Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Mąka Amarantusowa bez glutenu

Mąka z amarantusa jest wytwarzana z nasion szarłatu. Amarantus ma bardzo wyrazisty kolor, trochę wpadający w róż. To roślina, która naturalnie nie ma w swoim składzie glutenu. Dlatego może być dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka z amarantusa bezglutenowa zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, białka i żelaza.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Co to jest amarantus?

Amarantus to zboże XXI wieku. Jednocześnie jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Tak samo, jak ziemniaki, kukurydza, czy fasola. Amarantus na samym początku był bardzo chętnie spożywany przez starożytnych Azteków i Inków. Ta roślina w różnych postaciach jest sycąca i smaczna.

Amarantus jest uprawiany już od ponad pięciu tysięcy lat. Przez mieszkańców Ameryki Północnej i Południowej był uznawany za świętą roślinę. Każdy, kto tylko miał do tego warunki, zajmował się jej uprawą. Z mielonych ziaren mieszkańcy obu Ameryk przyrządzali, dzisiaj znane na całym świecie tortille. W dawnych czasach na bazie amarantusa tworzono również pełne wartości odżywczych napoje. Młode pędy i liście amarantusa bardzo dobrze zastępowały warzywa. Były one również używane do wzbogacania smaku różnych potraw.

Najazd hiszpańskich konkwistadorów i chrześcijańskich zakonników zmienił bardzo wiele. Amarantus został dosłownie wypleniony. Najeźdźcy wypalali całe pola z tą rośliną. Wszystko dlatego, że uznawali go za roślinę diabelską. Podobno mieszkańcy mieli wykorzystywać amarantus w czasie pogańskich rytuałów, co w nowej rzeczywistości było surowo zabronione. To trwało bardzo długo.

Amarantus został przywieziony do Europu dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Dopiero wtedy zaczęto znowu doceniać jego bogaty skład i wartości odżywcze, Znalazł on zastosowanie w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym i oczywiście spożywczym. Mąka jest tylko jednym z wielu sposobów jego obróbki. Na skalę przemysłową amarantus uprawia się aktualnie w Amerykach, Indiach, Nepalu, Himalajach, a także w Nigerii, Mozambiku i Ugandzie oraz w Polsce.

Jak powstaje bezglutenowa mąka z amarantusa

Mąka amarantusowa bezglutenowa jest wytwarzana w wyniku mielenia nasion szkarłatu. Dobrej jakości mąka nie ma w swoim składzie żadnych sztucznych dodatków. Amaratus zalicza się do grupy superfoods. Jest to żywność o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Znajdują się w niej takie wartościowe składniki, jak lizyna, fitosterole i skwalen. Występujące w niej minerały to między innymi wapń oraz magnez. Mąka z amarantusa bezglutenowa jest polecana dla osób z nietolerancją pokarmową i chorych na celiakię, wegetarian i wegan, sportowców. Może ją jeść każdy, kto chce wprowadzić do swojej diety kolejny zdrowy produkt spożywczy.

Jaki smak ma mąką z amarantusa bez glutenu?

Poza tym, że mąka bezglutenowa z amarantusa ma bardzo wiele wartości odżywczych, to przyciąga do siebie smakiem. Wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Dlatego dobrze łączy się z potrawami z dodatkiem sera oraz z deserami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego ta mąka w ograniczonych ilościach może być stosowana nawet przez osoby będące na diecie odchudzającej.

Co zrobić z mąki z amarantusa bezglutenowej?

Mąka bezglutenowa z amarantusa pod względem swoich właściwości, ma niewiele wspólnego z mąką pszenną. Nie posiada czynnika wiążącego. Dlatego możesz jej używać w postaci zagęstnika. Jednak nie będzie się ona nadawała do wypieków, bo nie wyrasta. Aby w jak największym stopniu wykorzystać właściwości mąki bezglutenowej z amarantusa, najlepiej połączyć ją z innym rodzajem mąki. Wtedy można z niej tworzyć domowe wypieki.

Sam amarantus może być również traktowany jako lekkostrawny i mało kaloryczny zamiennik kaszy, ryżu, czy makaronu. Ugotowane ziarno amarantusa jest dobrym dodatkiem na przykład do sałatek i do surówek. Mąka z amarantusa bezglutenowa to również odpowiednia baza do przyrządzania chrupiących ciasteczek. Samym amarantusem możesz też posypać na przykład deser lodowy.

Jakie zastosowanie ma amarantus w kosmetyce?

Najbardziej wartościowym produktem z amarantusa jest olej. Ma działanie nawilżające, odżywiające oraz przyspieszające regenerację skóry. Mąkę z amarantusa możesz dodawać na przykład do samodzielnie przygotowywanych w domu maseczek. Tego rodzaju maseczki bardzo dobrze się sprawdzą w przypadku skóry narażonej na przesuszenie albo na przetłuszczanie się, czy podrażnionej. Tak naprawdę każdy typ cery skorzysta na tego rodzaju maseczce.

W mące z amarantusa znajduje się kwas linolowy. To jeden z nienasyconych kwasów tłuszczonych. Odpowiada on za przyspieszenie procesów naprawczych oraz zachowanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem w mące z amarantusa bezglutenowej jest skwalen. Naturalnie znajduje się on w sebum wydzielanym przez skórę. To bariera dla czynników chorobotwórczych, czyli bakterii, wirusów i grzybów. Skwalen może również zapobiegać przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego na skórę.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800