Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Ocet

Ocet jest znany już od ponad pięciu tysięcy lat. Odkryli go Babilończycy. Zauważyli, że bezbarwny płyn, który udało im się uzyskać z daktyli bardzo dobrze konserwuje żywność. Później ocet zaczęto wytwarzać również z innych surowców. W starożytnej Grecji produkowano ocet jabłkowy. Hipokrates podawał go nawet swoim pacjentom, bo wierzył w jego prozdrowotne właściwości.

Ocet

Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 250 ml Alce Nero

Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 250 ml Alce Nero
Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 250 ml Alce Nero

Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 250 ml Alce Nero

Ocet balsamiczny z Modeny z ekologicznych winogron Emilian, leżakowany w tradycyjnych drewnianych beczkach. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw kuchni śródziemnomorskiej, m.in. do mięs, sałat, marynat i sosów.
Kwasowość: 6%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,99 zł

Cena regularna: 21,05 zł

Najniższa cena: 18,08 zł
szt.
  • promocja

Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany BIO 500 ml Alce Nero

Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany BIO 500 ml Alce Nero
Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany BIO 500 ml Alce Nero

Ekologiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy o kwasowości całkowitej 5%. Wyprodukowany w 100% z włoskich owoców.

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy

Uwaga:
Mętny wygląd lub osad wynika z obecności "matki" octu. Dobrze wstrząśnij przed użyciem.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,99 zł

Cena regularna: 15,98 zł

Najniższa cena: 11,95 zł
szt.
  • promocja

Ocet Jabłkowy Filtrowany BIO 500 ml Alce Nero

Ocet Jabłkowy Filtrowany BIO 500 ml Alce Nero
Ocet Jabłkowy Filtrowany BIO 500 ml Alce Nero

Ocet Jabłkowy Filtrowany BIO 500 ml Alce Nero

Składniki:
cydr jabłkowy*, całkowita kwasowość 5%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,38 zł

szt.

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 250 ml Bio Food

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 250 ml Bio Food
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 250 ml Bio Food

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 250 ml Bio Food

Ekologiczny, nieklarowany ocet jabłkowy uzyskiwany jest poprzez fermentację octową niskoprocentowego ekologicznego wina jabłkowego (cydru).
Naturalny mętny. Występujący osad tworzą naturalne składniki jabłek ekologicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,47 zł

szt.

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany Demeter BIO 750 ml Beutelsbacher

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany Demeter BIO 750 ml Beutelsbacher
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany Demeter BIO 750 ml Beutelsbacher

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 750 ml Beutelsbacher
Jakość Demeter

Naturalnie mętny ocet jabłkowy z wybranych jabłek z upraw biodynamicznych. Uzyskuje się go metodami ekologicznymi z cydru. Cydr pochodzi z naturalnie mętnego soku jabłkowego, który został sprasowany jako bezpośredni sok. Aby zachować wartościowe składniki ocet jabłkowy nie jest pasteryzowany.
Ocet jabłkowy to stary środek domowy i nadal jest szeroko stosowany dzisiaj.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,49 zł

Cena regularna: 16,97 zł

Najniższa cena: 13,49 zł
szt.
  • promocja

Krem na Bazie Octu Balsamiczny z Modeny BIO 150 ml Alce Nero

Krem na Bazie Octu Balsamiczny z Modeny BIO 150 ml Alce Nero
Krem na Bazie Octu Balsamiczny z Modeny BIO 150 ml Alce Nero

Krem na Bazie Octu Balsamicznego z Modeny Bio 150 ml Alce Nero

Ekologiczny, gęsty, słodko-kwaśny krem na bazie octu balsamicznego z Modeny. Idealny do mięs, sałatek, a nawet owoców i lodów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,77 zł

szt.

Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 500 ml Alce Nero

Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 500 ml Alce Nero
Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 500 ml Alce Nero

Ocet Balsamiczny z Modeny BIO 500 ml Alce Nero

Ocet balsamiczny z Modeny z ekologicznych winogron Emilian, leżakowany w tradycyjnych drewnianych beczkach. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw kuchni śródziemnomorskiej, m.in. do mięs, sałat, marynat i sosów. Kwasowość: 6%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,70 zł

szt.

Ocet Balsamiczny z Modeny Premium BIO 250 ml Alce Nero

Ocet Balsamiczny z Modeny Premium BIO 250 ml Alce Nero
Ocet Balsamiczny z Modeny Premium BIO 250 ml Alce Nero

Ocet Balsamiczny z Modeny Premium BIO 250 ml Alce Nero

Wspaniały smak, który wynika z użycia najlepszych odmian winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiani, Albana, Ancellotta Fortana, Montuni. Szególnie nadaje się do lodów, owoców i sera.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

76,40 zł

szt.

Ocet Cydrowy 5% BIO 750 ml Octim

Ocet Cydrowy 5% BIO 750 ml Octim
Ocet Cydrowy 5% BIO 750 ml Octim

Ekologiczny, niefiltrowany, niepasteryzowany, ocet cydrowy o kwasowości całkowitej 5%.
Do bezpośredniego użycia rozcieńczyć w stosunku 1:1.
Występujący osad tworzą naturalne składniki jabłek ekologicznych.

Składniki:
ekologiczny ocet cydrowy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

16,47 zł

szt.

Ocet Jabłkowy 5% BIO 250 ml Dary Natury

Ocet Jabłkowy 5% BIO 250 ml Dary Natury
Ocet Jabłkowy 5% BIO 250 ml Dary Natury

Ocet Jabłkowy 5% BIO 250 ml Dary Natury

Ekologiczny ocet jabłkowy otrzymywany z najwyższej jakości jabłek w tradycyjnym procesie produkcji. Stosowany jest jako dodatek do potraw oraz naturalny konserwant.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,47 zł

szt.

Ocet Jabłkowy 5% BIO 250 ml Naturavena

Ocet Jabłkowy 5% BIO 250 ml Naturavena
Ocet Jabłkowy 5% BIO 250 ml Naturavena

Ocet jabłkowy to produkt w 100% naturalny, nie zawierający wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i żadnych innych chemicznych dodatków. Otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową.

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy (o kwasowosci 5%)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

10,13 zł

szt.

Ocet Jabłkowy 5% BIO 750 ml Naturavena

Ocet Jabłkowy 5% BIO 750 ml Naturavena
Ocet Jabłkowy 5% BIO 750 ml Naturavena

Do bezposredniego użycia rozcieńczyć w stosunku 1:1. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy (o kwasowosci 5%)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,58 zł

szt.

Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany Bezglutenowy BIO 750 ml BIO Zentrale

Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany Bezglutenowy BIO 750 ml BIO Zentrale
Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany Bezglutenowy BIO 750 ml BIO Zentrale

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy. Kwasowość 5%.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

20,80 zł

Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany Demeter BIO 330 ml Beutelsbacher

Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany Demeter BIO 330 ml Beutelsbacher
Ocet Jabłkowy 5% Niefiltrowany Demeter BIO 330 ml Beutelsbacher

Składniki:
ocet jabłkowy niefiltrowany*.
* z upraw biodynamicznych

Opis:
Niepasteryzowany, dlatego zachowane są cenne żywe kultury bakterii octowych. Kwasowość: 5%.

Aromatyczne jabłka z uprawy biodynamicznej stanowią podstawę tego niefiltrowanego i niepasteryzowanego octu jabłkowego.
Ceniony produkt naturalny zapewniające różnorodne smakowe przyjemności.
Idealny do doprawiania sałatek oraz jako orzeźwiający napój z dodatkiem wody mineralnej i odrobiną miodu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,97 zł

szt.

Ocet Jabłkowy 6% BIO 750 ml Octim

Ocet Jabłkowy 6% BIO 750 ml Octim
Ocet Jabłkowy 6% BIO 750 ml Octim

Ekologiczny, niefiltrowany, niepastryzowany, ocet jabłkowy o kwasowości całkowitej 6%.
Do bezpośredniego spożycia rozcieńczyć w stosunku 1:1.
Występujący osad tworzą naturalne składniki jabłek ekologicznych.

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

16,47 zł

szt.

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 5 % BIO 750 ml Fair Organic

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 5 % BIO 750 ml Fair Organic
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 5 % BIO 750 ml Fair Organic

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 5 % BIO 750 ml Fair Organic 

Kwasowość: 5 %. 
Produkt naturalnie mętny, niepasteryzowany i nieoczyszczony. 
Zawiera matkę octów. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,66 zł

szt.

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 6,1% BIO 500 ml Fair Organic

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 6,1% BIO 500 ml Fair Organic
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 6,1% BIO 500 ml Fair Organic

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany 6,1% BIO 500 ml Fair Organic 

Kwasowość: 6,1 %. 
Produkt naturalnie mętny, niepasteryzowany i nieoczyszczony. 
Zawiera matkę octów. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

20,16 zł

szt.

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 330 ml Beutelsbacher

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 330 ml Beutelsbacher
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 330 ml Beutelsbacher

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 330 ml Beutelsbacher

Ocet nie z koncentratu, niepasteryzowany. Kwasowość: 5%. Zawiera naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,69 zł

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 1 litr Bio Planet

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 1 litr Bio Planet
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 1 litr Bio Planet

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 1 litr Bio Planet 

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy 100%.

Opis:
Ekologiczny ocet jabłkowy niefiltrowany polecamy do dressingów, marynat, sosów. Naturalnie mętny. Przed spożyciem wstrząsnąć.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

18,64 zł

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 250 ml Bio Planet

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 250 ml Bio Planet
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 250 ml Bio Planet

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 250 ml Bio Planet

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy 100%.

Opis:
Ekologiczny ocet jabłkowy niefiltrowany polecamy do dressingów, marynat, sosów. Naturalnie mętny. Przed spożyciem wstrząsnąć.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

8,21 zł

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 500 ml Bio Planet

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 500 ml Bio Planet
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 500 ml Bio Planet

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 5% 500 ml Bio Planet

Składniki:
ekologiczny ocet jabłkowy 100%.

Opis:
Ekologiczny ocet jabłkowy niefiltrowany polecamy do dressingów, marynat, sosów. Naturalnie mętny. Przed spożyciem wstrząsnąć.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

12,67 zł

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 500 ml Bio Food

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 500 ml Bio Food
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 500 ml Bio Food

Ocet Jabłkowy BIO 500 ml Bio Food

Składniki:
ocet z ekologicznego wina jabłkowego

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,59 zł

szt.

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 700 ml Bio Food

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 700 ml Bio Food
Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 700 ml Bio Food

Ocet Jabłkowy Niefiltrowany BIO 700 ml Bio Food

Ekologiczny, nieklarowany ocet jabłkowy uzyskiwany jest poprzez fermentację octową niskoprocentowego ekologicznego wina jabłkowego (cydru).
Naturalnie mętny. Występujący osad tworzą naturalne składniki jabłek ekologicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

16,80 zł

szt.

Ocet Ryżowy do Sushi Niesłodzony BIO 250 ml Terrasana

Ocet Ryżowy do Sushi Niesłodzony BIO 250 ml Terrasana
Ocet Ryżowy do Sushi Niesłodzony BIO 250 ml Terrasana

Ocet Ryżowy do Sushi Niesłodzony BIO 250 ml Terrasana

Składniki:
woda, ryż brązowy*, sól morska, fermentowane koji (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

25,05 zł

szt.

Ocet Ryżowy Genmai Su BIO 250 ml Lima

Ocet Ryżowy Genmai Su BIO 250 ml Lima
Ocet Ryżowy Genmai Su BIO 250 ml Lima

Genmai Su to ocet ryżowy o orzeźwiającym aromacie i łagodnym smaku, wynika to z rodzaju użytego ryżu oraz metody produkcji.
Genmai Su jest mniej kwaśny niż zwykły ocet. Można stosować go np. do przygotowywania marynat, a także jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, rybnych oraz dań warzywnych.

Składniki:
woda, ryż brązowy*.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

31,17 zł

szt.

Ocet Spirytusowy 10% Bezglutenowy BIO 500 ml Bio Food

Ocet Spirytusowy 10% Bezglutenowy BIO 500 ml Bio Food
Ocet Spirytusowy 10% Bezglutenowy BIO 500 ml Bio Food

Ocet Spirytusowy 10% Bezglutenowy BIO 500 ml Bio Food

Składniki:
ocet spirytusowy* 
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Kwasowość: 10%. Produkt niepasteryzowany. Ocet spirytusowy od lat stosuje się do marynowania i konserwowania warzyw, grzybów i owoców. Dodany do zalewy do ryb morskich i słodkowodnych nadaje im kwaskowatego aromatu. Ocet jest również dodatkiem do tradycyjnie przygotowywanych galaret!

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,30 zł

szt.

Ocet Winny Biały BIO 500 ml La Bio Idea

Ocet Winny Biały BIO 500 ml La Bio Idea
Ocet Winny Biały BIO 500 ml La Bio Idea

Ocet Winny Biały BIO 500 ml La Bio Idea

Składniki:
wino z białych winogron*. Kwasowość 6%
*certyfikowany składnik ekologiczny.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,60 zł

szt.

Ocet Winny Czerwony BIO 500 ml La Bio Idea

Ocet Winny Czerwony BIO 500 ml La Bio Idea
Ocet Winny Czerwony BIO 500 ml La Bio Idea

Ocet Winny Czerwony BIO 500 ml La Bio Idea

Składniki:
wino z czerwonych winogron* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,60 zł

szt.

Żywy Ocet Malinowy 330 ml Prosto ze Wsi

Żywy Ocet Malinowy 330 ml Prosto ze Wsi
Żywy Ocet Malinowy 330 ml Prosto ze Wsi

Naturalny żywy ocet uzyskujemy poprzez poddanie fermentacji soku owocowego, tłoczonego na zimno ze świeżych owoców, bez użycia drożdży, bez dodatku wody.
Ocet nadaje się do spożycia przez okres co najmniej 3 lat od otwarcia butelki.
Ocet ten ma wytrawny, malinowy aromat i kwaśny smak. Jest dobrym dodatkiem zarówno do sałatek i mięs, jak i deserów.
Ocet malinowy w połączeniu z oliwą (oraz dodatkami takimi jak czosnek i pietruszka) można wykorzystać do przygotowania marynat do mięs, owoców morza lub grzybów. Ocet jest ponadto świetnym dodatkiem do sosów. Wzbogaci on smak sosów do mięs, sosów jogurtowych, czy w połączeniu z miodem słodkich sosów do lodów. Niektórzy polecają ocet z malin jako dodatek do bezy Pavlova

Składniki:
100 % malin.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,09 zł

szt.

Ocet

Natomiast żyjący w I w. n.e. Pliniusz Starszy był za zdrowym trybem życia. Aby oczyścić organizm stosował miód oraz ocet winny. Te same metody wykorzystywała średniowieczna mistyczka św. Hildegarda z Bingen. Natomiast II prezydent USA John Adams wierzył, że ocet jabłkowy zapewni mu długowieczność. Może było w tym trochę prawdy, bo żył aż 91 lat. Jakie są rodzaje octu ekologicznego? Na jakie sposoby możesz go stosować?

Co to jest ocet?

Ocet to roztwór wodny kwasu octowego. Zazwyczaj ma stężenie od 4 do 10 procent. Powstaje w wyniku octowej fermentacji alkoholu. Smak i zapach octu są zależne od alkoholu, który został zastosowany do jego wyprodukowania. Ocet wytwarza się poprzez fermentację tlenową produktów bogatych w cukier. Mogą to być owoce, kokos, miód, a nawet ryż. Nazwa octu w większości języków na świecie nawiązuje do francuskiego słowa vinaigre. W tłumaczeniu oznacza ono kwaśne wino. Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować ocet w domu, to zostaw wino owocowe otwarte na kilka tygodni. Przejdzie ono proces fermentacji i tak wytworzy się ocet.

Jakie są rodzaje octu?

Pierwszy rodzaj to ocet kwasowy. Jest sztuczny, tani i najgorszy pod względem jakości. Wytwarza się go z kwasu octowego rozcieńczonego wodą. Natomiast jeżeli chodzi o naturalne octy, to najbardziej popularnym i łatwo dostępnym jest spirytusowy. Wytwarza się go standardowo z buraków lub z ziemniaków. Nie jest zbyt atrakcyjny pod względem zapachowym i smakowym. Jest bardzo ostry w smaku. Właśnie z tego względu dodaje się go przede wszystkim do marynat. Produkuje się go stosuje głównie w Europie.

Czym różni się od niego ocet winny? Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji wina. Często wykorzystuje się go w kuchni śródziemnomorskiej. W zależności od koloru fermentowanego alkoholu możemy mówić o occie winnym białym albo o occie winnym czerwonym. Ten pierwszy tak naprawdę jest transparentny. Ekologiczny ocet winny biały możesz dodawać na przykład do marynat i do sałatek. Natomiast ekologiczny ocet winny czerwony będzie bardzo dobrze smakował w połączeniu z dziczyzną lub z wołowiną. Rzadziej spotykane rodzaje octów to rose i sherry.

Najlepiej smakuje taki ocet winny, którego fermentacja przebiegła powoli. Powinno się go trzymać w beczkach z drewna dębowego. Natomiast ocet winny biały jest bardzo dobrą podstawą do przygotowywania różnego rodzaju octów smakowych. Możesz za jego pomocą macerować owoce lub przyprawy. W ten sposób otrzymasz między innymi: ocet bazyliowy, rozmarynowy, tymiankowy, czosnkowy, orzechowy czy cytrynowy.

ocet

Jakie właściwości ma ocet ryżowy?

Z Azji wywodzi się ekologiczny ocet ryżowy. Charakteryzuje się on wyjątkowo przyjemnym aromatem. Możesz go otrzymać w wyniku fermentowania sake. Jego subtelny i lekko słodki smak bardzo dobrze łączy się na przykład z imbirem, ryżu sushi i różnymi sałatkami. To również idealny dodatek do potraw słodko-kwaśnych wywodzących się z kuchni azjatyckiej.

Jakie zastosowania mogą mieć ocet jabłkowy i ocet słodowy?

Ocet jabłkowy ma lekko jabłkowy smak. Nie jest zbyt kwaśny, więc dobrze komponuje się z różnymi rodzajami potraw. Możesz go dodawać na przykład do surówek i do sałatek. Nadaje się on również do zakwaszania barszczu i do sosów.

Natomiast ocet słodowy jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Ma lekko piwny posmak. Wytwarza się go przez fermentację słodu jęczmiennego i wiórów bukowych. Następne z takiej mieszanki produkuje się piwo. Zaszczepia się je bakteriami. W dalszej kolejność taką mieszankę przepuszcza się przez filtr węglowy. Ma to na celu jej odpowiednie odbarwienie. W ten sposób otrzymuje się ekologiczny ocet słodowy, który ma w sobie od czterech do pięciu procent kwasy. Anglicy dodają go do słynnej na całym świecie potrawy o nazwie Fish and chips. Potrafią również marynować w nim warzywa i mięso. Najczęściej takiej obróbce są poddawane cebula oraz jagnięcina.

Jakie są cechy charakterystyczne octu balsamicznego?

We włoskiej Modenie produkowany jest ocet balsamiczny (aceto balsamico). Wytwarza się go z moszczu winogronowego leżakującego w drewnianych beczkach przez wiele lat. W kuchni włoskiej dodaje się go nie tylko do surówek i sałatek, ale też skrapia się nim desery oraz świeże owoce. Oryginalny ocet balsamico charakteryzuje się ciemno-brązowym kolorem. Tradycyjny ocet balsamiczny jest bardzo drogi. Kosztuje około 50 euro.

Czy wiesz, że…

… z octu możesz przygotować płukankę do włosów. Jedną łyżkę octu jabłkowego wymieszaj ze szklanką wody. Płukanka sprawi, że włosy będą błyszczące.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium