Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO ciastka

Kruche, maślane, czekoladowe… po ciastka i ciasteczka chętnie sięgają duzi i mali. Można je chrupać przy kawie lub herbacie, zabrać w podróż, do pracy albo na piknik. To świetny poczęstunek, gdy niespodziewani goście wpadną z wizytą, czy też wśród domowników pojawi się ochota na coś słodkiego. Szeroki wybór dostępnych kształtów ciasteczek, rodzajów, konsystencji i smaków zapewni chwilę przyjemności zarówno fanom klasyki, jak i odważnym entuzjastom kuchennych eksperymentów!

Czy wszystkie ciastka są zdrowe, a jeśli nie – gdzie kupić te odpowiednie? Jakie wyróżnia się rodzaje ciasteczek i które najłatwiej przygotować? W jakich sytuacjach sprawdzi się ten słodki poczęstunek? Odpowiedzi na kilka kluczowych pytań, krótki przegląd ekologicznych łakoci, przepisy oraz smakowite ciekawostki czekają pod produktami.

Ciastka

Ciasteczka Pszenne Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania Ciasteczka Pszenne Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania
Cena:

3,49 zł

Cena regularna: 4,32 zł

Najniższa cena: 3,63 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Ciasteczka Pszenne z Czekoladą Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania Ciasteczka Pszenne z Czekoladą Mini Zoo BIO 100 g Bio Ania
Cena:

4,39 zł

Cena regularna: 5,07 zł

Najniższa cena: 4,39 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Spis treści

Które ciastka są zdrowe?

Osoby dbające o linię i właściwą dietę również lubią sięgnąć czasem po coś słodkiego. Chociaż poradniki prawidłowego odżywiania mówią bez ustanku o konieczności unikania słodyczy – można dziś znaleźć wiele łakoci niezagrażających właściwej wadze i dobremu funkcjonowaniu organizmu. Zdrowych ciastek najlepiej szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Zamiast kalorycznych bomb wypełnionych białym cukrem, tłuszczami trans i konserwantami, oferują one wyroby o naturalnym, pełnowartościowym składzie. Produkty takie nie ustępują smakiem i wyglądem reklamowanym w telewizji łakociom – odpowiednio skomponowane sprawdzone receptury oraz najwyższej jakości surowce dają efekt, w którym łatwo się zatracić.

Ciasteczka BIO występują w szerokiej gamie smaków i rodzajów – są wśród nich propozycje wegańskie, bezglutenowe, dla diabetyków, a nawet wysokobiałkowe wyroby dedykowane osobom aktywnym fizycznie. Dzięki temu nawet będąc na specjalistycznej diecie, można się skusić na małe co nieco.

Jakie są rodzaje ciastek BIO?

Obecny asortyment sklepów ze zdrową żywnością to bogaty katalog naturalnych łakoci. Dostępne są ciastka:

  • przygotowane na bazie różnych mąk: pełnoziarnistej, pszennej, orkiszowej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej, ryżowej, owsianej, z mielonych orzechów, a nawet czerwonej soczewicy,

  • słodzone zdrowymi substancjami: cukrem trzcinowym i kokosowym, stewią, erytrolem, ksylitolem, syropem z agawy lub klonowym,

  • z dodatkiem suszonych owoców:  żurawiną, figami, daktylami, jabłkami, malinami, białą morwą, rodzynkami,

  • wzbogacone o chrupiące akcenty:  pestki dyni i słonecznika, sezam, chia, proso, sorgo, amarantus, migdały, orzechy laskowe i włoskie, siemię lniane,

  • oblane czekoladą gorzką, mleczną, kokosową, migdałową, wegańską i raw,

  • z dżemami, galaretkami i nadzieniami.

Ponadto konsumenci mają do wyboru klasyczne herbatniki, ciastka kruche i maślane z czekoladą, ciasteczka korzenne oraz pierniczki, minibrownies, muffinki czy tartaletki wypełnione owocową galaretką. Są to łakocie o tradycyjnych kształtach, ale też bardziej fantazyjnych np. skierowane do najmłodszych zwierzątka, pojazdy lub postacie z bajek.

Ciastka to doskonały deser na wynos

Chrupiące ciasteczka to wprost idealny do transportu słodki poczęstunek. Niezależnie czy potrzeba ich 50, czy 500 – złożone warstwowo w pudełkach zajmują niewiele miejsca, nie wymagają chłodzenia, ani zastawy stołowej, by się nimi delektować. To świetny wybór na imprezy plenerowe, kinderbale, pikniki, festyny oraz kiermasze słodkości. W przeciwieństwie do ciast o różnych formach i rozmiarach są łatwe do równego porcjowania. Dodatkowo dobrze się przechowują, a nadmiar przygotowanych ciastek można z powodzeniem zabrać do domu i schrupać przy innej okazji, nie zmarnują się jak desery śmietanowe lub lody.

Ciastka maślane

Rozpływające się w ustach ciasteczka maślane cenione są od pokoleń. Jest to smak naszych wspomnień. Wyjątkowy aromat masła pozwala cofnąć się do dzieciństwa i przywołać wspomnienie tradycyjnych domowych wypieków. Wiele z oferowanych dziś ciastek zawiera nikły procent kluczowego składnika lub są go zupełnie pozbawione. Producenci chcąc uzyskać pożądany efekt, korzystają z syntetycznych aromatów i dodatków. Z tego powodu warto wybierać ekologiczne wyroby charakteryzujące się odpowiednią ilością wysokiej jakości tłuszczu mlecznego.

ciastka

Przepis na tradycyjne ciasteczka maślane

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że wszystkie składniki ciastek powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego masło i jajka należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej.

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka (jajka L)
  • 100 g dobrej jakości masła,
  • 40 g cukru pudru (lub 50 g pudru erytrolowego),
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią Bourbon.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło z cukrem waniliowym i pudrem utrzeć przy pomocy miksera – powinno mieć jasny kolor oraz puszystą konsystencję.
  2. Kontynuując ucieranie, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć prędkość ubijania i małymi porcjami dosypywać mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną – miksować na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka foliowego z obciętym narożnikiem, wyciskać nieduże ciasteczka.
  4. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż nabiorą złotej barwy.

Takie maślane ciasteczka można też przygotować przy pomocy specjalnej maszynki, pozwalającej uzyskać łakocie o różnych kształtach. Jednymi z najbardziej tradycyjnych są kwiatuszki lub gwiazdki przyozdobione marmoladowym środkiem.

Ciastka kruche

Kruche ciasteczka to klasyczny i sprawdzony wybór. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych kruche ciasteczka stanowią uniwersalną przekąskę. Paczkę waniliowych, kakaowych albo czekoladowych ciastek warto mieć zawsze pod ręką, gdyż doskonale sprawdzą się podczas wielu okazji. To drobny słodki poczęstunek dla gości, ocieplający atmosferę element biznesowego spotkania lub miły gest wobec osób odwiedzających firmowe stanowisko na imprezach promocyjnych.

Kruche ciasteczka są jednym z najczęściej przyrządzanych domowych wypieków. Powstają ze składników zazwyczaj obecnych w spiżarni i ekspresowo się pieką. Co ciekawe, masę do ich przygotowania można z powodzeniem mrozić, by być zawsze gotowym na szybkie wyczarowanie pachnących łakoci.

Jak sprawić, by ciasteczka były odpowiednio kruche?

Po pierwsze, należy skomponować kluczowe składniki w odpowiedniej proporcji – 1:2:3, czyli na 100 g cukru, przypada 200 g masła i 300 g mąki. Ważny jest również właściwy wybór produktów – mąka krupczatka, drobny cukier oraz zastąpienie ⅓ masła smalcem lub olejem kokosowym zagwarantuje pożądany efekt.

Ciasto kruche lubi chłód, dlatego należy pracować z nim możliwie krótko, początkowo używając do tego celu np. specjalnego metalowego siekacza. Składniki powinny trafić na stolnicę prosto z lodówki i zaraz po zakończeniu wyrabiania masy – wrócić do niej na co najmniej godzinę. Upieczone ciasteczka należy przez pierwsze kilkanaście minut po wyjęciu z piekarnika zostawić na blasze, po czym za pomocą łopatki przenieść je na kratkę – w ten sposób pozbędą się nadmiaru wilgoci podczas studzenia i pozostaną przyjemnie kruche.

Ciastka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą to przekąska pełna endorfin. Czekoladowe ciasteczka podane ze szklanką mleka lub napoju roślinnego to dla wielu osób kwintesencja perfekcyjnego podwieczorku! Puszyste muffinki, mięciutkie minibrownie, chrupiące łakocie w stylu amerykańskim z kawałkami czekolady, a może proteinowe i zarazem bezglutenowe ciastko przygotowane na bazie mąki z soczewicy?

Nie można też zapomnieć o kakaowych herbatnikach, przekładanych markizach, ani lekkich jak puch francuskich makaronikach! Świat ciastek czekoladowych oferuje tak duży wybór, że nie skłamie ten, kto powie – iż każdego dnia można próbować nowego ich rodzaju. Warto również pamiętać o prozdrowotnych właściwościach kakao, wspierającego prawidłową pracę serca i mózgu, pamięć, koncentrację, a także pozytywny nastrój.

ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka – ulubione świąteczne smakołyki

Święta to czas, kiedy ciasteczka cieszą się największą popularnością. Lukrowane serca i piernikowe ludziki zwieszające się z pachnących żywicą choinkowych gałązek, aromatyczne ciastka korzenne towarzyszące kubkowi rozgrzewającej herbaty z miodem, dekoracyjnie zapakowane paczuszki domowych łakoci znajdowane wśród bożonarodzeniowych podarunków…

Jednak słodkie wypieki nie są jedynie symbolem Bożego Narodzenia! Kruche ciasteczka z kolorowym lukrem do złudzenia przypominają pisanki, posypane wiórkami kokosowymi pieczone baranki ozdabiają świąteczne stoły, a wykrawane przy pomocy rozmaitych foremek zajączki i kurczaki, wnoszą mnóstwo radości podczas tego wiosennego, wielkanocnego czasu.

Wspólnie spędzone chwile w kuchni to świetna okazja do tworzenia miłych wspomnień oraz rozbudzania kreatywności wśród dzieci i dorosłych. Dekorowanie wypieków z bliskimi stwarza przestrzeń do śmiechu, rozmów, budowania relacji, a także wprowadza prawdziwie domową atmosferę.

Przepis na gorącą czekoladę z ciastkami korzennymi

Bogaty aromat ciasteczek korzennych przywołuje klimat długich zimowych wieczorów. Przygotowana z ich udziałem gorąca czekolada to rozgrzewający napój i deser w jednym, który smakuje szczególnie dobrze, gdy za oknem prószy śnieg…

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
  • 1 szklanka mleka (lub napoju roślinnego – z orzechów laskowych, owsianego, migdałowego),
  • 1 szklanka śmietany kremówki (lub śmietanki sojowej),
  • 4 czubate łyżeczki ciemnego kakao,
  • kilka ciastek korzennych.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, śmietankę, połamaną na kostki czekoladę i kakao powoli podgrzewać w rondelku z grubym dnem, często mieszając.
  2. Gdy płyn będzie miał jednolitą konsystencję, przelać go do kubeczków i posypać pokruszonymi ciastkami korzennymi.

Chcąc uzyskać dodatkowo dekoracyjny efekt, można ozdobić napój pierzynką bitej śmietany. Szczypta mielonego imbiru, cynamonu, kardamonu lub chilli dodadzą odrobinę pikanterii, natomiast kilka kropel ekstraktu waniliowego – wniesie nieco słodyczy i delikatności.

Ciastka z jabłkami

Jabłkowe wypieki to symbol końca lata. Cynamonowe jabłeczniki i strudle towarzyszą ciepłej herbacie, rozpieszczając kubki smakowe tradycyjnym połączeniem. To właśnie entuzjaści słodyczy z rumianymi owocami w roli głównej, najchętniej wybierają ciastka z jabłkami. Pozwalają one szybko zaspokoić głód jesiennych wypieków, bez poświęcania czasu na przygotowanie konwencjonalnej szarlotki.

Tego typu słodycze są również doskonałym wyborem dla dzieci – oprócz naturalnej słodyczy jabłek, nie potrzebują dodatkowego cukru. Przygotowane na bazie mąki owsianej stanowią zdrową przekąskę, dostarczającą sporej porcji błonnika pokarmowego. Z powodzeniem mogą sięgać po nie osoby na diecie redukcyjnej oraz borykające się z problemami trawiennymi. Ciastka z jabłkami są odżywcze, sycące, a przede wszystkim – niezwykle smakowite.

Ciastka bez cukru

Wypieki pozbawione białego cukru wciąż mogą być słodkie! Bazując na niskokalorycznych słodzikach takich erytrol, stewia i ksylitol uzyskuje się dietetyczne wersje tradycyjnych ciastek. Naturalną słodycz można również czerpać z suszonych owoców – daktyli, rodzynek czy moreli. Łakocie z miodem doskonale dopełnią filiżanki kawy z mlekiem lub kubka aromatycznego ziołowego naparu – w gorszy dzień, takie ciastka bez cukru z pewnością wywołają uśmiech na twarzy!

Co ciekawe, według wyników eksperymentu przeprowadzonego przez duńskich naukowców, wypicie kawy zwiększa wrażliwość na słodki smak, jednocześnie wyciszając gorycz. Przykładowo – kostka ciemnej czekolady zjedzona w towarzystwie filiżanki espresso smakowała łagodniej, natomiast ciastko dotychczas oceniane jako "w sam raz", stało się przesłodzone. Rezultaty testów pozwalają wysnuć teorię, że słodycze popijane małą czarną, mogą być mniej słodkie i sprawiać tyle samo przyjemności. To dobra wiadomość dla diabetyków, osób borykających się otyłością oraz starających się zredukować ilość cukru w codziennej diecie.

Ciastka, jako doskonała baza do ciast i deserów

Apetyczne ciasteczka to świetna przekąska sama w sobie, jednak z powodzeniem można je też wykorzystać do wielu kulinarnych zadań. Ułożone obok siebie herbatniki lub okrągłe biszkopty stanowią doskonały spód do sernika na zimno, inspirowanych popularnymi batonikami karmelowych przekładańców czy też leciutkich jak chmurka pianek.

Korzenne kruche ciastka lub pierniki będą aromatyczną podstawą smakowitych tart ze śliwkową albo morelową konfiturą, natomiast chrupiące owsiane okruszki wspaniale pasują do deserów przyrządzonych w pucharkach – bardzo efektownych i szybkich w przygotowaniu. Słynne włoskie tiramisu również bazuje na ciastkach – w tym przypadku podłużnych biszkoptach typu Lady Fingers.

ciasteczka

Przepis na dietetyczny deser z ciasteczkami owsianymi bez cukru

Deser inspirowany popularnym banoffee pie można szybko przygotować w znacznie zdrowszej, mniej kalorycznej odsłonie i zaserwować po obiedzie lub na słodki podwieczorek.

Składniki:

  • 100 g ciasteczek owsianych bez cukru,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki erytrolu,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 4 łyżeczki masła orzechowego,
  • 2 łyżki orzechów laskowych,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować 4 szklanki, słoiczki lub pucharki deserowe. Na ich dno wysypać pokruszone ciastka owsiane. Jako kolejną warstwę wyłożyć po jednej łyżeczce masła orzechowego.
  2. Jogurt grecki, erytrol i pastę waniliową dokładnie wymieszać. Banany obrać i pokroić na plasterki.
  3. Do pucharków wyłożyć połowę masy jogurtowej oraz warstwę bananów. Przykryć całość resztą kremu
  4. Orzechy i gorzką czekoladę posiekać – posypać deser po wierzchu.

Do uniwersalnych produktów, jakimi są ciasteczka bez cukru i jogurt naturalny pasują również inne owoce – rezygnując z masła orzechowego i bananów, można użyć malin, truskawek lub pieczonych jabłek z cynamonem. Świeże listki melisy lub mięty będą wspaniałą dodatkową dekoracją.

Jak prawidłowo przechowywać ciastka?

Chcąc zachować pełnię zarówno smakowych, jak i estetycznych walorów ciastek, należy je właściwie przechowywać. Najdłużej można składować smakołyki w oryginalnym, nieotwartym opakowaniu. Przygotowane w domu łakocie lub resztę z niedojedzonej paczki najlepiej włożyć do szczelnego pojemnika – szklanego słoja albo dedykowanej do tego celu puszki. Należy je chronić przed dostępem wilgoci i trzymać w suchym, chłodnym miejscu o stałej temperaturze.

Krótko podsumowując, zdrowe ciastka można bez problemu kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Ogromny asortyment oferowanych produktów pozwala znaleźć łakocie korzystnie wpływające na dobre samopoczucie nawet najwybredniejszych łasuchów. BIO ciasteczka z powodzeniem można też przygotować samodzielnie. Aromat świeżych wypieków witający gości już od progu, pomaga wyrazić radość gospodarzy z miłej wizyty oraz wprowadza przytulną, rodzinną atmosferę. Świadome komponowanie składników to świetny sposób na uzyskanie wyjątkowych i bogatych w substancje odżywcze słodkości, gotowych do podania na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek.

Ciasteczkowe ciekawostki

Ciastka znane są od tysięcy lat. Początkowo stanowiły część kultu – używano ich w celach magicznych albo składano w ofierze bóstwom. Miały przynosić dobrobyt, szczęście i miłość. Z biegiem czasu zaczęli spożywać je ludzie, lecz wciąż były symbolem luksusu, dostępnego jedynie dla najbogatszych.

W grudniu 2019 roku upieczono pierwsze ciastka …. w kosmosie. Astronauci Luca Parmitano i Christina Koch przygotowali wypieki w warunkach nieważkości, jednak ze względów bezpieczeństwa – nie mogli ich spróbować. Najpierw musiały zostać przetransportowane do laboratorium na Ziemi i przejść szereg testów, by upewnić się, że nie zaszkodzą przebywającym w stacji kosmonautom. Co ciekawe – czas potrzebny do upieczenia 5 ciastek wyniósł ponad 2 godziny!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium