ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Ksylitol, Cukier brzozowy

Cukier Brzozowy, Ksylitol Bezglutenowy 500 g Denver Food

Cukier Brzozowy, Ksylitol Bezglutenowy 500 g Denver Food
Cukier Brzozowy, Ksylitol Bezglutenowy 500 g Denver Food

Cukier Brzozowy, Ksylitol Bezglutenowy 500 g Denver Food

Pozyskiwany z soku brzozowego ksylitol jest doskonałym zamiennikiem cukru, wykazującym pozytywny wpływ na zęby oraz kości. Dodatkowo posiada on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecany jest diabetykom. 
Wskazany jest też dla osób dbających o linię, z powodu kaloryczności o 40% niższej niż w przypadku tradycyjnego białego cukru.
Wybierając ksylitol, warto zwrócić uwagę, by był to produkt pochodzący z Finlandii. Na rynku dostępny jest także tańszy ksylitol chiński, pozyskiwany z kukurydzy, wykazujący mniejsze korzyści dla naszego zdrowia, i pozyskiwany w sposób mogący przyczyniać się do niszczenia środowiska naturalnego.

Składniki:
100% ksylitol

Kraj pochodzenia: Finlandia
Certyfikat: Bezglutenowy

Cena: 24,90 zł
szt.

Cukier Brzozowy, Ksylitol 500 g Santini

Cukier Brzozowy, Ksylitol  500 g Santini
Cukier Brzozowy, Ksylitol 500 g Santini

Ksylitol C Krystaliczny 500 g Santini
Cukier brzozowy

- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny

Składniki:
100 % ksylitol

Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.

Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.

Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia

Cena: 29,89 zł
szt.

Cukier Brzozowy, Ksylitol 1 kg Santini

Cukier Brzozowy, Ksylitol 1 kg Santini
Cukier Brzozowy, Ksylitol 1 kg Santini

Ksylitol C Krystaliczny 1 kg Santini
Cukier brzozowy

- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny

Składniki:
100 % ksylitol

Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.

Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.

Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia

Cena: 56,89 zł
szt.

Cukier Brzozowy, Ksylitol 250 g Santini

Cukier Brzozowy, Ksylitol 250 g Santini
Cukier Brzozowy, Ksylitol 250 g Santini

Ksylitol C Krystaliczny 250 g Santini
Cukier brzozowy

- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny

Składniki:
100 % ksylitol

Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.

Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.

Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia

Cena: 15,99 zł
szt.

Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 1 kg Santini

Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 1 kg  Santini
Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 1 kg Santini

Ksylitol Krystaliczny Torebka 1 kg  Santini
Cukier brzozowy

- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny

Składniki:
100 % ksylitol

Ksylitol sprzyja także przyswajaniu wapnia w organizmie, dzięki czemu:
- zalecany jest w profilaktyce osteoporozy
- wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego. Przy problemach z prochnicą i paradontozą wskazane jest rozprowadzać niewielką ilość ksylitolu na zębach i dziąsłach.

Ksylitol można stosować również zewnętrznie:
- w proporcji 1 do 20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha, ksylitol hamuje rozwój bakterii m.in. powodujących zapalenie ucha środkowego, nieżyt nosa czy infekcje zatok,
- do płukania przy infekcjach gardła.

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.

Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia

Cena: 44,19 zł 52,69 zł
szt.
  • promocja

Cukier Brzozowy, Ksylitol C Krystaliczny SASZETKI 40 x 5 g Santini

Cukier Brzozowy, Ksylitol C Krystaliczny SASZETKI 40 x 5 g Santini
Cukier Brzozowy, Ksylitol C Krystaliczny SASZETKI 40 x 5 g Santini

Ksylitol C Krystaliczny w SASZETKACH 5 g Santini
Cukier brzozowy

W opakowaniu zbiorczym znajduje się 40 szt. saszetek (200 g).

- zapobiega próchnicy
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (m.in. Candida albicans) w układzie pokarmowym
- jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit wywołującym owrzodzenie żołądka
- 40% mniej kalorii niż cukier
- najlepszy zamiennik "zwykłego cukru" na rynku
- 100% naturalny produkt (pozyskiwany z brzozy)
- idealny dla diabetyków - 14 x niższy indeks glikemiczny

Składniki:
100 % ksylitol

Kraj pochodzenia: Finlandia

Cena: 20,89 zł
szt.

Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 500 g Santini

Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 500 g Santini
Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 500 g Santini

Cukier Brzozowy, Ksylitol Krystaliczny Torebka 500 g Santini

Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a Wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g).
Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Cena: 29,39 zł
szt.

Ksylitol 250 g Torebka Santini Finlandia

Ksylitol 250 g Torebka Santini Finlandia
Ksylitol 250 g Torebka Santini Finlandia

Ksylitol 250 g Torebka Santini Finlandia 

Składniki
100% ksylitol

Opis
Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. 
Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g.
Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. 
Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Cena: 15,49 zł
szt.

Ksylitol BIO 1 kg Bio Planet

Ksylitol BIO 1 kg Bio Planet
Ksylitol BIO 1 kg Bio Planet

Ksylitol BIO 1 kg Bio Planet

Ksylitol wyprodukowany na drodze fermentacji bakteryjnej z ekologicznej kukurydzy.
Jest doskonałym zamiennikiem dla cukru. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. 1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Cena: 70,59 zł

Ksylitol BIO 250 g Bio Planet

Ksylitol BIO 250 g Bio Planet
Ksylitol BIO 250 g Bio Planet

Ksylitol BIO 250 g Bio Planet

Ksylitol wyprodukowany na drodze fermentacji bakteryjnej z ekologicznej kukurydzy.
Jest doskonałym zamiennikiem dla cukru. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. 1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Cena: 19,79 zł
szt.

Ksylitol BIO 500 g Bio Planet

Ksylitol BIO 500 g Bio Planet
Ksylitol BIO 500 g Bio Planet

Ksylitol BIO 500 g Bio Planet

Ksylitol wyprodukowany na drodze fermentacji bakteryjnej z ekologicznej kukurydzy.
Jest doskonałym zamiennikiem dla cukru. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. 1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Cena: 36,69 zł
szt.

Ksylitol Waniliowy 16 g Santini Finlandia

Ksylitol Waniliowy 16 g Santini Finlandia
Ksylitol Waniliowy 16 g Santini Finlandia

Ksylitol Waniliowy 16 g Santini Finlandia 

Opis
Ksylitol nazywany jest "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych głównie brzozy. Ksylitol jest substancja pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru.

S
kładniki

ksylitol (substancja słodząca) 92%, mielona wanilia Bourbon 8%

Cena: 12,19 zł
szt.

Ksylitol

Ksylitol, czyli popularny cukier brzozowy, jest naturalnym słodzikiem i stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego, białego cukru. Smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina doskonale znaną sacharozę. W odróżnieniu od białego cukru buraczanego dostarcza około 40% mniej kalorii. Ponadto cechuje się niższym indeksem glikemicznym. Ksylitol jest naturalną substancją, która należy do alkoholi cukrowych. Ze względu na swoje właściwości jest coraz częściej wybierany przez osoby prowadzące zdrowy styl życia.

Jak powstaje ksylitol?

Ksylitol został wynaleziony przez niemieckiego chemika Emila Fischera, który w 1891 roku wyizolował ten związek z kory drzewa brzozowego. Dopiero po 1940 roku zaczęto wykorzystywać jego czystą formę jako zamiennik cukru. Ksylitol wykazuje dobrą rozpuszczalność w wodzie, nie ulega karmelizacji oraz zachowuje stabilność w wysokich temperaturach. Powszechnie stosuje się go w środkach spożywczych. Coraz częściej jednak jest wykorzystywany do użytku domowego.

Ksylitol jest najczęściej pozyskiwany z kory fińskiej brzozy. Występuje także w niektórych owocach (truskawki, maliny, jagody, śliwki, gruszki), kolbach kukurydzy oraz grzybach. Co ciekawe ludzki organizm również wytwarza ksylitol, ale w małych ilościach. Związek ten powstaje z polisacharydów, które występują w ścianach komórkowych niemal wszystkich roślin.

Ksylitol chiński jest wytwarzany przede wszystkim z kukurydzy, która zawiera duże ilości ksylanu. Jego produkcja jest o wiele tańsza od związku pozyskiwanego z drewna brzozowego. Alternatywą może być ksylitol fiński, który jest wytwarzany w wyniku przetworzenia masy drzewnej gatunków liściastych. Różnicą pomiędzy tymi rodzajami jest metoda produkcji oraz cena. Ksylitol fiński jest produkowany w sposób bardziej ekologiczny, a więc bez użycia kwasów i grzybów. Te są niezbędne przy produkcji ksylitolu chińskiego pozyskiwanego z kolb kukurydzy. Wymaga on wydobycia biomasy przy użyciu dwóch rodzajów grzybów lub poprzez hydrolizę kwasową. Warto podkreślić, że do wytwarzania ksylitolu chińskiego często używa się kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Chiny należą do ścisłej światowej czołówki producentów GMO. Ksylitol fiński jest wytwarzany bez użycia surowców modyfikowanych genetycznie.

Właściwości ksylitolu

Ksylitol nazywany jest także cukrem brzozowym. Pod względem chemicznym nie jest on jednak cukrem, tylko alkoholem. W konsekwencji proces jego metabolizowania jest nieco odmienny. Przede wszystkim nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny do krwi, co świadczy o jego niskim indeksie glikemicznym. Wartość IG ksylitolu jest 14-krotnie niższa od tradycyjnego cukru. Z tego względu ksylitol jest dużo bezpieczniejszy dla diabetyków. Dzięki temu nie muszą oni rezygnować z cukru w diecie.

Ksylitol wykazuje działanie bakteriobójcze. Z tego powodu związek ten znajduje się w paście do zębów czy gumie do żucia. Ponadto wspomaga przyswajanie wapnia przez organizm. Ma to wpływ na mineralizację kości. Ksylitol występuje w owocach, warzywach, grzybach i zbożach. Stanowi także produkt przemian metabolicznych. Z tego względu jest przyjazny dla organizmu. Cukier brzozowy spełnia funkcję prebiotyku i przeciwdziała rozwojowi w jelitach bakterii Helicobacter pylori.

ksylitol

Zastosowanie ksylitolu

Ksylitol jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Gumy do żucia zawierające ten związek są polecane osobom, które chcą zminimalizować ryzyko rozwoju próchnicy. Stomatolodzy często polecają pacjentom żucie gum z ksylitolem. Dzięki temu zabijane są bakterie odpowiedzialne za rozwój zmian próchniczych. Popularny cukier brzozowy zwiększa produkcję śliny, która wspomaga procesy odżywienia i remineralizacji zębów. Ksylitol zmniejsza kwasowość śliny, co przyczynia się do redukcji procesów degradacji szkliwa. Cukier brzozowy zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. To pomaga chronić organizm przed osteoporozą. Ksylitol pomaga zwalczać drożdże Candida albicans i pozbawia pożywki niektóre bakterie, co pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji zapalnej ucha. Cukier brzozowy wspiera procesy stabilizujące równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. To skutecznie hamuje rozwój drożdżaków oraz bakterii. Ksylitol pomaga przeciwdziałać zaparciom.

Cukier brzozowy jest szczególnie polecany kobietom w ciąży. Ich dieta musi być odpowiednio zbilansowana i pozbawiona nadmiaru sacharozy, która może zwiększać ryzyko komplikacji okołoporodowych. Ksylitol nie wywołuje zgagi, która jest częstym problemem ciężarnych. Ze względu na działanie bakteriobójcze wspomaga organizm w walce z przeziębieniem oraz zapaleniem górnych dróg oddechowych.

Ksylitol to idealny produkt dla osób będących na diecie. Zawiera o 40% mniej kalorii od sacharozy oraz redukuje łaknienie na słodkie przekąski. Cukier brzozowy świetnie nadaje się do słodzenia napojów. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu można stosować go do wypieków. Stanowi także cenny dodatek do deserów. W połączeniu z zieloną herbatą oraz witaminą C zwiększa zdolność organizmu do wychwytywania katechin.

Zalecana dzienna dawka ksylitolu nie powinna przekraczać 3 łyżeczek. Cukier brzozowy spożywany w nadmiarze może wywoływać biegunki, wzdęcia oraz lekkie skurcze. Zmieniając nawyki żywieniowe, należy wprowadzać ksylitol stopniowo. Cukru brzozowego nie powinny spożywać dzieci do 3 roku życia oraz osoby chorujące na zespół jelita wrażliwego. Głównym powodem jest niedostatecznie wykształcony układ trawienny.

Czy wiesz, że…

…do czasów II Wojny Światowej ksylitol był dostępny jedynie w formie syropu? Dopiero gdy wzrosło zapotrzebowanie na zamienniki cukru, rozpoczęto produkcję ksylitolu w postaci kryształków. Wynikało to z blokady handlowej, jaką nałożono w tamtym czasie na Finlandię. W kraju szybko zaczęło brakować białego cukru buraczanego, dlatego Finowie rozwinęli na większą skalę produkcję ksylitolu. Po zakończeniu wojny stwierdzono, że Finowie mają idealny stan uzębienia. Fakt ten zainicjował zakrojone na szeroką skalę badania nad właściwościami ksylitolu. Dzięki ich wynikom substancja zaczęła podbijać również zagraniczne rynki, ciesząc się szczególną popularnością wśród diabetyków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium