BIO Makaron Kukurydziany
Makaron Kukurydziano - Ryżowy Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano - Ryżowy Fusilli Bezglutenowy BIO 250 g - Alce Nero
Makaron bezglutenowy wytwarzany według specjalnej receptury, mającej na celu uzyskanie smaku podobnego do tradycyjnego makaronu z pszenicy durum. Opracowany specjalnie dla osób, które nie tolerują glutenu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero
Makaron bezglutenowy, wytwarzany według specjalnej receptury mającej na celu odtworzenie smaku tradycyjnego makaronu z pszenicy durum.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Penne Kukurydziano Ryżowy Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Ekologiczny Makaron Penne (Kukurydziano - Ryżowy) Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero
Makaron bezglutenowy wytwarzany według specjalnej receptury, mającej na celu odtworzenie smaku tradycyjnego makaronu z pszenicy durum. Opracowany specjalnie dla osób, które nie tolerują glutenu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron (Kukurydziany) dla Dzieci Żabki Bezglutenowy BIO 250 g Apotheke

Makaron gotować w dobrze osolonej wodzie z kroplą oleju (100 g makaronu na litr wody) przez 9-10 minut od czasu do czasu mieszając. Po osiągnięciu wymaganej miękkości natychmiast odcedzić, przelać zimną wodą i dodać kilka kropli oleju.
Składniki:
mąka kukurydziana*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron (Kukurydziany) Świderki Fusilli Bezglutenowy BIO 300 g Apotheke

Makaron gotować w dobrze osolonej wodzie z kroplą oleju (100 g makaronu na 1 litr wody) przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Po osiągnięciu wymaganej miękkości natychmiast odcedzić, przelać zimną wodą i dodać kilka kropli oleju.
Składniki:
mąka kukurydziana*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Kukurydziano - Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Makaron wyprodukowany w włoskiej mąki kukurydzianej i ryżowej. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, makaron zachowuje sprężystość, kształt i kolor podczas gotowania.
Składniki:
95% mąka kukurydziana*, 5% mąka ryżowa*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Kukurydziano Ryżowy Świderki Bezglutenowy BIO 250 g Alb-Gold

Makaron Kukurydziano Ryżowy Świderki Bezglutenowy BIO 250 g Alb-Gold
Składniki
mąka kukurydziana* (70%), mąka ryżowa* (30%)
(*certyfikowany składnik ekologiczny )
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb-Gold

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb-Gold
Naturalnie bezglutenowy makaron wyprodukowany z ekologicznej mąki kukurydzianej i ryżowej. Receptura została opracowana specjalnie dla osób nie tolerujących glutenu, by smak makaronu przypominał w jak największym stopniu tradycyjny.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Kukurydziano-Ryżowy Tagiatelle Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Tagliatelle są ważnym składnikiem wielu potraw kuchni włoskiej szczególnie w tradycji regionu Emilia Romania. Stanowią doskonałą podstawę do ciężkich sosów, najczęściej na bazie mięsa, ryb, śmietany. Niezastąpiony dodatek do sosu Bolognese.
Składniki:
95% mąka kukurydziana*, 5% mąka ryżowa*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Kukurydziany dla Dzieci Ocean Bezglutenowy BIO 250 g Pasta Natura

Składniki:
makaron czerwony* (33%): 98% mąka z żółtej kukurydzy*, 2% proszek pomidorowy*.
makaron zielony* (33%): 98% mąka z żółtej kukurydzy*, 2% sproszkowany szpinak*.
makaron pomarańczowy* (33%): 98 % mąka z żółtej kukurydzy*, 2% proszek z marchwi*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Kukurydziany Fala Bezglutenowy BIO 250 g Bartolini

Składniki:
ekologiczna mąka kukurydziana.
Opis:
Makaron kukurydziany wyróżnia się niezwykłym smakiem, dzięki czemu z powodzeniem można go łączyć z najróżniejszymi dodatkami.
Z racji tego, że jest to produkt bezglutenowy, do swojej diety mogą włączyć go osoby z nietolerancją glutenu.
Sposób przygotowania:
Przed spożyciem gotować we wrzącej wodzie (średni ogień), zgodnie z czasem podanym w ikonie garnka (14 minut) (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody).
Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Kukurydziany Kolorowe Okrąglaki Bezglutenowy BIO 250 g Bartolini

Składniki:
- makaron czerwony: mąka kukurydziana* (99%), burak czerwony suszony* (1%).
- makaron zielony: mąka kukurydziana* (99%), szpinak suszony* (1%)
- makaron żółty: mąka kukurydziana* (95%), mąka ryżowa* (5%).
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Kolorowy makaron w kształcie okrąglaków - dlaczego nie!
- Bezglutenowy - formą przypomina kolorowe kółeczka, które mimo zastosowania wyłącznie bezglutenowych mąk, doskonale trzymają kształt również po ugotowaniu.
- Ekologiczny - wyrabiany wyłącznie z certyfikowanych surowców rolnictwa ekologicznego, w tym z naturalnych sproszkowanych warzyw nadających makaronikom moc kolorów.
- Uwielbiany przez dzieci, które mogą zajadać się nim w swoich ulubionych zupkach, obiadkach czy deserkach przyrządzanych z dodatkiem śmietanki, świeżych owoców czy miodu
Sposób przygotowania:
Wypełnij duży garnek wodą (1 litr wody na 100 g makaronu). Zagotuj wodę i dodaj soli (10 g soli na 100 g makaronu).
Dodaj makaron do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu przez 13-14 minut. Odcedź ugotowany makaron i przelej zimną wodą.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Kukurydziany Świderki Bezglutenowy BIO 250 g Bartolini

Składniki:
ekologiczna mąka kukurydziana.
Opis:
Makaron kukurydziany wyróżnia się niezwykłym smakiem, dzięki czemu z powodzeniem można go łączyć z najróżniejszymi dodatkami.
Z racji tego, że jest to produkt bezglutenowy, do swojej diety mogą włączyć go osoby z nietolerancją glutenu.
Sposób przygotowania:
Przed spożyciem gotować we wrzącej wodzie (średni ogień), zgodnie z czasem podanym w ikonie garnka (14 minut) (100 g makaronu na 1 litr osolonej wody).
Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makarony Kukurydziany Kolorowe Zwierzątka Bezglutenowy BIO 250 g Bartolini

Składniki:
- makaron czerwony: mąka kukurydziana* (99%), burak czerwony suszony* (1%).
- makaron zielony: mąka kukurydziana* (99%), szpinak suszony* (1%)
- makaron żółty: mąka kukurydziana* (95%), mąka ryżowa* (5%).
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Kolorowy makaron w kształcie zwierzątek - dlaczego nie!
- Bezglutenowy - formą przypomina kolorowe kółeczka, które mimo zastosowania wyłącznie bezglutenowych mąk, doskonale trzymają kształt również po ugotowaniu.
- Ekologiczny - wyrabiany wyłącznie z certyfikowanych surowców rolnictwa ekologicznego, w tym z naturalnych sproszkowanych warzyw nadających makaronikom moc kolorów.
- Uwielbiany przez dzieci, które mogą zajadać się nim w swoich ulubionych zupkach, obiadkach czy deserkach przyrządzanych z dodatkiem śmietanki, świeżych owoców czy miodu
Sposób przygotowania:
Wypełnij duży garnek wodą (1 litr wody na 100 g makaronu). Zagotuj wodę i dodaj soli (10 g soli na 100 g makaronu).
Dodaj makaron do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu przez 13-14 minut. Odcedź ugotowany makaron i przelej zimną wodą.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych makaronów z pszenicy. W porównaniu do innych tego typu wyrobów jest on jednak stosunkowo kaloryczny. Ponadto posiada wyższy indeks glikemiczny, o czym powinny pamiętać osoby z cukrzycą i hiperglikemią. Nie można mu jednak odmówić doskonałego, ciekawego smaku. Makaron z mąki kukurydzianej jest nie tylko apetyczny, ale również świetnie się prezentuje i nie traci swej barwy po ugotowaniu. Oferuje dobre właściwości zdrowotne, dzięki czemu korzyści z jego jedzenia może czerpać cała rodzina – zarówno dorośli, jak i dzieci. W wielu domach, w których unika się jedzenia glutenu, makaron ten na stałe wpisał się w plan żywieniowy. Należy wybierać wyłącznie najlepszej jakości produkty, najlepiej ekologiczny makaron kukurydziany, który spełnia określone normy i odznaczone są stosownymi certyfikatami BIO – to potwierdzenie ich jakości.
Właściwości makaronu kukurydzianego
Makaron z kukurydzy to smaczna i pożywna propozycja. Doskonale sprawdza się jako baza wielu różnorodnych dań. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, jest jednym z najchętniej wybieranych zamienników produktów pszennych.
Makaron kukurydziany wyróżnia się szeregiem korzystnych właściwości dla zdrowia. Przypisuje się mu działanie antyoksydacyjne, zwiększające odporność organizmu oraz zapobiegające anemii. Ma to związek z zawartymi w n im składnikami odżywczymi, minerałami oraz witaminami. Nie tylko wspiera układ immunologiczny do pracy, ale również pozytywnie wpływa na system sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz krwiotwórczy. Korzystne oddziaływanie na organizm mają również silne antyoksydanty.
Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego
Kukurydziany makaron BIO to doskonała alternatywa dla tych, którzy ze względów zdrowotnych musieli zrezygnować z produktów pszennych w swojej diecie. Brak glutenu sprawia, że jest to popularny wyrób w urozmaiconych jadłospisach wielu osób.
Zawiera on błonnik pokarmowy. Związek ten doskonale wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając m.in. zaparciom oraz regulując pracę jelit. W makaronie kukurydzianym znajduje się wiele cennych składników odżywczych, w tym m.in. fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, mangan, cynk, miedź, kwasy tłuszczowe omega-6, a także witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6), witaminy E i A. Nie należy również zapominać o luteinie, która ma działanie antyoksydacyjne i pozytywnie wpływa na narząd wzroku. To także źródło folianów, w tym kwasu foliowego, którego spożycie wskazane jest w przypadku kobiet w ciąży.
Należy jednak mieć świadomość, że makaron kukurydziany ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (ok. 70 IG). Może więc wpływać na poziom stężenia glukozy we krwi. Dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby z cukrzycą, hiperglikemią reaktywną oraz będące na diecie redukcyjnej. 100 g ugotowanego makaronu kukurydzianego dostarcza ok. 360 kcal.
Zdrowy i bezglutenowy makaron kukurydziany
Dieta z ekologicznym makaronem kukurydzianym jest zdrową propozycją dla osób, które szukają alternatywy dla wyrobów pszennych. Nie zawiera on glutenu, co jest szczególnie istotne w przypadku osób z wrodzoną nietolerancją glutenu, celiakią, alergiami pokarmowymi. Spożywanie przez nich produktów z tym białkiem może wiązać się z poważnymi zaburzeniami układu trawiennego, co może prowadzić do poważnych awitaminoz i innych niedoborów.
Ze względu na to, że makaron kukurydziany zawiera nieco mniej białka, osoby, które używają go jako podstawę w swojej diecie, powinny pamiętać o stosowaniu innych źródeł tego cennego składnika (np. mięso, jaja, ryby).
Makaron z mąki kukurydzianej jest odpowiedni dla wegan, ponieważ nie zawiera w swym składzie jaj. Do jego produkcji wykorzystywana jest wyłącznie wspomniana mąka oraz woda.
Jak gotować i serwować makaron kukurydziany?
Makaron kukurydziany dostępny jest w różnej formie. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:
- wstążki,
- nitki,
- świderki,
- rurka,
- penne,
- kolanka,
- muszelki,
- spaghetti,
- fusilli,
- tonareli,
- makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem,
- makaron kukurydziano-ryżowy.
Dania z makaronem kukurydzianym są różnorodne – produkt ten może stanowić bazę dań pochodzących z różnych zakątków świata. Często spotykany jest w potrawach wschodnioazjatyckich, latynoamerykańskich oraz śródziemnomorskich. Można go smacznie łączyć z warzywami, mięsem oraz sosami. Ponadto stanowi doskonałe uzupełnienie zup, sałatek, a także dań słodkich (np. z twarogiem, owocami).
Makaron kukurydziany należy gotować do postaci al dente – w zależności od rodzaju 6-12 minut. Informacja o tym zawsze znajduje się na opakowaniu. Krótsza obróbka cieplna daje gwarancję sprężystej konsystencji.
Czy wiesz, że…
… kukurydza to udomowiona trawa, która najprawdopodobniej pochodzi z obszaru dzisiejszego Meksyku. W Nowym Meksyku w Grocie Nietoperzowej odkryto pozostałości drobnych kolb kukurydzy, które pochodzą sprzed 3000-3500 lat p.n.e.
