Makaron z soczewicy to smaczna alternatywa dla innych typów wyrobów makaronowych. Jest to produkt bogaty w błonnik pokarmowy, białko oraz cenne witaminy i minerały. Może posłużyć jako baza do wielu smacznych, pożywnych i wartościowych posiłków. Sprawdzi się w przypadku dań wytrawnych, obiadowych oraz słodkich. Ekologiczny makaron z soczewicy znalazł zastosowanie m.in. w diecie osób borykających się z cukrzycą, w diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej.
Co to jest makaron z soczewicy?
Wegański makaron z soczewicy BIO to produkt, po który chętnie sięgają osoby szukające alternatywy dla pszennych wyrobów makaronowych. Produkowany jest z różnych odmian tej rośliny (np. z soczewicy czerwonej, zielonej). Ma neutralny smak i doskonale komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i bardziej wyrazistymi dodatkami. Zachowuje swój kształt po ugotowaniu, co pozytywnie wpływa na walory estetyczne przyrządzonego dania. Makaron z soczewicy BIO to makaron strączkowy, który dostarcza organizmowi dobrze przyswajalnego białka.
Rodzaje makaronu z soczewicy
Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje makaronu z soczewicy – z czerwonej oraz z zielonej soczewicy. Pierwszy z nich jest popularniejszy i częściej spotykany. Mają one nieco inne właściwości.
Makaron z czerwonej soczewicy ekologiczny produkowany jest z mąki powstającej z tej rośliny. Mąka ta jest szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej. Produkty wytwarzane z soczewicy są chętnie wybierane przez osoby będące na diecie wegańskiej. Powodem jest głównie to, że jest to cenne źródło białka roślinnego.
Makaron z zielonej soczewicy BIO spotykany jest zdecydowanie rzadziej. Ma on podobne wartości odżywcze do wyrobów makaronowych powstających z soczewicy czerwonej. To, co go wyróżnia to z pewnością delikatniejszy smak. Znajduje on zastosowanie szczególnie w przypadku mniej wyrazistych potraw.
Dla kogo makaron z soczewicy?
Makaron z soczewicy BIO to zdrowa i wartościowa baza dla wielu różnorodnych dań. Polecany jest m.in. osobom zmagającym się z cukrzycą, celiakią, nietolerancją glutenu, będącym na diecie redukcyjnej i odchudzającej. To świetna alternatywa dla wegetarian oraz wegan, którzy szukają wartościowych źródeł białka (ok. 26 g na 100 g). Z tego samego względu często też znajduje się on w diecie osób aktywnych fizycznie, uprawiających sport. Z uwagi na zawartość kwasu foliowego to coraz popularniejszy wybór wśród kobiet w ciąży. Obecność żelaza doceniają natomiast osoby cierpiąca na niedokrwistość (anemię). Makaron z soczewicy ekologiczny wybierają również pacjenci z insulinoodpornością.
Wartości odżywcze makaronu z soczewicy
Makaron z soczewicy BIO to wartościowe źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Można w nim znaleźć szereg drogocennych składników odżywczych, w tym żelazo, potas, fosfor, miedź, mangan, wapń, cynk, sód, kwas foliowy oraz witaminę A, K i witaminy z grupy B. Ze względu na bogactwo powyższych substancji polecany jest w szczególności osobom, które nie jedzą mięsa. Produkt ten jest pomocny w celu dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości białka. Indeks glikemiczny makaronu z soczewicy jest stosunkowo niski. W przypadku ugotowanego produktu jest to ok. 26.
Z czym serwować makaron z soczewicy?
Makaron z soczewicy ekologiczny świetnie łączy się z najróżniejszymi produktami. Najczęściej zestawia się go z warzywami (papryka, pomidory, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, fasola, groch, dynia, marchew, buraki, pietruszka). Ciekawą propozycją jest przyrządzenie potrawy z dodatkiem podsmażonego tofu. Jest to nieodłączny element wielu dań z kuchni azjatyckiej. Wyśmienicie smakuje przyprawiony sosem sojowym. Osoby, które jedzą mięso, z pewnością rozsmakują się w takim daniu jak ekologiczny makaron z soczewicy z kurczakiem i warzywami. Ponadto można go połączyć z pesto, sosem pomidorowym oraz szpinakiem. To świetny dodatek do zup, zapiekanek i duszonych warzyw. W wersji na zimno można go dodać do sałatek.
Smak makaronu z soczewicy oraz jego wartości odżywcze sprawiają, że staje się on jednym z popularniejszych wyrobów makaronowych. To świetna alternatywa dla makaronów pszennych, które mają w swym składzie gluten. Czas gotowania jest zbliżony do czasu gotowania klasycznego makaronu. Zawsze należy zapoznać się z informacją zawartą na opakowaniu i sugestiami producenta.
Dlaczego warto jeść makaron z soczewicy?
Soczewica to nie zboże, dlatego też makaron z soczewicy jest bezglutenowy. Jest to z pewnością doskonała informacja dla osób, które z jakichś względów unikają tego białka w swojej diecie. Z uwagi na niski indeks glikemiczny produkt ten znajduje zastosowanie w diecie cukrzycowej. Spożycie go nie wiąże się z ryzykiem znacznego wzrostu poziomu glukozy po posiłku. Cukry proste zawarte w makaronie z soczewicy stanowią jedynie niewielki odsetek. Błonnik zawarty w produkcie wspomaga pracę układu trawiennego, jednocześnie zapewniając uczucie sytości na długi czas. Z tego też względu chętnie uwzględniany jest w dietach odchudzających. Na uwagę zasługuje również duża zawartość żelaza. Jest to składnik, który wspiera procesy wytwarzania czerwonych krwinek. Tym samym jego odpowiednia podaż w jadłospisie pomaga zapobiegać występowaniu anemii.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.