Kasztany pochodzą z Bliskiego Wschodu, stamtąd trafiły do Południowej Europy. Do dziś uprawiane są głównie we Włoszech, zapewniając wielu lokalnym społecznościom utrzymanie. Mąka kasztanowa stanowi jeden z ważniejszych produktów włoskiej kuchni. Same owoce kasztanowca jadalnego są cenionym przysmakiem na całym świecie.
Dawniej w Europie mąka kasztanowa była pożywieniem ubogich, których nie stać było na szlachetną białą pszenicę. W ciężkich czasach masowego głodu spożywanie zmielonych na proszek kasztanów było sposobem na przeżycie. Drzewa kasztanowców nie odczuwały klęsk pogodowych tak drastycznie, jak pola uprawne. Jako mąka nie zawierająca glutenu była uważana za gorszą od pszennej, wypieki z niej nie wyrastały odpowiednio i nie miały sprężystości.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Opis: Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
promocja
Jak wygląda proces pozyskiwania mąki z kasztanów?
Surowiec jest powoli suszony w wędzarniach przez dłuższy czas, nawet 40 dni. Następnie owoce są obłupywane maszynowo ze skorupek i oczyszczane. Do dzisiejszego dnia w przetwórniach kasztany są ręcznie sortowane – te najlepsze są przeznaczone do kandyzowania. Do dziś również kasztany mielone są w tradycyjnych wodnych młynach wyposażonych w specjalne kamienie. Gotowa mąka kasztanowa posiada aksamitną konsystencję i lekko słodkawy, orzechowy smak o wyraźnej nucie dymu, używanego do suszenia.
Witaminy i minerały w mące kasztanowej
Mąka z jadalnych kasztanów stanowi doskonałe źródło energii. 100 g mąki kasztanowej zawiera około 37 g węglowodanów, 3 g białka, 2 g tłuszczu i 7 g błonnika i dostarcza 370 kcal. Dzięki wysokiej zawartości błonnika cukier zawarty w mące uwalnia się powoli i na długo daje uczucie sytości.
W przeciwieństwie do zbożowych mąk oczyszczanych, mąka kasztanowa zawiera korzystne ilości minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak magnez, cynk, wapń i żelazo, fosfor, potas. Regularne spożywanie mąki kasztanowej i kasztanów pomaga chronić tkankę kostną, reguluje ciśnienie krwi, poprawia odżywienie organizmu, wygląd skóry oraz włosów, wpływa na poprawę wzroku, wspomaga wzrost dzieci i młodzieży. Mąka z kasztanów to dobre źródło witaminy C, wspomagającej układ odpornościowy i będącej silnym antyoksydantem. Znajdziemy w niej również bogactwo witamin z grupy B, przede wszystkim kwas foliowy odpowiedzialny za produkcję czerwonych krwinek i syntezę DNA – zwłaszcza u kobiet w ciąży dieta bogata w kwas foliowy redukuje ryzyko rozwoju wad wrodzonych płodu.
Wartości odżywcze mąki z kasztanów w 100 gramach:
Energia: 1541 kJ / 365 kcal Tłuszcz: 3,7 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g Węglowodany: 71 g - w tym cukry: 29,5 g Białko: 6,4 g Sól: 0,09 g
Dla kogo mąka kasztanowa?
Mąka kasztanowa BIO polecana jest kobietom w okresie menopauzalnym z uwagi na zawartość bioflawonoidów. Ponadto w mące kasztanowej znajdują się również witamina B1, B2, B3 oraz B6, istotne zwłaszcza dla poprawnego funkcjonowania mięśni i mózgu. Badacze twierdzą, że ekstrakt z kasztanów pozytywnie wpływa na mikroflorę bakteryjną jelit, pośrednio także na odporność organizmu, zaś przeciwutleniacze zawarte w nim wykazują działanie antynowotworowe, ograniczając choćby zniszczenia spowodowane rakiem skóry.
Większą część tłuszczy występujących w kasztanach stanowią kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, wspierające zdrowie serca. Chociaż złożona głównie z węglowodanów, mąka kasztanowa jest wspaniałym źródłem błonnika spożywczego, który zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Mąka z owoców kasztanowca jadalnego jest zalecana w diecie cukrzycowej ze względu na niższą od klasycznej mąki pszennej wartość indeksu glikemicznego IG(65). Ekologiczna mąka kasztanowa jako naturalnie bezglutenowa to produkt szczególnie wartościowy dla osób chorych na celiakię i pragnących wyeliminować gluten ze swojej diety.
Mąka kasztanowa - zastosowanie w kuchni
Z uwagi na cięższą konsystencję oraz na wyższą od klasycznej mąki cenę warto ją mieszać z innymi, bardziej pospolitymi mąkami bezglutenowymi. Idealna proporcja do wypieku chleba bezglutenowego wynosi 70% mąki ryżowej do 30% mąki kasztanowej. Mąkę kasztanową można też mieszać z mąką pszenną, zyskując na smaku i wilgotności wypieków.
Tekstura mąki kasztanowej jest gładka, aksamitna, przypominając nieco mąkę pszenną. Produkty powstałe z niej cechują się dobrą plastycznością. Najczęściej ekologiczna mąka kasztanowa ze względu na swój orzechowy, lekko słodkawy smak używana jest do przyrządzania deserów. Można ją dodać do naleśników, biszkoptów i kruchych ciastek, do makaronów domowych czy do chleba. Z mąki kasztanowej można także lepić pierogi, kopytka czy zrobić omlet, zagęścić nią zupy i sosy. Mąka kasztanowa świetnie komponuje się z wanilią, czekoladą, cynamonem, przyprawami korzennymi. W daniach wytrawnych używana jest do dań z grzybów leśnych, ciemnych mięs, współgra również z ciecierzycą i dynią orientalnie przyprawionymi. Dobrze połączyć ją z innym rodzajem mąki, które będzie lepiej pochłaniać wilgoć. Mąka kasztanowa dobrze rozrabia się w wodzie i tłuszczach.
Mąka kasztanowa w tradycji
We Włoszech ekologiczna mąka kasztanowa pojawia się w tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Najbardziej znane to: Castagnaccio - niski brązowy placek, mało słodki, dość ciężki i wilgotny w konsystencji, ale za to długo trzymający świeżość, typowy dla regionów Toskanii i Ligurii, jako rozgrzewający deser do popołudniowej włoskiej kawy, Manifregoli – makaron z mąki kasztanowej na słodko z mlekiem albo serem, Necci – cieniutkie naleśniki przyrządzane na słodko lub na wytrawnie, z dodatkiem sera ricotta z miodem, albo boczku pancetta i kiełbasy; znane w regionie gór Pistoia.