Moringa jest gatunkiem drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych. Uprawiana od tysięcy lat roślina jest nazywana drzewem długowieczności lub cudownym drzewem. Moringa występuje przede wszystkim na obszarze północno-zachodnich Indii i Pakistanu, na terenie innych państw azjatyckich, a także w Afryce oraz Ameryce Północnej. Ten gatunek drzewa osiąga wysokość 10 m. Jego korzenie w smaku przypominają chrzan. Dlatego moringa jest nazywana także drzewem chrzanowym. Właściwości tej niezwykłej rośliny są wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej do walki z wieloma chorobami i dolegliwościami. W suplementach z moringą używane są korzenie, owoce, liście, kwiaty i kora tej rośliny. Ze względu na swoje właściwości drzewo długowieczności zostało umieszczone na liście superfoods.
Suplementy z moringą występuje wiele cennych witamin w tym:
witamina A,
witamina B1 (tiamina),
witamina B2 (ryboflawina),
witamina B3 (niacyna)
witamina C,
witamina E,
witamina K.
Ciekawostką jest fakt, że 10 g sproszkowanej moringi pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy A, B2, E i K, a także 25% zalecanej dziennej dawki witaminy B1 i wapnia.
Ponadto drzewo długowieczności zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. Wśród nich warto wyróżnić:
aminokwasy,
kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9,
substancje spowalniające rozwój stanów zapalnych.
Moringa zawiera aż 46 przeciwutleniaczy. Najważniejsze z nich to chlorofil, zeatyna i salwesterol. Dlatego roślina idealnie sprawdza się jako wsparcie procesów neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Chlorofil uczestniczy w oczyszczania organizmu. Zeatyna odpowiada za przyswajanie witamin, mikroelementów oraz aminokwasów. Według badaczy salwesterol może sprawdzić się jako element terapii wielu chorób cywilizacyjnych. Naukowcy odkryli, że ten związek jest w stanie wspomagać leczenie guzów nowotworowych.
Moringa – właściwości i zastosowanie
Moringa ma pozytywny wpływ na wiele obszarów ludzkiego organizmu. Potwierdzono jej korzystne działanie na:
serce i układ krążenia,
układ odpornościowy,
układ pokarmowy,
układ nerwowy,
układ kostny.
Moringa wykazuje właściwości antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne
Suplementy diety z moringą zawierają związki mające wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, fosfolipidów oraz trójglicerydów we krwi. Dodatkowo wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Flawonoidy zawarte w morindze mają działanie chelatujące, czyli chronią przed utlenianiem cholesterolu i odkładaniem produktów tego procesu w tętnicach. To zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
Moringa wykazuje również działanie antyoksydacyjne. Roślina zawiera aż 46 przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać stresowi oksydacyjnemu i chronią przed zaburzeniami pracy serca. Antyoksydanty niwelują działanie wolnych rodników, które mają destrukcyjny wpływ na cały organizm.
Moringa wspiera witalność i zachowanie sprawności umysłu
Dzięki antyoksydacyjnym i oczyszczającym właściwościom moringa pomaga pozbyć się z organizmu toksyn, które mają negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i ogólne samopoczucie. Drzewo długowieczności wykazuje największą zawartość boru spośród wszystkich roślin. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Odpowiedni poziom boru w organizmie poprawia pamięć i koncentrację oraz zwiększa czujność. Stosowanie suplementów z moringą podnosi stężenie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Moringa wpływa na poprawę odporności organizmu
Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów suplementy diety z moringą mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Obecność witaminy A, C i E stanowi dodatkowe wsparcie dla odporności organizmu. Moringa wykazuje również działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Pomaga redukować stany zapalne i może być wykorzystywana jako element profilaktyki przeciw nowotworom.
Moringa wspiera pracę układu pokarmowego i detoksykację organizmu
Suplementy z moringą wspierają pracę układu pokarmowego, a przede wszystkim jelita grubego. Jest to spowodowane wysoką zawartością błonnika, który obniża poziom pH w jelicie oraz redukuje ilość enzymów odpowiedzialnych za rozkład pierwotnych i wtórnych kwasów żółciowych. Błonnik pomaga zwiększyć ilość bakterii jelitowych poprawiających odporność organizmu.
Dzięki dużej zawartości chlorofilu oraz izotiocyjanianów moringa wykazuje właściwości oczyszczające. Pomaga w usuwaniu toksyn z wątroby oraz jej regeneracji, a także wspiera detoksykację organizmu. Wspiera także usuwanie metali ciężkich oraz szkodliwych toksyn z organizmu.
Moringa wspiera leczenie cukrzycy
Moringa mają pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu. Ich regularne stosowanie pomaga obniżyć poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Efektem regularnego przyjmowania moringi może być spowolnienie procesów odpowiedzialnych za rozwój cukrzycy oraz związanych z nią powikłań. Związki zawarte w drzewie długowieczności mają działanie ochronne względem komórek beta w trzustce, które uczestniczą w produkcji i wydzielaniu insuliny. Dlatego moringa stanowi naturalne i skuteczne wsparcie zasadniczego procesu leczenia cukrzycy. Roślina wykazuje także dużą zawartość błonnika oraz ma wpływ na metabolizm glukozy. Te właściwości mogą być wsparciem w procesie odchudzania.
Moringa poprawia wygląd skóry i włosów
Moringa dostarcza organizmowi witaminy pomagające w utrzymaniu gładkiej skóry oraz lśniących włosów. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe, fitosterole oraz flawonoidy, które stanowią naturalne źródło młodości i piękna. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Suplementy z moringą pomagają w łagodzeniu zmian trądzikowych oraz zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. Kwasy tłuszczowe poprawiają kondycję osłabionych, matowych i skłonnych do wypadania włosów.
Moringa pomaga walczyć z bezsennością i uczuciem niepokoju
Pozytywny wpływ moringi na układ krwionośny i nerwowy pomaga niwelować uczucie nerwowości oraz niepokoju. Jej regularne stosowanie pozwala wyciszyć ciało i umysł, uspokaja oraz poprawia jakość snu.
Moringa – jakie są przeciwwskazania do spożywania?
Pomimo wielu cennych właściwości suplementów z moringą nie powinny stosować kobiety w ciąży. Związki zawarte w roślinie mogą wywoływać skurcze macicy, co w konsekwencji grozi poronieniem. Dużą ostrożność w zakresie suplementacji moringi muszą zachować także osoby przyjmujące leki. Chęć stosowania tej rośliny, podobnie jak w przypadku innych preparatów ziołowych, należy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Pozwoli to wykluczyć wszelkie potencjalne interakcje z lekami. Oprócz wymienionych wyżej skurczów macicy i potencjalnych interakcji z lekami nie stwierdzono innych działań niepożądanych wynikających z suplementacji moringi.
Moringa – rodzaje i spożywanie
Suplementy diety z moringą występują najczęściej w formie:
kapsułek,
proszku,
oleju.
Owoce i młode pędy moringi można dodawać do przyrządzanych potraw. Liście tej rośliny stanowią świetny dodatek do zup, koktajli oraz sałatek.
Czy wiesz, że…
… moringa wykazuje ponadprzeciętną odporność na suszę. Jednocześnie zawiera wiele cennych składników spożywczych. Te cechy powodują, że moringa jest uznawana za jeden z głównych produktów, których stosowanie może oddziaływać na poprawę jakości odżywiania w skali globalnej.