Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO olej ostropestowy

Olej z Ostropestu

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu powszechnie uważany jest za produkt, który wspomaga wątrobę. Zawdzięcza to zawartości sylimaryny, czyli substancji chroniącej ten narząd przed toksynami i wspierającej regenerację wątroby. Charakteryzuje się wyrazistym, delikatnie ziołowym aromatem. To bogate źródło antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdza się zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego (na skórę i włosy). Szczególnie ceniony jest olej z ostropestu tłoczony na zimno. Taka metoda produkcji pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze rośliny. Produkt jest naturalny, nierafinowany i nieoczyszczony. Jakimi właściwościami i wartościami odżywczymi może się pochwalić?

Czym jest ostropest i olej z ostropestu?

Ostropest plamisty pochodzi z ciepłych regionów Europy, Azji oraz Afryki. Uprawiany jest także w Polsce. To roślina z rodziny astrowatych, która wyróżnia się charakterystycznymi, fioletowymi kwiatami. Nie o jej wygląd tu jednak chodzi, a o właściwości. Ceniony jest nie tylko olej z ostropestu, ale również jego nasiona. Ma to związek z zawartością sylimaryny o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

ostropest

Olej z ostropestu plamistego to jeden z najważniejszych produktów, które powstają z tej rośliny. Znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Można go przyjmować profilaktycznie – jako naturalne wsparcie m.in. wątroby oraz nerek. Nie powinny spożywać go kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci poniżej 12. roku życia. Jest to związane z tym, że nie przeprowadzono wystarczających badań na tych grupach.

Właściwości i wartości odżywcze oleju z ostropestu

Nierafinowany olej z ostropestu ma w swym składzie sylimaryny. To związki pochodzenia roślinnego, które pozyskiwane są z owoców. Zadaniem tej substancji jest stabilizowanie błon komórkowych hepatocytów w wątrobie. To natomiast pomaga w zabezpieczaniu narządu przed negatywnym działaniem toksyn. W razie konieczności komórki pobudzane są do naturalnej regeneracji. Ponadto produkt może wspomagać układ trawienia, oczyszczać organizm oraz utrzymać prawidłowy apetyt.

Ekologiczny olej z ostropestu plamistego zawiera w sobie m.in. witaminy E, K, C, fitosterole, flawonoidy, białko oraz składniki mineralne (magnez, cynk, mangan, selen). Nie zapominajmy również o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-6 oraz kwasie oleinowym.

Produkt ten można spotkać w diecie osób m.in. walczących z chorobą alkoholową, przewlekle chorych oraz cierpiących z powodu wirusowego zapalenia wątroby. Zawartość antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, co pozytywnie wpływa na zdolność zapamiętywania i koncentrację.

Jak stosować olej z ostropestu?

Nierafinowany olej z ostropestu BIO warto wprowadzić do swojego jadłospisu, ponieważ może on przynieść korzyści dla metabolizmu organizmu. Dania z ekologicznym olejem z ostropestu, które każdy może przyrządzić w swojej kuchni, to m.in. sałatki, surówki, kanapki oraz pasty. To także ciekawy dodatek do mięs, warzyw, jogurtów, koktajli, smoothies, twarogów, jaglanek, kaszy i owsianek. Jego ziołowy aromat doskonale podkreśla smak wytrawnych potraw.

Produkt ten świetnie sprawdzi się do dań przyrządzanych na zimno – jako składnik dressingów czy sosów. Należy go przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu – bez dostępu promieni słonecznych. Raczej nie powinno się go wykorzystywać do smażenia, pieczenia czy gotowania. Obróbka cieplna pozbawia go jego drogocennych właściwości. Można go jedynie podawać jako dodatek do potraw przyrządzanych na ciepło.

Olej z ostropestu można przyjmować bezpośrednio doustnie. Maksymalne spożycie to 2-3 łyżeczki dziennie. Rekomenduje się spożycie go ok. 30 minut przed posiłkiem. To zdrowy i wartościowy element zbilansowanej diety. Najlepiej kupować go w sklepach oferujących zdrową, ekologiczną żywność. Daje to gwarancję jego wysokiej jakości.

olej z ostropestu

Olej z ostropestu w kosmetyce

Olej z ostropestu plamistego jest bogatym źródłem witaminy E. Chętnie wykorzystywana jest ona w kosmetykach przeznaczonych dla cery dojrzałej. Nie od dziś wiadomo, że pomaga spowalniać procesy starzenia się skóry. Produkty z witaminą E mają za zadanie łagodzić zaczerwienioną oraz podrażnioną skórę. Zawarte w oleju z ostropestu substancje są korzystne z punktu widzenia cery trądzikowej, problematycznej, z łuszczycą czy egzemą. Mają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Zawartość antyoksydantów wspiera produkcję kolagenu.

Olej z ostropestu BIO może być stosowany zewnętrznie – bezpośrednio na oczyszczoną skórę. Produkt należy wklepać delikatnie w skórę i pozostawić do wchłonięcia. Popularną praktyką jest również wykorzystywanie go jako dodatek do gotowych kremów czy balsamów. Co ciekawe, na rynku można spotkać kosmetyki z zawartością oleju z ostropestu. Mają one właściwości m.in. nawilżające, regenerujące i łagodzące oraz poprawiające koloryt skóry.

Czy wiesz, że…

… ostropest stosowany był już w czasach starożytnych. Niestety, przez pewien czas uznawany był za chwast ze względu na podobieństwo do ostu. Aktualnie jednak jego drogocenne właściwości doceniają osoby na całym świecie. Jako ciekawostkę można podać fakt, że w ludowych książkach kucharskich dolne liście były bazą niektórych przepisów, np. sałatek.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800