Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Suszone figi ekologiczne

Figi Suszone Bezglutenowe BIO 800 g Denver Food

Figi Suszone Bezglutenowe BIO 800 g Denver Food
Figi Suszone Bezglutenowe BIO 800 g Denver Food

Figi Suszone Bezglutenowe BIO 800 g Denver Food

Składniki:
figi suszone* 100%
*składniki ekologiczne

Wartości odżywcze w 100 g:
Energia: 1043 kJ / 249 kcal
Tłuszcz: 0,9 g
- w tym kwasy nasycone: 0 g
Węglowodany: 54 g
- w tym cukry: 48 g
Błonnik: 9,8 g
Białko: 9,8 g
Sól: 0,03 g


Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikaty: BIO, Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 39,00 zł
szt.

Figi Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Figi Suszone BIO 1 kg Bio Planet
Figi Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Figi Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne figi mogą stanowić doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie nadają sie do dosładzania dżemów owocowych. Polecamy spożywanie fig także jako dodatek do porannej owsianki lub do ciast i deserów, a wraz z innymi owocami suszonymi, np. w formie kompotu.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 42,49 zł 42,49 zł
szt.
  • promocja

Figi Suszone BIO 150 g Bio Planet

Figi Suszone BIO 150 g  Bio Planet
Figi Suszone BIO 150 g Bio Planet

Figi Suszone BIO 150 g  Bio Planet

Składniki:
figi suszone* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

Opis:
Ekologiczne figi mogą stanowić doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie nadają sie do dosładzania dżemów owocowych. Polecamy spożywanie fig także jako dodatek do porannej owsianki lub do ciast i deserów, a wraz z innymi owocami suszonymi, np. w formie kompotu.

Na suszonych figach może występować biały nalot. Jest to zjawisko naturalne, związane z wytrącaniem się fruktozy, które nie wpływa na jakość produktu.

Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikaty: BIO

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 8,69 zł
szt.

Figi Suszone BIO 400 g Bio Planet

Figi Suszone BIO 400 g Bio Planet
Figi Suszone BIO 400 g Bio Planet

Figi Suszone BIO 400g Bio Planet

Ekologiczne figi mogą stanowić doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie nadają sie do dosładzania dżemów owocowych. Polecamy spożywanie fig także jako dodatek do porannej owsianki lub do ciast i deserów, a wraz z innymi owocami suszonymi, np. w formie kompotu.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 18,99 zł
szt.

Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree

Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree
Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree

Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree

Ekologiczne figi mogą stanowić doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Świetnie nadają się do dosładzania dżemów owocowych. Polecamy jako dodatek do porannej owsianki, ciast, deserów.

Składniki
Figi suszone 100%*
*certyfikowany składnik ekologiczny



Dostępność: brak towaru

Cena: 18,79 zł

Figi suszone

Figowiec pospolity rośnie w ciepłym klimacie, na wysokość 5 do 6 metrów. Ma zielone i szare liście, a kolor owocu jest żółty. Rodzimy obszar występowania to obszary północnej Afryki, basen Morza Śródziemnego, Bliski Wschód. Obecnie figowiec rośnie również w Australii, USA, Ekwadorze oraz niektórych krajach bałkańskich, na skutek ingerencji człowieka.

Drzewo figowe było przedmiotem czci wszystkich wielkich cywilizacji. Figa zajmuje ważne miejsce w tradycji muzułmańskiej, jako błogosławione rajskie drzewo, zaś Platon uważał, że suszone figi to doskonałe jedzenie sportowca.

Figa to jeden z najlepszych dla zdrowia owoców, źródło bardzo wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6 i B9, C, E, K,) i minerałów (wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, cynk, fosfor, sód).

Owoce figowca są bogatym źródłem błonnika, w postaci pektyn. Już 3-5 owoców dostarcza nam go w ilości ok.5 g, co stanowi 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Błonnik pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i prawidłowy poziom cholesterolu. Wspiera pracę serca i reguluje pasaż jelitowy. Spożywanie produktów bogatych w błonnik może zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka jelita grubego. Włókno zawarte w figach pomaga również zmniejszyć wagę i jest zalecane dla osób otyłych. Z kolei wysoka zawartość kalorii może również prowadzić do zwiększenia masy ciała, zwłaszcza gdy figi są spożywane z mlekiem, więc nie wolno przesadzać z ilością.

Figi suszone zawierają dużą ilość potasu również regulującego ciśnienie krwi, pracę układu krwionośnego i serca.
Potas pomaga regulować ilość cukru wchłanianego w organizmie po posiłkach. Duże ilości potasu mogą zmniejszyć częstotliwość skoków i spadków poziomu cukru we krwi, więc figi mogą pomóc chorym na cukrzycę żyć normalnie.

Jako bogate źródło magnezu figi polecane są osobom żyjącym w stresie i w stanach napięcia nerwowego, redukując stany obniżonego nastroju. Wspierają pracę mózgu oraz poprawiają koncentrację. Magnez wzmacnia też serce i naczynia wieńcowe.
Figi są jedno z najlepszych źródeł wapnia wśród owoców - 100 g fig dostarcza tyle samo wapnia co szklanka mleka, przy czym jest dużo lepiej przyswajalny dla naszego organizmu. Polecane są zatem dla dzieci i osób starszych, szczególnie dla tych z problemami z osteoporozą.

Figi suszone zawierają fenol, kwasy omega-3 i omega-6. Te kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Figi pomagają leczyć choroby kobiecych narządów płciowych. Ich regularne spożywanie może zmniejszyć aż o 34 proc. zachorowanie na raka piersi po menopauzie.

Najnowsze badania wykazują, że figi mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Gotowane w mleku uśmierzają bóle gardła i zwalczają kaszel.
Dzięki zawartości żelaza polecane są w leczeniu anemii.

Zastosowanie w kuchni
Suszone figi są spożywane jak osobna przekąska. Mają również zastosowanie w takich produktach spożywczych, jak ciasto, kompot czy syropy. Podobnie jak suszone morele, można je dodawać do sałatek pokrojone na małe kawałki. Figi smakują wyśmienicie w pilawach ryżowych. Można dodawać je do szaszłyków z grilla. Idealnie komponują się ze smakami kuchni śródziemnomorskiej, pasują również do białych mięs i dziczyzny. Ich słodki smak doskonale współgra ze słonym serem feta, również z serami pleśniowymi.

W krajach śródziemnomorskich sporządza się z nich konfitury i odwary o działaniu zdrowotnym - wspomagają one żołądek i regulują pracę jelit. Na bazie figowych owoców tworzy się też słodkie nalewki i wino. W Tunezji brandy wytwarzane jest z fig zwanych boukha.

Aby ugotować figi suszone, możesz je włożyć do wody i zagotować, aż zaczną pęcznieć. Do wody dodać można cynamon, imbir, goździki, paprykę lub hibiskus. Można je również gotować w soku owocowym.

Czasami na owocach pojawiać się może biały nalot - to tylko naturalny cukier. Na świeżych figach oznacza on, że są one dojrzałe i dobre do spożycia.

Opakowania z suszonymi figami można przechowywać w lodówce do pół roku. Figi tureckie powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych po zakupie, niezależnie od tego, czy zostały już otwarte. Pozostałe suszone figi mogą być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu do 3-6 miesięcy.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl