Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Masło Ghee

Masło Klarowane Ghee

Ghee Masło Klarowane BIO 480 g Finck Ayurveda

Ghee Masło Klarowane BIO 480 g Finck Ayurveda
Ghee Masło Klarowane BIO 480 g Finck Ayurveda

Ghee Masło Klarowane BIO 480 g Finck Ayurveda

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 66,09 zł
szt.

Ghee Masło Klarowane BIO 220 g Finck Ayurveda

Ghee Masło Klarowane BIO 220 g Finck Ayurveda
Ghee Masło Klarowane BIO 220 g Finck Ayurveda

Ghee Masło Klarowane BIO 220 g Finck Ayurveda

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już szkodliwych substancji w wyniku podgrzania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 28,49 zł 34,09 zł
szt.
  • promocja

Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet

Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet
Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet

Masło Klarowane Ghee BIO 250 g Bio Planet 

Masło klarowane polecamy do pieczenia, duszenia, smażenia lub jako dodatek do potraw w celu wzmocnienia smaku. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 32,29 zł
szt.

Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet

Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet
Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet

Masło Klarowane Ghee BIO 425 g Bio Planet

Masło klarowane polecamy do pieczenia, duszenia, smażenia lub jako dodatek do potraw w celu wzmocnienia smaku.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 42,99 zł 52,29 zł
szt.
  • promocja

Masło Ghee Klarowane BIO 150 g Cosmoveda

Masło Ghee Klarowane BIO 150 g Cosmoveda
Masło Ghee Klarowane BIO 150 g Cosmoveda

Masło Klarowane (Ghee) BIO 150 g Cosmoveda

Ghee Cosmoveda - Idealne do gotowania, pieczenia, gotowania na parze, smażenia, lekkiego przysmażania przypraw, a także wzbogacania indyjskich potraw.
Lekkostrawne jest alternatywą dla masła, oleju i tłuszczu. Według ajurwedy Ghee wzmacnia Agni (ogień trawienny). Ghee Cosmoveda uwydatnia smak ajurwedyjskich i indyjskich potraw. W ajurwedzie Ghee jest postrzegane jako nektar życia i złoto ajurwedyjskiej kuchni. Ghee stymuluje ogień trawienny (Agni) u jest podporą ciała w tworzeniu Ojas (istoty życia).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 23,19 zł
szt.

Masło Klarowane Ghee BIO 340 ml Amylon

Masło Klarowane Ghee BIO 340 ml Amylon
Masło Klarowane Ghee BIO 340 ml Amylon

Masło Klarowane Ghee BIO 340 ml Amylon 

Masło Ghee czyli inaczej zwane masło klarowane powstaje poprzez długotrwałe powolnepodrzewanie. W wynikutegoprocesu powstaje czysty tłuszcz mlecznybez zawartości wody i białka mlecznego.Masło Ghee idealnie nadaje się do głębokiego smażenia i pieczenia, a także do gotowania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 32,79 zł
szt.

Masło klarowane Ghee

Masło klarowane to produkt od wieków wykorzystywany w kuchni hinduskiej, gdzie nazywa się je ghee. Wytwarzane także w krajach azjatyckich, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce. Proces klarowania jest doskonale znany również w Europie. Masło klarowane jest wykorzystywane w najlepszych restauracjach. Coraz częściej stosuje się je podczas przygotowania posiłków w domu. Masło klarowane to czysty tłuszcz mleczny pozbawiony dodatku wody i białka. To jeden z podstawowych tłuszczów rekomendowanych przez tradycyjną medycynę indyjską, czyli ajurwedę. Ghee jest również nazywane płynnym złotem. Specjaliści uznają je za najzdrowszy tłuszcz jadalny. Sposób przygotowania masła klarowanego może różnić się w zależności od regionu. To przekłada się na nieco inny smak i właściwości produktu końcowego.

Jak powstaje masło klarowane?

Masło klarowane ekologiczne jest tłuszczem zwierzęcym produkowanym najczęściej z mleka krowiego. Istnieją także regionalne odmiany ghee, do których wytwarzania używane jest mleko bawole. Proces produkcji polega na powolnym podgrzewaniu masła na wolnym ogniu. W jego trakcie wytrącają się osady i pojawia charakterystyczna piana. Te specyficzne szumowiny na powierzchni tworzą białka, cukry, woda, mikroorganizmy oraz enzymy. Należy się ich pozbyć razem z pianą. Proces klarowania może trwać nawet do 2 godzin. Wszystko zależy od ilości użytego produktu. Z 1 kilograma 'surowca' można uzyskać ok. 750 gramów masła klarowanego. Zawartość tłuszczu wynosi w nim 99,5%. Sam proces klarowania zmienia strukturę, zawartość i właściwości masła. Dzięki temu staje się ono zdrowsze i bezpieczniejsze dla organizmu człowieka.

Ghee jest jednym z rodzajów masła klarowanego. Wyróżnia je dłuższy proces oczyszczania. To sprawia, że zbierające się osady mają charakterystyczny, karmelowy kolor. Masło klarowane ghee ma ciemniejszą barwę i specyficzny, orzechowy smak. Z kolei w Etiopii dodaje się do niego przyprawy korzenne. Dzięki temu produkt końcowy, noszący nazwę Nitir Kibe, wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Właściwości masła klarowanego

Ekologiczne masło klarowane, pomimo że jest tłuszczem zwierzęcym, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wynikają one ze stabilności tłuszczu w wysokich temperaturach. Masło ghee nie szkodzi tak jak inne tłuszcze. Zastygnięte masło klarowane ma żółty, intensywny kolor, który po rozpuszczeniu zmienia się na praktycznie przezroczysty. W jego składzie znajduje się:

  • 63% nasyconych kwasów tłuszczowych,

  • 27% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,

  • 2,3% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Około 25% wszystkich tłuszczów to krótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie występują w tłuszczach roślinnych. Zaliczamy do nich kwas masłowy, kaprylowy oraz alurynowy.

Masło klarowane wpływa na smak potraw, wzbogacając je o nuty orzechowe. Ghee jest prostym dodatkiem, który pogłębia aromat przyrządzanych dań. Jednocześnie pomaga zwiększyć absorpcję wartości odżywczych do tkanek. Masło klarowane jest idealnym nośnikiem rozmaitych ziół leczniczych. Dzięki niemu wartościowe substancje bardziej efektywnie docierają do odpowiednich miejsc w tkance. Według tradycyjnej medycyny indyjskiej wszelkie choroby rozpoczynają się właśnie na poziomie tkankowym. Dostarczenie odpowiednich wartości odżywczych do tych struktur powoduje ich wzmocnienie i zwiększa odporność na rozwój różnych schorzeń.

masło ghee

Termin przydatności masła klarowanego

Na uwagę zasługuje długi okres trwałości masła klarowanego BIO. Brak wody w składzie sprawia, że można je bez obaw przechowywać w temperaturze pokojowej przez długi czas. Z tego względu jest ono bardzo popularnym rodzajem tłuszczu stosowanego na Bliskim Wschodzie oraz w krajach afrykańskich. Ze względu na wysokie temperatury możliwości przechowywania produktów spożywczych w chłodnym miejscu są tam bardzo ograniczone. Masło klarowane najlepiej trzymać w szczelnym pojemniku wykonanym ze szkła, ceramiki lub gliny. To spowolni proces utleniania produktu.

Ghee bardzo dobre do smażenia

Dużą zaletą masła klarowanego jest wysoka temperatura dymienia. Oznacza to, że można je podgrzewać do 250 stopni. W przypadku najlepszych rodzajów oliwy to maksimum wynosi 210 stopni. Zwykłe masło zaczyna przypalać się po osiągnięciu 100 stopni. Dzięki procesowi klarowania można uzyskać produkt, który jest dobrze przyswajany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego i laktozy.

Masło klarowane można wykorzystać do pieczenia, smażenia i gotowania, a także przygotowania sosu holenderskiego, bearneńskiego czy cytrynowego. Świetnie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu. Nie przypala się, nie dymi oraz nie jełczeje. Masło klarowane podgrzane do wysokiej temperatury nie wydziela żadnych toksyn. Używane do ciasta doskonale zastępuje margarynę.

Wartości dla organizmu masła klarowanego

W jego składzie występują witaminy A, C, E i K. Masło ghee pobudza układ trawienny przez wspomaganie przemian metabolicznych. To pozwala zachować prawidłową wagę. Masło klarowane nie obciąża wątroby i wspiera jej prawidłowe działanie. Może być także stosowane przy utrzymującej się gorączce oraz przewlekłej anemii.

BIO masło ghee wspomaga procesy oczyszczania organizmu z toksyn. Specjaliści zalecają jego spożywanie osobom cierpiącym na chroniczny kaszel, a także zmagającym się z wrzodami żołądka i jelit. Masło klarowane pomaga utrzymać elastyczność stawów. Stosowane na rany przyspiesza proces gojenia. Ponadto ma pozytywny wpływ na oczy i skórę. Według założeń ajurwedy masło klarowane wpływa pozytywnie na pamięć, inteligencję oraz zdolność szybkiego myślenia. Ponadto pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. „Płynne złoto” jest także uważane za środek hamujący przedwczesne starzenie się.

Czy wiesz, że…

…w Indiach masło klarowane (ghee) ma także znaczenie religijne? Używa się go w trakcie różnych obrzędów. Jest wykorzystywane w lampach olejnych. Według tradycyjnej medycyny indyjskiej (ajurwedy) może być używane do wyrobu mieszanek zielarskich. Jego spożywanie ma poprawiać sprawność umysłu, pomagać w przywróceniu ogólnej równowagi organizmu oraz wspierać walkę z problemami trawiennymi.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800