Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO Ryż do Risotto

Ryż Arborio do Risotto

Ryż Arborio Risotto Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

Ryż Arborio Risotto Bezglutenowy BIO 500 g ProBio
Ryż Arborio Risotto Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

Ryż Arborio Bezglutenowy BIO 500 g ProBio

Opis:
Ryż Arborio jest popularny wśród wszystkich miłośników włoskiego jedzenia. Po ugotowaniu ryż Arborio jest chrupiący w środku i lekko lepki na powierzchni, co jest typowe dla włoskiego risotto. Nie zapomnij o prawdziwym parmezanie i białym winie.

Składniki:
ryż arborio 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. (ryżu nie płuczemy).

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 15,49 zł
szt.

Ryż Arborio Risotto BIO 500 g Bio Planet

Ryż Arborio Risotto BIO 500 g Bio Planet
Ryż Arborio Risotto BIO 500 g Bio Planet

Ryż Arborio Risotto BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto.
Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 12,49 zł
szt.

Ryż Arborio Risotto BIO 1 kg Bio Planet

Ryż Arborio Risotto BIO 1 kg Bio Planet
Ryż Arborio Risotto BIO 1 kg Bio Planet

Ryż Arborio Risotto BIO 1 kg Bio Planet 

Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto. Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 22,59 zł
szt.

Ryż Arborio

Ryż arborio to ciekawa odmiana ryżu, która charakteryzuje się cennymi właściwościami. W wielu przypadkach jest to świetna alternatywa dla klasycznego długoziarnistego ryżu. Warto wspomnieć, że stanowi on bazę różnorodnych dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem tradycyjnej potrawy z Włoch, czyli risotto. Wyróżnia się on jasną, kleistą konsystencją, którą zawdzięcza dużej zawartości skrobi.

Ryż arborio jest popularny wśród wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Ma orzechowy smak i piękny aromat. Po przygotowaniu Ryż do Risotto Arborio jest chrupiący w środku i lekko lepki na powierzchni, co jest cenione przy risotto. Do włoskiego risotto dodaj parmezan.

Co to jest ryż arborio do risotto?

Ryż arborio to średnioziarnista odmiana, która powstała w 1945 roku w regionie Piemontu w miasteczku Arborio. Stąd też wywodzi się jego nazwa. Istnienie tego gatunku zawdzięczamy włoskiemu plantatorowi Domenico Marchettiemu. Jest to krzyżówka ryżu Vialone oraz Lady Wright. Szybko stała się jedną z ulubionych odmian wśród Włochów. Za granicą kraju kojarzona była właśnie z tradycyjną kuchnią włoską. Często można ją spotkać jednak także w daniach kuchni azjatyckiej. Aktualnie jest to odmiana znana i uprawiana na całym świecie. Duże uprawy znajdują się m.in. w Stanach Zjednoczonych.

Ryż arborio do risotto ma niewielkie ziarna o owalnym kształcie, lekko przezroczystej strukturze oraz perłowym połysku. Jest kleisty. Warto także zaznaczyć, że świetnie wchłania smaki, dlatego też jest w stanie oddać wszystkie walory przyrządzanej potrawy. W przypadku risotto chłonie w siebie płyny dodawane w trakcie przygotowywania tego dania.

Ryż arborio a inne rodzaje ryżu

Ryż arborio jest odmianą bogatą w amylopektynę (skrobię). Ma on w sobie więcej tego składnika niż chociażby popularny w polskiej kuchni ryż długoziarnisty. Jego wysoka zdolność do wchłaniania płynów jest możliwa dzięki obecności amylozy (ok. 18 proc.). Związek ten zapewnia również dużą odporność na działanie ciepła. Takie właściwości arborio sprawiają, że jego otoczka jest kremowa i miękka, a wnętrze pozostaje delikatnie chrupiące. Dzięki temu ta odmiana ryżu idealnie nadaje się do włoskiego risotto – ziarna wchłaniają sos, jednocześnie nie sklejają się.

Jakie właściwości i wartości odżywcze ma ryż arborio do risotto?

Ryż do risotto jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych. Pozwalają one dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii na długi czas. Warto wspomnieć o tym, że odmiana ta jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jego zadaniem jest m.in. zapobieganie powstawaniu zaparć oraz wspieraniu pracy jelit. Ryż arborio do risotto to idealna propozycja dla osób, które unikają tego białka w swojej diecie – chorych na celiakię lub też z nietolerancją glutenu. To produkt uznawany za niskokaloryczny. 100 g suchego ryżu dostarcza ok. 365 kcal. Kaloryczność potraw przyrządzonych na jego bazie zależy głównie od użytych składników.

Ryż arborio do risotto zawiera duże ilości potasu (115 mg w 100 g suchego produktu). Związek ten jest niezwykle istotny z punktu widzenia prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych, korzystnie wpływa na pracę mózgu i całego układu nerwowego, a także gospodarkę elektrolitową w organizmie. Ponadto w jego składzie można znaleźć witaminę E. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, który wspiera zwalczanie wolnych rodników i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Odpowiednia podaż witaminy E jest także istotna z punktu widzenia wspomagania krążenia, zwiększenia wydolności mięśni oraz prawidłowego funkcjonowania wzroku.

W ryżu arborio zawarte są też inne składniki odżywcze, w tym m.in.: żelazo, cynk, magnez, wapń, fosfor, sód, selen, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminę E i K.

Arborio Risotto

Z czym serwować ryż arborio?

Ryż arborio jest podstawowym składnikiem risotto. To jego kremowa, delikatna konsystencja sprawia, że tak chętnie zajadamy się tym tradycyjnym włoskim daniem. Klasyczne risotto serwowane jest z borowikami lub mięsem mielonym. Można jednak eksperymentować i tworzyć różnorodne połączenia smakowe – risotto z dynią, szparagami czy karczochami. Warto łączyć ze sobą smaki i być otwartym na nowe doznania kulinarne.

Kolejną propozycją dla ryżu arborio są zapiekane warzywa (papryka, cukinia czy pomidory). W tym przypadku ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie farszu z ryżem. Można go połączyć zarówno z mięsem, jak i stworzyć wersję wegetariańską. Warzywa można zapiec w piekarniku lub też przyrządzić je na grillu.

Innym daniem jest ryż na mleku (krowim lub mleku roślinnym). Potrawa ta może przywiać wspomnienia z dzieciństwa. Arborio nadaje się tutaj idealnie, ponieważ jego konsystencja po ugotowaniu jest kremowa. Świetnie współgra z różnorodnymi dodatkami, w tym świeżymi i suszonymi owocami, miodem oraz orzechami.

Co prawda, tradycyjne sushi przygotowuje się z ryżu japońskiego, jednak osoby, które chętnie eksperymentują w kuchni, doceniły walory arborio również w tym zakresie. To świetny zamiennik. Dlatego też, jeżeli nie uda nam się kupić ryżu do sushi – bez obaw sięgnijmy po arborio.

Ponadto ryż arborio można wykorzystać do m.in. hiszpańskiej paelli, puddingu ryżowego, arancini (kulki ryżowej z sosem na bazie mięsa), omletu ryżowego oraz naleśnika ryżowego. We Włoszech popularne są także gęste zupy suppli – są to kilki ryżu z sosem pomidorowym.

Sposób gotowania ryżu do Risotto

Ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu i pod przykryciem. 
Czas gotowania to około 15 minut.

Ryżu arborio do risotto wcześniej nie płuczemy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800