Herbata Sencha BIO to obecnie jeden z najbardziej znanych i lubianych rodzajów zielonej herbaty na świecie. Po raz pierwszy zaczęto ją spożywać na początku XVIII wieku. Pochodzi z Japonii i tam jest najczęściej uprawianym gatunkiem herbaty. Co sprawia, że ekologiczna herbata Sencha jest tak doceniana na całym świecie? Pierwszym powodem jest jej niezapomniany smak oraz aromat. Natomiast drugą przyczyną są jej właściwości prozdrowotne. Pomaga ona zachować dobre samopoczucie psychiczne i fizyczne przez długie lata.
Mocna i aromatyczna, tak wielbiciele herbaty opisują naszą chińską Senchę. W filiżance wykazuje świeżą żółtawą zieleń. Po zbiorze Sencha jest starannie parzona i suszona na walcach. Dzięki temu liście mają typowy wygląd przypominający igły sosnowe. Ta forma przygotowania wyjaśnia szczególny smak tej niefermentowanej herbaty, a także jej popularność w Azji i poza nią.
Mocna i aromatyczna, tak wielbiciele herbaty opisują naszą chińską Senchę. W filiżance wykazuje świeżą żółtawą zieleń. Po zbiorze Sencha jest starannie parzona i suszona na walcach. Dzięki temu liście mają typowy wygląd przypominający igły sosnowe. Ta forma przygotowania wyjaśnia szczególny smak tej niefermentowanej herbaty, a także jej popularność w Azji i poza nią.
Opis: Herbata Sencha obecnie jest najbardziej popularną zieloną herbatą na świecie. Jej nazwa w tłumaczeniu oznacza herbatę duszoną, co ma związek ze sposobem jej produkcji. Liście są najpierw poddawane bardzo krótkiemu sparzeniu, a następnie suszy się je strumieniem ciepłego powietrza. Stąd też nie są one zmielone, a jedynie zwinięte w pionowe ruloniki.
Sencha to herbata szlachetna, o bardzo przyjemnym i delikatnym smaku oraz miłym, lekko trawiastym aromacie. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – dla orzeźwienia.
Sposób przygotowania: Zielone herbaty, zwłaszcza te japońskie, wymagają zaparzania w niższej temperaturze i przez krótszy czas. Zaleca się zalewanie liści wodą o temperaturze 65-70 stopni Celsjusza oraz parzenie nie dłuższe, niż 2 minuty. Po tym czasie otrzymany zielono-żółty napar należy odcedzić.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Herbata zielona sencha – właściwości i działanie
W dosłownym tłumaczeniu sencha oznacza herbatę duszoną. Wynika ona ze sposobu uzyskiwania suszu. Po zbiorze liście stykają się z gorącą parą wodną. Następne są suszone i zwijane. Ich liście po zwinięciu przypominają igiełki. Wszystkie te czynności powodują, że liście nie fermentują. Herbata sencha ekologiczna ma delikatny, lekko słodkawy smak i jest niezwykle aromatycznym naparem.
To naprawdę mocna herbata. Ma w sobie duże ilości kofeiny. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni cenią ją za różnorodność odmian, złożony smak oraz interesujący aromat. Liście najpierw przypominają źdźbła trawy. Następnie pod wpływem gorącej wody odzyskują one swój początkowy kształt. Herbata po zaparzeniu może mieć zielono- złoty, seledynowy lub żółty kolor.
W składzie ekologicznej herbaty sencha znajdują się również między innymi minerały takie, jak cynk, potas, sód, żelazo, fluor i wapń, a także witaminy A, C, E, K oraz B1 i B2. Mają one pozytywny wpływ na przykład na wzrok, odporność organizmu, krzepnięcie krwi, układ nerwowy czy wygląd skóry.
Herbata sencha BIO jest bardzo cennym źródłem antyoksydantów, których zadaniem jest wyłapywanie wolnych rodników. Antyoksydanty mają pozytywny wpływ na cały organizm i pomagają w opóźnianiu procesów starzenia. W BIO herbacie sencha znajdują się również witaminy oraz wiele innych substancji, które mają pozytywny wpływ między innymi na bilans energetyczny.
Picie herbaty sencha nie prowadzi ani do nadmiernego pobudzenia, ani do uczucia zmęczenia, czy niepokoju. Jest szczególnie polecana dla osób wykonujących pracę umysłową, ponieważ pomaga skoncentrować się na wykonywanych czynnościach. Herbata sencha może mieć również pozytywny wpływ na nastrój i na samopoczucie psychiczne.
Herbata sencha BIO może być pomocna w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Może pomagać również na problemy trawienne lub podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Herbata sencha może mieć również korzystnie działanie na funkcjonowanie serca i układ krwionośny. Może wspierać proces odchudzania, ponieważ w jej składzie znajdują się polifenole. Mogą się one przyczyniać do przyspieszania spalania tłuszczu w organizmie i w ten sposób pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Jak parzyć japońską herbatę sencha?
Tylko prawidłowe przejście przez proces parzenia japońskiej herbaty, pozwala wydobyć z niej wszystkie prozdrowotne właściwości. W dodatku, sprawia, że możesz w pełni cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. BIO herbata sencha nie lubi pośpiechu. Bardzo ważne jest dostosowanie temperatury wody do konkretnej odmiany suszu. Nie wolno zalewać jej wrzącą wodą.
Na samym początku, warto jest zacząć od kupienia herbaty sencha o jak najwyższej jakości. Najlepsze są całe liście. Trochę mniej wartościowe są saszetki z suszonymi liśćmi. Do przygotowania herbaty sencha przyda Ci się zaparzasz. Nigdy nie zostawiaj liści w filiżance lub w kubku, bo wtedy napar będzie zwyczajnie niesmaczny. Mogą się w nim wytworzyć również związki, które nie będą działały korzystnie na Twoje zdrowie.
Przed rozpoczęciem parzenia herbaty, warto zapoznać się z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta i się nimi kierować. Jeżeli kupujesz susz na wagę, to dobrym rozwiązaniem jest dopytanie sprzedawcy, jak powinieneś go prawidłowo zaparzać. Przy parzeniu herbaty sencha ekologicznej bardzo ważna jest temperatura wody oraz czas parzenia.
Standardowo herbatę senchę parzy się w temperaturze ok. 70-80°C przez około 1-3 minuty. W celu uzyskania delikatniejszego i słodszego w smaku naparu, należy zaparzyć herbatę w niższej temperaturze. Nie powinno się przekraczać temperatury 80°C, ponieważ wtedy herbata sencha BIO stanie się gorzka. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalny czajnik pokazujący temperaturę wody albo termometr do mierzenia temperatury wody. Jeżeli nie masz takich przyrządów, to możesz przyjąć, że po zagotowaniu wody, uchyleniu klapki i odczekaniu sześciu minut, temperatura wody spadnie do 80°C.
Wybrane rodzaje japońskiej senchy
Kagoshima – ta odmiana herbaty jest zbierana na plantacji w prefekturze Kogoshima. Ma intensywny, lekko słodkawy smak. Jej liście mają zielony kolor i przypominają igiełki.
Fukujyu – ta odmiana herbaty pochodzi z rejonu Shizuoka. To mocna herbata o seledynowym kolorze z lekkim oliwkowym odcieniem. Ma intensywny smak i piękny aromat, ale jest trochę gorzkawa.
Czy wiesz, że …
… Prefektura Shizuoka jest zdecydowanie największym producentem herbaty w Japonii? Jest to przede wszystkim sencha w stylu fukamushi, czyli głęboko parowana.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.