Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO wafle ryżowe

Wafle ryżowe jeszcze niedawno stanowiły nowość na rynku. Były jednym z niewielu przykładów dietetycznej żywności. Obecnie wafle ryżowe kojarzą się głównie z odchudzaniem się i liczeniem kalorii. Na pewno wafle ryżowe mają o wiele mniejszą kaloryczność niż chleb lub ciastka. Przede wszystkim dlatego, że mają w sobie o wiele mniej tłuszczu.

Wafle ryżowe, jak sama ich nazwa wskazuje produkuje się z ryżu. W zależności od składu może to być mniej lub bardziej zdrowa przekąska. Najważniejszym składnikiem wafli ryżowych jest ryż biały. To znaczy brązowy ryż, który pozbawiono kiełków, otrębów i łuski. Dzięki temu, ma ładny, biały kolor i o wiele krócej się gotuje niż jego brązowy odpowiednik. Niestety ma też mniej substancji odżywczych i błonnika.

Co znajduje się w składzie wafli ryżowych?

Generalnie wafle ryżowe z hipermarketu  są wysoko przetworzone. Mogą się znajdować w nich takie niechciane składniki, jak: aromaty, sól, cukry i konserwanty. W niektórych waflach ryżowych zastosowano brązowy ryż. Na pewno korzystniej wpływa on na organizm niż biały. Są to wafle pełnoziarniste. Pełne ziarna mają w sobie węglowodany złożone, błonnik i minerały. Jednak nadal są to wafle ryżowe, pozbawione większości substancji odżywczych, które naturalnie ma w sobie ryż.

Biały ryż zawiera węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. Wafle ryżowe, które są z niego produkowane, błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego nie powinny ich spożywać osoby, które muszą uważać na ilość spożywanego cukru. Plusy wafli ryżowych to niska zawartość kalorii i tłuszczu. Dlatego są one o wiele lepszą przekąską niż chipsy ziemniaczane. W waflach ryżowych są obecne znaczne ilości fosforu ( 362 mg) i magnezu (156 mg). W dużo mniejszych ilościach są w nich obecne następujące witaminy i minerały: potas, sód, cynk, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B6, witamina E i witamina K mangan, witaminy z grupy B, w tym niacyna i selen. Wszystkie wymienione tutaj witaminy mogą mieć pozytywny wpływ na ogólną odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym.

Wafle ryżowe Kcal

W 100 gramach wafli ryżowych znajduje się około 400 kcal. Jeden wafel waży około 10 gramów, więc dostarcza ok. 40 kalorii. Ta wartość może się zmieniać zależnie od użytych składników i dodatków smakowych.

Wafle ryżowe składają się głównie z rafinowanych węglowodanów. Następnie ulegają one strawieniu i zamienieniu na cukier. Błyskawicznie się trawią, bo w dużym stopniu są pozbawione błonnika. To sprawia, że zaraz po ich zjedzeniu możesz odczuwać intensywny głód.

Gdy jesz wafle ryżowe na pusty żołądek, to wywołujesz u siebie gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Możesz poczuć senność i ochotę na sięgnięcie po coś słodkiego. To powoduje, że wafle ryżowe stają Ci na drodze do osiągnięcia szczupłej sylwetki. Jeżeli się odchudzasz, to możesz od czasu do czasu, wybrać tego rodzaju gotową przekąskę. Jednak pamiętaj o tym, że powinien być to dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety, a nie jej podstawa. Wafle ryżowe możesz jeść z dodatkiem kremu do smarowania bez cukru i soli, na przykład z orzechów nerkowca.

wafle ryżowe

Wafle ryżowe – jakie są ich pozostałe zalety?

Korzyścią wafli ryżowych jest to, że nie mają w składzie glutenu. Dlatego mogą one zastępować pieczywo w diecie osób chorujących na celiakię, z nietolerancją glutenu lub osób, które chcą ograniczyć jego spożywanie. Dobrej jakości wafle ryżowe, na przykład ze sklepu ekologicznego mogą mieć również niską zawartość tłuszczów nasyconych i cukru. Wafle ryżowe to przekąska, która jest wyjątkowo komfortowa w użyciu. Możesz je jeść samodzielnie bezpośrednio z opakowania lub zrobić z nich niskokaloryczne kanapki. To idealna przekąska w podróży, na wycieczce lub w pracy.

Jaki indeks glikemiczny mają wafle ryżowe?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który umożliwia określenie wpływu węglowodanów na poziom glukozy we krwi. Na jego podstawie ocenia się jakość węglowodanów. Węglowodany są ważną częścią codziennej diety. Dostarczają paliwo dla mózgu, większości narządów i mięśni. Nie każdy produkt spożywczy, który zawiera węglowodany ma taki sam wpływ na Twój organizm.

Węglowodany o wysokiej zawartości IG przyczyniają się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Później następuje jego tak samo błyskawiczny spadek. Natomiast produkty spożywcze, które mają niską zawartość IG są trawione i wchłaniane przez organizm o wiele wolniej. Mają o bardziej pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Pozwalają utrzymać energię na takim samym poziomie, ułatwiają zachowanie identycznej wagi.

W przypadku wafli ryżowych indeks glikemiczny wynosi od około IG 70 do 90, zależnie od producenta i składu. To bardzo dużo, bo czysta glukoza ma indeks glikemiczny 100.

Czy wiesz, że…

… chrupki kukurydziane, chrupki chlebek dietetyczny albo wafle ryżowe powstają w taki sam sposób? Wszystko dzięki procesowi ekstruzji. Ryż umieszcza się w bardzo wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem. W momencie, gdy przechodzi się do ciśnienia atmosferycznego, dochodzi do rozdmuchania ziarna.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800