Ocet jest znany już od ponad pięciu tysięcy lat. Odkryli go Babilończycy. Zauważyli, że bezbarwny płyn, który udało im się uzyskać z daktyli bardzo dobrze konserwuje żywność. Później ocet zaczęto wytwarzać również z innych surowców. W starożytnej Grecji produkowano ocet jabłkowy. Hipokrates podawał go nawet swoim pacjentom, bo wierzył w jego prozdrowotne właściwości.
Ocet balsamiczny z Modeny z ekologicznych winogron Emilian, leżakowany w tradycyjnych drewnianych beczkach. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw kuchni śródziemnomorskiej, m.in. do mięs, sałat, marynat i sosów. Kwasowość: 6%.
Ocet balsamiczny z Modeny z ekologicznych winogron Emilian, leżakowany w tradycyjnych drewnianych beczkach. Stanowi wyśmienity dodatek do potraw kuchni śródziemnomorskiej, m.in. do mięs, sałat, marynat i sosów. Kwasowość: 6%.
Ocet Balsamiczny z Modeny Premium BIO 250 ml Alce Nero
Wspaniały smak, który wynika z użycia najlepszych odmian winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiani, Albana, Ancellotta Fortana, Montuni. Szególnie nadaje się do lodów, owoców i sera.
Ekologiczny ocet jabłkowy otrzymywany z najwyższej jakości jabłek w tradycyjnym procesie produkcji. Stosowany jest jako dodatek do potraw oraz naturalny konserwant.
Ocet jabłkowy to produkt w 100% naturalny, nie zawierający wzmacniaczy smaku, konserwantów, sztucznych barwników i żadnych innych chemicznych dodatków. Otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową.
Składniki: ekologiczny ocet jabłkowy (o kwasowosci 5%)
Składniki: ocet jabłkowy niefiltrowany*. * z upraw biodynamicznych
Opis: Niepasteryzowany, dlatego zachowane są cenne żywe kultury bakterii octowych. Kwasowość: 5%.
Aromatyczne jabłka z uprawy biodynamicznej stanowią podstawę tego niefiltrowanego i niepasteryzowanego octu jabłkowego. Ceniony produkt naturalny zapewniające różnorodne smakowe przyjemności. Idealny do doprawiania sałatek oraz jako orzeźwiający napój z dodatkiem wody mineralnej i odrobiną miodu.
Naturalny żywy ocet uzyskujemy poprzez poddanie fermentacji soku owocowego, tłoczonego na zimno ze świeżych owoców, bez użycia drożdży, bez dodatku wody. Ocet nadaje się do spożycia przez okres co najmniej 3 lat od otwarcia butelki. Ocet ten ma wytrawny, malinowy aromat i kwaśny smak. Jest dobrym dodatkiem zarówno do sałatek i mięs, jak i deserów. Ocet malinowy w połączeniu z oliwą (oraz dodatkami takimi jak czosnek i pietruszka) można wykorzystać do przygotowania marynat do mięs, owoców morza lub grzybów. Ocet jest ponadto świetnym dodatkiem do sosów. Wzbogaci on smak sosów do mięs, sosów jogurtowych, czy w połączeniu z miodem słodkich sosów do lodów. Niektórzy polecają ocet z malin jako dodatek do bezy Pavlova
Składniki: 100 % malin.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Ocet
Natomiast żyjący w I w. n.e. Pliniusz Starszy był za zdrowym trybem życia. Aby oczyścić organizm stosował miód oraz ocet winny. Te same metody wykorzystywała średniowieczna mistyczka św. Hildegarda z Bingen. Natomiast II prezydent USA John Adams wierzył, że ocet jabłkowy zapewni mu długowieczność. Może było w tym trochę prawdy, bo żył aż 91 lat. Jakie są rodzaje octu ekologicznego? Na jakie sposoby możesz go stosować?
Co to jest ocet?
Ocet to roztwór wodny kwasu octowego. Zazwyczaj ma stężenie od 4 do 10 procent. Powstaje w wyniku octowej fermentacji alkoholu. Smak i zapach octu są zależne od alkoholu, który został zastosowany do jego wyprodukowania. Ocet wytwarza się poprzez fermentację tlenową produktów bogatych w cukier. Mogą to być owoce, kokos, miód, a nawet ryż. Nazwa octu w większości języków na świecie nawiązuje do francuskiego słowa vinaigre. W tłumaczeniu oznacza ono kwaśne wino. Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować ocet w domu, to zostaw wino owocowe otwarte na kilka tygodni. Przejdzie ono proces fermentacji i tak wytworzy się ocet.
Jakie są rodzaje octu?
Pierwszy rodzaj to ocet kwasowy. Jest sztuczny, tani i najgorszy pod względem jakości. Wytwarza się go z kwasu octowego rozcieńczonego wodą. Natomiast jeżeli chodzi o naturalne octy, to najbardziej popularnym i łatwo dostępnym jest spirytusowy. Wytwarza się go standardowo z buraków lub z ziemniaków. Nie jest zbyt atrakcyjny pod względem zapachowym i smakowym. Jest bardzo ostry w smaku. Właśnie z tego względu dodaje się go przede wszystkim do marynat. Produkuje się go stosuje głównie w Europie.
Czym różni się od niego ocet winny? Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji wina. Często wykorzystuje się go w kuchni śródziemnomorskiej. W zależności od koloru fermentowanego alkoholu możemy mówić o occie winnym białym albo o occie winnym czerwonym. Ten pierwszy tak naprawdę jest transparentny. Ekologiczny ocet winny biały możesz dodawać na przykład do marynat i do sałatek. Natomiast ekologiczny ocet winny czerwony będzie bardzo dobrze smakował w połączeniu z dziczyzną lub z wołowiną. Rzadziej spotykane rodzaje octów to rose i sherry.
Najlepiej smakuje taki ocet winny, którego fermentacja przebiegła powoli. Powinno się go trzymać w beczkach z drewna dębowego. Natomiast ocet winny biały jest bardzo dobrą podstawą do przygotowywania różnego rodzaju octów smakowych. Możesz za jego pomocą macerować owoce lub przyprawy. W ten sposób otrzymasz między innymi: ocet bazyliowy, rozmarynowy, tymiankowy, czosnkowy, orzechowy czy cytrynowy.
Jakie właściwości ma ocet ryżowy?
Z Azji wywodzi się ekologiczny ocet ryżowy. Charakteryzuje się on wyjątkowo przyjemnym aromatem. Możesz go otrzymać w wyniku fermentowania sake. Jego subtelny i lekko słodki smak bardzo dobrze łączy się na przykład z imbirem, ryżu sushi i różnymi sałatkami. To również idealny dodatek do potraw słodko-kwaśnych wywodzących się z kuchni azjatyckiej.
Jakie zastosowania mogą mieć ocet jabłkowy i ocet słodowy?
Ocet jabłkowy ma lekko jabłkowy smak. Nie jest zbyt kwaśny, więc dobrze komponuje się z różnymi rodzajami potraw. Możesz go dodawać na przykład do surówek i do sałatek. Nadaje się on również do zakwaszania barszczu i do sosów.
Natomiast ocet słodowy jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Ma lekko piwny posmak. Wytwarza się go przez fermentację słodu jęczmiennego i wiórów bukowych. Następne z takiej mieszanki produkuje się piwo. Zaszczepia się je bakteriami. W dalszej kolejność taką mieszankę przepuszcza się przez filtr węglowy. Ma to na celu jej odpowiednie odbarwienie. W ten sposób otrzymuje się ekologiczny ocet słodowy, który ma w sobie od czterech do pięciu procent kwasy. Anglicy dodają go do słynnej na całym świecie potrawy o nazwie Fish and chips. Potrafią również marynować w nim warzywa i mięso. Najczęściej takiej obróbce są poddawane cebula oraz jagnięcina.
Jakie są cechy charakterystyczne octu balsamicznego?
We włoskiej Modenie produkowany jest ocet balsamiczny (aceto balsamico). Wytwarza się go z moszczu winogronowego leżakującego w drewnianych beczkach przez wiele lat. W kuchni włoskiej dodaje się go nie tylko do surówek i sałatek, ale też skrapia się nim desery oraz świeże owoce. Oryginalny ocet balsamico charakteryzuje się ciemno-brązowym kolorem. Tradycyjny ocet balsamiczny jest bardzo drogi. Kosztuje około 50 euro.
Czy wiesz, że…
… z octu możesz przygotować płukankę do włosów. Jedną łyżkę octu jabłkowego wymieszaj ze szklanką wody. Płukanka sprawi, że włosy będą błyszczące.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.