Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa to jeden z najzdrowszych rodzajów mąk, który warto uwzględnić w swojej diecie. Dzięki swojemu bogactwu składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały, mąka orkiszowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więcej, ze względu na swoją niską zawartość tłuszczu i cukru, mąka orkiszowa może być stosowana w diecie odchudzającej.

Mąka orkiszowa to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej, ale również doskonały składnik do wypieków. Poleca się ją również do przyrządzania spodów do tart i pizzy – rezultat jest przyjemnie kruchy i lekki. Mąkę orkiszową można mieszać z mąką pszenną w proporcji 1:1, dla zapewnienia optymalnego kompromisu między korzyściami fizycznymi a odżywczymi. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika i dobrą rozpuszczalność w wodzie, mąką orkiszową dobrze zagęszcza się też sosy i zupy.

W opisie pod produktami dowiesz się, jakie korzyści dla zdrowia niesie ze sobą mąka orkiszowa, jakie dania można z niej przygotować oraz jakie są sposoby na wprowadzenie jej do swojego menu. Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po ten wartościowy produkt spożywczy!

 

Mąka Orkiszowa

Mąka Orkiszowa Chlebowa Typ 700 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Orkiszowa Chlebowa Typ 700 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Orkiszowa Chlebowa Typ 700 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka otrzymywana z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, znanej i cenionej od czasów starożytnych. 
Orkisz zawiera dobrze przyswajalny gluten i bogactwo składników mineralnych. 
Mąka typu 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. 

Składniki:
mąka z pszenicy orkisz chlebowa typ 700* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,99 zł

Cena regularna: 15,20 zł

Najniższa cena: 10,99 zł
szt.
  • promocja

Mąka Orkiszowa Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg BioHarmonie

Mąka Orkiszowa Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg BioHarmonie
Mąka Orkiszowa Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg BioHarmonie

Składniki:
mąka orkiszowa typ 550* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Opis:
Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Orkisz jest starą odmianą pszenicy. W starożytności ceniony za swoje walory odżywcze. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm.

Ekologiczna mąka orkiszowa o przemiale 550 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. Również do przygotowywania naleśników lub do zagęszczania zup i sosów.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

14,07 zł

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 1 kg Bio Raj

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 1 kg Bio Raj
Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 1 kg Bio Raj

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 1 kg Bio Raj

Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka orkiszowa o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,93 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Bio Planet

Mąka z przemiału pełnego ziarna orkiszu - starej odmiany pszenicy, cenionej od czasów starożytnych. Orkisz charakteryzuje się zawartością dobrze przyswajalnego glutenu, jak również bogactwem składników mineralnych. 
Nadaje się doskonale do wypieku pieczywa, ciast i ciasteczek; Stanowi również świetny dodatek do naleśników, placków i klusek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,99 zł

Cena regularna: 12,87 zł

Najniższa cena: 9,56 zł
szt.
  • promocja

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 500 g Bio Raj

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 500 g Bio Raj
Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 500 g Bio Raj

Mąka Orkiszowa Biała Typ 700 BIO 500 g Bio Raj

Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Orkisz jest starą odmianą pszenicy. W starożytności ceniony za swoje walory odżywcze. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Ekologiczna mąka orkiszowa o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

6,85 zł

Cena regularna: 8,11 zł

Najniższa cena: 6,85 zł
szt.
  • promocja

Mąka Orkiszowa Chlebowa Nadbużańska Typ 1100 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Orkiszowa Chlebowa Nadbużańska Typ 1100 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Orkiszowa Chlebowa Nadbużańska Typ 1100 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Zapomniany na wiele dziesięcioleci, nie został poddany modyfikacjom. Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż pokrewnych mąk pszennych chlebowych. Zawiera więcej witaminy PP, B-karotenu i witamin A, E i z grupy B, cynku, miedzi, selenu, żelaza, fosforu, magnezu i wapna. Odznacz się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,91 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Chlebowa Typ 750 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Mąka Orkiszowa Chlebowa Typ 750 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
Mąka Orkiszowa Chlebowa Typ 750 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ chlebowa, ekologiczna

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,50 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 BIO 1 kg Babalscy
Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 BIO 1 kg Babalscy

Ekologiczna Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 1 kg Babalscy

Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Początki jego uprawy sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Niegdyś bardzo popularne ziarno używane do wypieku chleba, z czasem zapomniane, dziś wraca do łask. O jego właściwościach przekonali się lekarze i żywieniowcy z całego świata. Uprawiamy i do produkcji produktów używamy orkisz odmiany SCHWABENKORN.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

20,16 zł

Mąka Orkiszowa Jasna BIO 500 g Mąki Podlaskie

Mąka Orkiszowa Jasna BIO 500 g Mąki Podlaskie
Mąka Orkiszowa Jasna BIO 500 g Mąki Podlaskie

„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy.
Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów.

Składniki:
mąka ORKISZOWA jasna* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,16 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Jasna Nadbużańska Typ 700 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Orkiszowa Jasna Nadbużańska Typ 700 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Orkiszowa Jasna Nadbużańska Typ 700 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,64 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Jasna Typ 550 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Mąka Orkiszowa Jasna Typ 550 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
Mąka Orkiszowa Jasna Typ 550 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ jasna ekologiczna.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,95 zł

Cena regularna: 16,85 zł

Najniższa cena: 16,61 zł
szt.
  • promocja

Mąka Orkiszowa Luksusowa Typ 550 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka Orkiszowa Luksusowa Typ 550 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Mąka Orkiszowa Luksusowa Typ 550 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Ziarno pochodzi z certyfikowanych upraw biodynamicznych z naszego gospodarstwa. Mąkę luksusową szczególnie polecamy do wypieku pierników, murzynków oraz wszystkich ciast drożdżowych. Znakomicie nadaje się do naleśników oraz na ciasto na pizzę.

Składniki:
ekologiczna mąka z PSZENICY ORKISZ typ 550.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,91 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Mąki Podlaskie

„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ razowa ekologiczna.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,30 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet

Składniki:
ekologiczna mąka z PSZENICY orkisz razowa typ 2000.

Opis:
Mąka orkiszowa razowa może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.

Dostępność: 7 szt

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

47,20 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Typ 00 Na Pizzę BIO 1 kg Niro

Mąka Orkiszowa Typ 00 Na Pizzę BIO 1 kg Niro
Mąka Orkiszowa Typ 00 Na Pizzę BIO 1 kg Niro

Mąka 00 jest włoską mąką, wykorzystywaną głównie do robienia pizzy. Jest ona bardzo drobno mielona - przypomina śnieżnobiały pył. Mąka 00 jest mąką najbardziej bogatą w GLUTEN, co za tym idzie… jest kaloryczna, ale czego nie robi się dla lepszego dania? Smak pizzy czy innej potrawy z wykorzystaniem mąki 00 rekompensuje ilość zjedzonych kalorii! Dlatego warto, by w naszej szafce znajdowała się również mąka 00. Wypiekane ciasto z mąki typu 00 jest miękkie oraz delikatne. Pizza, którą wykonamy z mąki 00 jest chrupiąca na zewnątrz, ale miękka i puszysta w środku. Dzięki temu, że mąka 00 jest drobno mielona, bardzo szybko i łatwo można z niej ugnieść ciasto.
Mąka 00 nadaje się również do ciasta na ravioli oraz lekkie włoskie bułki, chleb oraz typowe włoskie pieczywo – focaccia. Jest również idealna do pieczenia słodkich ciast i ciasteczek. Na jej bazie powstają wyśmienite biszkopty, pyszne kruche ciasta i delikatne ciasteczka.

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ* (100%).
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

27,08 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Typ 1050 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka Orkiszowa Typ 1050 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Mąka Orkiszowa Typ 1050 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Mąka Orkiszowa Typ 1050 Demeter BIO 1 kg Juchowo

Składniki:
mąka z pszenicy orkisz typ 1050*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Ziarna z certyfikowanych upraw biodynamicznych. Mąka orkiszowa otrzymana z mielenia ziaren w młynach żarnowych. dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna.

Certyfikat: BIO, Demeter

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

22,48 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Typ 2000 BIO 1,5 kg Niro

Mąka Orkiszowa Typ 2000 BIO 1,5 kg Niro
Mąka Orkiszowa Typ 2000 BIO 1,5 kg Niro

Ekologiczna mąka orkiszowa TYP 2000 ze świeżego, pełnego przemiału ziarna orkiszu ekologicznego.
Charakteryzuje się dużą zawartością witamin i składników mineralnych.
Ziarna przeznaczone na mąkę mielone są w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.

Nasza pełnoziarnista mąka jest pakowana przez nas od razu po przemiale, by zachować wszystkie wartości odżywcze. Wszystko bez chemii, konserwantów i sztucznych barwników.

Mąką idealna do każdego rodzaju domowych wypieków. Może być używana do wypieku domowego chleba, ciast oraz do zagęszczania zup i sosów.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

25,21 zł

Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro

Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro
Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro

Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro

Mąka produkowana jest z najlepszych jakościowo odmian orkiszu Schwabenkorn, Frankenkorn i Ostro - według zaleceń Św. Hildegardy z Bingen.
Ziarna do produkcji mąki dostarczane są od certyfikowanych ekologicznych polskich rolników.
Jest to typ mąki szerokiego zastosowania. Z powodzeniem wyjdą z niej wszelkie kluski, placki, naleśniki, drożdżowe i kruche ciasta, czy zaparzane ciasto na pierogi.
Sprawdza się jako zagęstnik zup i sosów, doskonale komponuje się z innymi mąkami.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,39 zł

szt.

Mieszanka na Chleb Orkiszowo - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Mieszanka na Chleb Orkiszowo - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki
Mieszanka na Chleb Orkiszowo - Żytni BIO 500 g Podlaskie Mąki

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ chlebowa*, mąka ŻYTNIA chlebowa*, zakwas ŻYTNI*, drożdże*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
W opakowaniu znajduje się saszetka z drożdżami bio.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 500 g mieszanki do wypieku chleba wraz z drożdżami, które znajdują się w saszetce wewnątrz opakowania, następnie dolać 350 ml letniej wody (o temperaturze około 36°C) i dokładnie wymieszać.
2. Wyłożyć formę do wypieku papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
3. Wymieszaną masę, przełożyć do formy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia (na około 2 godziny do podwojenia objętości).
4. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C, piec 15 minut na dolnej grzałce, następnie ustawić temperaturę na 200°C, zmienić grzanie na góra-dół i piec jeszcze około 25 minut do momentu powstania brązowej skórki.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,70 zł

szt.

Mieszanka na Chleb Orkiszowy BIO 500 g Podlaskie Mąki

Mieszanka na Chleb Orkiszowy BIO 500 g Podlaskie Mąki
Mieszanka na Chleb Orkiszowy BIO 500 g Podlaskie Mąki

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ chlebowa*, mąka z PSZENICY ORKISZ razowa*, zakwas ŻYTNI*, drożdże*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
W opakowaniu znajduje się saszetka z drożdżami bio.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 500 g mieszanki do wypieku chleba wraz z drożdżami, które znajdują się w saszetce wewnątrz opakowania, następnie dolać 350 ml letniej wody (o temperaturze około 36°C) i dokładnie wymieszać.
2. Wyłożyć formę do wypieku papierem do pieczenia lub nasmarować olejem.
3. Wymieszaną masę, przełożyć do formy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia (na około 2 godziny do podwojenia objętości).
4. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C, piec 15 minut na dolnej grzałce, następnie ustawić temperaturę na 200°C, zmienić grzanie na góra-dół i piec jeszcze około 25 minut do momentu powstania brązowej skórki.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,70 zł

szt.

Spis treści:

Mąka orkiszowa - co warto wiedzieć o tym zdrowym produkcie?

Mąka orkiszowa to produkt, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o swoje zdrowie i dietę. Co warto wiedzieć o tym zdrowym produkcie?

Po pierwsze, mąka orkiszowa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, białko, witaminy i minerały, w tym żelazo, magnez i selen. Dzięki temu, jest ona w stanie zaspokoić potrzeby organizmu w składniki odżywcze, co może pozytywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie.

Po drugie, mąka orkiszowa jest lepiej tolerowana przez organizm niż tradycyjna mąka pszenna. Orkisz zawiera mniej glutenu niż pszenica, co czyni ją bardziej odpowiednią dla osób z łagodną nietolerancją glutenu. Jednakże, mąka orkiszowa nadal zawiera gluten i nie jest odpowiednia dla osób z celiakią lub innymi ciężkimi przypadkami nietolerancji glutenu.

Po trzecie, mąka orkiszowa może być stosowana w różnych rodzajach potraw, takich jak chleb, ciasta, makarony i inne wypieki. Ze względu na swoją charakterystyczną nutę smakową, mąka orkiszowa dodaje ciekawego smaku do potraw, które zwykle są przygotowywane z tradycyjnej mąki pszennej.

Podsumowując, mąka orkiszowa to produkt, który warto włączyć do swojej diety ze względu na swoje wartości odżywcze oraz korzyści dla zdrowia. Przed jej stosowaniem, należy jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, zwłaszcza jeśli cierpisz na jakieś choroby.

mąka orkiszowa

Dlaczego mąka orkiszowa jest lepsza niż zwykła mąka pszenna?

Mąka orkiszowa jest uważana za lepszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej z kilku powodów:

  1. Wartości odżywcze - mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, białko, witaminy i minerały, takie jak żelazo, magnez i selen, co czyni ją bardziej wartościową od tradycyjnej mąki pszennej. Spożywanie mąki orkiszowej może pomóc w zaspokajaniu zapotrzebowania na składniki odżywcze organizmu.

  2. Zawartość glutenu - mąka orkiszowa zawiera mniej glutenu niż tradycyjna mąka pszenna, co czyni ją bardziej odpowiednią dla osób z łagodną nietolerancją glutenu. Jednakże, mąka orkiszowa nadal zawiera gluten i nie jest odpowiednia dla osób z celiakią lub innymi ciężkimi przypadkami nietolerancji glutenu.

  3. Właściwości smakowe - mąka orkiszowa ma charakterystyczną nutę smakową, która dodaje ciekawego smaku do potraw, które zwykle są przygotowywane z tradycyjnej mąki pszennej.

  4. Przygotowanie potraw - mąka orkiszowa może być stosowana w różnych rodzajach potraw, takich jak ciasta, chleby czy makaron. Dzięki swojej konsystencji, mąka orkiszowa jest idealna do przygotowywania miękkiego i puszystego ciasta, a także chrupiącego pieczywa.

Podsumowując, mąka orkiszowa jest uważana za lepszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej ze względu na swoje wartości odżywcze, zawartość glutenu, charakterystyczną nutę smakową i właściwości przygotowania potraw. Jednak przed włączeniem jej do swojej diety, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że jest to odpowiedni wybór dla Twojego zdrowia i stylu życia.

Jak zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową w codziennej diecie?

Zastąpienie zwykłej mąki pszennej mąką orkiszową w codziennej diecie jest łatwe i można to zrobić w różnych rodzajach potraw. Oto kilka sposobów, jak zastosować mąkę orkiszową w kuchni:

  1. Chleb - zamiast zwykłej mąki pszennej, użyj mąki orkiszowej do wypieku chleba. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieku chleba z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

  2. Ciasta i desery - mąka orkiszowa może być stosowana do wypieku ciast, muffinów i innych deserów. W zależności od przepisu, można zastąpić 1/3 do 1/2 ilości zwykłej mąki pszennej mąką orkiszową.

  3. Makarony - mąka orkiszowa może być użyta do przygotowania makaronów domowej roboty, takich jak spaghetti, tagliatelle lub fusilli. Można też zastąpić część zwykłej mąki pszennej mąką orkiszową przy przygotowaniu sosów do makaronów.

  4. Panierka - mąka orkiszowa może być stosowana do panierowania mięsa lub ryb zamiast zwykłej mąki pszennej.

  5. Pizza - zamiast zwykłej mąki pszennej, użyj mąki orkiszowej do przygotowania pizzy. Mąka orkiszowa nadaje pizzy charakterystyczny smak i aromat.

Zatem mąka orkiszowa może być stosowana do wypieku chleba, ciast, makaronów, przygotowywania sosów, panierki i pizzy. Można zastąpić część zwykłej mąki pszennej mąką orkiszową, co przyczyni się do zwiększenia wartości odżywczych i charakterystycznego smaku dania.

Rodzaje mąki orkiszowej

Typ mąki odnosi się do sposobu przemiału, a jednocześnie określa zawartość składników odżywczych - im wyższa liczba, tym mąka jest zdrowsza i bogatsza w witaminy i mikroelementy, a równocześnie cięższa.

Produkowana jest mąka orkiszowa:

  • mąka orkiszowa biała (jasna) - typ 550, 700,
  • mąka orkiszowa chlebowa typ 1100,
  • mąka orkiszowa graham - typ 1850 i
  • mąka orkiszowa razowa (ciemna, pełnoziarnista) - typ 2000.

Są to tzw. mąki chlebowe (zwłaszcza te cięższe), ale oprócz wypieków chleba tak samo dobrze sprawdzają się podczas przygotowania słodkich wypieków. Przydatne są do naleśników, pierogów i wszelkiego rodzaju makaronów i klusek.

Jeśli chcemy przyrządzić lekkie i delikatne w smaku słodkości, użyjmy mąki orkiszowej białej typ 550, natomiast do upieczenia domowego, zdrowego i sycącego chleba użyjmy wyższych typów mąki. Mąka z grubego przemiału (typ 2000) będzie idealna do pieczywa z wysoką zawartością błonnika oraz widocznymi otrębami. 

Mąka orkiszowa jasna

Mąka orkiszowa jasna to produkt, który zyskuje na popularności wśród osób poszukujących alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest to rodzaj mąki orkiszowej, który charakteryzuje się jaśniejszym kolorem niż mąka orkiszowa pełnoziarnista.

Mąka orkiszowa jasna wytwarzana jest z orkiszu, który został pozbawiony swojej łuski i oczyszczonej z części zewnętrznych ziarna. Dzięki temu, mąka orkiszowa jasna zawiera mniej błonnika niż mąka orkiszowa pełnoziarnista, ale nadal zachowuje swoje wartości odżywcze.

Mąka orkiszowa jasna jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, żelazo, magnez i selen. Spożywanie mąki orkiszowej jasnej może pomóc w zaspokajaniu zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze.

Mąka orkiszowa jasna może być stosowana do wypieku chleba, ciast, makaronów i innych wypieków. Dzięki swojemu jaśniejszemu kolorowi, mąka orkiszowa jasna nadaje potrawom jasny, subtelny kolor i delikatny smak.

Tak więc, mąka orkiszowa jasna to zdrowy i wartościowy produkt spożywczy, który może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną. Może być stosowana do różnych rodzajów potraw i przyczynić się do zwiększenia wartości odżywczych i delikatnego smaku dania. 

Mąka orkiszowa ciemna

Mąka orkiszowa ciemna to rodzaj mąki orkiszowej, który charakteryzuje się ciemniejszym kolorem niż mąka orkiszowa jasna. Jest to mąka zrobiona z całych ziaren orkiszu, w tym z zewnętrznej warstwy ziarna, która zawiera większość błonnika, minerałów i witamin.

Mąka orkiszowa ciemna zawiera więcej błonnika niż mąka orkiszowa jasna, co czyni ją bardziej sycącą i korzystną dla układu trawiennego. Ponadto, mąka orkiszowa ciemna jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, żelazo, magnez i selen. Dzięki temu, mąka orkiszowa ciemna może pomóc w zaspokajaniu zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze.

Mąka orkiszowa ciemna może być stosowana do wypieku chleba, ciast, makaronów i innych wypieków. Dzięki swojemu ciemniejszemu kolorowi, mąka orkiszowa ciemna nadaje potrawom głęboki kolor i charakterystyczny, orkiszowy smak.

Mąka orkiszowa - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) mierzy, jak szybko po spożyciu produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. W przypadku mąki orkiszowej, IG może się różnić w zależności od rodzaju i stopnia przetworzenia mąki.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista ma zwykle niższy IG niż mąka pszenna, ponieważ zawiera więcej błonnika i innych składników odżywczych. Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy z pożywienia do krwi, co powoduje mniejsze skoki poziomu cukru we krwi.

Mąka orkiszowa jasna i ciemna mają zwykle wyższy IG niż mąka orkiszowa pełnoziarnista, ponieważ zostały oczyszczone z większości błonnika i innych składników odżywczych. Jednak nadal mają niższy IG niż tradycyjna mąka pszenna.

Średni indeks glikemiczny (IG) dla mąki orkiszowej pełnoziarnistej wynosi około IG 45, co oznacza, że po spożyciu mąki orkiszowej pełnoziarnistej wzrost poziomu glukozy we krwi jest umiarkowany.

Średni IG dla mąki orkiszowej jasnej i ciemnej jest nieco wyższy i wynosi około IG 55, co oznacza, że po spożyciu tych rodzajów mąki wzrost poziomu glukozy we krwi jest nieco wyższy niż po spożyciu mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ale nadal niższy niż po spożyciu tradycyjnej mąki pszennej, której średni IG wynosi około 70.

Mąka orkiszowa a cukrzyca

Mąka orkiszowa może być stosowana przez osoby z cukrzycą, ale należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

Po pierwsze, mąka orkiszowa ma niższy indeks glikemiczny (IG) niż tradycyjna mąka pszenna, co oznacza, że po spożyciu mąki orkiszowej wzrost poziomu cukru we krwi jest mniejszy i bardziej stabilny. Dlatego mąka orkiszowa może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Po drugie, mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru do krwi, co również może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Po trzecie, mąka orkiszowa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały, które są ważne dla zdrowia osób z cukrzycą.

Jednak mąka orkiszowa, podobnie jak inne produkty zbożowe, nadal zawiera węglowodany, które należy kontrolować u osób z cukrzycą. Ważne jest, aby osoby z cukrzycą spożywały mąkę orkiszową i produkty z nią związane w umiarkowanych ilościach, zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka.

Podsumowując, mąka orkiszowa może być stosowana przez osoby z cukrzycą, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny i jest bogata w błonnik i składniki odżywcze. Jednak ilość spożywanej mąki orkiszowej powinna być kontrolowana, zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka.

Mąka orkiszowa a problemy trawienne

Mąka orkiszowa, podobnie jak inne produkty zbożowe, może powodować problemy trawienne u niektórych osób. Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu lub celiakię, powinny unikać mąki orkiszowej, ponieważ zawiera gluten, który może powodować uszkodzenie ich jelit i objawy takie jak biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, zmęczenie, a nawet problemy z układem nerwowym.

Niektóre osoby mogą również doświadczać nietolerancji fruktanów, które są węglowodanami fermentującymi w niektórych rodzajach zboża, w tym w orkiszu. Nietolerancja fruktanów może powodować objawy takie jak wzdęcia, biegunka, bóle brzucha i gaz.

Jednak większość ludzi może spożywać mąkę orkiszową bez żadnych problemów trawiennych, ponieważ jest to zdrowy produkt, bogaty w białko, błonnik i składniki odżywcze. Warto jednak zawsze pamiętać o umiarze i zawsze słuchać swojego ciała, aby określić, czy mąka orkiszowa i produkty z nią związane powodują jakiekolwiek problemy trawienne.

Jeśli masz problemy z trawieniem po spożyciu mąki orkiszowej, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, aby określić, czy jest to związane z nietolerancją fruktanów lub innymi problemami zdrowotnymi, i jakie zmiany w diecie można wprowadzić, aby pomóc złagodzić te objawy.

Mąka orkiszowa - jak wybrać najlepszą jakość?

Wybierając najlepszą jakość mąki orkiszowej, warto zwrócić uwagę na kilka czynników:

  1. Rodzaj mąki orkiszowej - mąka orkiszowa jest dostępna w różnych rodzajach, takich jak jasna, ciemna, pełnoziarnista i in. Wybierz rodzaj mąki, który najlepiej odpowiada twoim potrzebom i preferencjom smakowym.

  2. Świeżość - upewnij się, że mąka orkiszowa, którą kupujesz, jest świeża. Świeża mąka ma intensywny zapach i kolor, a jej ziarna są dobrze zmielone.

  3. Marka - wybierz renomowaną markę mąki orkiszowej, aby mieć pewność, że kupujesz wysokiej jakości produkt.

  4. Skład - sprawdź etykietę mąki orkiszowej, aby upewnić się, że nie zawiera dodatków chemicznych ani konserwantów. Im krótszy skład, tym lepiej.

  5. Cena - cena mąki orkiszowej może się różnić w zależności od marki i rodzaju, ale nie zawsze najdroższa mąka jest najlepsza jakościowo. Warto porównać ceny i wybrać najlepszą jakość w przystępnej cenie.

  6. Przechowywanie - po zakupie mąki orkiszowej przechowuj ją w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu zachowa świeżość i właściwości smakowe na dłużej.

ziarna orkiszu i mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa w kuchni

Mąka orkiszowa to wszechstronny produkt, który można wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych. Oto kilka pomysłów na to, jak wykorzystać mąkę orkiszową w kuchni:

  1. Chleb - mąka orkiszowa nadaje się doskonale do pieczenia chleba. Można ją użyć jako główny składnik w chlebie orkiszowym lub dodać do tradycyjnego przepisu na chleb, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.

  2. Ciasta - mąka orkiszowa sprawdza się również doskonale do wypieku ciast i ciastek. Można z niej zrobić zarówno słodkie, jak i słone wypieki.

  3. Makarony - mąka orkiszowa może być użyta do wypieku makaronów. Można z niej zrobić świetną pastę do spaghetti lub lasagne.

  4. Placki - mąka orkiszowa jest doskonałym składnikiem do wypieku placków, takich jak naleśniki czy placuszki. Placki z mąki orkiszowej są lekko orzechowe w smaku i nieco cięższe niż zwykłe placki.

  5. Sosy - mąka orkiszowa może być wykorzystana do zagęszczania sosów i zup. Dzięki temu dodaje ona dodatkowego smaku i tekstury do dania.

Mąka orkiszowa to wszechstronny produkt, który można wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych. Można z niej zrobić chleb, ciasta, makarony, placki i użyć do zagęszczania sosów i zup. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej, która może dodawać różnorodności do codziennej diety.

Przepisy na wykorzystanie mąki orkiszowej

Oto kilka przykładowych przepisów wykorzystujących mąkę orkiszową:

1. Chleb orkiszowy:

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonego drożdżu
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę orkiszową z solą, cukrem i drożdżami.

  2. Wlej ciepłą wodę i oliwę z oliwek, a następnie wymieszaj składniki aż do połączenia.

  3. Przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.

  4. Umieść ciasto w misce i przykryj ściereczką, pozostawiając do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.

  5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia chleba i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, aż chleb będzie złocisty i wypieczony


2.  Makaron orkiszowy z warzywami

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę orkiszową z jajkami, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie zagnieć ciasto i pozostaw je na 30 minut do odpoczynku.

  2. Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i pokrój w paski, aby uzyskać makaron.

  3. W dużym garnku gotuj wodę, a następnie dodaj makaron i gotuj przez 2-3 minuty, aż będzie al dente.

  4. W międzyczasie podsmaż cukinię, paprykę, cebulę i czosnek na patelni z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Dodaj warzywa do makaronu i wymieszaj dokładnie.

  6. Podawaj gorące.


3. Placki orkiszowe z jabłkami

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • Syrop klonowy do podania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę orkiszową z jajkami, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj składniki, aby uzyskać gładkie ciasto.

  2. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj jabłka i smaż, aż będą miękkie.

  3. Wlej łyżkę ciasta na patelnię i dodaj kilka plasterków jabłek, a następnie przykryj kolejną łyżką ciasta.

  4. Smaż placki na złoty kolor z każdej strony, a następnie podawaj ciepłe z syropem klonowym.

Mąka orkiszowa może być wykorzystana w wielu przepisach kulinarnych, w tym do pieczenia chleba, wypieku ciast i ciastek, wytwarzania makaronów oraz placków. Można z niej również zrobić sosy i zupy. Mąka orkiszowa to zdrowy i smaczny produkt, który warto wprowadzić do codziennej diety.

Jak przechowywać mąkę orkiszową, aby zachowała swoje właściwości?

Mąka orkiszowa, podobnie jak większość mąk, wymaga odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoje właściwości na dłużej. Oto kilka wskazówek, jak przechowywać mąkę orkiszową:

  1. Przechowuj w suchym miejscu - mąkę orkiszową najlepiej przechowywać w suchym miejscu, wolnym od wilgoci. Wilgoć może sprzyjać rozwojowi pleśni, co skutecznie skróci czas przydatności mąki.

  2. Przechowuj w szczelnym pojemniku - mąkę orkiszową najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, który zabezpieczy ją przed wilgocią i innymi czynnikami zewnętrznymi. Jeśli orkiszowa mąka jest w otwartej torbie, warto przenieść ją do hermetycznego pojemnika.

  3. Przechowuj w chłodnym miejscu - mąkę orkiszową najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, np. w spiżarni lub lodówce. Temperatura w lodówce utrzymuje się na stałym poziomie i zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.

  4. Przechowuj oddzielnie od innych produktów - mąka orkiszowa powinna być przechowywana oddzielnie od innych produktów, takich jak cebula czy czosnek, ponieważ może łatwo pochłonąć ich zapachy i smaki.

  5. Używaj w ciągu 6 miesięcy - mąka orkiszowa ma określony termin przydatności do spożycia, który zależy od producenta i określony jest na etykiecie. Jeśli nie wiadomo, jak długo mąka była przechowywana, lepiej jej nie używać.

Zatem mąka orkiszowa powinna być przechowywana w suchym, szczelnym i chłodnym miejscu, oddzielnie od innych produktów, takich jak cebula czy czosnek. Po otwarciu orkiszowej mąki najlepiej użyć jej w ciągu 6 miesięcy. W ten sposób zachowasz jej właściwości na dłużej i będziesz miał pewność, że jest bezpieczna do spożycia.

Ciekawostki o mące orkiszowej

Przedstawiamy kilka ciekawostek na temat mąki orkiszowej:

  1. Orkisz jest jednym z najstarszych rodzajów zboża na świecie. Uprawiany był już w czasach starożytnych na obszarze dzisiejszej Turcji i Iranu.

  2. Orkisz zawiera mniej glutenu niż pszenica, co czyni go łatwiejszym do strawienia dla osób z wrażliwością na gluten.

  3. Orkisz jest bogaty w składniki odżywcze, w tym błonnik, witaminy z grupy B, żelazo i cynk.

  4. Mąka orkiszowa jest bardziej gęsta i kleista niż mąka pszenna, co może wpłynąć na konsystencję wypieków.

  5. Orkisz jest często stosowany w kuchni włoskiej do wytwarzania makaronów.

  6. Mąka orkiszowa może być stosowana jako alternatywa dla mąki pszennej w wielu przepisach kulinarnych, szczególnie jeśli chcemy zwiększyć zawartość składników odżywczych w diecie.

  7. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, mąka orkiszowa może pomóc w regulacji trawienia i utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu.

Mąka orkiszowa to zdrowy i wszechstronny produkt, który może być używany jako alternatywa dla mąki pszennej w wielu przepisach kulinarnych. Orkisz jest bogaty w składniki odżywcze i ma mniejszą zawartość glutenu niż pszenica, co czyni go łatwiejszym do strawienia dla osób z wrażliwością na gluten.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium