Makaron Kukurydziano - Ryżowy Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g - Alce Nero
Makaron bezglutenowy wytwarzany według specjalnej receptury, mającej na celu uzyskanie smaku podobnego do tradycyjnego makaronu z pszenicy durum. Opracowany specjalnie dla osób, które nie tolerują glutenu.
Ekologiczny Makaron Penne (Kukurydziano - Ryżowy) Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero
Makaron bezglutenowy wytwarzany według specjalnej receptury, mającej na celu odtworzenie smaku tradycyjnego makaronu z pszenicy durum. Opracowany specjalnie dla osób, które nie tolerują glutenu.
Makaron gotować w dobrze osolonej wodzie z kroplą oleju (100 g makaronu na litr wody) przez 9-10 minut od czasu do czasu mieszając. Po osiągnięciu wymaganej miękkości natychmiast odcedzić, przelać zimną wodą i dodać kilka kropli oleju.
Makaron gotować w dobrze osolonej wodzie z kroplą oleju (100 g makaronu na 1 litr wody) przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Po osiągnięciu wymaganej miękkości natychmiast odcedzić, przelać zimną wodą i dodać kilka kropli oleju.
Makaron wyprodukowany w włoskiej mąki kukurydzianej i ryżowej. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, makaron zachowuje sprężystość, kształt i kolor podczas gotowania.
Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb-Gold
Naturalnie bezglutenowy makaron wyprodukowany z ekologicznej mąki kukurydzianej i ryżowej. Receptura została opracowana specjalnie dla osób nie tolerujących glutenu, by smak makaronu przypominał w jak największym stopniu tradycyjny.
Tagliatelle są ważnym składnikiem wielu potraw kuchni włoskiej szczególnie w tradycji regionu Emilia Romania. Stanowią doskonałą podstawę do ciężkich sosów, najczęściej na bazie mięsa, ryb, śmietany. Niezastąpiony dodatek do sosu Bolognese.
Opis: Kolorowy makaron w kształcie okrąglaków - dlaczego nie!
Bezglutenowy - formą przypomina kolorowe kółeczka, które mimo zastosowania wyłącznie bezglutenowych mąk, doskonale trzymają kształt również po ugotowaniu.
Ekologiczny - wyrabiany wyłącznie z certyfikowanych surowców rolnictwa ekologicznego, w tym z naturalnych sproszkowanych warzyw nadających makaronikom moc kolorów.
Uwielbiany przez dzieci, które mogą zajadać się nim w swoich ulubionych zupkach, obiadkach czy deserkach przyrządzanych z dodatkiem śmietanki, świeżych owoców czy miodu
Sposób przygotowania: Wypełnij duży garnek wodą (1 litr wody na 100 g makaronu). Zagotuj wodę i dodaj soli (10 g soli na 100 g makaronu). Dodaj makaron do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu przez 13-14 minut. Odcedź ugotowany makaron i przelej zimną wodą.
Opis: Makaron kukurydziany wyróżnia się niezwykłym smakiem, dzięki czemu z powodzeniem można go łączyć z najróżniejszymi dodatkami. Z racji tego, że jest to produkt bezglutenowy, do swojej diety mogą włączyć go osoby z nietolerancją glutenu.
Sposób przygotowania: Przed spożyciem gotować we wrzącej wodzie (średni ogień), zgodnie z czasem podanym w ikonie garnka (14 minut) (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody). Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych makaronów z pszenicy. W porównaniu do innych tego typu wyrobów jest on jednak stosunkowo kaloryczny. Ponadto posiada wyższy indeks glikemiczny, o czym powinny pamiętać osoby z cukrzycą i hiperglikemią. Nie można mu jednak odmówić doskonałego, ciekawego smaku. Makaron z mąki kukurydzianej jest nie tylko apetyczny, ale również świetnie się prezentuje i nie traci swej barwy po ugotowaniu. Oferuje dobre właściwości zdrowotne, dzięki czemu korzyści z jego jedzenia może czerpać cała rodzina – zarówno dorośli, jak i dzieci. W wielu domach, w których unika się jedzenia glutenu, makaron ten na stałe wpisał się w plan żywieniowy. Należy wybierać wyłącznie najlepszej jakości produkty, najlepiej ekologiczny makaron kukurydziany, który spełnia określone normy i odznaczone są stosownymi certyfikatami BIO – to potwierdzenie ich jakości.
Właściwości makaronu kukurydzianego
Makaron z kukurydzy to smaczna i pożywna propozycja. Doskonale sprawdza się jako baza wielu różnorodnych dań. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, jest jednym z najchętniej wybieranych zamienników produktów pszennych.
Makaron kukurydziany wyróżnia się szeregiem korzystnych właściwości dla zdrowia. Przypisuje się mu działanie antyoksydacyjne, zwiększające odporność organizmu oraz zapobiegające anemii. Ma to związek z zawartymi w n im składnikami odżywczymi, minerałami oraz witaminami. Nie tylko wspiera układ immunologiczny do pracy, ale również pozytywnie wpływa na system sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz krwiotwórczy. Korzystne oddziaływanie na organizm mają również silne antyoksydanty.
Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego
Kukurydziany makaron BIO to doskonała alternatywa dla tych, którzy ze względów zdrowotnych musieli zrezygnować z produktów pszennych w swojej diecie. Brak glutenu sprawia, że jest to popularny wyrób w urozmaiconych jadłospisach wielu osób.
Zawiera on błonnik pokarmowy. Związek ten doskonale wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając m.in. zaparciom oraz regulując pracę jelit. W makaronie kukurydzianym znajduje się wiele cennych składników odżywczych, w tym m.in. fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, kwasy tłuszczowe omega-6, a także witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6), witaminy E i A. Nie należy również zapominać o luteinie, która ma działanie antyoksydacyjne i pozytywnie wpływa na narząd wzroku. To także źródło folianów, w tym kwasu foliowego, którego spożycie wskazane jest w przypadku kobiet w ciąży.
Należy jednak mieć świadomość, że makaron kukurydziany ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (ok. 70 IG). Może więc wpływać na poziom stężenia glukozy we krwi. Dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby z cukrzycą, hiperglikemią reaktywną oraz będące na diecie redukcyjnej. 100 g ugotowanego makaronu kukurydzianego dostarcza ok. 360 kcal.
Zdrowy i bezglutenowy makaron kukurydziany
Dieta z ekologicznym makaronem kukurydzianym jest zdrową propozycją dla osób, które szukają alternatywy dla wyrobów pszennych. Nie zawiera on glutenu, co jest szczególnie istotne w przypadku osób z wrodzoną nietolerancją glutenu, celiakią, alergiami pokarmowymi. Spożywanie przez nich produktów z tym białkiem może wiązać się z poważnymi zaburzeniami układu trawiennego, co może prowadzić do poważnych awitaminoz i innych niedoborów.
Ze względu na to, że makaron kukurydziany zawiera nieco mniej białka, osoby, które używają go jako podstawę w swojej diecie, powinny pamiętać o stosowaniu innych źródeł tego cennego składnika (np. mięso, jaja, ryby).
Makaron z mąki kukurydzianej jest odpowiedni dla wegan, ponieważ nie zawiera w swym składzie jaj. Do jego produkcji wykorzystywana jest wyłącznie wspomniana mąka oraz woda.
Jak gotować i serwować makaron kukurydziany?
Makaron kukurydziany dostępny jest w różnej formie. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:
wstążki,
nitki,
świderki,
rurka,
penne,
kolanka,
muszelki,
spaghetti,
fusilli,
tonareli,
makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem,
makaron kukurydziano-ryżowy.
Dania z makaronem kukurydzianym są różnorodne – produkt ten może stanowić bazę dań pochodzących z różnych zakątków świata. Często spotykany jest w potrawach wschodnioazjatyckich, latynoamerykańskich oraz śródziemnomorskich. Można go smacznie łączyć z warzywami, mięsem oraz sosami. Ponadto stanowi doskonałe uzupełnienie zup, sałatek, a także dań słodkich (np. z twarogiem, owocami).
Makaron kukurydziany należy gotować do postaci al dente – w zależności od rodzaju 6-12 minut. Informacja o tym zawsze znajduje się na opakowaniu. Krótsza obróbka cieplna daje gwarancję sprężystej konsystencji.
Czy wiesz, że…
… kukurydza to udomowiona trawa, która najprawdopodobniej pochodzi z obszaru dzisiejszego Meksyku. W Nowym Meksyku w Grocie Nietoperzowej odkryto pozostałości drobnych kolb kukurydzy, które pochodzą sprzed 3000-3500 lat p.n.e.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.