Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet

32,10 zł

Cena regularna:

37,33 zł

Najniższa cena: 27,55 zł
szt.
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet

50,82 zł

Cena regularna:

59,09 zł

Najniższa cena: 43,95 zł
szt.
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda
Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda

59,95 zł

Cena regularna:

70,43 zł

Najniższa cena: 62,26 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Krowi nabiał

Wysokiej jakości nabiał to białko i wapń. Te dwa składniki są szczególnie potrzebne najmłodszym do ich prawidłowego rozwoju. Warto się zainteresować ekologicznym nabiałem, który jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka. Nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków. Może być na przykład krowi, owczy lub kozi nabiał. W sklepach znajdziesz bardzo wiele produktów z kategorii krowi nabiał ekologiczny, w tym: ser twarogowy, maślanka, zsiadłe mleko, czy gzik. Krowi nabiał to również ekologiczna śmietana. Bywa tak gęsta, że można w niej postawić łyżkę. A przecież nie zawiera żadnych sztucznych zagęstników. 

Krowi nabiał

Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda Ghee Masło Klarowane Bezglutenowe BIO 480 g Finck Ayurveda
Cena:

59,95 zł

Cena regularna: 70,43 zł

Najniższa cena: 62,26 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet
Cena:

32,10 zł

Cena regularna: 37,33 zł

Najniższa cena: 27,55 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet
Cena:

50,82 zł

Cena regularna: 59,09 zł

Najniższa cena: 43,95 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Ser Parmezan BIO 200 g Parmigiano Reggiano Ser Parmezan BIO 200 g Parmigiano Reggiano
Cena:

31,09 zł

Cena regularna: 31,09 zł

Najniższa cena: 28,95 zł
zobacz więcej
  • promocja

Krowi nabiał BIO - rodzaje

Wśród krowiego nabiału możesz równie dobrze znaleźć pyszne sery żółte (edamski, śmietankowy, czy goudę). Najlepiej wybierać już pokrojone sery żółte, ponieważ od razu możesz je położyć na kanapkę. Znajdziesz jogurty, kefiry, serki, mleko, śmietanę czy masło.  Ekologiczny krowi nabiał charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Możesz na jego bazie przygotować pożywne i smaczne śniadanie dla całej rodziny.

Jeżeli lubisz krowi nabiał, to w Biosklepie ze zdrową żywnością znajdziesz mnóstwo naprawdę interesujących produktów. Możemy wśród nich wymienić między innymi: przekąski serowe wędzone, kefir niskotłuszczowy 18%, ser edamski w plastrach, serek kanapkowy śmietankowy, ser camembert czy śmietanę 18%.

Krowi nabiał – dlaczego warto po niego sięgnąć?

Krowi nabiał BIO jest wyjątkowo lubiany przez dzieci. Najlepszą propozycją dla najmłodszych jest ekologiczny ser twarogowy. Może być jedzony zarówno na słodko z dodatkiem wysokiej jakości dżemu lub na słono z solą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Natomiast krowi nabiał w postaci ekologicznej serwatki to doskonały wybór dla zapalonych sportowców. Gdy lubisz gotować, to powinna Ci przypaść do gustu śmietana ekologiczna, która jest gęsta, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Krowi nabiał ekologiczny to wiejskie masło, które jest wytwarzane z niepasteryzowanego mleka. W krowim nabiale nie ma sztucznych dodatków, ani wypełniaczy.

Krowi nabiał charakteryzuje się naturalnym składem i jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Tego rodzaju produkty posiadają certyfikat ekologiczny i są produkowane z ekologicznego mleka. Na pewno jest to nabiał o bardzo wysokiej jakości i wyjątkowym smaku.

Czy nabiał krowi może być bez laktozy?

Mleko ma w sobie laktozę i dlatego krowi nabiał nie jest odpowiedni dla każdego. Wiele dorosłych osób traci umiejętność trawienia laktozy. Przez to może mieć większe lub mniejsze dolegliwości żołądkowe. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wersja pozbawiona laktozy.

Co zawiera nabiał krowi? Jakie ma właściwości odżywcze?

Mleko krowie jest bardzo wartościowym źródłem wapnia. Znajduje się go ok. 120 mg na 100 g. Produkty przetworzone takie jak jogurty, czy kefiry mają go w składzie zdecydowanie najwięcej. Wynika to ze stopnia zagęszczenia mleka w tym krowim nabiale. Bardzo dużo wapnia znajduje się również w dojrzewających serach podpuszczkowych. Nawet 950 mg na 100 g. Jednak nic nie jest w stanie przebić parmezanu. Znajduje się w nim aż 1380 mg wapnia na 100 g produktu.

Mleko stanowi również źródło lekkostrawnego białka. Ma w sobie aminokwasy. Człowiek nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować. Warto tutaj wymienić jeszcze tłuszcze proste oraz witaminy A, D, E, K.

Nabiał krowi pochodzący od zwierząt wypasanych tradycyjnymi metodami ma w sobie kwas tłuszczowy CLA.

Jak wygląda hodowla ekologiczna krów?

Jeżeli chodzi o krowy hodowane ekologicznie i przemysłowo, czyli konwencjonalnie, to różnice są zasadnicze. W budynkach inwentarskich krowy w EKO hodowli posiadają system wolnostanowiskowy. Posiadają nieograniczony dostęp do pastwiska i do czystej wody. Hodowca powinien mieć własne grunty rolne. Powinna z nich pochodzić co najmniej połowa produkowanej przez niego paszy.

W hodowli ekologicznej nie można stosować zabiegów, które miałyby na celu zadawanie cierpienia zwierzętom. Mamy tutaj na myśli między innymi: usuwanie rogów, używanie stymulatorów hormonów, czy regulowanie rui.

Najważniejszą metodą w walce z chorobami, które mogą dotykać krów jest profilaktyka. Równie istotne jest zagwarantowanie właściwych warunków zwierzętom. To sprawia, że krowy po prostu mniej chorują. Do hodowli ekologicznej wybierane są rasy rodzime. One z natury mają większą odporność niż krowy egzotycznych ras.

nabiał od krowy

Krowi nabiał – kto go produkuje?

Obecnie ekologiczny krowi nabiał jest o wiele łatwiej dostępny niż jeszcze parę lat temu. Wiele producentów zajmuje się jego wytwarzaniem. Możemy tutaj polecić następujące przedsiębiorstwa mleczarskie: OMA, Bio Planet, Sobbeke czy Jasienica.

Wszyscy wymienieni tutaj producenci oferują nabiał o prostych składach, z certyfikowanych składników. Często biały cukier jest w nich zastępowany cukrem trzcinowym. Minusem naturalnego nabiału jest to, że wymaga odpowiednich warunków przechowywania. Poza lodówką niestety szybko się psuje.

Czy wiesz, że…

… La Tomatina, czyli hiszpańskie święto, w którym mieszkańcy nawzajem obrzucają się pomidorami czy bułgarskie rzucanie jajkami w taki sposób, by ich nie stłuc przy wielkanocnym śniadaniu – to tylko niektóre narodowe tradycje z jedzeniem w roli głównej. Natomiast w Anglii organizowane są wyścigi po ser. W hrabstwie Somerset na dźwięk gwizdka rozpoczyna się pogoń za toczącym się serem, który rozpędza się nawet do prędkości 100 km / godz.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się