Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Makaron Żytni

Makaron Żytni

Makaron Żytni Razowy Rurka BIO 400 g Bio Europa

Makaron Żytni Razowy Rurka BIO 400 g Bio Europa
Makaron Żytni Razowy Rurka BIO 400 g Bio Europa

Makaron Żytni Razowy Rurka BIO 400 g Bio Europa

Składniki:
mąka żytnia razowa typ 1850* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,89 zł

szt.

Makaron Żytni Razowy Świderki BIO 400 g Bio Europa

Makaron Żytni Razowy Świderki BIO 400 g Bio Europa
Makaron Żytni Razowy Świderki BIO 400 g Bio Europa

Makaron Żytni Razowy Świderki BIO 400 g Bio Europa

Składniki
mąka żytnia razowa typ 1850* 
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,89 zł

szt.

Makaron Żytni Razowy Wstążka BIO 400 g Bio Europa

Makaron Żytni Razowy Wstążka BIO 400 g Bio Europa
Makaron Żytni Razowy Wstążka BIO 400 g Bio Europa

Makaron Żytni Razowy Wstążka BIO 400 g Bio Europa

Składniki
mąka żytnia razowa typ 1850* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

5,89 zł

szt.

Makaron żytni

Makaron żytni to wyrób, który jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Białko to korzystnie wpływa na układ pokarmowy, m.in. regulując pracę jelit. Dzięki temu ogranicza ryzyko występowania dolegliwości ze strony systemu trawiennego (np. zaparcia). Ponadto sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz jest ważnym składnikiem w diecie redukującej. Błonnik pomaga przez długi czas utrzymać uczucie sytości, ogranicza wchłanianie złego cholesterolu oraz wspiera regulowanie poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku.

Żytni makaron może zatem stanowić bardzo ważny składnik zdrowej i pożywnej diety. W jego składzie znajduje się zdecydowanie więcej składników, witamin i minerałów w porównaniu do tradycyjnego makaronu. Jest on świetną alternatywą dla produktów pszennych.

Właściwości makaronu żytniego

Walory smakowe i odżywcze żyta doceniane były już tysiące lat temu. Obecnie na bazie tego zboża powstaje wiele pożywnych i zdrowych produktów, w tym m.in. makaron z mąki żytniej pełnego przemiału. Oznacza to, że produkowany jest z mąki żytniej, która może mieć w swoim składzie nie tylko ziarna, ale również otręby, kiełki czy skorupki zbóż. Wpływa to pozytywnie na wartość odżywczą makaronu żytniego. Odznacza się on również inną barwą i smakiem. Jego nitki, świderki czy inne rodzaje przyjmują ciemny kolor. Znajduje się w nich więcej minerałów oraz witamin niż w tradycyjnym pszennym makaronie. Ponadto jego konsystencja jest bardziej zbita i nieco twardsza.

Wartości odżywcze makaronu żytniego

Ekologiczny makaron żytni ma szereg innych pozytywnych wartości odżywczych, za który jest doceniany. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego może być spożywany nawet kilka razy w tygodniu – jest to sposób na pobudzenie metabolizmu oraz obniżenie poziomu cukru. Jest on także polecany osobom, które borykają się z problemami układu trawiennego (np. zaparciami) oraz z zaburzeniami gospodarki lipidowej. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa także na system krążeniowo-sercowy.

Dieta z makaronem żytnim to gwarancja dostarczenia do organizmu szeregu cennych składników odżywczych. Mowa tu m.in. o minerałach – potasie, chromie, magnezie, selenie, jodzie, fosforze, sodzie, wapniu, żelazie oraz o witaminach z grupy B i witaminie E. Na uwagę zasługuje zawartość fitoestrogenów, czyli przeciwutleniaczy. Atutem tych składników jest również działanie grzybobójcze i opóźniające procesy starzenia się.

Z uwagi na stosunkowo niewielką kaloryczność makaron żytni BIO to doskonała baza diet redukujących. Dzięki niewielkiej zawartości cukrów mogą po niego sięgać diabetycy.

Makaron żytni

Czy żytni makaron jest zdrowy?

Żytni makaron BIO uchodzi za zdecydowanie zdrowszą alternatywę niż jego tradycyjny, pszenny odpowiednik. Dietetycy często rekomendują, aby umieścić go na stałe w naszych codziennych jadłospisach. To idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają makaron, jednak z różnych względów zrezygnowały z pszennych wyrobów.

W dłuższej perspektywie ekologiczny makaron żytni może poprawić metabolizm organizmu, korzystnie wpłynąć na pracę jelit, wesprzeć proces odchudzania, a także utrzymać szczupłą sylwetkę. Zawarty w nim błonnik utrzymuje uczucie sytości przez długi czas oraz pozytywnie wpływa na profilaktykę cukrzycy (obniża poziom glukozy we krwi).

Ze względu na zawartość wapnia i fosforu produkt ten doceniany jest za korzystny wpływ na zęby i mocne kości (cały układ kostny). Składniki te pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy. Wapń odpowiada także za zachowanie sprawnych mięśni, ukojenie układu nerwowego, zdrowy sen oraz pozytywny nastrój. Fosfor natomiast występuje w błonach komórkowych i tkankach miękkich, jest więc pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ponadto bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych oraz przemianach energetycznych. To także ważny składnik kwasów nukleinowych, które tworzą nasz kod genetyczny – jest nośnikiem informacji genetycznych.

Jak gotować i serwować makaron żytni?

Makaron żytni dostępny jest pod różną postacią. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:

  • nitki,
  • świderki,
  • muszle,
  • rurki,
  • penne,
  • wstążki,
  • spaghetti,
  • makaron żytnio-razowy.

Makarony żytnie BIO dostępne są w najróżniejszych kształtach, dlatego też bez trudu można znaleźć wyrób pasujący do konkretnej potrawy. Z tego też względu jest to jeden z najchętniej wybieranych zamienników makaronu z pszenicy durum. Należy mieć na uwadze fakt, że jest on nieco inny w smaku – ma bardziej wyrazisty, nieco ziemisty smak.

Dania z makaronem żytnim chętnie przyrządzane są przez osoby, które ograniczają w swojej diecie ilość spożywanej pszenicy. To świetna baza dla m.in. sałatek, zapiekanek, zup, gulaszy, sosów, grzybów, warzyw, mięsa, a także tradycyjnych dań obiadowych i potraw słodkich.

Jak ugotować makaron żytni?

Aby ugotować BIO makaron żytni należy zagotować na każde 100 g makaronu 1 litr wody. Lekko ją osolić i można dodać nieco oleju.
Gotować 6-10 minut, aż będzie dostatecznie miękki wg naszych upodobań. Następnie odstawić z palnika, przelać zimną wodą i odcedzić.
Smacznego.

Czy wiesz, że…

… żyto jest zbożem doskonale znanym i uprawianym od tysięcy lat. Najprawdopodobniej pochodzi ono z terenów dzisiejszego Bliskiego Wschodu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800