Migdały należą do najzdrowszych i jednocześnie do najsmaczniejszych orzechów na świecie. Są najważniejszym składnikiem masła migdałowego. Zawiera ono bardzo wiele składników odżywczych. Same migdały zaliczane są do tak zwanych superfoods, czyli szczególnie wartościowych dla zdrowia człowieka produktów spożywczych. Masło migdałowe ekologiczne możesz z powodzeniem stosować jako zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła krowiego. Możesz je również dodawać do deserów i do potraw wytrawnych. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o kremie z migdałów? Z tego artykułu dowiesz się, jakie ma ono właściwości prozdrowotne, skład i jak wybrać najlepsze. Zachęcamy do lektury!
Krem z prażonych ekologicznych migdałów. Stanowi cenne źródło wapnia, magnezu, żelaza oraz witaminy E. Może być stosowany jako zamiennik tradycyjnego masła, jak również jako dodatek do sosów czy wypieków.
Krem Kokosowo Migdałowy z Daktylami BIO 250 g Rapunzel
Ta orzechowo-słodka pokusa wyczarowuje wyjątkowy aromat w Twoich potrawach. Egzotyczny kokos w połączeniu z aromatycznymi migdałami i lekką słodyczą daktyli - cudowna przyjemność! Ten kremowy przecier nie wymaga żadnych dodatkowych tłuszczy ani cukru. Płynny, do smarowania czy zwarty? Olejek zawarty w maśle kokosowym ma bardzo niską temperaturę topnienia. Dlatego przecier łatwo się rozprowadza w chłodnej temperaturze pokojowej, stały w lodówce i prawie płynny od około 23 ° C. W zależności od zastosowania bez problemu sam określisz konsystencję!
Warstwa oleju na powierzchni kremu orzechowego jest naturalnym zjawiskiem. Przed spożyciem dokładnie wymieszać. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Bez oleju palmowego, źródło białka.
Świetna alternatywa dla klasycznego masła. Szczególnie docenią go ci, którzy poszukują jego zamienników. Krem można wykorzystać również jako dodatek do deserów, przekąsek, wypieków czy kremów. W swoim składzie zawiera tylko i wyłącznie zmielone blanszowane migdały, bez żadnych dodatków. Idealny dla wegetarian i wegan.
Naturalny mus wyłącznie z ekologicznych lekko prażonych migdałów. W temperaturze pokojowej nabiera delikatnej kremowej konsystencji, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem. Może być stosowany zamiast tradycynego masła czy margaryny. Polecamy również do sosów, dressingów, sałatek, wypieków, deserów, musli czy jogurtu.
Masło migdałowe polecamy dla wszystkich. Jednak najwięcej z niego skorzystasz, jeżeli pragniesz zacząć się zdrowo odżywiać albo zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Krem migdałowy BIO z powodzeniem przygotujesz we własnym domu, ale możesz też kupić je w naszym sklepie ekologicznym. Gwarantujemy dobry skład, bez zbędnych konserwantów i innych szkodliwych substancji. Masło migdałowe BIO powstaje przez zmielenie nasion migdałowca na jednolitą masę. Otrzymywane w ten sposób masło charakteryzuje się bardzo wysoką kalorycznością. Jego 100 gramów dostarcza aż 600 kalorii! Jednak i tak zachęcamy Cię do jego regularnego spożywania, ponieważ w jego składzie znajduje się bardzo wiele korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów.
Możesz je z powodzeniem stosować w postaci zamiennika dla tradycyjnego masła lub margaryny. Krem migdałowy jest nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny. Dlatego, jeżeli jeszcze nigdy wcześniej w życiu go nie jadłeś, to dobrym pomysłem będzie zrobienie sobie od razu większego zapasu. Naprawdę trudno jest się mu oprzeć! Ma wspaniały aromat. Dlatego często jest dodawane do wypieków. Różnego rodzaju ciasta i ciastka będą pięknie pachniały w całym domu w czasie pieczenia. To idealny wybór do różnego rodzaju deserów, naleśników lub muesli. Bardzo interesujący może być dla Ciebie fakt, że możesz je również stosować w postaci dodatku do potraw wytrawnych. Rewelacyjnie komponuje się z mięsem albo z warzywami. Aż szkoda nie spróbować!
Jakie wartości odżywcze kryją się w kremie migdałowym?
Masło migdałowe to doskonały wybór również dla sportowców oraz kobiet w ciąży. Znajdują się w nim zdrowe tłuszcze, które mogą być pomocne w odchudzaniu. Jego regularne spożywanie może zminimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę.
W maśle migdałowym znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), potas, magnez, antyoksydanty, niacyna (PP), witamina E (witamina młodości). Wszystkie wymienione tutaj składniki odżywcze powodują, że mózg oraz układ krążenia funkcjonują prawidłowo. Właśnie dlatego ten rodzaj masła orzechowego jest szczególnie polecany dla sportowców. Pomaga im w osiąganiu jak najlepszych wyników i wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Migdały są uważane za królów orzechów. Zobacz, jakie jeszcze mogą mieć działanie na organizm.
Jak masło migdałowe wpływa na układ krążenia?
Migdały mają w swoim składzie bardzo wiele kwasów tłuszczowych nienasyconych. Mają one wpływ na zmniejszenie ilości cholesterolu LDL. Jednocześnie jedzenie ekologicznego kremu migdałowego może przeciwdziałać zachorowaniu na miażdżycę i zawałom serca. W maśle migdałowym znajdują się również całkiem spore ilości witaminy E. Ma ona bardzo pozytywne działanie ma ciśnienie krwi oraz właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwstarzeniowe.
Masło migdałowe – zmniejsza ryzyko cukrzycy
Występowanie w kremie migdałowym nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, jest bardzo dobrą wiadomością dla osób, które są zagrożone zachorowaniem na cukrzycę. To samo stwierdzenie odnosi się również do tych wszystkich osób, które mają stan przedcukrzycowy. Dlaczego? Obie wymienione tutaj substancje, zmniejszają insulinooporność, czyli stan niewrażliwości komórek na insulinę. Czasami jest to ostatni dzwonek przed zachorowaniem na cukrzycę.
Czy masło migdałowe można jeść w ciąży?
Chociaż ciąża to nie choroba, to wiele substancji jest wtedy niewskazanych, a nawet zabronionych. Wystarczy, że weźmiesz do ręki pierwszy lepszy suplement diety, a zobaczysz, że zdecydowana większość z nich jest niewskazana dla kobiet w ciąży. Co w związku z tym mają zrobić wszystkie te kobiety, które w ciąży cierpią na poranne mdłości, zgagę, nadwrażliwość na zapachy? Mamy proste rozwiązanie, a jest nim… BIO krem migdałowy! Nie, to nie jest żart. Przede wszystkim dlatego, że zawiera on bardzo wiele mikroelementów i makroelementów potrzebnych przyszłej mamie. Dodatkowo jest pomocny przy mdłościach i zgadze. Może nawet powstrzymywać odruch wymiotny. Spożywanie migdałów jest zalecane nawet przez ginekologów. To naturalny sposób na poradzenie sobie z uciążliwymi dolegliwościami bez konieczności sięgania po mocniejsze środki.
Czy wiesz, że…
... migdały są często wykorzystywane w cukiernictwie w postaci wcześniej wyrobionej masy marcepanowej. Następnie używa się jej jako masy do tortów lub nadzienia do batoników. Masło migdałowe z powodzeniem możesz dodać do ciasteczek.