Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Sezam

Sezam

Sezam

Sezam to niewielkie ziarenka o olbrzymich wartościach zdrowotnych. Znane były już w starożytnych Indiach. Sezam BIO zadomowił się również na Bliskim Wschodzie, w Afryce i pozostałych regionach Azji. W XVII wieku jego dobroczynne właściwości odkryto w Ameryce Północnej.

Sezam jest znany na całym świecie, nie występuje dziko w przyrodzie, jest uprawiany. Stosuje się go w medycynie naturalnej, kosmetyce i kuchni. Zależnie od gatunku, ekologiczne ziarna sezamu mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Najpopularniejsze odmiany to biała i czarna. Biały sezam ma lekko orzechowy, słodki smak. Czarny sezam też jest słodkawy, lecz ma znacznie intensywniejszy aromat.

Wyrażenie „Sezamie, otwórz się!” ponoć wzięło się stąd, że dojrzałe ziarna sezamu pękają i otwierają się same.
Każda z odmian jest odporna na jełczenie, dzięki naturalnym przeciwutleniaczom sezamolu i sezamolinie.

Sezam dla naszego organizmu

Sezamolina jest niezwykle cenna dla osób ze schorzeniami układu krążenia – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza zawartość złego cholesterolu we krwi. Obniża stres oksydacyjny.

Mówi się też o korzystnym wpływie ekologicznych nasion sezamu na niwelowanie ryzyka tworzenia się zakrzepów. Niski indeks glikemiczny ziaren sezamu pozwala na dodanie sezamu do swojej diety osobom chorującym na cukrzycę czy insulinooporność.

Sezam - witaminy i minerały

Ekologiczny sezam stanowi jedno z najbogatszych źródeł fitosteroli. Są to roślinne sterole, które obniżają poziom złego cholesterolu. Sezam zawiera najwięcej fitosteroli spośród wszystkich nasion.
Podstawowy składnik odżywczy w sezamie stanowią tłuszcze – z jego ziaren wytłacza się aromatyczny olej sezamowy, zawierający głównie kwasy nienasycone – oleinowy oraz linolenowy.

Sezam BIO zawiera również około 20% białek, a także fosfor, potas, magnez oraz znaczną ilość witaminy E, silnego przeciwutleniacza, jak również lignany.

Wysoki poziom wapnia w ziarnach sezamu jest dobrym źródłem tego pierwiastka w diecie osób na diecie bezmlecznej. Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów, jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dorosłych to 800-1000 mg. Tymczasem 100 g ziaren sezamu dostarcza aż 975 mg tego pierwiastka, więcej niż szklanka mleka (300 mg).

Ekologiczne ziarna sezamowe wykazują działanie przeciwbólowe, zwłaszcza w przypadku bólów reumatycznych. Mieszanką oleju sezamowego z sokiem z imbiru wystarczy nasączyć gazę i przykładać do bolącego miejsca.

Sezam ekologiczny ma działanie wykrztuśne, w medycynie naturalnej jest stosowany przy mokrym, uporczywym kaszlu. Trzeba przygotować mieszankę: 250 ml wody, 15 g ziaren sezamu, łyżka siemienia lnianego, szczypta soli i trochę miodu. Taką miksturę należy wypijać codziennie, by usunąć flegmę z dróg oddechowych.

Sezam ma również działanie moczopędne, stosuje się go także we wspomaganiu leczenia hemoroidów.

Olej sezamowy to sprawdzona metoda na zaparcia. Do szklanki wody dodajemy łyżkę miodu i odrobinę oleju sezamowego i wypijamy codziennie przed śniadaniem.

Sezam w postaci surowych ziarenek jest słabo trawiony przez nasz organizm i najczęściej wydalany w niezmienionej postaci. Zaleca się spożycie ziaren sezamu po zmieleniu lub/i uprażeniu, co pozwala zawartym w nim walorom odżywczym wchłonąć się do organizmu.

sezam ekologiczny

Przeciwwskazania do spożywania sezamu

Sezam może powodować alergię pokarmową, powodując dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego -  nudności, wymioty, biegunka, skurcze brzucha. Sezam należy (zaraz po orzeszkach ziemnych) do alergenów najczęściej wywołujących wstrząs anafilaktyczny. Alergii na sezam może towarzyszyć uczulenie na mąki zawierające gluten (mąkę pszenną, żytnią i owsianą), owoce kiwi oraz orzechy (alergia krzyżowa). 

Zastosowanie sezamu w kuchni

Duża zawartość olejków eterycznych sprawia, że po rozgryzieniu pojedynczego ziarenka bardzo długo utrzymuje się na języku jego intensywnie orzechowy, niezwykle specyficzny smak i aromat.

Choć zwykle ekologiczny sezam służy w kuchni jako dodatek i przyprawa, to istnieje kilka produktów, w których jest on podstawowym składnikiem. Jeden z nich to sezamki - słodka przekąska w postaci twardych, chrupiących ciasteczek, ziarna sezamu sklejone ze sobą za pomocą naturalnego miodu i wysuszone. Taka łakoć jest niezwykle energetyczna i dużo zdrowsza niż batony z wysoką zawartością cukrów.

Sezam jest również bazą do tworzenia rozpływającej się w ustach i wyśmienitej w smaku chałwy – mieszanki oleju sezamowego z cukrem, słodkości o bardzo intensywnym smaku i zapachu.

Z sezamu ekologicznego powstaje pasta sezamowa tahini – czyli inaczej masło sezamowe, produkt intensywnego mielenia prażonych ziaren sezamu. Tahini jest doskonała do wafli, chrupkiego pieczywa, czy jako dodatek do innych potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Jest, obok ciecierzycy, bazą do przyrządzenia hummusu – klasycznej pasty roślinnej znanej w kuchniach bliskowschodnich, coraz częstszej na naszych stołach.

Bardzo popularna jest panierka sezamowa do drobiowych udek czy skr