Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Kiszonki

Kiszonki ekologiczne są stałym elementem polskiej tradycji kulinarnej. Kiszone warzywa o charakterystycznym, lekko kwaśnym smaku to pyszna przekąska, a także nieodzowny dodatek do dań obiadowych, śniadań i kolacji. Dzięki kiszonkom ekologicznym można w pełni korzystać z prozdrowotnych właściwości sezonowych warzyw również w okresie jesienno-zimowym. Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości warzyw.

Kiszonki ekologiczne to produkty wytwarzane z warzyw rosnących na certyfikowanych uprawach. Nie są one narażone na negatywny wpływ związków chemicznych zawartych w nawozach sztucznych oraz środkach ochrony roślin. Do ich uprawy stosuje się wyłącznie naturalne  metody ochrony i nawożenia.

Kiszonki ekologiczne

Sok z Buraka Kiszony BIO 300 ml Bio Food Sok z Buraka Kiszony BIO 300 ml Bio Food
Cena:

6,05 zł

Cena regularna: 6,72 zł

Najniższa cena: 6,05 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Kapusta Kiszona BIO 680 g Od Zenka Tradycyjnie Kapusta Kiszona BIO 680 g Od Zenka Tradycyjnie
Cena:

6,49 zł

Cena regularna: 9,20 zł

Najniższa cena: 6,89 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Jak powstają kiszonki?

Kiszenie to sposób konserwacji produktów, który bazuje na procesie fermentacji mlekowej. To jedna z najstarszych metod przedłużania trwałości warzyw przeznaczonych do spożycia. Kiszonki ekologiczne kojarzą się przede wszystkim z kapustą i ogórkami. Procesowi kiszenia można poddać również inne warzywa jak buraki, rzodkiewki, seler, kalafior, czosnek czy paprykę.

Do kiszenia używa się pokrojone warzywa, które są doprawiane solą oraz wybranymi przyprawami, ugniatane i szczelnie zamykane. W ten sposób odcinany jest dopływ tlenu, w wyniku czego rozpoczyna się proces fermentacji beztlenowej. Z cukrów zawartych w warzywach powstaje kwas mlekowy, małe ilości kwasu octowego oraz związki takie jak etanol, dwutlenek węgla, mannitol, glicerol czy acetylocholina. Decydują one o cechach smakowych i zapachowych kiszonych warzyw. Proces fermentacji trwa ok. 2 tygodni. W przypadku kapusty kończy się w momencie, kiedy jej kwasowość osiągnie 1,4-1,7%. Zalewa do kiszonek ekologicznych jest najczęściej wzbogacana o dodatek kopru, czosnku, chrzanu i soli.

kiszonki BIO

Właściwości kiszonek ekologicznych

Kiszonki ekologiczne to idealne połączenie naturalnych składników oraz niepodważalnych walorów smakowych. Dzięki tradycyjnym metodom kiszenia produkty końcowe są wolne od sztucznych dodatków, konserwantów czy polepszaczy smaku. Popularne kiszonki ekologiczne to nie tylko warzywa w zalewie, ale także soki pozyskiwane z kiszonych warzyw. Na uwagę zasługują niezwykłe właściwości zdrowotne kiszonek ekologicznych. Dostarczają one do organizmu dużą dawkę witamin i minerałów.

Kiszonki ekologiczne zawierają witaminy z grupy B oraz A, C, E, K. Witamina A ma pozytywny wpływ na wzrok i utrzymanie prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Witamina K usprawnia krzepnięcie krwi, pośrednio reguluje gospodarkę wapniową organizmu i wspiera działanie układu krążenia. Dzięki obecności witaminy C zwiększa się wchłanianie żelaza z pokarmu. Witaminy A, E i C to silne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia organizmu. Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B3 (niacyna) odpowiada za funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Ponadto bierze udział w syntezie hormonów płciowych.

Kiszonki pomagają przyswajać sole mineralne. Same są także źródłem żelaza, potasu, cynku i siarki. Kiszonki ekologiczne regulują pracę układu pokarmowego dzięki obecności bakterii zasiedlających jelita. Ponadto stymulują wydzielanie kwasu żołądkowego. Magnez i cynk zawarte w kiszonkach wykazują szereg właściwości zdrowotnych, a jednocześnie poprawiają elastyczność skóry i ograniczają wypadanie włosów. Wapń wzmacnia zęby i kości, łagodzi alergie pokarmowe i odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową w organizmie. Wspomaga pracę serca i utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi. Żelazo wzmacnia układ odpornościowy i odgrywa istotną rolę w budowaniu i działaniu układu krwionośnego.

Kiszona kapusta lub sok z kiszonych warzyw są zalecane osobom walczącym z problemami trawiennymi. Kiszonki zawierają błonnik, który poprawia perystaltykę jelit. Spożywanie kiszonych warzyw jest szczególnie zalecane osobom na diecie odchudzającej. Kiszonki ekologiczne są niskokaloryczne i zawierają wiele składników odżywczych. Dzięki temu niwelują ich niedobory wynikające z ograniczenia ilości przyjmowanych pokarmów. Kwaśny smak kiszonek pomaga pokonać chęć na słodycze. Jako bogate źródło witaminy C kiszonki stanowią nieocenione wsparcie w walce z infekcjami. Kapusta kiszona zawiera także siarkę, która pomaga leczyć przeziębienia.

Kiszonki ekologiczne pomagają obniżyć poziom cholesterolu dzięki bakteriom mikrobiotycznym, które przetwarzają go w sterole. Właściwości regulujące poziom cholesterolu ma także błonnik zawarty w kiszonkach.

Czy wiesz, że kiszonki ekologiczne…

… są doskonale znane również w Azji? Kapusta Kimchi o wyrazistym kwaśno-pikantnym smaku to tradycyjne danie koreańskie. Składa się ono głównie z kiszonej kapusty pekińskiej wzbogaconej dodatkowo rzodkwią japońską (daikon) lub zielonym ogórkiem. Odrobina płatków ostrej papryki Gochugaru nadaje potrawie pikantności. Dla wzbogacenia smaku danie jest dodatkowo przyprawiane czosnkiem, cebulą, imbirem lub sosem sojowym. Kimchi może być podawane w formie przystawki lub dania głównego.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium