Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food

Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food
Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food

Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food

Składniki:
mąka z ciecierzycy* 100% 
* składnik ekologiczny

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 11,50 zł
szt.

Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 500 g Bauck

Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 500 g Bauck
Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 500 g Bauck

Mąka z Ciecierzycy Bezglutenowa BIO 500 g Bauck

Ekologiczna mąka powstała poprzez zmielenie ziaren ciecierzycy.
Można stosować jako dodatek do innych mąk przy wypieku pieczywa, naleśników, stosowana w wielu daniach kuchni orientalnej np. kofta czy flan. Niezastąpiona także w wegańskich omletach, tofucznicach i podobnych daniach.

Składniki:
Mąka z ciecierzycy* 100%
*  Składnik z certyfikowanych upraw ekologicznych

Kraj producenta: Niemcy
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 15,99 zł
szt.

Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Planet

Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Planet
Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Planet

Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Polecamy do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników, zwanych socca. Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym doskonała również do zagęszczania zup i sosów.  

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 6,99 zł
szt.

Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Raj

Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Raj
Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Raj

Mąka z Ciecierzycy BIO 400 g Bio Raj

Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Polecamy do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników, zwanych socca.
Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym doskonała również do zagęszczania zup i sosów. 

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 7,09 zł
szt.

Mąka z Ciecierzycy BIO 800 g Bio Planet

Mąka z Ciecierzycy BIO 800 g Bio Planet
Mąka z Ciecierzycy BIO 800 g Bio Planet

Mąka z Ciecierzycy BIO 800 g Bio Planet 

Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. 
Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. 
Polecamy do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników, zwanych socca. 
Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym doskonała również do zagęszczania zup i sosów. 

Składniki
mąka z ciecierzycy* 100%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin

Cena: 11,69 zł
szt.

Mąka z ciecierzycy inaczej mąka z cieciorki lub mąka busan posiada lekko orzechowy, przyjemny aromat. Jest mąką dość ciężką i do przyrządzenia niektórych potraw musi zostać wymieszana z tak zwanymi mąkami bazowymi.  
Istnieją dwa podstawowe warianty mąki z ciecierzycy. Pierwsza powstaje z naturalnych suchych ziaren, druga z lekko podprażonych. Ta ostatnia jest ceniona ze względu na przyjemniejszy, pozbawiony wspomnianej goryczy, orzechowy posmak.
Mąka z ciecierzycy ma inne właściwości niż tradycyjne mąki ze zbóż i pseudo-zbóż, jak również z orzechów. Jest znacznie cięższa niż te zbożowe, ale nie tak tłusta jak te z orzechów. Surowa mąka jest bardzo ciężko strawna i nie zalecana do spożycia - jej smak bywa określany jako nieprzyjemny, z lekką goryczką. W dłużej pieczonych czy gotowanych produktach owa gorycz jest jednak zupełnie niewyczuwalna, a mąka smakuje podobnie do gotowanej ciecierzycy.

Jako produkt stosowany od lat w tradycyjnych kuchniach wielu kultur, besan jest  podstawowym składnikiem wielu znanych potraw, jak hummus czy falafel. W Indiach stanowi składnik pakory, czyli warzyw smażonych w cieście na głębokim oleju. Stosuje się ją równeż w kruchych, słonych przekąskach, zwanych bikaneri bhujia czy słodkim deserze boondi. Wśród innych potraw z mąką z ciecierzycy popularne są papadumy - cienkie kruche placki podawane jako przystawka oraz Kadhi - gęsty hinduski sos.
W Maroko przyrządza się pieczony omlet jajeczny zwany karan, na Sycylii smaży się przekąski panelle. Francuzi przygotowują na bazie mąki z ciecierzycy płaski chlebek zwany socca (chleb nicejski),  w Birmie z przyrządza się specjalny rodzaj tofu, a we Włoszech dużym uznaniem cieszą się naleśniki torta di ceci.

Zastosowanie w kuchni
Mąka z cieciorki z powodzeniem zastąpi bułkę tartą lub mąkę pszenną w kotletach. Można z niej przygotować również pasztety, kotlety, świetnie sprawdza się jako zagęstnik do sosów, zup, gulaszy. Wystarczy rozrobić 1-2 łyżki mąki w szklance zimnej wody, po czym należy wlać powstałą masę do gotującej się potrawy i na koniec energicznie rozmieszać całość.
Warto pamiętać o tym, by doprowadzić danie do wrzenia, a następnie pozostawić je do chwilowego ostudzenia przez dwie minuty. Wszystko po to, by uchronić przed sytuacją uzyskania posmaku surowego grochu.

Z samej mąki nie przyrządzimy tradycyjnego ciasta, ale świetnie sprawdzi się jako składnik naleśników, gofrów czy pizzy. Kleistość mąki z ciecierzycy sprawi, ze będzie ona doskonałym zamiennikiem jajka w wegańskich przepisach – wystarczy 1 ½ łyżki mąki zmieszać z tą samą objętością wody. Takie zastosowanie znajdziemy przepisach na wegańskie naleśniki i omlety bez użycia jajek albo na warzywne klopsiki.
Dzięki orzechowemu posmakowi z mąki tej powstają również zdrowe proteinowe batoniki, desery czy muffinki.
W wypiekach takich jak kruche ciastka czy krakersy owa kleistość nie jest zaletą, więc dopuszcza się zamianę mąki pszennej na mąkę z ciecierzycy w maksymalnej proporcji 10%.

Mąkę z ciecierzycy możemy również przygotować w warunkach domowych. Potrzebny będzie mocny blender lub młynek do kawy.
Dobrze wysuszoną ciecierzycę (2–3 szklanki) należy podprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, a następnie pozostawić do wystudzenia. Następnie miksujemy porcjami najpierw w blenderze, a po odsianiu przez sito grubszych frakcji, mielimy je ponownie w młynku do kawy. Tak przygotowaną mąkę można przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym, suchym miejscu przez okres ok. pół roku.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl