Gotowe zupy, zakwasy i koncentraty to sposób na szybkie przygotowanie tradycyjnych polskich dań. Dbamy o to, aby dostępne w naszym sklepie produkty były jak najbardziej naturalne – bez zbędnych konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Wierzymy, że najlepsze jest to, co daje nam natura. Oferowane przez nas ekologiczne zupy, BIO zakwasy oraz koncentraty powstają z wyselekcjonowanych składników. Kompozycja świeżych warzyw z ziołami to idealna propozycja na co dzień.
Barszcz biały, czerwony, ukraiński – to wygodna alternatywa dla innych dań przyrządzanych na szybko. Nie jest to produkt wysoko przetworzony, dzięki czemu nasi klienci zyskują pewność, że jedzą to, co najlepsze dla ich organizmu. Gotowy ekologiczny barszcz w słoiku to rozwiązanie nie tylko dla osób zapracowanych, ale również tych, którzy chcą szybko przygotować smaczne i pożywne danie. Dostępne w naszym sklepie ekologiczne barszcze kochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Ekologiczny koncentrat barszczyku czerwonego kiszonego jest produktem rolnictwa ekologicznego przeznaczonym dla konsumentów chcących się prawidłowo odżywiać. Koncentrat składa się wyłącznie z certyfikowanych ekologicznych surowców, które są poddawane naturalnemu kiszeniu. W celu zachowania najwyższej jakości produkt poddawany jest łagodnej pasteryzacji.
Ekologiczny koncentrat barszczu czerwonego jest produktem przeznaczonym dla osóbchcących się prawidłowo odżywiać. Koncentrat składa się wyłącznie z certyfikowanych ekologicznych surowców. W celu zachowania najwyższej jakości poddawany jest łagodnej pasteryzacji.
Barszcz biały jaglany bezglutenowy BIO koncentrat. Produkt rolnictwa ekologicznego, odpowiedni dla wegan, bezglutenowy. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką. Ekologiczny koncentrat barszczu dodać do 0,6 litra wrzącej wody lub bulionu i zagotować. Przyprawić do smaku.
Barszcz biały został przygotowany na zakwasie pszennym. Dzięki temu jest delikatnie kwaśny, co jest charakterystyczne dla tego rodzaju produktu. Barszcz biały na zakwasie to tradycyjna zupa na Wielkanoc oraz każdą inną okazję.
Barszcz Biały Żytni Koncentrat BIO 320 ml Kowalewski
Barszcz biały żytni BIO koncentrat. Produkt rolnictwa ekologicznego, odpowiedni dla wegan. Produkt pasteryzowany. Przed użyciem mocno wstrząsnąć butelką. Ekologiczny koncentrat barszczu dodać do 1,2 litra wrzącej wody lub bulionu i zagotować. Przyprawić do smaku.
Gotujemy wywar z cebuli, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. ( można napisać, że na soku z buraka NFC ). Do ugotowanego wywaru dodajemy sok z buraka ćwikłowego NFC i zagęszczony sok z buraka ćwikłowego 65%, podgrzewamy. Na koniec gotowania dodajemy kwas mlekowy ( korekcja kwasowości ) , rozlewamy i pasteryzujemy.
Składniki: Sok z buraków ćwikłowych NFC (56 %), zagęszczony sok z buraków ćwikłowych 65% (41%), cebula, kwas mlekowy -regulator kwasowości, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.
Barszcz Czerwony z Buraków Kiszonych BIO 500 ml Bio Food
Ekologiczny i wegański barszcz, gotowy do podgrzania. Wyprodukowany na bazie kiszonych ekologicznych warzyw z dodatkiem najwyższej jakości przypraw.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Barszcz biały – smaczna i pożywna zupa
Barszcz biały BIO wielu osobom kojarzy się z okresem wielkanocnym. Prawda jest jednak taka, że jest to tradycyjna polska zupa, która na stałe powinna zagościć w naszych jadłospisach. Barszcz biały to staropolska propozycja przygotowywana z okazji Wielkanocy. Warzony był na esencjonalnym wywarze mięsnym ze świątecznej szynki. Nie mogło obyć się bez domowego zakwasu, który przygotowywany był specjalnie na tę okazję.
Obecnie barszczyk biały to zupa, w której mogą znaleźć się różnorodne dodatki. Może być serwowana m.in. z: białą kiełbasą, wiejską kiełbasą, jajkiem, borowikami, suszonymi grzybami, wołowiną oraz boczkiem wędzonym. Warto także wspomnieć, że w niektórych regionach na Kujawach dodaje się do zupy ziemniaczane kuleczki, natomiast w Małopolsce i na Lubelszczyźnie nieco twarogu pokrojonego w kostkę. Doprawiany jest do smaku różnymi BIO przyprawami, w tym solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, a także czosnkiem. Ciekawą odmianą zupy jest barszcz chrzanowy – powstaje na wywarze z gotowanej szynki, jest zabielany śmietaną oraz doprawiany świeżym tartym chrzanem.
Pod jaką postacią możesz kupić barszcz biały:
Zakwas na barszcz biały – najczęściej gotowy zakwas rozrabia się w wywarze jarzynowym lub mięsnym. Wystarczy go zagotować, aby uzyskać esencjonalną, smaczną i pożywną zupę. W zależności od upodobań smakowych można zdecydować się na różne dodatki, o których wspominaliśmy powyżej.
Koncentrat barszczu białego (np. żytni, jaglany) – podobnie jak zakwas dodaje się go do wywaru lub wrzącej wody. Zazwyczaj jest nieco mniej intensywny niż zakwas, najczęściej też rozrabiany jest w mniejszej ilości cieczy.
Barszcz czerwony – tradycyjna polska zupa
Barszcz czerwony to potrawa, która tradycyjnie towarzyszy nam zarówno podczas Wigilii Bożego Narodzenia, jak i w trakcie Wielkanocy. Popularna jest w krajach Europy Środkowej oraz Wschodniej. Często serwowana jest na co dzień, ponieważ smak tej zupy przypada do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W przypadku najmłodszych zaletą jest to, że barszcz czerwony BIO można przygotować bez dodatków – jako 'gładką' zupę. Danie można przygotować w wersji czystej lub zabielanej – z dodatkiem śmietany.
Barszcz czerwony przygotowywany jest na wywarze mięsnym lub warzywnym. Może być serwowany z różnymi dodatkami, w tym m.in. suszonymi grzybami, kiełbasą czy jajkiem. Esencję smaku wydobywa majeranek oraz czosnek.
Pod jaką postacią możesz kupić barszcz czerwony:
Gotowa zupa – wystarczy podgrzać, aby cieszyć się smakiem dobrze doprawionego barszczyku.
Koncentrat barszczu czerwonego – należy rozrobić go w wodzie lub wywarze (mięsnym, jarzynowym). W zależności od preferencji można jeść go w wersji czystej, zabielonej śmietaną oraz z różnymi dodatkami.
Barszcz czerwony w piramidkach – to szybki sposób na przygotowanie kubka rozgrzewającego barszczu czerwonego. Wystarczy zalać saszetkę wrzątkiem i zaparzyć, by cieszyć się smakiem esencjonalnego napoju.
Barszcz ukraiński – poznaj smak zza wschodniej granicy
Barszcz ukraiński to zaprawiana zupa. W jej składzie mogą znaleźć się najróżniejsze składniki, w tym m.in. buraki, kapusta, biała fasola, fasolka szparagowa, ziemniaki, grzyby, marchew, pietruszka, cebula, por, seler oraz kawałki gotowanego mięsa (wieprzowina, wołowina). Buraki mogą być duszone, kiszone, gotowane czy pieczone. Zazwyczaj są drobno pokrojone lub starte na tarce, rzadziej w plastrach. Jako tradycyjna ukraińska potrawa barszcz podawany jest z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami z ciasta drożdżowego. Mogą być one polane sosem czosnkowym. Do smaku zupa doprawiana jest m.in. czosnkiem, solą, pieprzem, zielem angielskim, octem oraz lubczykiem. Ekologiczny barszcz ukraiński najczęściej można zakupić w formie gotowej zupy.
Przyprawa do barszczu – sposób na wydobycie głębi smaku
Przyprawa do barszczu to sposób na wydobycie intensywnego smaku i aromatu zupy. W jej składzie znajdują się wyłącznie wyselekcjonowane składniki, które podkreślają to, co najważniejsze w tej potrawie. Zazwyczaj są to: czosnek, cebula, majeranek, suszona marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz czarny.