Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO gryczany makaron

Makaron Gryczany

Makaron gryczany

Makaron gryczany to doskonała baza do przygotowania nie tylko potraw rodem z Japonii, Włoch, Korei czy Francji. Może stanowić również uzupełnienie klasycznych polskich dań – jako zamiennik np. makaronu pszennego. Wyróżnia go niski indeks glikemiczny oraz brak zawartości glutenu. Z tego też względu rekomendowany jest m.in. osobom z cukrzycą oraz celiakią. Poznaj właściwości, wartości odżywcze, rodzaje oraz zastosowanie makaronu gryczanego.

Właściwości makaronu gryczanego

Makaron gryczany ekologiczny wyróżnia się charakterystyczną ciemną barwą. Jego smak jest wyrazisty, porównywany do orzechowego. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym oraz brakiem glutenu. Jego atutem jest także niska kaloryczność. To doskonały produkt alternatywny, zamiennik dla makaronu pszennego. Często znajduje się w jadłospisach osób będących na diecie odchudzającej.

Gryka doceniana jest za właściwości prozdrowotne. Jest bogata w cenne białka (np. lizynę), które są niezbędne go prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Aminokwasy pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego po spożyciu makaronu gryczanego uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. Składnik ten korzystnie wpływa także na procesy przemiany materii, usprawniając je.

Produkty gryczane powszechnie rekomendowane są osobom z miażdżycą, nadciśnieniem, trądzikiem (dzięki właściwościom regulującym wydzielanie sebum) oraz narażonym na ryzyko wystąpienia zawału. Oprócz makaronu gryczanego z gryki produkuje się również takie produkty jak m.in. kasza gryczana oraz mąka gryczana.

Wartości odżywcze makaronu gryczanego

Makaron gryczany – właściwości odżywcze doceniane są przez coraz większą grupę smakoszy. 100 gram produktu dostarcza organizmowi ok. 350 kcal. Produkt powinien być gotowany al dente, ponieważ rozgotowany makaron ma wyższy indeks glikemiczny.

Makaron z gryki ma w sobie niewielką zawartość tłuszczu. Część z niego stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, które znane są z pozytywnego wpływu na organizm. Warto wspomnieć o tym, że zawarte w nim węglowodany mają złożoną budowę – rozkładają się powoli, utrzymując przez długi czas uczucie sytości.

Produkt jest bogatym źródeł witamin i minerałów, w tym m.in. witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, żelaza, cynku, potasu oraz fosforu. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Liczne właściwości oraz korzystne wartości odżywcze sprawiają, że makaron gryczany jest ważnym elementem diety osób nie tylko odchudzających się i pragnących zdrowo się odżywiać, ale również osoby cierpiące na cukrzycę, otyłość, nadciśnienie oraz będące na diecie bezglutenowej.

makaron gryczany

Makaron gryczany dla osób cierpiących na celiakię i nie tylko

Brak glutenu w makaronie gryczanym BIO czyni go doskonałą alternatywą dla produktu pszennego. Informacja ta szczególnie cieszy osoby borykające się z celiakią. Jest to schorzenie, które objawia się brakiem tolerancji tego składnika. Tutaj należy jednak uważać, ponieważ w tańszych, produkowanych na masową skalę makaronach może dojść do skażenia glutenem. Wówczas na opakowaniu powinna znaleźć się informacja o tym, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.

Dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu po makaron gryczany ten chętnie sięgają pacjenci z cukrzycą. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że makaron gryczany za sprawą zawartości rutyny (antyoksydantu) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje poziom glukozy we krwi.

Jak gotować i serwować makaron gryczany?

Gryczany makaron dostępny jest pod różną postacią. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:

  • spaghetti,
  • wstążka,
  • wstążka karbowana,
  • muszla,
  • nitki,
  • noodle,
  • świderki,
  • pizzoccheri,
  • soba,
  • makaron grycza