Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO gryczany makaron

Makaron Gryczany

Makaron Gryczany z Batatami Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Makaron Gryczany z Batatami Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Makaron Gryczany z Batatami Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Ekologiczny Makaron Gryczany i Bataty Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Inspirowany japońskim makaronem soba makaron na bazie mąki gryczanej, wzbogacony dodatkiem batatów. Dzięki temu zyskuje oryginalny smak i jeszcze więcej wartości odżywczych. Stanowi idealny dodatek do zup, dań z woka oraz dań kuchni azjatyckich.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,09 zł

szt.

Makaron (Gryczany) Świderki Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g Apotheke

Makaron (Gryczany) Świderki Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g Apotheke
Makaron (Gryczany) Świderki Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g Apotheke

Makaron gotować w dobrze osolonej wodzie z kroplą oleju (100g makaronu na 1 litr wody) przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, a następnie odstawić na 3 minuty. Po osiągnięciu wymaganej miękkości natychmiast odcedzić, przelać zimną wodą i dodać kilka kropli oleju.

Składniki:
mąka gryczana*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,94 zł

szt.

Makaron Gryczany Duże Świderki BIO 250 g Bartolini

Makaron Gryczany Duże Świderki BIO 250 g Bartolini
Makaron Gryczany Duże Świderki BIO 250 g Bartolini

Składniki:
100 % mąka gryczana*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Przed spożyciem gotować 12-13 minut (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,89 zł

szt.

Makaron Gryczany Gniazda Wstążki BIO 250 g Bio Europa

Makaron Gryczany Gniazda Wstążki BIO 250 g Bio Europa
Makaron Gryczany Gniazda Wstążki BIO 250 g Bio Europa

Makaron Gryczany Gniazda Wstążki BIO 250 g Bio Europa  

Składniki
mąka gryczana* 
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,52 zł

szt.

Makaron Gryczany Penne Bezglutenowy BIO 250 g Alb-Gold

Makaron Gryczany Penne Bezglutenowy BIO 250 g Alb-Gold
Makaron Gryczany Penne Bezglutenowy BIO 250 g Alb-Gold

Składniki:
mąka gryczana* (100%)
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,21 zł

szt.

Makaron Gryczany Penne Bezglutenowy BIO 250 g Bartolini

Makaron Gryczany Penne Bezglutenowy BIO 250 g Bartolini
Makaron Gryczany Penne Bezglutenowy BIO 250 g Bartolini

Składniki:
100% mąka gryczana*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Przed spożyciem gotować we wrzącej wodzie (średni ogień) przez 6-7 minut (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody)
Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

16,50 zł

szt.

Makaron Gryczany Ramen Bezglutenowy BIO 280 g Diet-Food

Makaron Gryczany Ramen Bezglutenowy BIO 280 g Diet-Food
Makaron Gryczany Ramen Bezglutenowy BIO 280 g Diet-Food

Seria nowych ekologicznych, bezglutenowych makaronów, które są idealne dla wegetarian, wegan. Włącz je do swojej diety i poczuj różnicę! Noodle zapewniają szybką i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych pszennych makaronów, są pyszne podawane w azjatyckiej zupie warzywnej lub smażone z warzywami.

Składniki:
gryka*, woda
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

21,38 zł

szt.

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel
Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Naturalnie bezglutenowy makaron z mąki gryczanej z pełnego przemiału ziarna. Posiada specyficzny smak gryki i doskonale łączy się z sosami warzywnymi oraz smakami kuchni japońskiej.
Stanowi doskonałe źródło białka oraz cennych składników odżywczych takich jak tiamina czy magnez.

Składniki:

pełnoziarnista mąka gryczana* (certyfikowany składnik ekologiczny)

Kraj producenta: Niemcy
Certyfikaty: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,41 zł

szt.

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur
Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur

Składniki
mąka gryczana* (100%)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

20,90 zł

szt.

Makaron Gryczany Świderki Bezglutenowy BIO 250 g Alb Gold Alb Natur

Makaron Gryczany Świderki Bezglutenowy BIO 250 g Alb Gold Alb Natur
Makaron Gryczany Świderki Bezglutenowy BIO 250 g Alb Gold Alb Natur

Makaron Gryczany Świderki Bezglutenowy BIO 250 g Alb Gold Alb Natur

Składniki
mąka gryczana razowa* (100%)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

13,52 zł

Makaron Gryczany Tagliatelle Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Makaron Gryczany Tagliatelle Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura
Makaron Gryczany Tagliatelle Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Składniki:
ekologiczna mąka gryczana

Sposób przygotowania:
Zagotować 1 litr wody, dodać 10 g soli, łyżkę oliwy z oliwek i makaron. Gotować 8 - 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu makaron odcedzić i doprawić według uznania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,00 zł

szt.

Makaron Gryczany Typu Noodle Soba BIO 250 g Diet-Food

Makaron Gryczany Typu Noodle Soba BIO 250 g Diet-Food
Makaron Gryczany Typu Noodle Soba BIO 250 g Diet-Food

Makarony gryczane to nowa seria ekologicznych, bezglutenowych makaronów, które są idealne dla wegetarian, wegan. Włącz je do swojej diety i poczuj różnicę! Noodle zapewniają szybką i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych pszennych makaronów, są pyszne podawane w azjatyckiej zupie warzywnej lub smażone z warzywami.

Składniki:
gryka*, woda
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,24 zł

szt.

Makaron Ramen Noodle Gryczany z Shiitake Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana

Makaron Ramen Noodle Gryczany z Shiitake Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana
Makaron Ramen Noodle Gryczany z Shiitake Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana

Makaron Ramen Noodle Gryczany z Shiitake Bezglutenowy BIO 280 g Terrasana

Baza do dań z woka, zup z makaronem i sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

32,57 zł

szt.

Makaron Ryżowo - Gryczany z Amarantusem i Teff dla Dzieci - Zwierzęta Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Makaron Ryżowo - Gryczany z Amarantusem i Teff dla Dzieci - Zwierzęta Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura
Makaron Ryżowo - Gryczany z Amarantusem i Teff dla Dzieci - Zwierzęta Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Makaron Ryżowo - Gryczany z Amarantusem i Teff dla Dzieci - Zwierzęta Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Składniki:
mąka z ryżu pełnoziarnista* 75 %, mąka z gryki* 15 %, mąka z amarantusa* 5 %, mąka z teff* 5 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,50 zł

szt.

Makaron Soba Gryczany Bezglutenowy BIO 200 g Terrasana

Makaron Soba Gryczany Bezglutenowy BIO 200 g Terrasana
Makaron Soba Gryczany Bezglutenowy BIO 200 g Terrasana

Makaron Soba Gryczany Bezglutenowy BIO 200 g Terrasana

Składniki:
mąka gryczana*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Makaron może być bazą do dań z woka , zup z makaronem i sałatek.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1496 kJ / 353 kcal
Tłuszcz: 3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 66,1 g
- w tym cukry: 1,1 g
Białko: 5,9 g
Białko: 10,9 g
Sól: 0 g

Informacja alergenna:
Może zawierać soję i gluten.

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj producenta: Holandia
Kraj pochodzenia składników: Japonia
Certyfikaty: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

29,74 zł

szt.

Makaron gryczany

Makaron gryczany to doskonała baza do przygotowania nie tylko potraw rodem z Japonii, Włoch, Korei czy Francji. Może stanowić również uzupełnienie klasycznych polskich dań – jako zamiennik np. makaronu pszennego. Wyróżnia go niski indeks glikemiczny oraz brak zawartości glutenu. Z tego też względu rekomendowany jest m.in. osobom z cukrzycą oraz celiakią. Poznaj właściwości, wartości odżywcze, rodzaje oraz zastosowanie makaronu gryczanego.

Właściwości makaronu gryczanego

Makaron gryczany ekologiczny wyróżnia się charakterystyczną ciemną barwą. Jego smak jest wyrazisty, porównywany do orzechowego. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym oraz brakiem glutenu. Jego atutem jest także niska kaloryczność. To doskonały produkt alternatywny, zamiennik dla makaronu pszennego. Często znajduje się w jadłospisach osób będących na diecie odchudzającej.

Gryka doceniana jest za właściwości prozdrowotne. Jest bogata w cenne białka (np. lizynę), które są niezbędne go prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Aminokwasy pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego po spożyciu makaronu gryczanego uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. Składnik ten korzystnie wpływa także na procesy przemiany materii, usprawniając je.

Produkty gryczane powszechnie rekomendowane są osobom z miażdżycą, nadciśnieniem, trądzikiem (dzięki właściwościom regulującym wydzielanie sebum) oraz narażonym na ryzyko wystąpienia zawału. Oprócz makaronu gryczanego z gryki produkuje się również takie produkty jak m.in. kasza gryczana oraz mąka gryczana.

Wartości odżywcze makaronu gryczanego

Makaron gryczany – właściwości odżywcze doceniane są przez coraz większą grupę smakoszy. 100 gram produktu dostarcza organizmowi ok. 350 kcal. Produkt powinien być gotowany al dente, ponieważ rozgotowany makaron ma wyższy indeks glikemiczny.

Makaron z gryki ma w sobie niewielką zawartość tłuszczu. Część z niego stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, które znane są z pozytywnego wpływu na organizm. Warto wspomnieć o tym, że zawarte w nim węglowodany mają złożoną budowę – rozkładają się powoli, utrzymując przez długi czas uczucie sytości.

Produkt jest bogatym źródeł witamin i minerałów, w tym m.in. witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, żelaza, cynku, potasu oraz fosforu. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Liczne właściwości oraz korzystne wartości odżywcze sprawiają, że makaron gryczany jest ważnym elementem diety osób nie tylko odchudzających się i pragnących zdrowo się odżywiać, ale również osoby cierpiące na cukrzycę, otyłość, nadciśnienie oraz będące na diecie bezglutenowej.

makaron gryczany

Makaron gryczany dla osób cierpiących na celiakię i nie tylko

Brak glutenu w makaronie gryczanym BIO czyni go doskonałą alternatywą dla produktu pszennego. Informacja ta szczególnie cieszy osoby borykające się z celiakią. Jest to schorzenie, które objawia się brakiem tolerancji tego składnika. Tutaj należy jednak uważać, ponieważ w tańszych, produkowanych na masową skalę makaronach może dojść do skażenia glutenem. Wówczas na opakowaniu powinna znaleźć się informacja o tym, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.

Dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu po makaron gryczany ten chętnie sięgają pacjenci z cukrzycą. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że makaron gryczany za sprawą zawartości rutyny (antyoksydantu) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje poziom glukozy we krwi.

Jak gotować i serwować makaron gryczany?

Gryczany makaron dostępny jest pod różną postacią. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:

  • spaghetti,
  • wstążka,
  • wstążka karbowana,
  • muszla,
  • nitki,
  • noodle,
  • świderki,
  • pizzoccheri,
  • soba,
  • makaron gryczany z batatami.

Różnią się one między sobą nie tylko kształtem, ale również mogą mieć nieco inne właściwości.

Dla niektórych wyrazisty, orzechowy smak ekologicznego makaronu gryczanego jest na tyle wyjątkowy, że spożywają go wyłącznie z dodatkiem oliwy lub okrasy z masła. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby na jego bazie stworzyć pełnowymiarowy posiłek z najróżniejszymi dodatkami. Może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Z czym łączyć makaron gryczany?

Z warzywami, mięsem, grzybami, mleczkiem kokosowym oraz wyrazistymi sosami (np. sojowym). Ponadto świetnie sprawdzi się jako jeden ze składników sałatek oraz do zup. Ze względu na wyrazisty smak może nie sprawdzić się w daniach słodkich.

Zawsze na opakowaniu znajduje się instrukcja, w jaki sposób ugotować makaron. Należy pamiętać o tym, aby go nie rozgotować, ponieważ wówczas może zacząć się rozpadać. Najlepiej smakuje i prezentuje się w wersji al dente. Z zasady gotuje się go kilka minut (ok. 4-8 minut).

Czy wiesz, że…

… najpopularniejszym na świecie makaronem gryczanym jest makaron soba. Może on być wytwarzany wyłącznie z mąki gryczanej lub z jej połączenia z mąką pszenną. Po raz pierwszy o makaronie gryczanym wspomniano w 1570 roku, chociaż wiele wskazuje na to, że był znany i powszechnie wykorzystywany w Azji jeszcze przed naszą erą. W Korei znany jest pod nazwą Naengmyeon.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium