BIO Konfitura
Zawarte w konfiturach owoce, takie jak na przykład maliny, wiśnie, czy truskawki, sprawiają, że te przetwory są bogate w witaminy i minerały. Przykładowo konfitury z malin mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego. To najlepszy wybór na porę jesienno-zimową, gdy łatwo się wychłodzić. Do przygotowywania konfitur malinowych optymalnym wyborem będą owoce z polskich upraw. Poszczególne odmiany malin mogą się od siebie różnić barwą, smakiem oraz wielkością.
Mus Malinowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese

Mus Malinowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese
Nadaje się m.in. do kanapek, deserów, ciast, koktajli mlecznych oraz lodów. Produkt wegański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mus Truskawkowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese

Mus Truskawkowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese
Nadaje się m.in. do kanapek, deserów, ciast, koktajli mlecznych oraz lodów. Produkt wegański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mus Wiśniowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese

Mus Wiśniowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese
Nadaje się m.in. do kanapek, deserów, ciast, koktajli mlecznych oraz lodów. Produkt wegański.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura Malinowa 320 g Krokus

Sporządzono z 54 g owoców na 100 g produktu.
Owoce malin są bardzo delikatne, dlatego w słoiku z konfiturą malinową odnajdziecie Państwo fragmenty owoców, które z syropem tworzą jednorodną całość. Duża zawartość cukru pozwala wydobyć wyrazisty, malinowy kolor i naturalny aromat owoców. Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może być długo przechowywana. Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą z książki kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z początku XX w, dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu.
Konfiturę możemy podawać jako dodatek do pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, budyniu, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, lodów. Dobrze sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach, ponieważ nie zawiera substancji żelujących, które rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury i przez to uwalniają wodę. Dlatego można wykorzystać ją jako nadzienie do ciast kruchych, francuskich, drożdżowych.
Konfitura malinowa:
- jednolita struktura nadaje się do smarowania
- wyrazisty słodki smak
- intensywny malinowy kolor
Produkt pasteryzowany.
Składniki:
maliny, cukier, syrop glukozowy (4%) - zapobiega scukrzeniu.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Konfitura Morelowa 320 g Krokus

Sporządzono z 50 g owoców na 100 g produktu.
Owoce moreli są dosyć duże, więc kroimy je na mniejsze części, aby konfitura była bardziej smarowna. Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i pozwala zachować słoneczny kolor owoców, a także zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może być długo przechowywana.
Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą z książki kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z początku XX w, dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu.
Konfitura morelowa zmiksowana z mlekiem jest wspaniałym gęstym koktajlem. Możemy ją podawać, jako dodatek do tostów, pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, budyniu, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, lodów. Dobrze sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach, ponieważ nie zawiera substancji żelujących, które rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury i przez to uwalniają wodę. Dlatego można wykorzystać ją jako nadzienie do ciast kruchych, francuskich, drożdżowych, do przekładanie tortów (np. tort Sachera, wiedeński tort ananasowy).
Konfitura morelowa:
- jednolita konsystencja wygodna w użyciu
- wyrazisty słodki smak
- intensywny słoneczny kolor
Produkt pasteryzowany.
Składniki:
morele, cukier, syrop glukozowy (3,5%) - zapobiega scukrzeniu.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura Truskawkowa 320 g Krokus

Sporządzono z 65 g owoców na 100 g produktu.
Konfitura truskawkowa to całe owoce i ich fragmenty zatopione w gęstym syropie. Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i pozwala zachować kolor owoców, a także zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może być długo przechowywana.
Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą z książki kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z początku XX w, dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu.
Konfiturę możemy podawać, jako dodatek do tostów, pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, budyniu, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, lodów. Dobrze sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach, ponieważ nie zawiera substancji żelujących, które rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury i przez to uwalniają wodę. Dlatego można wykorzystać ją jako nadzienie do ciast kruchych, francuskich, drożdżowych.
Składniki:
truskawki, cukier, syrop glukozowy (4%) - zapobiega scukrzeniu.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Konfitura z Borówki Wysokiej BIO 180 g Dary Natury

Konfitura z Borówki BIO 180 g Dary Natury
Jędrne owoce, dużo większe od jagód, zamknięte w słoiczku w postaci konfitury. Idealnie pasują do deserów, są też doskonałym przysmakiem samym w sobie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Czarnej Jagody BIO 180 g Dary Natury

Konfitura z Czarnej Jagody BIO 180 g Dary Natury
Doskonale pasuje jako dodatek do ciast i deserów. Świetnie wkomponuje się również jako składnik każdego śniadania czy kolacji. Produkt pasteryzowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Czarnej Porzeczki 320 g Krokus

Sporządzono z 50 g owoców na 100 g produktu
Czarne porzeczki mają bardzo dużo naturalnej pektyny, przez co konfitura z tych owoców jest jedną z bardziej gęstych. Otwierając słoik mamy wrażenie, że jego zawartość można kroić nożem – wystarczy jednak zamieszać konfiturę łyżeczką, aby uzyskać bardziej luźną konsystencję. Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą z książki kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z pocz. XX w, dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu.
Konfiturę z czarnych porzeczek możemy podawać jako dodatek do twarogu, jogurtów, kasz, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, nadzienie do ciast kruchych, francuskich i drożdżowych.
Konfitura z czarnych porzeczek:
- całe owoce w gęstym syropie
- wyrazisty słodko-kwaśny, porzeczkowy smak
- intensywny kolor
Produkt pasteryzowany.
Składniki:
czarne porzeczki, cukier, syrop glukozowy (3,5%) - zapobiega scukrzeniu.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Leśnych Jagód 320 g Krokus

Sporządzono z 68 g owoców na 100 g produktu.
Konfitura z leśnych jagód to całe owoce czarnej jagody zawieszone są w gęstym syropie. Duża zawartość cukru pozwala wydobyć intensywny kolor i smak owoców. Wystarczy, więc jedynie odrobina konfitury, żeby przenieść się do lasu pełnego jagód, a nasz spory słoik pozwala się długo cieszyć tymi wycieczkami. Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może być długo przechowywana.
Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą z książki kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z początku XX w, dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu.
Delikatny smak tej konfitury świetnie komponuje się z naleśnikami, budyniem czy kremowym serkiem. Możemy ją podawać, jako dodatek do pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, placuszków, racuszków, omletów, lodów. Można wykorzystać ją, jako nadzienie do ciast kruchych, francuskich, drożdżowych. Intensywny ciemny kolor wygląda interesująco z jasnymi daniami.
Konfitura z leśnych jagód:
- bardzo dekoracyjne, całe owoce w gęstym syropie
- delikatny słodki smak
- intensywny granatowy kolor
Produkt pasteryzowany.
Składniki:
czarne jagody, cukier, syrop glukozowy (4,5%) - zapobiega scukrzeniu.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Leśnych Jeżyn 320 g Krokus

Sporządzono z 54 g owoców na 100 g produktu.
W konfiturze z leśnych jeżyn udało się nam zachować całe owoce i ich fragmenty w gęstym syropie. Duża zawartość cukru pozwala wydobyć intensywny kolor i charakterystyczny smak leśnych jeżyn. Cukier nadaje konfiturze piękną szklistą barwę i zapobiega psuciu się zawartości słoika. Dzięki temu otwarta konfitura może być długo przechowywana.
Odrobina syropu glukozowego chroni konfitury przed scukrzaniem. Idąc za radą z książki kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z początku XX w, dodajemy do konfitur odrobinę tego syropu.
Konfitura jeżynowa wygląda zjawiskowo na dnie filiżanki z café latte wzbogacając smak samej kawy. Możemy ją podawać jako dodatek do pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, budyniu, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, lodów. Dobrze sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach, ponieważ nie zawiera substancji żelujących, które rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury i przez to uwalniają wodę. Dlatego można wykorzystać ją jako nadzienie do ciast kruchych, francuskich, drożdżowych.
Konfitura z leśnych jeżyn:
- całe owoce w gęstym syropie
- delikatny słodki smak
- intensywny granatowy kolor
Produkt pasteryzowany.
Składniki:
jeżyny, cukier, syrop glukozowy (4,5%) - zapobiega scukrzeniu.
Dostępność: 1 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Owoców Dzikiej Róży BIO 180 g Dary Natury

Konfitura z Owoców Dzikiej Róży BIO 180 g Dary Natury
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Jak podaje literatura zielarska owoc dzikiej róży może być stosowany wspomagająco w chorobach zakaźnych i przeziębieniowych, w okresie rekonwalescencji.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Płatków Róży 220 g Polska Róża

Konfitura z płatków róży jest produktem unikalnym na skalę europejską – to prawdziwa polska specjalność.
W słoiczku od Polskiej Róży znajdziesz: starannie wyselekcjonowane płatki róży fałdzistolistnej zmieszane z cukrem oraz kwasem cytrynowym, który jest regulatorem kwasowości. Konfitura ma gęstą, wyrazistą teksturę i niepowtarzalny smak. Produkt stworzony w oparciu o naturalną, tradycyjną recepturę, który zasmakuje dzieciom i dorosłym.
Konfitura z róży świetnie sprawdzi się zarówno podjadana jako słodka, naturalna przekąska, jak również jako dodatek do herbaty czy deserów (np. naleśników, grzanek, gofrów czy słodkich wypieków).
Produkt pasteryzowany.
Składniki:
cukier, płatki róży fałdzistolistnej 19%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Płatków Róży BIO 180 g Dary Natury

Konfitura z Płatków Róży BIO 180 g Dary Natury
Konfitura z płatków róży to "królewski" dodatek do pączków lub innych ciast oraz deserów. Uzyskano ją poprzez utarcie płatków róży z cukrem, dzięki temu zachował się aromat świeżych kwiatów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitura z Żurawiny BIO 180 g Dary Natury

Konfitura z Żurawiny BIO 180 g Dary Natury
Sporządzono z 74 g owoców na 100 g produktu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mus Figowo - Cytrynowy Bio 270 g Alce Nero

Mus Figowo - Cytrynowy Bio 270 g Alce Nero
Mus owocowy jest bez pektyny i słodzony wyłącznie sokiem z winogron. Jest to ciekawa mieszanka słodkiego smaku figi i kwaśnego smaku cytryny. Rezultatem jest produkt, który nie jest zbyt słodki, ale świeży i przyjemny.
Mus figowo - cytrynowy jest idealny do smarowania na chleb, wafle ryżowe lub do bezpośredniego spożycia. Można go także połączyć z serami dojrzewającymi.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mus Jagodowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese

Mus Jagodowy 70% Owoców BIO 225 g Zwergenwiese
Produkt wegański. Nadaje się m.in. do kanapek, deserów, ciast, koktajli mlecznych oraz lodów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mus z Mango (75% Owoców) BIO 250 g Allos

Mus z Mango 75% Owoców bez cukru BIO 250 g Allos
Wyśmienita konfitura z owoców mango, słodzona sokiem z agawy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pigwowiec 80 % z Cukrem Trzcinowym BIO 250 g Sad Danków

100 g produktu sporządzono z 80 g owoców pigwowca i 37 g cukru. Produkt pasteryzowany, otrzymany przez gotowanie owoców pigwowca z dodatkiem cukru trzcinowego, bez dodanej wody. Smak słodko-kwaśny charakterystyczny dla owoców pigwowca, barwa zbliżona do barwy owoców.
Składniki:
pigwowiec*, cukier trzcinowy*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Róży w Cukrze 220 g Polska Róża

Płatki róży w cukrze maja długą tradycję. W Galicji, świeże surowe płatki utarte z cukrem były szeroko stosowane jako nadzienie do ciastek, pączków, rogalików oraz aromatyzowanych ciast, takich jak śliwkowce czy jabłeczniki. Także dziś polecamy nasz wyrób tym wszystkim, którzy realizują swoją pasję kulinarną piekąc ciasta.
Bez konserwantów, sztucznych barwników i aromatów.
Składniki:
cukier, płatki róży fałdzistolistnej (30%), regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Konfitury
Konfitury to jeden z tych domowych przetworów, którym nie mogą się oprzeć zarówno dzieci, jak i dorośli. Wiele osób, które nie robi ich samodzielnie zastanawia się nad tym, czym różnią się od siebie dżem i konfitura? Jakie wartości odżywcze znajdują się w konfiturach? Jak często można po nie sięgnąć? Czy przygotowanie domowej konfitury jest skomplikowanym procesem?
Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?
Konfitura jest słodsza i dodaje się do niej więcej owoców niż do dżemu. Podstawowe różnice między tymi dwoma przetworami to ilość cukru i owoców. Konfitura ma w sobie minimum 50 g owoców na 100 g gotowego produktu. Aby przygotować EKO konfiturę domowej roboty, należy gotować całe lub pokrojone na kawałki bardzo słodkie owoce. Do tego przetworu możesz dodawać wyłącznie najwyższej jakości owoce, bo zwyczajnie się on nie uda. W przypadku domowych konfitur jedyną substancją konserwującą jest biały cukier.
Do przygotowywania domowych konfitur nie nadają się niedojrzałe owoce. Muszą one zawierać co najmniej 60 procent cukru.
Przygotowanie konfitury jest bardzo czasochłonne. Cały proces dzieli się na kilka etapów. Bardzo ważne jest regularne zdejmowanie pojawiającej się na powierzchni owoców piany. Na samym początku musisz ugotować syrop składający się z wody i białego cukru. W dalszej kolejności powinieneś dodać do nich świeże owoce. Proces gotowania zakończ w momencie, gdy owoce będą zajmowały całą objętość syropu.
A czym wobec tego jest dżem owocowy?
Do dżemu można dodawać środki zagęszczające. W dżemie średnio na 100 g cukru przypada jedynie około 20 - 25 g owoców. W tym przetworze przewaga cukru nad owocami jest bardzo duża. Dlatego dżem jest uważany za produkt mniej wartościowy niż ekologiczne konfitury.
W celu zagęszczenia dżemu owocowego najczęściej dodaje się do niego żelatynę, agar lub gotowe środki zagęszczające (zagęstniki). Dżem możesz zrobić nie tylko z owoców, ale też z warzyw. Możesz do niego dodać takie warzywa, jak na przykład: marchew, rabarbar, pomidory czy dynia.
Jak zrobić domową konfiturę?
Poniżej znajdziesz przepis na domową konfiturę z truskawek oraz z kiwi. Zrobienie 5 słoików po 200 ml nie powinno Ci zająć więcej niż 40 minut. Do przygotowania egzotycznej konfitury z kiwi będzie Ci potrzebne: 750 gramów truskawek, 4 kiwi, 1 opakowanie pektyny, 350 gramów cukru, 10 kropli aromatu pomarańczowego.
Zacznij od dokładnego umycia i odszypułkowania truskawek. Większe z nich przekrój na pół. Następnie obierz kiwi, pozbądź się twardych, białych części. Pokrój je na mniejsze kawałki. Pektynę wymieszaj w garnku z owocami. Przez cały czas wolno mieszaj aż doprowadzisz do wrzenia. Kolejnym etapem jest dodanie cukru, wymieszanie całości i gotowanie konfitury przez mniej więcej dwie minuty. Teraz możesz już zdjąć konfiturę z ognia. Pamiętaj o dodaniu do niej aromatu pomarańczowego. Mieszaj aż piana zniknie. Możesz też ją zdjąć z powierzchni przetworu. Gdy ekologiczna konfitura będzie jeszcze gorąca, to przełóż ją do słoików i szczelnie zamknij. Postaw słoiki dnem do góry i zostaw je na mniej więcej pięć minut.
Konfiturę z truskawek i kiwi możesz dodawać na przykład do kanapek, naleśników, deserów, jogurtów, ciasteczek, czy kruchego ciasta.
Właściwości odżywcze konfitur
Natomiast konfitury z wiśni są doskonałym dodatkiem do herbaty o każdej porze roku. Nadają jej niepowtarzalny smak i zapach. Konfitura wiśniowa to odpowiedni dodatek na przykład do budyniu, lodów i pozostałych deserów. 80 procent wiśni to woda. Mimo to mogą one wykazywać działanie prozdrowotne, dzięki zawartości witaminy B6, kwasu foliowego, witamin A, E i K. W konfiturze wiśniowej znajdują się również takie minerały, jak: wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor i cynk.
Ekologiczna konfitura truskawkowa kryje w sobie wiele witamin z grupy B, a także PP i A. Najsmaczniejsze truskawki, idealne do domowych przetworów można kupić na przełomie maja i czerwca.
Jakie konfitury wybrać?
Wysokiej jakości konfitura to taka, która powstaje z dojrzałych owoców. Dobra konfitura powinna się składać w stu procentach z konkretnej odmiany owoców. Przy wyborze konfitury powinieneś zwrócić również uwagę na zawartość cukru. Producenci często, aby produkt był słodki dodają mniejszą ilość owoców i zastępują go cukrem. Taka konfitura z pewnością nie będzie korzystnie wpływała na stan Twojego zdrowia. Szczególnie, gdy sięgasz po nią często, na przykład jedząc ją codziennie na śniadanie.
Czy wiesz, że …
… najdroższa konfitura na świecie powstaje z porzeczek. Jej receptura została opracowana już w XIV wieku we francuskiej miejscowości Bar-le-Duc. To tajemnica firmy Maison Dutriez. Za jeden słoiczek tradycyjnej konfitury o wadze 85 g trzeba zapłacić ponad 80 złotych.
