Herbatki z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12-go miesiąca życia.
Warto również pamiętać, że imbir należy stosować z umiarem. Dzienna dawka imbiru to 4 gramy, przekroczenie tej normy może spowodować zgagę i niestrawność.

Czy wiesz że...

... imbir jest składnikiem balsamów o działaniu wyszczuplającym i modelującym sylwetkę. Składnik ten ma działanie pobudzające krążenie i przyspieszające spalanie tłuszczu, zastosowana miejscowo pomaga w walce z cellulitem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium