ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

FILTRY WYSZUKIWANIA

Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Producent

BIO BIO ciastka

Ciastka ekologiczne

Ciastka BIO to pyszne przekąski, które są produkowane wyłącznie ze składników pochodzenia naturalnego. Ich główne zalety to niska kaloryczność, mała zawartość szkodliwych tłuszczów i cukru oraz duża zawartość cennych dla zdrowia witamin. W procesie produkcji ciastek ekologicznych używane są wyłącznie produkty pochodzące z certyfikowanych BIO upraw. Na tego typu plantacjach nie są stosowane nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin. Smaczne przekąski są wolne od szkodliwych barwników i konserwantów. Dzięki temu nie mają negatywnego wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Rodzaje ciastek ekologicznych

Ciastka EKO powstają na bazie certyfikowanych mąk wytwarzanych ze zbóż pochodzących z upraw ekologicznych. W tej kategorii produktów panuje duże zróżnicowanie. Do najbardziej popularnych zaliczamy ciastka ekologiczne wypiekane z maki pszennej, owsianej, kukurydzianej, ryżowej, orkiszowej. Smaczne przekąski mogą być wzbogacane różnorodnymi dodatkami. Wśród najczęściej stosowanych należy wymienić kakao, bakalie, orzechy, czekoladę ekologiczną, cynamon, kawę, płatki owsiane, miód, ekologiczne dżemy i syropy.

Ciastka BIO mogą występować w rozmaitych formach. Do najczęściej spotykanych zaliczamy:

  • herbatniki,
  • crunchy,
  • ciastka kruche,
  • biszkopty,
  • muffinki,
  • tartaletki,

Dużą popularnością cieszą się:

  • Ekologiczne ciastka bezglutenowe wyrabiane z mąki bez zawartości glutenu. Idealne dla osób cierpiących na celiakię, alergie pokarmowe oraz nietolerancję glutenu.
  • Ekologiczne ciastka wegańskie, które są wypiekane głównie z mąki orkiszowej. Ich receptura jest inspirowana zasadami makrobiotyki. W składzie nie występują środki spulchniające. Za słodki smak ciastek odpowiada np. naturalny ekstrakt z syropu jęczmiennego.

ciastka ekologiczne

Czy ciastka ekologiczne są słodkie?

Ciastka ekologiczne nie zawierają białego cukru, który jest szkodliwy dla organizmu. Dlatego producenci stosują jego zdrowe zamienniki w postaci stewii, miodu, ksylitolu, erytrytolu, wyciągów z owoców, cukru trzcinowego lub kokosowego. Stewia jest byliną z rodziny astrowatych. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści odpowiada całej szklance cukru. Jednocześnie stewia nie ma negatywnego wpływu na organizm i nie powoduje przykrych konsekwencji zdrowotnych.

Producenci uzyskują aromat i kolor ciastek ekologicznych przez wykorzystanie naturalnych przypraw i owoców. Możliwość wzbogacenia receptury o liczne dodatki pozwala dostarczyć wielu cennych składników. Nasiona i pestki są źródłem wartościowych antyoksydantów i zdrowych tłuszczów. Orzechy dostarczają do organizmu zdrowe tłuszcze, błonnik, magnez i żelazo.

Ciastka BIO nie różnią się z zewnątrz od produktów powszechnie dostępnych na sklepowych półkach. Atrakcyjny kształt, wygląd i opakowanie zachęcają do spróbowania słodkiej przekąski. Zasadniczą różnicą jest skład, który zawiera zdrowe, ekologiczne produkty. Zapewniają one doskonały smak, a jednocześnie dostarczają do organizmu całą paletę wartości odżywczych. Ciastka ekologiczne mogą być idealnym uzupełnieniem pożywnego śniadania. Stanowią także doskonałą i pełnowartościową przekąskę. Po eko ciastka chętnie sięgają osoby aktywnie, dla których są one wartościowym źródłem składników odżywczych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium