Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO morele suszone

Niesiarkowane

Morele Suszone

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.

Składniki:
morele suszone* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 51,59 zł
szt.

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczne Morele Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.


Składniki:
morele suszone* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 22,59 zł
szt.

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food

Składniki:
morele suszone* 100%
* składniki ekologiczne

Dostępność: 4 szt

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 53,19 zł
szt.

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Bio Planet

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Bio Planet
Morele Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Bio Planet

Morele Suszone Bezglutenowe BIO 150 g Bio Planet

Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 10,39 zł
szt.

Morele Suszone BIO 100 g Biominki

Morele Suszone BIO 100 g Biominki
Morele Suszone BIO 100 g Biominki

Morele Suszone BIO 100 g Biominki

Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska.
Idealne do podjadania w szkole, w domu i na spacerze!

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena: 7,29 zł

Morele suszone

Skąd pochodzi morela?

Morela to drzewo należące do rodziny różowatych. Jej owoce są niewielkie, podobne trochę do brzoskwiń pod względem wyglądu, jak również smaku. Morela wywodzi się z Azji, ale współcześnie rośnie w wielu innych miejscach na całym świecie, również w Polsce. Owoce moreli należą do pestkowców. Ich pestka ma migdałowy posmak. Do jej uprawy potrzeba dużej ilości światła i ciepła. Jest odporna na zimno, może wytrzymać nawet mrozy dochodzące do -30 stopni, aczkolwiek wiosenne przymrozki nie są dla niej wskazane z uwagi na wczesne wypuszczanie pąków. Z tego powodu w naszym klimacie jest uprawiana głównie przez amatorów. Największe areały uprawne znajdują się na obszarach o cieplejszym klimacie. Główne ośrodki uprawy moreli to Iran, Turcja, Uzbekistan, Algieria i Włochy.

Dzikie morele spotyka się w Japonii. W Chinach morela uprawiana jest od 4 000 lat, ceni się ją za jej walory ozdobne i smakowe. Badania wskazują na obecność upraw moreli na terenach Indii już trzy tysiące lat temu. Do Europy morela przybyła z Armenii, uważanej przez niektóre źródła za ojczyznę moreli. Nazwa łacińska brzmi Prunus armeniaca, co oznacza „śliwa armeńska”. W kraju tym uprawia się ponad 50 odmian moreli.
Na terenie Włoch morela znana była już w I wieku naszej ery. W 1720 roku nasionka powędrowały do Virginii, by zadomowić się na kolejnym kontynencie. Pod koniec XVIII wieku morela zyskała ogromną popularność w Ameryce Północnej.

Dlaczego morele się suszy?

Suszenie moreli to tradycyjna metoda na ich konserwację, jako że świeże owoce są nietrwałe. W trakcie suszenia usuwa się z nich wodę, będącej środowiskiem namnażania się szkodliwej mikroflory. Ten proces ma na celu również zahamowanie procesu enzymatycznego prowadzącego do strat cennych barwników oraz wartościowych elementów. Zawarte w morelach składniki odżywcze zostają skoncentrowane podczas suszenia. Proces suszenia usuwa z owoców nawet 80% zawartej w nich wody.

Suszona morela zachowuje większość składników odżywczych moreli świeżej. W owocu suszonym większość składników osiąga stopień kondensacji od 4 do 5 razy większy niż w świeżym owocu. Tylko witaminy C jest zdecydowanie mniej niż w przypadku świeżej moreli.

Właściwości moreli suszonych

Morele suszone ekologiczne stanowią bogate źródło błonnika, pektyn, flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, witamin - witamina A, C, witamin z grupy B oraz soli mineralnych - fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Garść suszonych moreli BIO zapewnia 90% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A i niemal 20% na żelazo. Suszone morele zawierają również przeciwutleniacze.

Morele ekologiczne zawierają w olbrzymich ilościach potas (aż 300 mg w 100g!). Zawierają również duże ilości żelaza, więc wskazane są dla osób z anemią. W 100 gramach suszonych moreli znajduje się 2,7 g żelaza. Ta ilość w zależności od potrzeb może zapewniać od 2% do 5% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej i dziecka na żelazo. Żelazo spożywane w morelach jest jednak znacznie lepiej wchłaniane niż w innych owocach. Wszystko za sprawą witaminy C wspomagającej wchłanianie tego pierwiastka do organizmu. Bogate w witaminę C morele ekologiczne chronią przed przeziębieniem i wzmacniają organizm, zawierają również witaminy z grupy B oraz witaminę PP.

Pomarańczowo-złoty kolor morele BIO zawdzięczają bardzo dużej zawartości beta-karotenu. Jego zawartość w morelach suszonych ekologicznych jest ponad trzy razy większa niż w brzoskwiniach. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, hamujący działania wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się. Ma za zadanie chronić też skórę przed nadmiernym działaniem promieni UV, zachowuje świeżość i jasność cery oraz chroni nasze oczy. Beta-karoten jest składnikiem rodopsyny odpowiedzialnej za widzenie barw, więc pozwala zachować normalny obraz. Jest też prekursorem witaminy A, posiada właściwości ochronne dla wzroku i zapobiega degeneracji plamki żółtej.

Wartości odżywcze moreli suszonych w 100 gramach:

Energia: 1200 kJ / 280 kcal
Tłuszcz: 0,5 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 62 g,
- w tym cukry: 55 g
Białko: 3,3 g
Sól: 0,05 g

Dla kogo morele suszone?

Morele ekologiczne mają działanie ściągające i łagodzące stany zapalne. Maseczka z rozgniecionych moreli polecana jest osobom mającym problemy z trądzikiem, niedoskonałościami cery - nawilża i poprawia kondycję skóry. Beta-karoten i witaminy A i C odżywią zmęczoną skórę i nadadzą jej blask.

Suszone morele warto jeść po dużym wysiłku fizycznym, ponieważ ich słodycz dodaje energii. Suszone morele są beztłuszczowe i niskokaloryczne, są jednymi z niewielu owoców, nadających się do spożycia przez osoby chore na cukrzycę.

Suszone morele BIO, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wysoki poziom błonnika. W składzie moreli znajduje się zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny sprawia, że czujesz się pełniejszy, co pomaga bez wątpienia w odchudzaniu.

Błonnik nierozpuszczalny wspomaga działanie układu pokarmowego, między innymi pobudza jelita do pracy, skutecznie ułatwiając wypróżnianie. Z tego względu suszone morele obok śliwek są najchętniej rekomendowanymi owocami dla osób cierpiących na przewlekłe zaparcia.

Jak spożywać morele suszone?

Suszone owoce moreli ekologicznych można spożywać jako samodzielną przekąskę. Doskonale pasują do przygotowywania deserów, dzięki swojemu naturalnie słodkiemu smakowi. Sprawdzą się na idealnie jako dodatek do owsianki. Można je stosować również do dań mięsnych, podkreślą one ich smak.

Przed zakupem suszonych moreli należy zwrócić uwagę na sposób ich konserwacji. Lepszym wyborem są owoce o mniej intensywnym kolorze, suszone w naturalny sposób – ekologiczne morele suszone niesiarkowane.

Nie jedz moreli siarkowanych!

Morela siarkowana to taka, do której podczas procesu suszenia dodano dwutlenek siarki - gaz często dodawany do suszonych owoców jako środek konserwujący, zapobiegający ich psuciu i brązowieniu. Z tego względu często używa się go do owoców o jaskrawych kolorach (jak morele, brzoskwinie, ananasy, rodzynki), aby zwiększyć ich atrakcyjność wizualną. Związek ten może być niebezpieczny dla astmatyków. Wśród osób uczulonych na siarczany, mogą pojawić się trudności w oddychaniu, pokrzywka, wysypka skórna lub obrzęk twarzy. Dwutlenek siarki niszczy witaminy, które dostarczamy z pożywieniem do organizmu. Dotyczy to głównie witamin A, B1 i B12. Związek ten hamuje również przyswajanie kwasu foliowego, cennego dla organizmu zwłaszcza podczas ciąży.

morele suszone ekologiczne

Jak rozpoznać morele suszone na słońcu?

Czytamy etykiety. Z morelą siarkowaną mamy do czynienia wówczas, gdy na etykiecie umieszczone są takie informacje jak: zawiera E-220, dwutlenek siarki, siarczany (siarczyny), konserwowany siarką lub konserwant E220.
Weryfikujemy kolor owoców. Jeśli nie mamy możliwości przeczytania etykiety produktu (np. morele sprzedawane są luzem, na wagę), wówczas kierujemy się wyglądem owocu. Morele siarkowane mają ładny wygląd i żółto-pomarańczowy kolor. Te suszone na słońcu są ciemniejsze, mają mniej intensywne barwy.

Ponieważ produkcja ekologicznych moreli suszonych na słońcu jest bardziej czasochłonna i kosztowna, wpływa to również na cenę produktu. Morele suszone ekologiczne naturalnie są droższe od tych siarkowanych.

Aktualnie większość suszonych moreli sprowadzana jest do Polski z Turcji. Morele suszone na słońcu warto kupować u sprawdzonych sprzedawców oferujących owoce z upraw ekologicznych, przetwarzane w sposób naturalny. Świeżość i dobrą jakość produktu gwarantują m.in. odpowiednie, szczelne opakowania.

Zastosowanie moreli suszonych w kuchni

Morele BIO mogą być idealnym składnikiem dżemów i konfitur, aczkolwiek nadmiar dodanego cukru obniża zarówno ich walory smakowe, jak i zdrowotne.

Morele ekologiczne mogą stanowić nadzienie pierogów czy knedli. Wytwarza się z nich również likiery i nalewki.
Suszone morele to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800