Ciecierzyca nazywana jest zamiennie cieciorką lub grochem włoskim. Wyróżnia ją uniwersalność oraz możliwość wykorzystania jako dodatek do potraw warzywnych, zup, past oaz dań charakterystycznych dla kuchni arabskiej. Ciecierzyca odznacza się delikatnym i przyjemnym smakiem, który może kojarzyć się z orzechem. Wbrew nazwie zasadniczo różni się ona pod względem walorów smakowych od grochu. Ciecierzyca cieszy się dużą popularnością wśród wegetarian i wegan. Stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego.
Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych, które dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jest rośliną jednoroczną, osiągającą wysokość do nawet 100 cm wysokości. W kategorii najczęstszych upraw roślin strączkowych ciecierzyca zajmuje trzecie miejsce, zaraz po grochu i fasoli. Roślina ta jest uprawiana od wielu tysięcy lat. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie rośliny strączkowe są podstawowym składnikiem diety tamtejszej ludności.
Ciecierzyca ze wszystkich roślin strączkowych, posiada największą zawartość fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz zawiera wiele cennych właściwości prozdrowotnych. W Egipcie uznawana jest nawet za afrodyzjak, ze względu na działanie pobudzające.
Ciecierzyca - odmiany
Kabuli - to najbardziej popularna odmiana ciecierzycy. Cechą charakterystyczną dla tego rodzaju są duże kremowe ziarna, o gładkiej skórce. Mają orzechowy smak i delikatną konsystencję. Ten gatunek ciecierzycy uprawia się nad Morzem Śródziemnym, w Afryce Północnej, Europie Południowej, Ameryce Południowej, a także na subkontynencie indyjskim. Nazwa tej odmiany ciecierzycy pochodzi od obszaru Kabulu w Afganistanie.
Desi - ta odmiana posiada mniejsze ziarenka, występujące w kolorach: zielonym, czarnym, brązowym, żółtym, a nawet czerwonym. Ma lekko słodki smak z nutą orzechową.
Ciecierzyca właściwości
Ciecierzyca dzięki zawartości drogocennych witamin i minerałów może wspomagać:
regulacje poziomu ciśnienia i cholesterolu we krwi.
Dzięki obecności potasu może zwiększać drożność naczyń krwionośnych, a tym samym wspomagać przepływ krwi, czego skutkiem może być spadek ciśnienia. Ponadto potas przyczynia się do wydalania nadmiaru sodu z organizmu. Natomiast obecność kwasów tłuszczowych i antyoksydantów wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego. Zawartość żelaza w ciecierzycy może mieć ogromny wpływ w zapobieganiu anemii i niedokrwistości;
redukcje zaparć.
W związku z wysoką zawartością błonnika ciecierzyca jest doskonałym produktem, skutecznym w zwalczaniu zaparć. Błonnik obecny w ciecierzycy ma wpływ na prawidłową perystaltykę jelit, regulację nadmiaru kwasu w żołądku, przez co jest szczególnie polecana osobom z refluksem i różnymi problemami żołądkowo-jelitowymi;
zapobieganie cukrzycy.
W związku z posiadaniem niskiego indeksu glikemicznego ciecierzyca z powodzeniem może być spożywana przez diabetyków. Zawartość błonnika w ciecierzycy może pomagać w regulacji poziomu glukozy we krwi oraz obniżać wchłanianie węglowodanów. Co więcej może także zmniejszać opornośc na insulinę;
zmniejszać napięcie, łagodzić stres.
Dzięki zawartości tryptofanu może wspomagać regulację procesu relaksacji i pomagać w zasypianiu;
wspomagać metabolizm i odchudzanie;
pomagać regulować pracę trzustki, żołądka, śledziony;
wpływać na zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci;
wzmacniać odporność organizmu.
Ciecierzyca kcal
Gotowana ciecierzyca dostarcza 164 kcal w 100 gramach produktu. Ze względu na dużą zawartość błonnika i białka powoduje uczucie sytości, przez co zmniejsza apetyt i redukuje ogólne spożycie kalorii. Gotowana ciecierzyca, to źródło węglowodanów 27,25 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy, które powinny stanowić od 46-64% dziennego zapotrzebowania człowieka. Zawiera także białko- 8,81 g na 100 g produktu oraz tłuszcze - 2,58 g 100 g ciecierzycy ugotowanej bez soli.
Ciecierzyca konserwowa w przeliczeniu na 1 szklankę, zawiera: białko: 10,6 g, tłuszcz: 5,5 g, węglowodany: 31 g. Łącznie 1 szklanka konserwowej ciecierzycy stanowi 216 kcal.
Ciecierzyca pieczona - w 1 szklance tej ciecierzycy znajduje się białko: 8,3 g, tłuszcz: 8,5 g, węglowodany: 31 g. Łącznie w 1 szklance pieczonej ciecierzycy znajduje się około 260 kalorii.
Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, że regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym cieciorki, pozwala schudnąć o 0,34 kg w czasie 6 tygodni. Co więcej, nie powoduje przy tym efektu jojo. Stan ten zawdzięcza się głównie temu, że ciecierzyca skutecznie zaspokaja głód na długi czas, bez konieczności zgubnego w odchudzaniu podjadania.
Ciecierzyca w puszce
Ciecierzyca w puszce, po odsączeniu, w 100 g posiada wartość energetyczną 139 kcal.
Ciecierzyca z puszki zawiera także wiele składników odżywczych takich jak;
Ciecierzyca z puszki jest łatwa w użyciu, ponieważ nie wymaga wcześniejszego namaczania i zaraz po otwarciu jest gotowa do przyrządzenia wielu ciekawych potraw. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań wegetariańskich, jak również do dań mięsnych. Świetnie się komponuje z sałatkami, sosami i gulaszem. Ponadto woda z puszki ubita na pianę po ciecierzycy może posłużyć jako alternatywa jaj w daniach wegańskich
Ciecierzyca a cieciorka
Ciecierzyca i cieciorka są roślinami strączkowymi z rodziny bobowatych, jednak stanowią dwa odrębne gatunki. Pomimo, że posiadają wiele cech wspólnych, takich jak smak i podobny wygląd, to jednak wykazują także odmienne atrybuty. Nasiona cieciorki są niewiele mniejsze od ciecierzycy. Mają równe kształty, a ich powierzchnia jest gładka i błyszcząca. Nasiona ciecierzycy natomiast mają kształt nieregularny, są matowe i chropowate. Zarówno cieciorka, jak i ciecierzyca mają podobny smak oraz właściwości, dlatego ich nazwy na produktach często stosowane są zamiennie.
Cieciorka posiada ponad 12 różnych gatunków. Najpopularniejsze z nich, to cieciorka pochewkowata i skorpionowata. Zarówno cieciorka, jak też ciecierzyca posiadają mnóstwo wartości odżywczych, sporą ilość białka, niezbędne aminokwasy, zdrowe kwasy tłuszczowe i wiele różnych drogocennych dla zdrowia witamin.
Jednakowoż ciecierzyca i cieciorka stają się coraz bardziej popularne i słyną cennymi właściwościami prozdrowotnymi i smakowymi. Można z nich przyrządzić pyszne dania, np takie jak: hummus z ciecierzycy czyli pastę do dipów lub do posmarowania pieczywa, kotlety z ciecierzycy, zupę z ciecierzycy czy falafel.
Z nasion ciecierzycy wyrabia się również mąkę, która jest wykorzystywana do wypieków chleba, bułek i ciast. Warto podkreślić, że mąka z ciecierzycy nie posiada glutenu. Polecana jest więc szczególnie osobom z alergią pokarmową i celiakią.
Pasta z ciecierzycy
Sławny hummus, to potrawa z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Ciecierzyca do hummusu, to cenne źródło bogatych minerałów, białka i błonnika, które są odpowiednią alternatywą dla białka zwierzęcego, szczególnie dedykowana weganom i wegetarianom.
Jak przyrządzić hummus z ciecierzycy?
Składniki: - puszka ciecierzycy - 1-2 ząbki czosnku - pół szklanki zimnej wody - sok z połówki cytryny - sól, pieprz - pesto z bazylii - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie hummusu:
Odcedzić ciecierzycę z puszki, a następnie zblendować ze zmiażdżonym czosnkiem. Nie przerywając blendowania dodawać sok z cytryny i pesto z bazylii. Następnie, w celu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji, dodać konkretną ilość zimnej wody. Na koniec doprawić hummus solą oraz pieprzem do smaku. Przygotowany hummus skropić oliwą z oliwek i ozdobić listkami bazylii. Należy serwować ze świeżym pieczywem lub krakersami, czy pokrojonymi warzywami. Hummus z ciecierzycy można przechowywać w lodówce przez około 5-6 dni. Pasta z ciecierzycy to rewelacyjne danie, nie tylko ze względu na smak ale również na bogactwo składników odżywczych w niej zawartych.
Kotlety z ciecierzycy
Przed przystąpieniem do zrobienia kotletów warto namoczyć ciecierzycę na noc, następnego dnia ugotować w osolonej wodzie i odcedzić bądź alternatywnie zastąpić ją gotową ciecierzycą z puszki. Bezmięsne kotlety z ciecierzycy to danie typowo jarskie chodź lubiane przez wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie.
Do przygotowania kotletów z ciecierzycy będą potrzebne: - 1 cebula - 1 jajko - sól, pieprz - świeża natka pietruszki - uprzednio ugotowana i odcedzona ciecierzyca bądź ciecierzyca odcedzona z puszki.
Cebulę należy pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z 1 łyżką masła. Wymieszać z ciecierzycą, dodać posiekaną natkę pietruszki, wbić jajko i przyprawić wszystko solą i pieprzem. Z tak powstałej mieszaniny uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor każdą ze stron. Smaczne i zdrowe kotlety z ciecierzycy doskonale sprawdzą się jako pożywne danie dla całej rodziny.
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy jest zdrowa i łatwa w wykonaniu, a co więcej ma rewelacyjny smak. Do przepisu na zupę można wykorzystać również ciecierzycę z puszki Czas przygotowania; około 1 godzina 15 minut
Składniki: - 400 g ugotowanej ciecierzycy - 1 litr wody - 2 marchewki - 4 ziemniaki - 1 cebula - 1 pietruszka - mały seler - 400 g pomidorów z puszki - 2 łyżki masła i olej do smażenia - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka kminku
Sposób przyrządzania:
Do dużego garnka (około 4 litry) trzeba wlać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć około 5 minut na średnim ogniu. Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchew pokroić w małą kostkę i dodać do garnka z zeszkloną cebulą. Dodać 1 litr wody (najlepiej wrzątku) oraz przyprawy. Garnek przykryć pokrywką i gotować zupę przez 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie do zupy dodajemy ciecierzycę uprzednio ugotowaną i odsączoną (lub przecedzoną z puszki) oraz posiekane pomidory z puszki. Wszystko razem zmieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut. Zupę można podawać ze świeżą natką z pietruszki oraz pieczywem.
Kluczem do zdrowia i poprawy samopoczucia jest odpowiednio zbilansowana dieta. W tym celu warto włączyć do niej produkty takie jak ciecierzyca, które zawierają wiele wartości odżywczych oraz dobroczynne właściwości.